Automatika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hiimfedja
Posts: 20
Joined: 23/01/2015 14:28

Automatika

Post by hiimfedja » 12/06/2015 10:36

pozz..moze li mi neko malo pribliziti automatiku ? sta se tu konkretno uci i radi kad se zavrsi ?kolike su sanse za otici vani i raditi ?
npr etf u sa..kakva je automatika tamo ?
i koje zvanje se stice nakon 3/5 god ?


User avatar
cenecimoveocino
Posts: 2126
Joined: 31/12/2013 23:00
Location: Zenica

Re: Automatika

Post by cenecimoveocino » 12/06/2015 10:44

Imam jednog komsiju magistrirao automatiku prosle godine na ETF,poceo raditi prije mjesec-dva u tehnickoj skoli.
Nas profesor automatike u srednjoj govori da mozes raditi na naftnim poljima,u bolnicama na odrzavanju medicinske elektronike,imati privatnu firmu za projektovanje itd.
Uglavnom neces biti bez posla :thumbup:

User avatar
Qler
Posts: 19263
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo

Re: Automatika

Post by Qler » 12/06/2015 12:12

Danas se sve svodi na PLC-ove. To ako savladas miran si :) imas jos uvijek po manjeim tvornicama lokalne automatike, ali i to polako prelazi ako nista na one male Moellerove (Eaton) Easy i slicno. Plus imas i granu HVAC-a, gdje je meni nekako sve s brda s dola... nikako da pohvatam konce :)

User avatar
Mišo_Kovač
Posts: 2725
Joined: 22/06/2011 11:00
Location: Sarajevo

Re: Automatika

Post by Mišo_Kovač » 12/06/2015 13:39

Zvanje je inzenjer ("obicni" i diplomirani) elektrotehnike za sve odsjeke sa ETF-a. Odjsek na fakultetu pruža dosta široko i za naše uslove kvalitetno obrazovanje. Poslije faksa mozes raditi na razvoju elektronike, u industriji (upravljanje procesima, najcesce s PLC-ovima; zatim rad s robotima, stacionarnim i mobilnim); SCADA sistem i cijeli taj distribuirani fazon upravljanja je također dosta popularan danas... i tako dalje, i tako dalje jel :P

User avatar
mk ultra
Posts: 6827
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

Re: Automatika

Post by mk ultra » 14/06/2015 20:53

slika 1 sto je kvaziexpert stavio je elektroenergericarski posao :mrgreen:
posla ima 100%, za bilo koji odsjek sa ETF-a, jer je znanje koje dobijes toliko opsirno, tako da se tek nakon zavrsetka specijalizujes kroz neki pripravnicki i sl.
ako mene pitas, ako hoces AiE, uči zaštite, to mi jednom davno prof Sadović rekao... Mada je to 60% energetika

User avatar
mk ultra
Posts: 6827
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

Re: Automatika

Post by mk ultra » 14/06/2015 21:27

znam za jednu ovakvu sobu u Sarajevu, ima i odjeljak sa slikom 2, samo ti ne primaju idućih 5 godina :mrgreen: :mrgreen:

bit će posla, ako će se kvalitetni inženjeri plašiti, šta će onda oni sa Ekonomijom

User avatar
pirmin
Posts: 11221
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

Re: Automatika

Post by pirmin » 14/06/2015 21:43

Ima dosta toga na YT, doduse na njemackom ali skontaces okvirno...

https://www.youtube.com/results?search_ ... ngstechnik

User avatar
hrasno38
Posts: 24272
Joined: 21/11/2004 23:42

Re: Automatika

Post by hrasno38 » 15/06/2015 16:12

Ove slike su upravljacki pultovi koji se ugradjuju u elektrane, elektroprivrede i sve firme koje su imale velike industrijske procese i za koje je bila potreba pracenja na jednom mjestu. Ovo je sve bazirano na tzv. mozaik tehnologiji koji se nekada radio u energoinvestu na stupu u tvornici TSO (tvronica sekundarne opreme). TSO je imao licencu i tehnologiju od Siemensa za izradu mozaik plasticnih plocica koji su se kasnije sklapale u velike panele a na plocice su se dovodili razliciti signali i plocice su nakon iyrade bile obradjivane. Sva veca postrojenja i elektroprivrede u bivsoj YU kao i atomska elekrana Krsko te Vinca su uradjene na ovom principu upravljanja i to je kombinacija energetike i automatike. TSO je inace bila jedan od najacih energoinvestovih firmi jer je ove poslove radila po cijelom svijetu. Da naravno plocice su sami proizvodili a uvozili su samo granulat. Naravno cisto sumnjam da se sve ovo vise radi u toj tehnologiji ali slicno sasvim sigurno.
Vrlo vrlo tesko je u danasnjim okvirima docarati tadasnju snagu Energoinvesta, tadasnji kvalitet inyinjera koje je izbacivao ETF u Sarajevu i kolicinu para koje su se sljevale u bivsu drzavu. Mislim da danas automatika/elektronika i nemaju bas neki veliki prolaz u nasoj drzavi ali zato znam sa sigurnoscu da nasi inzinjeri sa ETF-a sa zavrsenim ovim smjerom posao nalaze u svijetu bez ikakvog problema. Jedina stvar a to i jeste najveca boljka kompletnog skolovanja u BiH sto nam fali u znacnajnoj mjeri prakticnog rada a poslodavac trazi prakticno a ne znanje matematike. Doduse koliko sam cuo na sadasnjem ETF-u praksi se posvecuje puno vise paznje e sad da li je to istina ili ne to mogu komentarisati danasnji studenti.

User avatar
mk ultra
Posts: 6827
Joined: 31/12/2012 14:05
Location: Rodzakland

Re: Automatika

Post by mk ultra » 15/06/2015 17:14

Pa imaš vježbe na kojima radiš neke praktične stvari
za automatiku i telekomunikacije je lakše jer su naponi niži
energetika baš i nema praktične nastave

Mada energetičari sa ETF-a najviše obilaze postrojenja i kontrolne centre
obiđu se sve elektrane u hercegovini, NOS, trafostanice (prenosne i distributivne), TE kakanj
Ima jos prakticnih stvari oko elektormotora, akvizicije podataka i data kartica itd

User avatar
Don Strudla
Posts: 14
Joined: 22/06/2015 00:32

Re: Automatika

Post by Don Strudla » 23/06/2015 23:47

Uci se sve i svasta...

Za evropske standarde, smjer AiE na ETF-u u Sarajevu je suvise opsiran.
Po opisu bi najvise odgovorao njemackom inzenjeru "fuer Automatisierunsgtechnik".
A te struke u "obecanoj zemlji Njemackoj" treba samo tako (potraznja je u nivou njegovateljica i doktora).

Kod nas, industriju mozes pomnoziti sa nulom, te time dobijas da bas i nisu neka vitalno neophodna roba, ali se posao tu i tamo moze naci.

Zbog danasnjeg problema industrijske razvijenosti BiH ili, bolje reci, unistenosti, praksa je poprilicno slaba. Da bi bio konkurentan na svjetskom trzistu radne snage, treba ti najmanje 3 godine iskustva u nekoj od trazenih bransi, a to je kod nas vrlo tesko postici.

Kolega iznad je postavio slike odredjenih grana automatskih sistema.
Prvi su DCS sistemi, to su vrlo slozeni upravljacki sistemi sa mnostvom "fine regulacije" gdje se uglavnom upravlja odredjeni medij. Primjena tih sistema je obicno namjenjena za elektrane, naftnu industriju i slicno.
Drugi su PLC sistemi, vrlo brzi i po gabaritima manji upravljacki sistemi. Primjenjivi su u svim granama industrije.
Treci su tzv. Batch sistemi, neka vrsta hibrida prva dva koja ukljucuje cesto primjenu "recepata". Najcesce se primjenjuju u farmaceutici i u "food industry".

Od navedena 3 sistema automatskog upravljanja, drugi je najtrazeniji na trzistu zbog svoje raznovrsnosti. Treci je, manje vise, derivacija drugog.

Unutar PLC sistema mozes izdvojiti posebne kompleksne upravljacke jedinice koje su jako bitne u automatici, a to su:
- Numericko upravljanje (koja je alfa i omega u masinskoj industriji) poznato jos kao CNC upravljanje
- Industrijski roboti (bez kojih je nemoguce danas raditi ako se radi o masovnoj proizvodnji i proizvodnji gabaritnijih komponenti koje covjek samostalno ne moze tegliti)

Zbog slozenosti ovih upravljackih sistema, iz toga je proizislo mnostvo zvanja u kojoj se danas inzenjeri automatike usmjeravaju.
Grubo se dijele Hardware i Software inzenjeri. Hardware inzenjeri projektuju hardware masine, tj. elektroormare i druge elektrokomponente koje se nalaze unutar radnog prostora masine (senzorika i izvrsni organi). Software inzenjeri programiraju upravljacke jedinice, tj PLC-ove i druge komponente, te pustaju masine u pogon. Posto ima mnostvo upravljackih jedinica i komponenti za programiranje, to se Software inzenjeri dijele dalje na PLC programere, Robot programere, CNC programere. Cesto se trazi da inzenjer automatike bude kompletan u svemu, tj. da radi sve od navedenog, da bude cak i Software i Hardware projektant. Pored toga, zahtijeva se dobro poznavanje pneumatskog i hidraulicnog sistema kao osnovnih izvrsnih medija, sto prosiruje visetruko znanje jednog automaticara. Takodjer, u odredjenim bransama, automaticar mora biti dobar procesni poznavalac, jer su nerijetki sistemi upravljanja-upravljanje odredjenog medija kao sto npr. neki rashladni/grijni sistemi i sl.

Kada bi vec tezio traziti posao u Njemackoj, onda uzmi sljedece stvari u obzir:
- poznavanje njemackog jezika pod broj jedan
- trazi poslove pod kljucnim rijecima SPS, CNC, Roboter Programmierer und Inbetriebnehmer (u navedenim zvanjima, Siemens ima jak monopol, te svi zahtjevi manje vise se skocentrisu na poznavanje Siemensovog hardwera i softwera, u PLC-ovima su to obicno Siemens i Beckhoff, u robotima KUKA prednjaci, ali i ABB i Fanuc se dobro drze, u CNC upravljanju opet Siemens i nerijetko Fanuc)
- poznavanje izrade elektroshema i to u programu EPLAN (verzija 5.7, vec stara, ali dobro ustolicena, novija verzija 8 electric)
- poznavanje siemensovih software-a za programiranje PLC-ova i HMI (vizualizacije), a to su momentalno Step7, WinCC flexible, WinCC (SCADA), a nekad se traze i malo stariji Step5 i Protool. Za Beckhoff je to Twincat.

Ukoliko relativno dobro baratas prethodno navedenim softverima, i imas neko fundamentalno znanje elektrotehnike, posao u Njemackoj je relativno brzo zagarantovan. Prakticno ce se otimati za tebe. Govorim iz iskustva...

Redovno izadje 10-ak konkursa dnevno za takvu vrstu posla.

Nadam se da sam ti priblizio ozbiljnost ove struke.

Pozdrav!

Post Reply