Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tempuser

#27576 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:
tempuser wrote:
Zar G IV 1,9 TDI PD 101 KS nije Euro4?
Koliko znam svi dizeli su Euro3, mislim da čak i poneki ima Euro2.
Možda benzinac da ima Euro4
Vjetovatno si upravu jer mislim da sam vidio G5 i Octavie A5 sa kategorijom 3. Pod uslovom da nije ofrlje odredjivanje prepostavljam da su rani 1,9?!
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#27577 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

U subotu napravio 500km kao suvozač u Ford Mondeo iz 2009 godine. Vrlo dobar auto. 2.0 TDCI sa automatskim mjenjačem. Oprema Full. Sve ima. I što treba i što ne treba. :D
Pozitivno iznenađenje.
muz66

#27578 Re: Automobilizam - All about

Post by muz66 »

mali_milojica wrote:U subotu napravio 500km kao suvozač u Ford Mondeo iz 2009 godine. Vrlo dobar auto. 2.0 TDCI sa automatskim mjenjačem. Oprema Full. Sve ima. I što treba i što ne treba. :D
Pozitivno iznenađenje.
Mislim da je Mondeo najpodcjenjenije auto na trzistu polovnjaka. Odlicna limuzina.
Travnički Noćni Šetač

#27579 Re: Automobilizam - All about

Post by Travnički Noćni Šetač »

mali_milojica wrote:U subotu napravio 500km kao suvozač u Ford Mondeo iz 2009 godine. Vrlo dobar auto. 2.0 TDCI sa automatskim mjenjačem. Oprema Full. Sve ima. I što treba i što ne treba. :D
Pozitivno iznenađenje.
Drago mi je čuti ovako mišljenje od čovjeka koji se prema svemu što sam vidio do sada dobro razumije u automobile...
mali_milojica

#27580 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Stvarno dobar auto.
Mjenjač dobro salta. Potrošnja oko 6lit
Unutrašnjost kvalitetna. Ne znam ima li razlike jer je stvarno sve top oprema.
Bolji auto od Passata B6. :D
mali_milojica

#27582 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Respo nam popio trajni ban :D
sekerbay

#27583 Re: Automobilizam - All about

Post by sekerbay »

tempuser wrote:
mk ultra wrote:
hopi wrote:To "problem" sam više mislio sarkastično. Sve je to cirkus ti tehnički samo uzimanje para.
Ne znam kakav bi ja problem mogao imati što je pogrešna kategorija, niti sam ja mjerio niti stavljao naljepnicu.
Da taj je servis.
Pa milion golfova 4, e46 dizela sa eu4 naljepnicom, a takvi ne postoje..

Vec sam pisao ovdje to, al jbg... Drzava ima pametne
Imaš Euro i euro4.
Samo što to nema veze sa paketom.
Eu norma3 dobije zelenu plaketu.
Npr ovako:

Image
530i

#27584 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

tempuser wrote:Vezano za izdavanje eko naljepnica...
TP-i izdaju naljepnice prema kategoriji upisanoj u saobracajnu. Kod mene je saobacajna izdata 2014. godine kad je i upisana kategorija, a naljepnicu sam dobio 2017. godine sto znaci ne mora znaciti da je Delta dala pogresnu naljepnicu nego da je greska mogla biti do onoga ko je ranije odredjivao kategiriju, e sad to moze biti i TP, a bogami i MUP kad je unosio podatke.

Tehnički pregledi naljepnicu izdaju na osnovu dokumentacije vozila, tj. saobraćajne dozvole. Tako da njihove krivice nema, barem dok ne krenu vraćati ovakve promašaje. A nije da ih nema, nedavno vidim Golf 3 euro 3 naljepnica. Moj dobar poznanik uvezao auto prošle godine, u svim papirima stranim i na carinskoj deklaraciji euro 4...međutim u našoj saobraćajnoj euro 5 i naljepnica euro 5. Ko će odgovarati jednom za taj kuršlus, u najmanju ruku promjenu dva dokumenta i nova naljepnica ostaje da vidimo.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#27585 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

sekerbay wrote:
Imaš Euro i euro4.
Samo što to nema veze sa paketom.
Eu norma3 dobije zelenu plaketu.
Npr ovako:

http://up.picr.de/32484849cd.jpg
da, sve je to uredu, ali njemački certifikat nije fabrički certifikat :thumbup:

imam i ja na svom e46 DPF naknadno ugrađen da bi se zadovoljila zelena plaketa, DPF je i dalje tu, a meni je EU3 u saobraćajnoj (kako je iz fabrike izaslo) i Žuti stiker na staklu...
A imaš i dizela e46 sa zelenim eu4 stikerom, a to ne postoji, barem ne po ovakvim klasifikacijama...
tempuser

#27586 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

530i wrote:
tempuser wrote:Vezano za izdavanje eko naljepnica...
TP-i izdaju naljepnice prema kategoriji upisanoj u saobracajnu. Kod mene je saobacajna izdata 2014. godine kad je i upisana kategorija, a naljepnicu sam dobio 2017. godine sto znaci ne mora znaciti da je Delta dala pogresnu naljepnicu nego da je greska mogla biti do onoga ko je ranije odredjivao kategiriju, e sad to moze biti i TP, a bogami i MUP kad je unosio podatke.

Tehnički pregledi naljepnicu izdaju na osnovu dokumentacije vozila, tj. saobraćajne dozvole. Tako da njihove krivice nema, barem dok ne krenu vraćati ovakve promašaje. A nije da ih nema, nedavno vidim Golf 3 euro 3 naljepnica. Moj dobar poznanik uvezao auto prošle godine, u svim papirima stranim i na carinskoj deklaraciji euro 4...međutim u našoj saobraćajnoj euro 5 i naljepnica euro 5. Ko će odgovarati jednom za taj kuršlus, u najmanju ruku promjenu dva dokumenta i nova naljepnica ostaje da vidimo.
Nema krivice oko izdavanja naljepnice, ali moze biti krvivica TP-a oko odredjivanja eko norme. Ja se sjecam da su mi na TP-u unosili euro normu u dokumentaciju za produzenje registracije kad sam mjenjao saobracajnu (nije bilo vise mjesta)i automatski nove tablice.
O tom kurslusu, ako ga bude, i ja pricam... Ako TP vozlo pregleda tako sto unese tip vozila i rezultate eko testa uporedi sa fabrickim parametrima nece biti problema, ali ce biti problema bez obzira na naljepnicu, ali ako rezultate porede sa parametrima za eko norme e onda ce biti svega...
basicm

#27587 Re: Automobilizam - All about

Post by basicm »

Neki dan covjek uvezao g4 euro4, nisam ni ja vjerovao da ima.
tempuser

#27588 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:Respo nam popio trajni ban :D
Dje ba? Sad ga valja ganjat pod novim nickom?
mali_milojica

#27589 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
mali_milojica wrote:Respo nam popio trajni ban :D
Dje ba? Sad ga valja ganjat pod novim nickom?
Na crnoj hronici :D
Valjda bude drug pa se javi :oops:
sekerbay

#27590 Re: Automobilizam - All about

Post by sekerbay »

basicm wrote:Neki dan covjek uvezao g4 euro4, nisam ni ja vjerovao da ima.
Ima. Ja gledo. Nabacio još neki filter i to je to.
530i

#27591 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

tempuser wrote:
Nema krivice oko izdavanja naljepnice, ali moze biti krvivica TP-a oko odredjivanja eko norme. Ja se sjecam da su mi na TP-u unosili euro normu u dokumentaciju za produzenje registracije kad sam mjenjao saobracajnu (nije bilo vise mjesta)i automatski nove tablice.
O tom kurslusu, ako ga bude, i ja pricam... Ako TP vozlo pregleda tako sto unese tip vozila i rezultate eko testa uporedi sa fabrickim parametrima nece biti problema, ali ce biti problema bez obzira na naljepnicu, ali ako rezultate porede sa parametrima za eko norme e onda ce biti svega...

Kriv je onaj ko je upisao pogrešno u odnosu na fabriku, ali po dobrom starom običaju ceh će plaćati vlasnici vozila. Uostalom šta se sve piše i u rubriku tip vozila (D.2)...dobro mi ikako.
amar1994

#27592 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

super , mogu li i ja na skyline stavit GPF i dodatni katalizator pa da ga sa euro2 dignem na euro4 i uvezem :) , kakve se mucke rade jbte :run:
Throttle

#27593 Re: Automobilizam - All about

Post by Throttle »

Po meni je greška što država gleda tvorničke podatke a ne trenutno stanje stvari. Prije prve registracije bi trebao TP bit eliminatoran, ako ne zadovoljava prikazanu normu da ne možeš registrovat tj. ne možeš riješit papire, a ako ispunjava čistiju eko normu iako je fabrički npr Euro2, zašto ga ne pustiti u državu? Nije bitan podatak o tvorničkoj normi nego o aktuelnom zagađenju koje auto pravi. Doduše, kod nas bi opet za cvaju svi prolazili
tempuser

#27594 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

530i wrote:

Kriv je onaj ko je upisao pogrešno u odnosu na fabriku, ali po dobrom starom običaju ceh će plaćati vlasnici vozila. Uostalom šta se sve piše i u rubriku tip vozila (D.2)...dobro mi ikako.
To moze biti i TP i MUP i to ne bi trebao biti problem provjeriti i pronaci do koga je greska. U MUP-u postoji predmet vozila i tacno se vidi sta je navedenu u dokumentaciji koju je prilozio vlasnik (UCD, racun, KP ugovor), u dokumentaciji koju je dostavio TP i dokumentaciji koju je uradio MUP.
amar1994

#27595 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

Throttle wrote:Po meni je greška što država gleda tvorničke podatke a ne trenutno stanje stvari. Prije prve registracije bi trebao TP bit eliminatoran, ako ne zadovoljava prikazanu normu da ne možeš registrovat tj. ne možeš riješit papire, a ako ispunjava čistiju eko normu iako je fabrički npr Euro2, zašto ga ne pustiti u državu? Nije bitan podatak o tvorničkoj normi nego o aktuelnom zagađenju koje auto pravi. Doduše, kod nas bi opet za cvaju svi prolazili
slazem se potpuno :thumbup:

pa tek bi onda malverzacije prave nastupile :izet: :D
mk ultra

#27596 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

Throttle wrote:Po meni je greška što država gleda tvorničke podatke a ne trenutno stanje stvari. Prije prve registracije bi trebao TP bit eliminatoran, ako ne zadovoljava prikazanu normu da ne možeš registrovat tj. ne možeš riješit papire, a ako ispunjava čistiju eko normu iako je fabrički npr Euro2, zašto ga ne pustiti u državu? Nije bitan podatak o tvorničkoj normi nego o aktuelnom zagađenju koje auto pravi. Doduše, kod nas bi opet za cvaju svi prolazili
I imas ispravnu firmu i firmu koja zavrsava ako hoces euro 6c... Jednostavno ne radi ni ova opcija sa fabrickim stanjem gdje trebaju samo u usrani katalog da pogledaju...
mk ultra

#27597 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

sekerbay wrote:
basicm wrote:Neki dan covjek uvezao g4 euro4, nisam ni ja vjerovao da ima.
Ima. Ja gledo. Nabacio još neki filter i to je to.
Zelena plaketa ili 4 nije euro 4 norma... I euro 2 benzinac ispunjava zelenu plaketu
tempuser

#27598 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

U nasoj drzavi to je jedini ispravan nacin jer su fabricki podaci jedini zvanici i nepobitni. Sva naknadna poboljasanja i pogorsanja su nezvanicna mjerenja i sklona malverzacijama.
Primjer, hocu da uvezem auto Euro 3 koje zvanicno ne mogu uvesti. Po tvom prjedlogu ne uzima se u obzir sta je fabrika deklarisala i ja na TP-u "regulisem" da sonda "slucajno" zavrsi u autu koje je Euro 4.
hopi

#27599 Re: Automobilizam - All about

Post by hopi »

meni su onda baš fulali, auto fabrički (i to svi modeli) euro 3 - ništa nisam dirao sve stoji kako je, a oni stavili euro 4
sekerbay

#27600 Re: Automobilizam - All about

Post by sekerbay »

mk ultra wrote:Zelena plaketa ili 4 nije euro 4 norma
Pa po onoj slici si mogo skontat da znam o čemu govorim.
Uglavnom, imaš golfa4 sa euro4.
Post Reply