Autom na Zakintos

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kataklinger

#1 Autom na Zakintos

Post by Kataklinger »

Pozdrav,

Je li neko putovao na Zakintos autom da podijeli iskustva? Preporuke koje rute izbjeći a kojim ići?
Gandra_1

#2 Re: Autom na Zakintos

Post by Gandra_1 »

Ja sam prije dvije godine išao na Lefkadu koja je bliža od Zakynthosa i za nju nije potreban trajekt, a u globalu je i ljepša od Zakynthosa.

Moja ruta je bila Sarajevo - Foča - Podgorica - Tirana - Ohrid (noćenje) - Bitola granica - Grevena - Ioninia - Arta- Lefkada

To je sve ista ruta i za Zakynthos s tim sto ti imas od Arte jos Patra - Kylini 250 kilometara još vožnje pa na trajekt do Zakynthosa... Vožnja trajektom traje oko sat vremena, a cijena po osobi je 8,5 eura, a za auto 28 eura u jednom smjeru.

Autoputevi kroz Grčku nisu skupi, mene je izašlo do Arte svega 6 eura, ali mislim da su sada malo skuplji.. Ukupno te od Sarajeva do trajekta za zakynthos izađe oko 1100 km..
Kataklinger

#3 Re: Autom na Zakintos

Post by Kataklinger »

Gandra_1 wrote: Moja ruta je bila Sarajevo - Foča - Podgorica - Tirana - Ohrid (noćenje) - Bitola granica - Grevena - Ioninia - Arta- Lefkada
Zašto lijevo na Ohrid a ne skroz niz Albaniju?
numizmatic

#4 Re: Autom na Zakintos

Post by numizmatic »

A busom na Lefkadu?

Može li se to uopšte izvesti bez neke agencije/isplati li se?

Gledam Srbi imaju pojeftine ponude, ali onda bi trebao ići busom do Beograda pa ispadne skuplja pita nego tepsija (povratna 40€ po osobi)
Gandra_1

#5 Re: Autom na Zakintos

Post by Gandra_1 »

numizmatic wrote:A busom na Lefkadu?

Može li se to uopšte izvesti bez neke agencije/isplati li se?

Gledam Srbi imaju pojeftine ponude, ali onda bi trebao ići busom do Beograda pa ispadne skuplja pita nego tepsija (povratna 40€ po osobi)
Direktnu liniju busom nemaš ni iz Srbije, samo aranžmane preko agencija... Kod nas imas Sol Azur koji zajedno radi sa Rapsodijem iz Srbije i zajedno vode putnike... Aranžmani su poprilično povoljni, tako da se peglati sa presjedanjima buseva nije nikako isplativo.. trenutno recimo je 10 noći sa busem oko 600 KM po osobi, s tim što bude last minute ponuda...

I treba voditi računa da agencije ako se radi o Lefkadi vode na istočnu stranu ostrva koja ima bezveze more i plaže i ti gradovi su uglavnom za studentske provode... najbolje plaže su na zapadnoj obali (koje su na svim reklamama sa plavim tirkzinim morem) i do njih se dolazi autom... Jedino mjesto koje je jako malo na zapadnoj obali je Agios Nikitas, ostalo su neka manja sela... Moja preporuka ako se ide autom da se smještaj nađe u glavnom gradu na ostrvu Lefkasu koje je odmah na ulazu na ostrvo... Odatle se poprilično jednostavno dolazi do svih atraktvinih plaža (jeste da ima vožnje) ali je isto tako grad živ navecer za prosetati, vecerati ili popiti piće...

Lefkada po meni bez auta nije potpuni užitak... Postoji opcija i tamo rentati auto ili skuter, poprilično je jeftino...
Gandra_1

#6 Re: Autom na Zakintos

Post by Gandra_1 »

Kataklinger wrote:
Gandra_1 wrote: Moja ruta je bila Sarajevo - Foča - Podgorica - Tirana - Ohrid (noćenje) - Bitola granica - Grevena - Ioninia - Arta- Lefkada
Može se i skroz kroz Albaniju, ali ja kada sam istraživao po netu ljudi su pisali da je loš put u tom dole dijelu, da se prelazi skelom preko neke rijekem planiski putevi itd... Možda je sada to i ok... U globalu ceste u albaniji do Tirane su sredili, problem samo nastaje kod gradova, jer tu su velike gužve i nema baš pravila u vožnji pa se treba paziti...
A usput sam svakako i želio svratiti i na Ohrid, koji je super i jeftin... Apartman za dvoje se može naći za 15 eura na bookingu...
Gandra_1

#7 Re: Autom na Zakintos

Post by Gandra_1 »

Gandra_1 wrote:
Kataklinger wrote:
Može se i skroz kroz Albaniju, ali ja kada sam istraživao po netu ljudi su pisali da je loš put u tom dole dijelu, da se prelazi skelom preko neke rijekem planiski putevi itd... Možda je sada to i ok... U globalu ceste u albaniji do Tirane su sredili, problem samo nastaje kod gradova, jer tu su velike gužve i nema baš pravila u vožnji pa se treba paziti...
A usput sam svakako i želio svratiti i na Ohrid, koji je super i jeftin... Apartman za dvoje se može naći za 15 eura na bookingu...
Okvirno goriva treba sa putarinama za ovaj put oko 400-500 KM, s tim ako se vozaš po ostrvu treba i malo više... Smještaj se može naći i povoljnije posebno od polovine augusta i u septembru...
Kataklinger

#8 Re: Autom na Zakintos

Post by Kataklinger »

Ima li neko friške informacije, kakve su cijene za most i trajekt na prelazu Antirio - Rio, putarine kroz Grčku ja ruti GP Kakavia - Janjina - Arta - Antirio, i trajekt Kilini - Zakintos?
Kataklinger

#9 Re: Autom na Zakintos

Post by Kataklinger »

Vratio sam se sa puta, pa da podijelim iskustva. Nekome će možda zatrebat, iako vidim da je tema poprilično neaktivna.

Ruta u oba smjera : Nikšić - Podgorica - Tirana - Drač - Fier - GP Kakavia - Janjina - Arta - Antirio - Rio - Patra - Kilini - Zakintos
jedina je razlika od Sarajeva do Nikšića, iz Sarajeva sam išao preko Šćepan polja a po povratku sam iz Nikšića produžio prema Trebinju pa presjekao na onaj GP Vraćenovići kod Bileće.

CG manje više većina zna. Kroz Albaniju je put bio sasvim ok, ne znam što su meni neki govorili da cesta ne valja. Većinom je ravnica, i ima dosta onog njihovog autoputa/brze ceste. Jedino je oko Fiera malo zaebancija s cestom, ali generalno je ok. Na granicama su nas jedino Albanci rovili i malo peglali, ostalo je sve bio kalsični check in/check out. Kroz Grčku poslije Janjine prema Antiriu ima dosta autoputa, plaća se samo jedna dionica 3.5 eura. Ostalo je free. Kod mosta između Antirio-Rio ima i luka gdje svakih 15min idu trajekti s jedne na drugu stranu. Taj se trajekt plati 6.5 eura samo za auto i to je to. Most je dosta skuplji, mislim da je preko 13 eura a nije neka atrakcija proći tih 3 kilometra mosta za par minuta i gotovo. Atrakcija je malo se propuhat na trajektu 15ak minuta i gledati ovo čudo arhitekture (most). Takođe, kroz Grčku ima mnogo znakova za radare, pogotovo kad se pređe preko tog mosta ili trajektom na stranu Ria/Patre pa do luke Kilini. Ali ono što sam primijetio je da te znakove i radare ne jebe niko 2%, isto kao da ne rade. Znači mi ko budale kočimo na ograničenje a bukvalno svi, od domaćih pa do stranih idu i preko 30/40 kmh preko ograničenja kroz sve te radare. Ovo još nisam provalio, ali je prvo što smo primijetili.
Kad se dođe u Kilini, preporuka je da se ne zalijeće odmah na prvom štandu kupiti kartu za trajket na Zakintos. Ima bukvalno 20ak štandova jedan do drugog, i podijeljeni su za različite prevoznike (Zante Ferries, Kefalonian Lines, Levante Ferries). I cijene im variraju haos. Ako se kupi odmah povratna karta, može se dobit značajan popust. Već je na forumu pisano da je karta u jednom pravcu po osobi 8.5 eura a za auto 28 eura. Nas četvorica i auto, planirali smo unaprijed trošak 4x8 + 28 = 62e u jednom pravcu + isto toliko u povratku jer nismo znali da ide jeftinije ako se odmah uzme povratna karta (koja je generalno open ticket, nije specificiran datum i vrijeme). Međutim ove godine su karte bile malo skuplje pa je po osobi 8,9 eura a za auto haman isto ili malo više. Sa Zante Ferries su nam obračunali povratnu oko 115e sve zajedno, u Levante Ferries mislim da je oko 105eura (malo više popusta) ali su nam za Kefalonian Lines obračunali povratnu samo 76eura, tj dobili smo popust od oko 40% s tim da je njihov trajket bio malo kasnije u odnosu na ove, pa smo čekali skoro 3 sata, ali se isplati. Odmorili od puta u lokalnom kafiću do trajekta, i skoro 50eura u džepu.
Vožnja trajektom na Zakintos traje oko sat i po, trajekt okolo kao neka skalamerija a unutra gospodski, restoran na dva sprata, klima, uredni WC-ovi, WiFi, ma gotiva.
Na Zakintosu saobraćaj haos, ljudi voze ko ludi, ubacuju se u trake bez žmigavaca, pretiču kako im je grcu ćejf. Sve u svemu ekstra putovanje samo mi je još uvijek nejasno ovo za stacionarne radare, niko živ ih se nije pridržavao...
ElRe

#10 Re: Autom na Zakintos

Post by ElRe »

Kataklinger wrote:Vratio sam se sa puta, pa da podijelim iskustva. Nekome će možda zatrebat, iako vidim da je tema poprilično neaktivna.

Ruta u oba smjera : Nikšić - Podgorica - Tirana - Drač - Fier - GP Kakavia - Janjina - Arta - Antirio - Rio - Patra
Nalogicnija ruta za put od Sarajeva do istocne obale Grcke. Generalno bez problema.
Mea_parvitas

#11 Re: Autom na Zakintos

Post by Mea_parvitas »

Brate sve si super opisao, samo jos malo ispricaj kako ti je bilo na otoku, baci koju slikicu, nek vidi raja ljepotu, Navajo plazu, krstarenja, ovo ono, prosire vidike, pa nek odu autobusom, moze se za 500 KM otici u hotel, 10 nocenja sa prevozom, malo jos se doplati za obroke i ljepota...
Post Reply