Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#476 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by citroen xm »

Iskreno sa Moskvičem i Volgom se nisam dovoljno susretao da bih mogao nešto konkretno reći. Otac je nekada davno prije rata imao tu 1600 special. To mi je najljepša Lada. Ali ona je ipak bila popriličan potrošač. Samara je već bila umjeren potrošač i sa 1300 motorom je išla dobro.

Dačija je ustvari Reno 12. Ne znam kakav je kvalitet bio, jer ipak u to vrijeme siromašni Rumuni nisu puno gledali na dizajn. Ako je kvalitet bio solidan, onda ok auto za svoju namjenu.
trambusek88

#477 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Aleko model 1996-2003
Image
Ommadawn

#478 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:Iskreno sa Moskvičem i Volgom se nisam dovoljno susretao da bih mogao nešto konkretno reći. Otac je nekada davno prije rata imao tu 1600 special. To mi je najljepša Lada. Ali ona je ipak bila popriličan potrošač. Samara je već bila umjeren potrošač i sa 1300 motorom je išla dobro.

Dačija je ustvari Reno 12. Ne znam kakav je kvalitet bio, jer ipak u to vrijeme siromašni Rumuni nisu puno gledali na dizajn. Ako je kvalitet bio solidan, onda ok auto za svoju namjenu.
Iskreno, meni ni Reno 12 nije neko lijepo auto, iako moj otac i daidza kazu "uuu, nemas ti pojma kakvo je to auto bilo kad se pojavilo" pa vjerujem da su u pravu. Ali svaki pokusaj "face lifta" sa Dacijine strane je bio katastrofalan.

Meni se svidja 1600 specijalka, pogotovo ako je crne ili tamno-plave boje.

@trambusek, de nadji sliku Moskvicha Kalite.
trambusek88

#479 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Evo ga Moskvič 2142 Ivan Kalita
Izrađivao se od 1998 do bankrota 2002. U Rusiji na cijeni ko golf petica.

Image
Image
Image

Izgleda da im nakon nekog vremena farovi požute
Image
Image
Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#480 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by bitanga_sa_otesa »

citroen xm

#481 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by citroen xm »

Jao Moskviča, ludila :lol:

Ovo s vana nešto ala Kadilak, a unutra neki Jaguar ili Rover. :D
drndalo

#482 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by drndalo »

Ommadawn wrote:
citroen xm wrote:Iskreno sa Moskvičem i Volgom se nisam dovoljno susretao da bih mogao nešto konkretno reći. Otac je nekada davno prije rata imao tu 1600 special. To mi je najljepša Lada. Ali ona je ipak bila popriličan potrošač. Samara je već bila umjeren potrošač i sa 1300 motorom je išla dobro.

Iskreno, meni ni Reno 12 nije neko lijepo auto, iako moj otac i daidza kazu "uuu, nemas ti pojma kakvo je to auto bilo kad se pojavilo" pa vjerujem da su u pravu. Ali svaki pokusaj "face lifta" sa Dacijine strane je bio katastrofalan.
Kad skontas da je bio nasljednik Reno-a 8 i 10, ovo je bio svemirski skok u dizajnu... Pogledaj druga auta konkurencije iz 1969/70, pa skontaj koliko je to bio sminkerski model... Mislim, mi iz ove daljine to ne mozemo skontati...
Ommadawn

#483 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

Ne znam, meni je nekako sav "slomljen", mislim nikako ne mogu da ga shvatim iako uzimam mnoga auta iz tog vremena.
Jebiga sjeti se sta je Fiat ili Alfa Romeo u to vrijeme pravio. Fiat 128, Fiat 124 ili Volkswagen koji je preuzeo NSU-ov K70. Cak mi je Renault 16 mnogo ljepsi.

Ali ove Kalite su stvarno katastrofa. Pa koji q-tz ce im tolika svjetla, uz to nekvalitetna.
drndalo

#484 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by drndalo »

Ne znam, ja sam rastao uz 2 komada pa sam subjektivan... Prvo je bio ujakov R12, pa za njim i Dacia 1310, vjerovatno iz one serije koja je dosla sva iz Renola, jer se nije nista vise kvarila od originala... Nakon toga je dosao R18 u garazu...
trambusek88

#485 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Dacia 2000. Rumunski Renault 20 za partijske funkcionere.

Image
Image
http://www.motorstown.com/54457-dacia-2000.html

Dacia 1325 Liberta
Image
Ommadawn

#486 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

trambusek88 wrote:Dacia 2000. Rumunski Renault 20 za partijske funkcionere.

Image
Image
http://www.motorstown.com/54457-dacia-2000.html

Dacia 1325 Liberta
Image

Za Daciju 2000 mi prica moj prijatelj Rumun da je u vrijeme Causeskua bjezao od njega jer su tad pouzdano znali da je neko iz vecih pozicija koji bi im za kratko vrijeme mogao zagorcati cijeli zivot.

@drndalo: tatin prijatelj je imao reno 12 automatik iz 1978, pa sam imao priliku da se vozim u njemu a tata bio enormno odusevljen autom. One prve Dacije 1310 (ili na rumunskom "ou-mio-tre-sut-zeche") su izgledale kao prvi reno 12 sto i nije toliko lose - ali ono kasnije....katastrofa. Sjeti se samo onih prednjih maski...
goran16v

#487 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Moj otac je 1975. godine kupio novog R-12 TL u IMV Novo Mesto, to je tad bio jako respektabilan auto.
Za ovu Daciu Libertu sa 5. vrata vidim da je neki derivat R-12 tj Dacije 1300 sa stop svjetlima za R-18.
agent_zero

#488 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by agent_zero »

Ovaj oltcit katastrofa žešća, a ni visa nije nešto bolja s obzirom da je francuz. O unutrašnjosti i dizajnu komandne table neću ni da pričam :-)
Ommadawn

#489 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

Jebiga, tih se godina ganjao originalitet, pa makar to bilo i u instrument-tabli. Rumuni su to usput dobili, a nije da im je bilo mrsko.
citroen xm

#490 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by citroen xm »

agent_zero wrote:Ovaj oltcit katastrofa žešća, a ni visa nije nešto bolja s obzirom da je francuz. O unutrašnjosti i dizajnu komandne table neću ni da pričam :-)
Visa je po kvalitetu bila 5 stepenica iznad tog Rumuna. Meni je ok, ništa spektakularno, ali u to vrijeme je bila dobra.

Oni sateliti su fantazija. :thumbup:
Ommadawn

#491 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

citroen xm wrote:
agent_zero wrote:Ovaj oltcit katastrofa žešća, a ni visa nije nešto bolja s obzirom da je francuz. O unutrašnjosti i dizajnu komandne table neću ni da pričam :-)
Visa je po kvalitetu bila 5 stepenica iznad tog Rumuna. Meni je ok, ništa spektakularno, ali u to vrijeme je bila dobra.

Oni sateliti su fantazija. :thumbup:
Ma naravno, ne mozes porediti kvalitet Vise i Oltcita. Ali sto velis, sateliti su sateliti :D
Inace Sbarro je nesto mutljao sa Oltcitom pa je izasao jedan onako cool model. Trambusek88, pronadji, ekspert si za te slike.
trambusek88

#492 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Sbarro Axel Onyx iz 1984 (Axel je inače bio Oltcit pod Citroenovom značkom)
Image

Kasnije je ime Onyx (Onyx 2) upotrijebljeno za koncept iz kojeg je izašao ZX
Ommadawn

#493 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Ommadawn »

Da napisem i ovo:

Sjeverna Koreja isto tako ima automobilsku industriju. Iako se radi o cistim kopijama svega i svacega - ona postoji. Uglavnom se proizvode kamioni, jer privatni automobilizam je u Sjevernoj Koreji zabranjen. Pa ipak, covjek se moze nagledati putnickih automobila i tamo, uglavnom taksija i sluzbenih auta. Ako se uzme u obzir da je Sjeverna Koreja komunisticka drzava, lako se iznenaditi da ce se tamo naci tuce Mercedesa i Volvoa iz 70-ih i 80-ih. O cemu se radi?

Naime, prije godinu dana sam citao jednu novinsku reportazu u auto-magazinu ciji sam pretplatnik (Klassiker). Sedamdesetih godina Svedska je bila zemlja koja se trudila da bude sto neutralnija u tadasnjem takozvanom Hladnom Ratu pa je trgovala pomalo i sa istocnim blokom. Sjetimo se da su otvorili svoju fabriku lezajeva SKF upravo u Vogosci tih godina. Eh onda se neko sjetio da bi i Sjeverna Koreja bila potencijalan partner za ulaganje i poslovanje. Odu oni tamo, potpisu se razni ugovori, izmedju ostalog naruci Vlada S.Koreje nekoliko Volvoa iz 140-serije (tadasnjeg aktuelnog modela), cini mi se da se radilo o par hiljada, pa se Volvo ponudio da napravi jace federe na sto su se ovi iz Koreje naljutili "Sto ce nam?!" "Pa mislili smo zbog vasih puteva..." "Ne! Mi imamo odlicne puteve, najbolje na svijetu" "Aha, dobro...". Uglavnom, auta su uzeta na kredit. Elem u to vrijeme odrzavat ce se i neki sajam masina tamo, pa su se Svedjani pokupili sa svojim traktorima, bagerima, buldozerima, kamionima i autima da izlazu, a vidio je i Svabo svoju priliku pa i oni pohrlili.
Jedan od vodecih inzinjera prica da ga prvi dan na sajmu niko nije pitao koliko te masine kostaju, nego od kojeg su materijala napravljeni, na kojem principu rade, koliko su jaki, koliko mogu izdrzati, ali niko da upita koliko to kosta. Drugi dan trebaju doci na sajam, docekase ih zatvorena i zakljucana vrata sa vojnicima ispred. "Zabranjen ulaz!" rekose im, te slagase da se radi o nekoj sigurnosnoj opasnosti, sta li vec... Nakon par sati, udju oni i tek tad skontaju o cemu se radilo. Koreanci rastavili sve i jednu masinu u dijelove i uslikali i uzeli mjere dijelova za nacrte. Radilo se o obicnoj kradji dizajna. Ljuti se izlagaci pokupili mnogo ranije nego je sajam zavrsio i polako kuci.

Volvoi koji su trebali biti kupljeni od strane Vlade S.Koreje a uz pomoc kredita preko neke svedske banke nikada nisu isplaceni, mislim cak nijedna rata. Doduse, Volvo je dobio pare, ali banka potrazuje - no za sve ove godine kamate se nagomilale i pitanje je da li ce S.Koreja ikada moci taj dug da isplati. Volvo se jos uvijek moze vidjeti na cestama no ocito da im amortizeri i federi ne drze bas najbolje. Svedska je postepeno ukidala odnose sa S.Korejom, tako da dijelova za Volvo nema sto je opet jedan dokaz koliko su ta auta stvarno izdrzljiva.

Gore su prosle Svabe. Mercedesi isto tako nisu isplaceni (radi se o modelima W115/116, W123 te MB190E) niti je to islo preko neke finansijske tvrtke a da bezobrazluk bude veci - napravljena je kopija Mercedesa 190 E. Naravno, jako losa. Prema nekim izvorima, taj auto se vizuelno razlikovao od 190-ke samo po prednjoj maski (postoji samo jedna slika na internetu), nije imao ventilaciju kako treba, grijanje i hladjenje nikako kao ni klima-uredjaj te je bio jako lose dihtovan.

Ostali pokusaji u auto-industriji su kopije starih autobusa madjarskog Ikarusa, te ruskih kamiona, autobusa i terenskih vozila. Inace i Volge se dobro drze tamo.
trambusek88

#494 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Kaengsaeng 88
Image
Image
trambusek88

#495 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Malo teretnih vozila i autobusa iz DDR-a

Robur LO 2002
Image

Garant 32
Image

Garant 30 vojni sanitet
Image

Garant 30K minibus
Image
goran16v

#496 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by goran16v »

Evo dva najpoznatija komercijalna iz DDR-a

IFA W50
Image

Barkas B1000
Image
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#497 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Slo Burner »

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#498 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by Slo Burner »

Image
Image

RAFovi kombiji su se u to vrijeme proizvodili samo za drzavne sluzbe, vatrogasce, ambulante, javni prevoz...
Fizickim licima nije bilo dozvoljeno da ih imaju, osim za porodice sa minimalno 5 kindera
ElRe

#499 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by ElRe »

Image

Avia LCW iz Ceske. Kombi je radjen po licenci Renault-a.
trambusek88

#500 Re: Automobili Istočnog Bloka (CCCP, PRC, ČS...)

Post by trambusek88 »

Inače Avia je proizvodila Neretve A21 je Čehoslovačko tržište.
Inače model nastao saradnjom Steyra, Auto Hercegovine i Tvornice autobusa Zagereb (TAZ-Dubrava)

Image
Post Reply