Osvrt poslovnog magazina BusinessWeek na razvoj automobilske industrije u Istocnoj Europi, prednostima regiona u odnosu na zapadni dio kontinenta te podaci o troskovima poslovanja (radna snaga, porezi, itd). BiH, po obicaju, nema medju zemljama sljedeceg vala (Ukrajina, Rusija i Bjelorusija).
Inace tabela za podacima o proizvodnji po drzavama i proizvodjacima ima gresku - Renaultova tvornica u Novom Mestu, prema BusinessWeek-u, se nalazi u Slovackoj.
Cijeli clanak na engleskom
Bilo bi interesantno znati sta poduzima automobilski cluster pri Privrednoj komori BiH po pitanju privlacenja investicija i kakvu podrsku imaju od drzave.
Pozdrav,
Macintosh
Automobilska Industrija u Centralnoj i Istocnoj Europi
-
Macintosh
-
meatoverhere
Ne poduzimaju nista, a i kad bi poduzimali, ne bi imali podrsku drzave.
-
Macintosh
Dodatni problem je sto je stranim investitorima gotovo nemoguce naci potrebne informacije vezano za postojece kapacitete, raspolozivost i profil radne snage, lokacije, kontakt osobe, itd. Web site Privredne komore BiH ima jako malo korisnih informacija, dosta je toga i prilicno staro, a i sam site izgleda amaterski sto je neprihvatljivo.
Inace, izgleda da Privredna komora BiH nema urede u inostranstvu kroz koje bi aktivno promovirala BiH fime i njihove proizvode, potencijale nase privrede i mogucnosti ulaganja u istu. S druge strane, od DKM-a, po obicaju, nema nikakve korisit (cast izuzecima kojih je, nazalost, premalo).
Sve u svemu, stice se dojam da nama nije stalo do investicija i razvoja, odnosno da smo sami sebi dovoljni.
Pozdrav,
Macintosh
Inace, izgleda da Privredna komora BiH nema urede u inostranstvu kroz koje bi aktivno promovirala BiH fime i njihove proizvode, potencijale nase privrede i mogucnosti ulaganja u istu. S druge strane, od DKM-a, po obicaju, nema nikakve korisit (cast izuzecima kojih je, nazalost, premalo).
Sve u svemu, stice se dojam da nama nije stalo do investicija i razvoja, odnosno da smo sami sebi dovoljni.
Pozdrav,
Macintosh
-
meatoverhere
Dzaba ti je prica. Mi nismo normalna zemlja. Drzava i ne postoji. Ako bi i imali urede u inostranstvu, ja glavu dajem da bi se to pretvorilo u meganizam za "uhljebljenje" amidzica i daidzica koji cak i ne govore neki strani jezik. Imali bi radno vrijeme od 10-2 od utorka do cetvrtka.Macintosh wrote:Dodatni problem je sto je stranim investitorima gotovo nemoguce naci potrebne informacije vezano za postojece kapacitete, raspolozivost i profil radne snage, lokacije, kontakt osobe, itd. Web site Privredne komore BiH ima jako malo korisnih informacija, dosta je toga i prilicno staro, a i sam site izgleda amaterski sto je neprihvatljivo.
Pozdrav,
Macintosh
-
bice kaznjeni
Znam da nije mjesto za ovo pitanje , ali mi se zuri!!!!!
Interesuje me koja je cijena celicnih INP profila na Sarajevskom trzistu, cijena po kilogramu celicne konstrukcije!!!!!!
unaprijed hvala!!!!!
Interesuje me koja je cijena celicnih INP profila na Sarajevskom trzistu, cijena po kilogramu celicne konstrukcije!!!!!!
unaprijed hvala!!!!!