Automobilska Industrija u Centralnoj i Istocnoj Europi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Macintosh

#1 Automobilska Industrija u Centralnoj i Istocnoj Europi

Post by Macintosh »

Osvrt poslovnog magazina BusinessWeek na razvoj automobilske industrije u Istocnoj Europi, prednostima regiona u odnosu na zapadni dio kontinenta te podaci o troskovima poslovanja (radna snaga, porezi, itd). BiH, po obicaju, nema medju zemljama sljedeceg vala (Ukrajina, Rusija i Bjelorusija).

Inace tabela za podacima o proizvodnji po drzavama i proizvodjacima ima gresku - Renaultova tvornica u Novom Mestu, prema BusinessWeek-u, se nalazi u Slovackoj.

Cijeli clanak na engleskom

Bilo bi interesantno znati sta poduzima automobilski cluster pri Privrednoj komori BiH po pitanju privlacenja investicija i kakvu podrsku imaju od drzave.

Pozdrav,

Macintosh
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Ne poduzimaju nista, a i kad bi poduzimali, ne bi imali podrsku drzave.
pitt

Post by pitt »

U tome je proble.....velike kompanije ne zele ulagat u drave u kojima je velika korupcija i nema odgovarajucih zakona. :roll:
Macintosh

Post by Macintosh »

Dodatni problem je sto je stranim investitorima gotovo nemoguce naci potrebne informacije vezano za postojece kapacitete, raspolozivost i profil radne snage, lokacije, kontakt osobe, itd. Web site Privredne komore BiH ima jako malo korisnih informacija, dosta je toga i prilicno staro, a i sam site izgleda amaterski sto je neprihvatljivo.

Inace, izgleda da Privredna komora BiH nema urede u inostranstvu kroz koje bi aktivno promovirala BiH fime i njihove proizvode, potencijale nase privrede i mogucnosti ulaganja u istu. S druge strane, od DKM-a, po obicaju, nema nikakve korisit (cast izuzecima kojih je, nazalost, premalo).

Sve u svemu, stice se dojam da nama nije stalo do investicija i razvoja, odnosno da smo sami sebi dovoljni.

Pozdrav,

Macintosh
meatoverhere

Post by meatoverhere »

Macintosh wrote:Dodatni problem je sto je stranim investitorima gotovo nemoguce naci potrebne informacije vezano za postojece kapacitete, raspolozivost i profil radne snage, lokacije, kontakt osobe, itd. Web site Privredne komore BiH ima jako malo korisnih informacija, dosta je toga i prilicno staro, a i sam site izgleda amaterski sto je neprihvatljivo.

Inace, izgleda da Privredna komora BiH nema urede u inostranstvu kroz koje bi aktivno promovirala BiH fime i njihove proizvode, potencijale nase privrede i mogucnosti ulaganja u istu. S druge strane, od DKM-a, po obicaju, nema nikakve korisit (cast izuzecima kojih je, nazalost, premalo).

Sve u svemu, stice se dojam da nama nije stalo do investicija i razvoja, odnosno da smo sami sebi dovoljni.

Pozdrav,

Macintosh
Dzaba ti je prica. Mi nismo normalna zemlja. Drzava i ne postoji. Ako bi i imali urede u inostranstvu, ja glavu dajem da bi se to pretvorilo u meganizam za "uhljebljenje" amidzica i daidzica koji cak i ne govore neki strani jezik. Imali bi radno vrijeme od 10-2 od utorka do cetvrtka.
bice kaznjeni

Post by bice kaznjeni »

Znam da nije mjesto za ovo pitanje , ali mi se zuri!!!!!

Interesuje me koja je cijena celicnih INP profila na Sarajevskom trzistu, cijena po kilogramu celicne konstrukcije!!!!!!

unaprijed hvala!!!!!
Post Reply