Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne znam, kad ti ode kvacilo i moras pljunuti finu sumu za njega, onda je problem U USA au auta sa klasicnim mjenjacem uvijek par milja jeftinija od automtika
barem je meni merak mijenjat rucno brzine na sigurnim i uvijek novo-asfaltiranim njemackim autoputevima..pa se onda maksuz odem provozat vikendom, kad su vecinom prazni...ko formula 1, nigdje ogranicenja
manijak1 wrote: Germa ne laži raju za ograničenje ima ga i iznosi 110 - 130 km/h i ima drotova i kazne su drastično visoke .
svakako da ima ogranicenja na mjestima gdje zapocinju ulazi na autoput, pa to se valjda podrazumijeva...ali recimo ja na A3 mogu da vozim najmanje 40 km bez ikakvih ogranicenja i u komadu...znas koji je to merak
ma dobro jest to kvacilo cesce ode pogotovo u gradskoj voznji ali kosta nekih 100-500 da se popravi dok automatik kosta oko 800-2500 da bi se napravila transmisija
Mislim da treba dopuniti anketu i sa tiptronik i multitronik jer ipak unose dodatne pogodnosti na suhoparni klasični automatik. Ne bih imao ništa protiv nekog Audija sa mutitronikom.
Zavisi od potreba i afiniteta vozaca...meni se licno, svidja kad mogu sam birati stepen prenosa, sto opet ne znaci da sam zaljubljenik u kvacilo...
Znaci, najbolje da imas opciju manuelnog mijenjanja brzina (pa jos ako su komande za "saltanje" na volanu...eee), a da po zelji mozes odabrati i neki od automatskih rezima, u zavisnosti vozis li po gradu ili otvorenom putu, hoces li da stedis gorivo ili da vozis agresivnije...
Danasnja tehnologija ovo omogucava, a dodatni je plus, cinjenica da se sa ovakvim mjenjacima stepeni prenosa puno brze mijenjaju, nego sa klasicnim manuelnim i imaju manje sansi da se pokvare, jer elektronika umjesto vozaca vodi brigu o "kvacilu". Dakle, mozes se fino skoncentrisati na voznju, sto je i sa stanovista sigurnosti, veliki plus.
Objektivno danas automatski mjenjač bolje pristeje velikim diesel motorima sa ogromnim obrtnim momentom. Nije tu samo što je ugodnije voziti, problem ručnog mjenjača je što on ima svoje granice što se tiče obrtnog momenta. Danas najveći ručni mjenjač je onaj u Dodge Viper-u ali taj mjenjač je toliko gabaritan da je to nehumano. A. mjenjači iste veličine mogu izdržati veći obrtni moment. Stoga, ja sam za ručne mjenjače kod benzinaca i diesela slabije snage. Npr. šta će vam ručni mjenjač u Audiju A8 V8 tdi? To auto ima toliki obrtni moment da bi počupao komplet mjenjač, a lamela bi morala biti 20 cola promjera!
To takoder zavisi i od toga gdje , kako i kada. Evo jucer u Edmontonu temperatura je bila - 28 C , ceste ko' bob staza , a kolona pukla ne vidis joj kraja . Trebalo mi je tacno 55 minuta da predem 9km . Uglavnom prva , malo druga a najcesce stojis u mjestu .U idealnim uvjetima ( zeleni val ) istu bi dionicu presao za 8 minuta . Srecom imao sam novi U2 CD
( preporucujem) pa me to eto nekako spasilo od ludila. Eto u ovakvim i slicnim uvjetima automatski mjenjac ne bih skodio.
nineac wrote:Objektivno danas automatski mjenjač bolje pristeje velikim diesel motorima sa ogromnim obrtnim momentom. Nije tu samo što je ugodnije voziti, problem ručnog mjenjača je što on ima svoje granice što se tiče obrtnog momenta. Danas najveći ručni mjenjač je onaj u Dodge Viper-u ali taj mjenjač je toliko gabaritan da je to nehumano. A. mjenjači iste veličine mogu izdržati veći obrtni moment. Stoga, ja sam za ručne mjenjače kod benzinaca i diesela slabije snage. Npr. šta će vam ručni mjenjač u Audiju A8 V8 tdi? To auto ima toliki obrtni moment da bi počupao komplet mjenjač, a lamela bi morala biti 20 cola promjera!
nineac wrote:Objektivno danas automatski mjenjač bolje pristeje velikim diesel motorima sa ogromnim obrtnim momentom. Nije tu samo što je ugodnije voziti, problem ručnog mjenjača je što on ima svoje granice što se tiče obrtnog momenta. Danas najveći ručni mjenjač je onaj u Dodge Viper-u ali taj mjenjač je toliko gabaritan da je to nehumano. A. mjenjači iste veličine mogu izdržati veći obrtni moment. Stoga, ja sam za ručne mjenjače kod benzinaca i diesela slabije snage. Npr. šta će vam ručni mjenjač u Audiju A8 V8 tdi? To auto ima toliki obrtni moment da bi počupao komplet mjenjač, a lamela bi morala biti 20 cola promjera!
ma dajte ljudi... automatik nije ni za sta. jedino mozda pase onima kojima je voznja zamorna. kao naprimjer ovim ovdje arapima koji jedva migaju ocima a kamoli da saltaju brzine!!! meni to nikako ne lezi...