Mala analiza tvoga, a onda da dam kako ja vidim situaciju.Nezbilj wrote:nema teorije da bi Srbija smijela intervenisati silom u Sandžaku. Pa nek ih ima 100.000 a iam ih i više nama šansi da bilo kakva sila može tu rješavati situaciju. Sigurno imaju dovoljno oružija da mogu napraviti čitavo sranje ako Srbi krenu bilo šta na silu. vodi računa da im je iza leđa Kosovo od kojeg mogu dobiti oružja kolko god mogu platiti a daće im i bakšiša ako trebadne. Nema tu nikakvog sukoba jer niti Sandžaklije mogu postići išta provociranjem sukoba niti Srbija može ostvariti išta pametno upotrebom sile. Bilo kakva sigurnosna kriza koštala bi Srbiju jako puno u pogledu stranih investicija kao i diplomatskog statusa tako da će se stvari rješavati isključivo političkim sredstvima. Uglavnom biće zanimljivo jer ovaj Zukorlić je nešto poput Dodika. Pametan i bezobrazan.Student Exchange wrote:Srbija se igra ko macka s misevima.....a mi?.... Pa kod nas kad se ne bi nasla masa njih da se navuce mi ne bi bili mi....BSn wrote:opet bi malo da cepkate po balkanu. peke, to je do sad vazda donosilo dobro...
ljudi nisu svjesni da su bosnjaci u srbijanskom dijelu sandzaka vecina u 3 opcine i bilo kakav sukob bi samo srbiji lego pravo, pogotovo kad ga SAMI BOSNJACI prizivaju verbalno, u to sam ubjedjen.
Prvo, veci sukob je iskljucen, cini mi se da itso i ti mislis. Taj scenarij rata i slicno mi je malo vasiona, nij eto relno. Drugo, vec sam ranije napisao, iseljavanje iz "pasivnih" krajeva Sjenice i Tutina je zabrinjavajuce, sto Sarajevo, sto EU, sto Turska.... Srbiji stanje pdgpvara jer je iseljavanje Srba takodje dosta veliko. (Turci treba da grade autocestu koja prolazi kroz Pester bas da sprijece to iseljavanje, bar tako kazu). Jedino gdje im ne odgovara mirno stanje je Pazar jer su Bosnjaci tu kompaktni i iseljavanje nije toliko jako.
Sta rade Srbi? Odrzavaju sukob niskog intenziteta. Ovo je sve isprovocirano od njih. Gaze osnovna prava covjece bez potrebe. Kakva je uloga Zukorlica nije bas jasno. Kazes ko Dodik? Ne bih se opkladio ali ne kazem da nisi u pravu. Druga opcija je jednostavno da je isprovociran a moze bit i pod pritiskom istih tih ljudi tamo da nsto uradi.
Sto se tice investicija sumnjam da takvo nesto moze ugrozit investicije (koliko ih uopce ima) vise stabilnost, ali i tu su samo 3 opcine u pitanju ne zaboravi tj teritorijalno ogranieno i pored 100000 ljudi (ovaj podatak je priblizno tacan, moja procjena je da ima oko 116000 Bosnjaka u ove 3 opcine u ovom trenutku).