Autoelektrika - problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dgL_

#1 Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

Poz ljudi, imam jedan problem koji nikako ne mogu sam da rijesim pa mi treba vase misljenje...

u pitanju je mazda 121 a problem je slijedeci... prilikom paljenja potrosaca na automobilu mbroj obrtaja motora mi znatno spadne, napon mi spadne na 12.9 na leru, bez potrosaca napon je 14.2. pokusavao sam sa masama, sa alternatora direktno na akumulator mjerio direktno na alternatoru medjutim na kraju auto elektricar mi kaze da mi je regler otisao i da je kao on skup da mi je bolje da nadjem polovan alternator kompletan. Ja nadjem polovan alternator kupim odnesem njemu on ga testirao prije stavljanja puni 14.2., prkljucio grijac kao najveci potrosac koji moze bit padne napon na 13.7 otprilike, kaze elektricar ovo je solidno punjenje i da je alternator uredu. Super, namontira ga zategne remen upalim auto upalim svijetla i grijanje, obrtaji motora mi ponovo spadnu... malo manje ali opet spadnu osjetno a napon na 13.5 otprilike sa potrosacima... sto vise potrosaca palim napon mi je sve manji. pri najmanjem dodavanju gasa napon skoci na 14.2. a pri vracanju na ler napon je ponovo 13.5. jedniostavno optereti ga haman svaki potrosac... stisnem kocnicu, osjetim to padne mi za 100 obrtaja otprilike. Onda mi on kaze da je ovaj prblem moguc zbog male amperaze akumulatora i kaze da mi je i akumulator los i da to moze bit uzrok problema. Kazem ja njemu zar alternator ne puni direktno potrosace ? Kaze on da nisam upravu, da se to sve odvija preko akumulatora... da ubacim jaci akumulator od 55 A ili 60 i da ce mi se smanjiti ta oscilacija napona i padanje obrtaja pri potrosacima... zanima me vase misljenje ? Hvala!
preludezalude

#2 Re: Autoelektrika - problem

Post by preludezalude »

Nemoj bacati pare na novi akumulator, nije do toga. Nemam pojma koji je motor kod tebe niti koji sistem koristi.... Ali ovakvi isti simptomi se javljaju kad je motoric ler gasa neispravan.
dgL_

#3 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

drug mazda 121 1.3 44 kw 60 KS, manuelni joj je saug i karburator je... sto se tice tog motorica ler gasa radio sam stelovanje karburatora kod jednog od najboljih u sarajevu a to je slavko na vracama. Moja mazda cak i nema taj motoric ( valjda nema ako je karburator obicni) Znaci mislis da ako uzmem nov akumulator i malo vece amperaze ama bas nista necu postici sa oscijalcijom napona i padanje obrtaja pri paljenju potrosaca ? Hvala puno
ElDzidziIbnDzo

#4 Re: Autoelektrika - problem

Post by ElDzidziIbnDzo »

Neces,bezveze ne bacaj pare
preludezalude

#5 Re: Autoelektrika - problem

Post by preludezalude »

Sa vecim akumulatorom neces dobiti nista sto se tice napona. Napon ce ti ostati isti, samo ces dobiti akumulator veceg kapaciteta. Sto se tice tog tvog napona, ja bih rekao da je sve to u granicama normale. Sto se tice padanja obrtajaja bih obratio paznju na karburator i sistem odrzavanja lera (pa koji god bio to sistem). Mozda bi dobio nesto i sa samim ciscenjem karburatora, klapne, dizne i sl.
NediM17

#6 Re: Autoelektrika - problem

Post by NediM17 »

Alternator sve potrosace napaja direktno, akumulator moze biti i raskacen, bas jucer sam imao takvu situaciju.

Otisli ja i prijatelj na kafu njegovim autom, normala sve, kad smo zavrsili da otkljuca, akumulator toliko mrtav da ni centralnu bravu nece da otvori (kaze on: ostala mi svjetla upaljena). I hajde poguram ga, upali, stade da kupi sok na trafici, ugasi auto kontajuci da se akumulator dopunio, opet za kljuc, sve mrtvo. Dignemo haubu, kad imamo sta vidjeti, + klema sa akumulatora spala, nataknemo i vozi.
dgL_

#7 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

prvo hvala mocmi sto ste se odlucili da pomognete...

1. za ove sto misle da treba oko ler gasa da se pozabavim... kako i cime onda da opravdam to sto mi auto bez potrosaca odrzava obrtaje najnormalnije... cak i 1000 (jer sam povecao malo ler gas na karburatoru upravo zbog tog padanja i zbog stalnih upaljenih svijetala a u ove hladnije dane i grijanja grijaca stakla, brisaca... karburator je ciscen prosle godine nastelovo ga Slavko i sve je sasvim ok sa te strane...

2. teoretski je moguce da auto radi bez akumulatora, ali elektricar kaze da ustvari sda alternatora prvo dolazi do akumulatora i da akumulator ima veliku ulogu pri davanju struje potrosacima, odnosno davanju i primanju odnosno punjenu te struje koja se potrosila... kada skines akumulator struja koja ide prema akumulatoru jednostavno ne dolazi do njega i preko klema se drugim kablom vodi do potrosaca... to je bar neka njegova teorija...

Ima li iko ikakav savjet sta da radim, ovo me pocinje jako nervirati... dakle auto na leru radi 1000 rpm, sa upaljenim svijetlima, grijanjem, grijanjem sajbe eventualno brisacima i stisnutom kocnicom auto mi radi na 500 rpm cak i kad je zagrijano na radnu temperaturu... automatski kad smanjim broj potrosaca rpm se dize ... kad je hladno i kad popalim to sve, hoce haman da se ugasi nekad... trese se nenormalno
obuzdan

#8 Re: Autoelektrika - problem

Post by obuzdan »

dgL_ wrote:prvo hvala mocmi sto ste se odlucili da pomognete...

1. za ove sto misle da treba oko ler gasa da se pozabavim... kako i cime onda da opravdam to sto mi auto bez potrosaca odrzava obrtaje najnormalnije... cak i 1000 (jer sam povecao malo ler gas na karburatoru upravo zbog tog padanja i zbog stalnih upaljenih svijetala a u ove hladnije dane i grijanja grijaca stakla, brisaca... karburator je ciscen prosle godine nastelovo ga Slavko i sve je sasvim ok sa te strane...

2. teoretski je moguce da auto radi bez akumulatora, ali elektricar kaze da ustvari sda alternatora prvo dolazi do akumulatora i da akumulator ima veliku ulogu pri davanju struje potrosacima, odnosno davanju i primanju odnosno punjenu te struje koja se potrosila... kada skines akumulator struja koja ide prema akumulatoru jednostavno ne dolazi do njega i preko klema se drugim kablom vodi do potrosaca... to je bar neka njegova teorija...

Ima li iko ikakav savjet sta da radim, ovo me pocinje jako nervirati... dakle auto na leru radi 1000 rpm, sa upaljenim svijetlima, grijanjem, grijanjem sajbe eventualno brisacima i stisnutom kocnicom auto mi radi na 500 rpm cak i kad je zagrijano na radnu temperaturu... automatski kad smanjim broj potrosaca rpm se dize ... kad je hladno i kad popalim to sve, hoce haman da se ugasi nekad... trese se nenormalno

Upalis auto, izvadis akumulator, upalis psotrosace...Sta se desava?
helpdesk1

#9 Re: Autoelektrika - problem

Post by helpdesk1 »

Neznam da li ima veze I da li tvoje auto ima finger, ali mene je on svojedobno zezao. Simptomi su bili takvi, radio sve sto I ti I na kraju je bilo do fingera. Doduse ovo je sve bilo dok su auta bila 99% bez elektronike :-D . Nisam mehanicar, mozda nema smisla, pa nemojte zamjeriti.
dgL_

#10 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

jel mi mozes poblize objasnit sta je finger, zaista ne znam, cuo sam negdje kroz maglu se sjecam al pojma nemam sta je i sta regulise i gdje se treba nalazit ? Auto je 89' proizvodnje... AKo ti nije prtoblem da objasnis, hvala

btw. dobro pitanje u vezi skidanja akumulatora... elektricas je uzeo neki akumulator njegov koji je kako kaze bio jako los... stavio ga je na pod, kablove stavio na njegove kleme i gore masu kad spoji na moje kleme motor jos gore pocne da radi... jos teze nego kako radi na mom akumulatoru...tu me je malo i uspio ubijediti da mozda i ima nesto do tog akumulatora... a bez akumulatora znaci samo kad se odspoje kleme auto radi isto kao i kada je on tu.. znaci idalje spadaju obrtaji... i spada napon
helpdesk1

#11 Re: Autoelektrika - problem

Post by helpdesk1 »

u razvodnoj kapi unutra, neki plasticni hepek
dgL_

#12 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

helpdesk1 wrote:u razvodnoj kapi unutra, neki plasticni hepek
mijenjao sam komplet razvodnik paljenja cak 2 puta... otisao mi jednom nadjem drugi polovan 10 dana opet vrisne... nadjem treci evo sad je dobar, sa ovim sam i na more iso ... znaci komplet sa kapom sa svim je mijenjan, znaci da je i finger onda mjenjan... sto bi trebaklo znacit da nije do njega
530i

#13 Re: Autoelektrika - problem

Post by 530i »

preludezalude wrote:Nemoj bacati pare na novi akumulator, nije do toga. Nemam pojma koji je motor kod tebe niti koji sistem koristi.... Ali ovakvi isti simptomi se javljaju kad je motoric ler gasa neispravan.

Ništa ovo ne mora biti tačno.

Može biti do akumulatora, ako stali traži da se puni jer je slab, tj. poluispravan... Auto sa karburatorom nema motorić ler gasa...ler se podešava po fabričkim uputama za taj karburator. Kako su kod nas još uvijek obavezna kratka svjetla non-stop, onda ler podešavaš sa upaljenim svjetlima... Normalno je da ima oscilacija kada upališ neke velike potrošače, kao što je grijač stakla, ali to ne bi smjelo da pravi problem u radu motora na leru.

Ozbiljan pregled instalacije i svega vezanog za paljenje...svjećice, kablovi, razvodna kapa, akumulator, el. instalacija, alternator....nisi napisao ni koji ti je akumulator sada u autu, niti da li ima promjena u odnosu na ranije kada ga recimo brzo voziš, na većim obrtajima...
preludezalude

#14 Re: Autoelektrika - problem

Post by preludezalude »

1. Sasvim je normalno da auto kad upalis potrosace hoce da spusti obrtaje.... jer tada dolazi do veceg otpora kod vrtnje alternatora... Motor pokrece alternator preko remena... sve sto je veca potrosnja struje, alternator je teze okretati. Zato postoje odredjene stvari, poput motorica ler gasa, koji ce to da kontrolisu i vrate obrtaje na normalu.
dgL_

#15 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

530i wrote:
preludezalude wrote:Nemoj bacati pare na novi akumulator, nije do toga. Nemam pojma koji je motor kod tebe niti koji sistem koristi.... Ali ovakvi isti simptomi se javljaju kad je motoric ler gasa neispravan.

Ništa ovo ne mora biti tačno.

Može biti do akumulatora, ako stali traži da se puni jer je slab, tj. poluispravan... Auto sa karburatorom nema motorić ler gasa...ler se podešava po fabričkim uputama za taj karburator. Kako su kod nas još uvijek obavezna kratka svjetla non-stop, onda ler podešavaš sa upaljenim svjetlima... Normalno je da ima oscilacija kada upališ neke velike potrošače, kao što je grijač stakla, ali to ne bi smjelo da pravi problem u radu motora na leru.

Ozbiljan pregled instalacije i svega vezanog za paljenje...svjećice, kablovi, razvodna kapa, akumulator, el. instalacija, alternator....nisi napisao ni koji ti je akumulator sada u autu, niti da li ima promjena u odnosu na ranije kada ga recimo brzo voziš, na većim obrtajima...
ma pazi, ne pravi nikakav velliki problem... ali auto recimo (ima manuelni saug) i dok je hladno upalis svijetla i grijanje eventualno grijac stakla i auto se trese i imas osjecaj da ce se ugasit... iako nece... ono radi stojim na semaforu po 20 sekundi ona se trese ko jebena zecica i to me mnogo nervira, nece se ugasit, ali imam osjecaj da radi na 300 obrtaja... kad se auto ugrije (opet naglasavam manuelni je saug i ne odrzava sama obrtaje, mozda je u tome caka) unormali se iako i onda pada ali recimo na nekih 500-600 sa potrosacima velikim....( sve to jer joj jer ler gas bez ijednog potrosaca stavljen na 1100 otprilike...) radi normalno... na more sam iso snjom nije me ostavila nigdje...

svijece nove ngk kataloski uzete za nju, kablovi nisu mjenjani, razvodnik paljenja mjenjan kompletan, akumulator je 45 AH i otkako sam uzeo auto nisam ga mjenjao (2 godine) znaci kad sam je uzeo imala je ovaj problem, ali je bio manje izrazen. alternator promjenjen kompletan... Imas li nekoga ko je voljan da se pozabavi ovim negdje u Sarajevu ili okolini ? LP
dgL_

#16 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

preludezalude wrote:

1. Sasvim je normalno da auto kad upalis potrosace hoce da spusti obrtaje.... jer tada dolazi do veceg otpora kod vrtnje alternatora... Motor pokrece alternator preko remena... sve sto je veca potrosnja struje, alternator je teze okretati. Zato postoje odredjene stvari, poput motorica ler gasa, koji ce to da kontrolisu i vrate obrtaje na normalu.
drug nemam motoric ler gasa, karburator mehanicki je sve... saug manuelni...
preludezalude

#17 Re: Autoelektrika - problem

Post by preludezalude »

Znam da nemas motoric. Ovaj tvoj problem nema veze sa saugom. Saug je posebna stvar. Ja bih opet obratio paznju na karburator i sva crijeva od zraka tj vakum crijeva, ler dizna i slicno.
dgL_

#18 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

preludezalude wrote:Znam da nemas motoric. Ovaj tvoj problem nema veze sa saugom. Saug je posebna stvar. Ja bih opet obratio paznju na karburator i sva crijeva od zraka tj vakum crijeva, ler dizna i slicno.
generalno gledano nema nikakve veze ali recimo da se ovo desava nekome ko ima automtski saug... elektronski bi mu regulsani obrtaji bili.... cim bi on upalio potrosace, sam motor bi digao obrtaje... ako se ne varam ? kod mene motor svakako nize radi kad je hladan jer je manuelni, a kod svakog automtskog on sam skoci iznad 1000 pa se unormali kad se stvore uvjeti.
M@RKO

#19 Re: Autoelektrika - problem

Post by M@RKO »

Saug je uredjaj za hladan start i ne sluzi u tu svrhu. Ja mislim da ti ne bi podizao obrtaje jer on radi u zavisnosti od temperature motora (zavisi od tipa sauga, da li je vodeni ili elektricni), a ne od broja obrtaja.
Meni je na autu ler nastelovan sa svjetlima, ali generalno nizak i kada ih ugasim ler se podigne za cca 100 obrtaja, a ovo ostalo, grijac, ventilator i sl mozda vrlo malo da utice na to, kod mene.
Vidim spominjes Slavku u lukavici, ja sam prije isao kod njega i bio sam izuzetno zadovoljan, ali zadnji put nije uradio posao kako treba, vracao sam mu se 4-5 puta i opet nisam bio zadovoljan uradjenim poslom. Probaj kod nekog drugog vidjeti. Ja sam na kraju problem rijesio drugim karburatorom :D
dgL_

#20 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

M@RKO wrote:Saug je uredjaj za hladan start i ne sluzi u tu svrhu. Ja mislim da ti ne bi podizao obrtaje jer on radi u zavisnosti od temperature motora (zavisi od tipa sauga, da li je vodeni ili elektricni), a ne od broja obrtaja.
Meni je na autu ler nastelovan sa svjetlima, ali generalno nizak i kada ih ugasim ler se podigne za cca 100 obrtaja, a ovo ostalo, grijac, ventilator i sl mozda vrlo malo da utice na to, kod mene.
Vidim spominjes Slavku u lukavici, ja sam prije isao kod njega i bio sam izuzetno zadovoljan, ali zadnji put nije uradio posao kako treba, vracao sam mu se 4-5 puta i opet nisam bio zadovoljan uradjenim poslom. Probaj kod nekog drugog vidjeti. Ja sam na kraju problem rijesio drugim karburatorom :D
koje ti je auto drug ? Jel ti manuelni saug ? E vidis a ja kad puhalicu upalim na trojku padne mi za 200... sama svijetla miu padne za 300, upalim brisace jedva se krecu (nekad) i kako oni rade primjetim da mi i puhalica slabije puse, cim ih ugasim pocne puhat normalnije.... nisam pametan Bgm...
M@RKO

#21 Re: Autoelektrika - problem

Post by M@RKO »

Dobri stari yugo :D Na ovom novom karburatoru je elektricni, a bio je manuelni saug, ali ja smatram da nema veze saug sa tvojim problemom. Meni se to isto sve desavalo kad mi je crkao regler, ali eto ti kazes mjenjao si komplet alternator tako da ne znam. Ako imas od nekog posudi jaci akumulator pa probaj da li ce biti isto.
dgL_

#22 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

M@RKO wrote:Dobri stari yugo :D Na ovom novom karburatoru je elektricni, a bio je manuelni saug, ali ja smatram da nema veze saug sa tvojim problemom. Meni se to isto sve desavalo kad mi je crkao regler, ali eto ti kazes mjenjao si komplet alternator tako da ne znam. Ako imas od nekog posudi jaci akumulator pa probaj da li ce biti isto.
drug ima veze... ujutru dok je hladno i dok je auto hladno, a ja popalim potrosace, automatski saug bi uvijek drzao obrtaje dignute i nikad nebi dozvolio da auto radi na 300 obrtaja... dok se ne zagrije, ako me shvatas... ne kazem da je to korijen problema, ali vjerovatno bi mi manje smetalo da je tako... reci mi jel ti trosi yugo vise sad kad si stavio taj novi karb. ? Mijenjao jesam komplet alternator... pitanje je samo koliko je onda i ovaj novi dobar... probacu to sa akumulatorom ovih dana sa prijateljem
M@RKO

#23 Re: Autoelektrika - problem

Post by M@RKO »

Pa cekaj ako je kod tebe manuelni saug, zasto ga ti ne drzis "izvucenog" dok se auto ne zagrije, da ti poveca obrtaje?
Veca mi je potrosnja, ali dobro, ocekivano. Sad je dvogrli karburator, a fabricki je jednogrli. Ali nije pretjerana razlika.
530i

#24 Re: Autoelektrika - problem

Post by 530i »

Ne razumijem zašto bi mijenjao komplet alternator za neki drugi, također polovan, umjesto da taj svoj koji slabo radi ili nikako ne radi lijepo remontuješ i prekontrolišeš...to mi je puno sigurnija opcija. Polovan može biti ok, ali za mjesec-dva može da crkne kao i prethodni.
dgL_

#25 Re: Autoelektrika - problem

Post by dgL_ »

530i wrote:Ne razumijem zašto bi mijenjao komplet alternator za neki drugi, također polovan, umjesto da taj svoj koji slabo radi ili nikako ne radi lijepo remontuješ i prekontrolišeš...to mi je puno sigurnija opcija. Polovan može biti ok, ali za mjesec-dva može da crkne kao i prethodni.
odgovor koji sam ja dobio druze je taj da je sam regler 60ak maraka, a kamoli jos da mora promjenit diode ili nesto drugo.... pa kao jeftinije cu proc ako nadjem polovan, kao ima tako moze se nac... i fkt sam nasao i proso jeftinije al eto nisam rijesio bit problema, iako ovaj puni malo bolje sa potrosacima od onog... onaj 12.9 sa svijetlima i puhalicom, a ovaj 13.5 otprilike , a bez oba punila 14.2, ovaj novi ode nekad i na 14.4...
Post Reply