Automobilizam - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#701 Re: Automobilizam - All about
ne treba bas na prvu skakati kad su kopije od automobila posrijedi
terakan je toyota lc karoserijom a pajero mehanikom, mahindra je stari pajero, i tako dalje i tako blize, nije to nuzno lose zato sto je kopija, kinezi su pokupovali licence od prastarih japanaca a korejanci jos uvijek kupuju motore tako da...
terakan je toyota lc karoserijom a pajero mehanikom, mahindra je stari pajero, i tako dalje i tako blize, nije to nuzno lose zato sto je kopija, kinezi su pokupovali licence od prastarih japanaca a korejanci jos uvijek kupuju motore tako da...
-
530i
#702 Re: Automobilizam - All about
Ti neki terenci i nekako, ali putnički tipa Maple, Geely i sl. su govna prve klase...Treba da koštaju 100 maraka.
-
goran16v
#703 Re: Automobilizam - All about
Pod kopijama nisam mislio na nesto negativno nego kako ih fizicki identifikovati, ali se kasnije pokazalo da im je kvaliteta odron. Meni su nedavno za neko snimanje neki Turci trazili GW koji je kopija Nissana Navarre. Jedva nasli da se zove GW Sailor i naravno da nijedan nikad nije dosao u BiH. Koreanci su davno zapoceli sa preuzimanjem starije japanske tehnologije, jos je stari Hyunday Pony bio sa Mitshu 1,5 motorom itd, dok je npr. SSang Yong odkupio MB tehnologiju za 290TD. Sto se tehnologija i licenci tice tu je bilo dosta price da Kinezi zapravo neovlasteno koriste tudje tehnologije i dizajn jer su bili vecinski orjentisani na domace trziste i nije bilo mehanizama da ih se tuzi. U Maple pasu dijelovi i od Toyote i od Nissana i od Citroena. Sjecam se po Sarajevu kineske kopije Smarta, samo sto je bila neka velika koncepcijska razlika, tipa da mu je motor bio naprijed, a da mu duzina nije dozvoljavala parkiranje poprijeko.
- Bakir1
#704 Re: Automobilizam - All about
muso npr ima problem sa mjenjacem a isti je kopija pajerovog, to je problem koji je bio aktuelan prije 10 godina, mozes misliti koliko su jedni druge podjonili po pitanju svega?
idemo ka tome, kao sistem ubrizgavanja, imas 3 jaka igraca i to je to, tako ce biti i sa motorima, samo ce se po karoserijama razlikovati.
jos ovi majstori koji moraju praviti pite govnare znaju sve sta od cega pase.......
idemo ka tome, kao sistem ubrizgavanja, imas 3 jaka igraca i to je to, tako ce biti i sa motorima, samo ce se po karoserijama razlikovati.
jos ovi majstori koji moraju praviti pite govnare znaju sve sta od cega pase.......
- Sodom1
#705 Re: Automobilizam - All about
Uh zar je toliko vremena proslo.goran16v wrote:Koliko se ja sjecam Maple se pojavio prije 7-8 god, a salon i servis je bio kod autopraone Slon (dio Mikron Nissan servisa).
To je bila jos jedna brzopotezna slovenacka prevara, prodavali su koliko su mogli da prodaju, oprali para koliko su stigli, a kad su krenule reklamacije, narudzbe rez. dijelova, garancije jednostavno se isparili, firmu ugasili, a vlasnike ostavili bez ovl. servisa i rez. dijelova. U bescarinskog zoni u Vogosci je ostalo vagon nekih dijelova, a u Kopru valjda nesto auta ni na nebu ni na zeljmi. Sad su ti mudraci koji su pokupovali to smece osudjeni na jednog satro strucnjaka i seosku varalicu koji je nekad radio u salonu, a sad kombinuje zamjenske i polovne dijelove pa vozi mehanicarima da ih ugrade.
Da upravo pored te praonice bili su. Znam dobro da sam i vidjao taxiste u Maple autima.
Ti slovenci sve prevaranti
-
goran16v
#706 Re: Automobilizam - All about
To je bila 2006 - 2007!
Ja se sjecam jednog taxe u srebrenom Maple-u C31 i Maple sedan iz Zutog taksija koji je vozila neka zena. Uglavnom situacija je takva da se na sve ijednom raspali mjenjac i unutrasnjost, da ih je vecina odavno rashodovana, da se od rashodovanih uzimaju dijelovi i sastavlja ovo malo prezovjelih, a da se za ostale djelove ljudi znalaze i uporedjuju sta su kinezi tudje kopirali pa se krpe sa dijelovima od Toyote sa kvacila do Citroena za steke i kvake.
Ja se sjecam jednog taxe u srebrenom Maple-u C31 i Maple sedan iz Zutog taksija koji je vozila neka zena. Uglavnom situacija je takva da se na sve ijednom raspali mjenjac i unutrasnjost, da ih je vecina odavno rashodovana, da se od rashodovanih uzimaju dijelovi i sastavlja ovo malo prezovjelih, a da se za ostale djelove ljudi znalaze i uporedjuju sta su kinezi tudje kopirali pa se krpe sa dijelovima od Toyote sa kvacila do Citroena za steke i kvake.
- Ned071
#707 Re: Automobilizam - All about
najvece varalice ikada, generalno u bih. maple je samo jedan od prica u nizu. pogan prava...
Ipak, jedna od najvećih prevara bh. građana koju su slovenske firme izvele posljednjih godina jeste ona sa prodajom kineskih automobila Maple, koje je u našoj zemlji prodavala firma Avtocom BH. Slovenačka firma bila je generalni uvoznik i distributer automobila kineskog proizvođača SMA i u dvije godine koliko je poslovala u BiH, iz njihovog salona u sarajevskom naselju Stup isporučeno je oko dvije stotine Maple automobila. Nepune dvije godine nakon silovite marketinške kampanje pokazalo se da su kupci prevareni, jer se Avtocom BH ugasio onako brzo kako je i došao u našu zemlji, ostavivši vlasnike vozila bez obaveznog servisa, bez rezervnih dijelova i bez četverogodišnje garancije kojom su Slovenci privlačili kupce. Firma je ugašena u ljeto 2008. godine. U isto vrijeme ugašena je i internet stranica Avtocoma a na mjestu na kojem je bio salon automobila gotovo je preko noći uselila potpuno druga kompanija. Slovenci su novac iz BiH od prodaje kineskih automobila iznijeli na gotovo isti način kako je to radio SCT sa poslom izgradnje sarajevske zaobilaznice. Osnovali su kćerku firmu u Sarajevu a novac od prodaje automobila išao je na račun matične kompanije u Sloveniji koja je na kraju bankrotirala a neki od njenih vlasnika pohapšeni su zbog korupcije. Tek kada su prevareni kupci automobila privatnim vezama došli do kontakta sa kineskim proizvođačem, saznali su još jednu frapantnu činjenicu - automobili uopće nisu bili predviđeni za izvoz u Evropu jer nisu zadovoljavali stroge standarde homologacije koje je propisala Evropska unija. Kineska SMA utvrdila je da nema pojma otkud uopće njihovi automobili u Bosni. Uposleni u firmi Avtocom BH ostavljeni su tako u dugovima, obavezama za reklamne kampanje i poreze, dakle, na milost i nemilost gnjevnih kupaca. Za pomoć su se uposlenici firme obraćali i Privrednoj komori BiH, no bez ikakvog uspjeha. Tek, saznali su kako je Avtocom u našoj zemlji radio na crno a svi oni koji su kupili Maple ostavljeni su da se sami snalaze za servis i rezervne dijelove, koji su mjesecima stajali na carinarnici jer ih nije bilo moguće isporučiti. Maple vozila su, kako su saznali prevareni kupci, iz Kine prvo dolazila u slovensku luku Kopar a zatim u sarajevsku Vogošću, odakle su distribuirana na samo Slovencima znan način.
Ipak, jedna od najvećih prevara bh. građana koju su slovenske firme izvele posljednjih godina jeste ona sa prodajom kineskih automobila Maple, koje je u našoj zemlji prodavala firma Avtocom BH. Slovenačka firma bila je generalni uvoznik i distributer automobila kineskog proizvođača SMA i u dvije godine koliko je poslovala u BiH, iz njihovog salona u sarajevskom naselju Stup isporučeno je oko dvije stotine Maple automobila. Nepune dvije godine nakon silovite marketinške kampanje pokazalo se da su kupci prevareni, jer se Avtocom BH ugasio onako brzo kako je i došao u našu zemlji, ostavivši vlasnike vozila bez obaveznog servisa, bez rezervnih dijelova i bez četverogodišnje garancije kojom su Slovenci privlačili kupce. Firma je ugašena u ljeto 2008. godine. U isto vrijeme ugašena je i internet stranica Avtocoma a na mjestu na kojem je bio salon automobila gotovo je preko noći uselila potpuno druga kompanija. Slovenci su novac iz BiH od prodaje kineskih automobila iznijeli na gotovo isti način kako je to radio SCT sa poslom izgradnje sarajevske zaobilaznice. Osnovali su kćerku firmu u Sarajevu a novac od prodaje automobila išao je na račun matične kompanije u Sloveniji koja je na kraju bankrotirala a neki od njenih vlasnika pohapšeni su zbog korupcije. Tek kada su prevareni kupci automobila privatnim vezama došli do kontakta sa kineskim proizvođačem, saznali su još jednu frapantnu činjenicu - automobili uopće nisu bili predviđeni za izvoz u Evropu jer nisu zadovoljavali stroge standarde homologacije koje je propisala Evropska unija. Kineska SMA utvrdila je da nema pojma otkud uopće njihovi automobili u Bosni. Uposleni u firmi Avtocom BH ostavljeni su tako u dugovima, obavezama za reklamne kampanje i poreze, dakle, na milost i nemilost gnjevnih kupaca. Za pomoć su se uposlenici firme obraćali i Privrednoj komori BiH, no bez ikakvog uspjeha. Tek, saznali su kako je Avtocom u našoj zemlji radio na crno a svi oni koji su kupili Maple ostavljeni su da se sami snalaze za servis i rezervne dijelove, koji su mjesecima stajali na carinarnici jer ih nije bilo moguće isporučiti. Maple vozila su, kako su saznali prevareni kupci, iz Kine prvo dolazila u slovensku luku Kopar a zatim u sarajevsku Vogošću, odakle su distribuirana na samo Slovencima znan način.
-
citroen xm
#708 Re: Automobilizam - All about
Ta auta su se dijelila i na nekim nagradnim igrama po tržnim centrima. Znam da je za mene to bio prvi susret sa nekim kineskim automobilom pa mi je bilo interesantno da ga malo detaljnije pogledam. Bio je to i na prvi poglet užas. Čak se ni zazori između dijelova limarije nisu poklapali i svaki je vodio svoju politiku. A bilo je modela od 8-9000 pa čak do 18000 KM. E ko je za ono govno dao bio kakve pare nije mi ga ni žao.
- johntra
#709 Re: Automobilizam - All about

Hir aj kam, hir aj go...
- Ned071
#710 Re: Automobilizam - All about
kakav gospodin! cestitamo
-
esso_sa
#711 Re: Automobilizam - All about
A sjeca li se ko "Dzipcine" sto je bio jedan od proizvoda onog jebivjetra Mister Dzirlo-a ?
Isto nekakva kineska kopija Ssangyong-a ili necega nalik na to

Isto nekakva kineska kopija Ssangyong-a ili necega nalik na to

- johntra
- sema911s
#713 Re: Automobilizam - All about
bila su to dobra vremena,., ovo ako mi ikada docekamo opet bice dobroojohntra wrote:
- Sodom1
#714 Re: Automobilizam - All about
Sta se sad prozivodi odnosno sklapa u Vogosci,koji modeli?
-
goran16v
#715 Re: Automobilizam - All about
Lafo Mamone TDI i Lafo Mamone V6
- johntra
#716 Re: Automobilizam - All about
Maznuh od trambuseka sa druge teme, uglavnom, nekoliko dana pred rat...
ima još dijelova na YT...
ima još dijelova na YT...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Bakir1
#718 Re: Automobilizam - All about
Dobar ali bez kvatra nije ovih para.
Ili da je 2.0 16 v vrijedio bi....
Ali dobar
Ili da je 2.0 16 v vrijedio bi....
Ali dobar
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#719 Re: Automobilizam - All about
4 brzine automatik 
- _mufljuz_
#720 Re: Automobilizam - All about
majstorski nema sta - da mi je samo znat kako ga je uvezao u BIH kad mu je servis radjen vani 2008 
kupio ga tamo za par stoja pa ovdje prodaje ublehe za 10 000
kucani brojevi kupljeni papiri ovo ono
jebem ti bagru nasu 
vozi ga na servise u Svicu a zadnji upis 2008e
valjda ne ide vise u Svicu
al audi jest beton nema šta
samo sto bih ja te peneze dao za nesto sto ima airbagove, puno novije i puno stedljivije...
poruka za prodavca
kupio ga tamo za par stoja pa ovdje prodaje ublehe za 10 000
vozi ga na servise u Svicu a zadnji upis 2008e
al audi jest beton nema šta
poruka za prodavca
-
zrakomlat
#721 Re: Automobilizam - All about
Šta ti je standard.
Naše babe i nene jedva u komšinice odu uz pomoć štapa, a švicarske u osmoj/devetoj deceniji života upravljaju sa 130 KS.
Naše babe i nene jedva u komšinice odu uz pomoć štapa, a švicarske u osmoj/devetoj deceniji života upravljaju sa 130 KS.
- trambusek88
- Bakir1
- _mufljuz_
#724 Re: Automobilizam - All about
ne dihtuje ti hauba nestoBakir1 wrote:
- Bakir1
#725 Re: Automobilizam - All about
Otisao je on pajkiti zimski san a kumuljator je otisao kuci isto pajkiti...
Ovo je danas bilo pranje puhanje guma podmazivanje prvo onog drugog pa njega i garaza.
Laku noc
Ovo je danas bilo pranje puhanje guma podmazivanje prvo onog drugog pa njega i garaza.
Laku noc