2AK-47 wrote:radostan dan wrote:Das is auto

Baš tako Das ist auto. mehanika temeljena na BMW-u. Motor UZAM-412 je zapravo motor BMW M10B15, a razlika je samo karburator koji kod Moskviča ima veče dizne zbog ekstremno hladne klime, i ima potrošnju za 2 l veću.
Auto je namjenski pravljeno da bude pouzdan, da godinama radi u uslovima hladne Sibirske klime bez kvara, jer u Sibiru nema majstora

Po potrebi za slučaj neke invazije, nedostatka vozila i sl, da je u stanju vuči vojničkom brzinom /40-50 km/h/ haubicu kalibra 122 mm M1938 (M-30) i sanduk sa municijom.
E vidiš, to nisam znao, ali sam osjećao
Deda mi je imao ovakvog, samo bijeli. Šta je to čudo činilo, to nije normalno. Mazga, tenk, terenac, teretno, za izleta, putovanja...pričam o početku i sredini sedamdesetih.
Krajem sedamdstih kupio sledeći model, isto bijeli. Ovog ostavio pod vedrim nebom. Poslije pet - šest godina ubaci mi akumulator da se zezam kad su ferije... vrti ga u krug (bez vozačke, zalijeći, obrći,koči, lomi)
Ma niko mu ništa nije mogao...sem rđe
Mjenjač na volanu.
Ručica za žmigavac debela kao grisini.
Imao ampermetar za kumulator u instrument tabli.
Duga svjetla se palila pritiskom lijeve noge na dugme u podu.
Najkriminalnija ručna kočnica na svijetu, mislim da jedino Boing ima takvu kad se parkira.
A grijanje je bilo - neka limena kaseta sa lijevom i desnom papučicom (dvozonska klima

)
Brava za paljenje - na kraju instrument table, sa lijeve strane
Ključ za paljenje - boja i veličina kao sadašnji ključevi za one kineske katance.