Autodrom u BIH?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Honda NSX
#1 Autodrom u BIH?
Evo jedna tema koja ce mozda biti zanimljiva auto entuzijastima i amaterskim vozacima.
Da li u BiH postoji autodrom, nesto kao sto je Grobnik u Hrvatskoj? Ili ako nista, nesto da podjesca na to.
Cuo sam da postoji/ postojalo je nesto u Zaluzanima blizu Banja Luke, pa je zatvarano. Sta je s tim?
Mislim da bi autodrom u BiH bio odlicna stvar. Da ljudi koji hoce da iskuse adrenalin brze voznje to mogu uciniti na siguran nacin bez ugrozavanja ostalih ucesnika u saobracaju. Eventualno da se tu napravi i neka skola sigurne, napredne voznje itd, znamo sta sve ide uz to?
Naravno sad ce prica nema para ovdje ovo je Biafra, Sjeverna Koreja, Somalija, nema narod za hljeba, kuku leleeeeee. Da se odma znam ne govorim o Nurburgringu, vec o nekoj kracoj (1-3 km) stazi, sa minimalnim pratecim sadrzajima i minimalnim kvalitetom asfalta.
Sta mislite, jeste li stogod naculi, (BIHAMK imal nesto?) ili kao alternativa znate li za neku napustenu/ polu napustenu lokaciju u BIH/ cestu gdje se moze malo zivlje voziti bez rizika ili eventualno organizovati neki mali autocross.
P
Da li u BiH postoji autodrom, nesto kao sto je Grobnik u Hrvatskoj? Ili ako nista, nesto da podjesca na to.
Cuo sam da postoji/ postojalo je nesto u Zaluzanima blizu Banja Luke, pa je zatvarano. Sta je s tim?
Mislim da bi autodrom u BiH bio odlicna stvar. Da ljudi koji hoce da iskuse adrenalin brze voznje to mogu uciniti na siguran nacin bez ugrozavanja ostalih ucesnika u saobracaju. Eventualno da se tu napravi i neka skola sigurne, napredne voznje itd, znamo sta sve ide uz to?
Naravno sad ce prica nema para ovdje ovo je Biafra, Sjeverna Koreja, Somalija, nema narod za hljeba, kuku leleeeeee. Da se odma znam ne govorim o Nurburgringu, vec o nekoj kracoj (1-3 km) stazi, sa minimalnim pratecim sadrzajima i minimalnim kvalitetom asfalta.
Sta mislite, jeste li stogod naculi, (BIHAMK imal nesto?) ili kao alternativa znate li za neku napustenu/ polu napustenu lokaciju u BIH/ cestu gdje se moze malo zivlje voziti bez rizika ili eventualno organizovati neki mali autocross.
P
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#2 Re: Autodrom u BIH?
staza u zaluzanima postoji ,na njoj se vozi prvenstvo bih (kruzne trke).ranije je bilo organitovano da se uplati i vozi track day,ne znam kakva je situacija sada....nesto je zapelo oko vlasnistva staze....mislim da vise informacija o tome ima clan brazzoracing.
- sparky
#3 Re: Autodrom u BIH?
Zaluzani kao atraktivna lokacija su bili meta nekih bizMismena, valjda za trzni centar. Zbog toga je satro problem vlasnistvo nad zemljom. Bla bla.
Ja se jos uvijek nadam da ce neka budala da uradi cestu od spomenika do prvog sumara
pa da se napravi nesto kao sto je cazinska trka :S
Ja se jos uvijek nadam da ce neka budala da uradi cestu od spomenika do prvog sumara
- sparky
#5 Re: Autodrom u BIH?
da, cazinska trka. brdska trka "krajiska zmija". posto o autodromu mozemo samo sanjati, a sramota je da u drzavi imamo samo jednu pravu trku, ovih par sto povremeno ulete su vise patnja. to ne bi bilo puno para da se obnovi cesta, koja ce svakako sluziti tokom cijele godine, a imali bi mogucnosti i za zaradu.
p.s. ovo ja onako zamisljam. toliko ima prostora slobodnog, a jos niko se nije sjetio da asvaltira dva kilometra, pravca, krivina, kako god. mozda cak i da se napravi neki poligon gdje bi se vrsila obuka novih vozaca, a recimo vikendom da se organizuju termini za sve one zeljne malo brzine u kontrolisanim uslovima. mislim da bi se ulozeno uz neku normalnu cijenu termina vrlo brzo vratilo, a ostaje poligon.
p.s. ovo ja onako zamisljam. toliko ima prostora slobodnog, a jos niko se nije sjetio da asvaltira dva kilometra, pravca, krivina, kako god. mozda cak i da se napravi neki poligon gdje bi se vrsila obuka novih vozaca, a recimo vikendom da se organizuju termini za sve one zeljne malo brzine u kontrolisanim uslovima. mislim da bi se ulozeno uz neku normalnu cijenu termina vrlo brzo vratilo, a ostaje poligon.
- bitanga_sa_otesa
#6 Re: Autodrom u BIH?
bar oko sarajeva postoji brda za trkanje,igman i jahorina nekad se vozili,a mogli bi opet samo da se sredi cesta .trebevic isto aktuelan ,ali je mislim potrebno vise uloziti jer je dosta propao....ima jedna zanimljiva dionica 5 km duga na novoj cesti lukavica-trebevic-jahorina,po meni je jako dobra za brdsku trku.po meni bi trebala i jedna staraz za krug i karting negdje u blizini grada ,to bi bilo dobro za pocetnike i amatere da malo vjezbaju..
- Honda NSX
#7 Re: Autodrom u BIH?
Brdska smo drzava, ima vijugavih zabavnih cesta mali milion....a ima i interesovanja...
ja licno volim onu cestu sto pocinje na skretanju prema Dejcicima na Bjelasnici pa ide sve do Dejcica
Ima par okuka gdje se ne vidi jel neko dolazi, al moze se fino sprasiti a da nije preopasno
Skoro nikad niko ne vozi.
Eto na ovoj cesti bi se lahko moglo organizovati nesto, uz nikakva ili skoro minimalna ulaganja. Zatvoriti cestu na jedan dan, ili dionicu. Napraviti par kategorija. Simbolicne nagrade i eto dobre, sportske, pozitivne zabave.
Evo bas sam istrazio ovu cazinsku trku. Lijepo nesto, stekla odlican rejting. Evo ko je zainteresovan za 2014 u avgustu ce biti.
Ako zelite pomoci oko organizacije ili cak ucestvovati. Sve na ovaj mail: [email protected]
ja licno volim onu cestu sto pocinje na skretanju prema Dejcicima na Bjelasnici pa ide sve do Dejcica
Eto na ovoj cesti bi se lahko moglo organizovati nesto, uz nikakva ili skoro minimalna ulaganja. Zatvoriti cestu na jedan dan, ili dionicu. Napraviti par kategorija. Simbolicne nagrade i eto dobre, sportske, pozitivne zabave.
Evo bas sam istrazio ovu cazinsku trku. Lijepo nesto, stekla odlican rejting. Evo ko je zainteresovan za 2014 u avgustu ce biti.
Ako zelite pomoci oko organizacije ili cak ucestvovati. Sve na ovaj mail: [email protected]
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#8 Re: Autodrom u BIH?
Za ovo što sam boldovao uze mi riječ iz usta!bitanga_sa_otesa wrote:bar oko sarajeva postoji brda za trkanje,igman i jahorina nekad se vozili,a mogli bi opet samo da se sredi cesta .trebevic isto aktuelan ,ali je mislim potrebno vise uloziti jer je dosta propao....ima jedna zanimljiva dionica 5 km duga na novoj cesti lukavica-trebevic-jahorina,po meni je jako dobra za brdsku trku.po meni bi trebala i jedna staraz za krug i karting negdje u blizini grada ,to bi bilo dobro za pocetnike i amatere da malo vjezbaju..
-
citroen xm
#9 Re: Autodrom u BIH?
Ali zato na onoj cesti krivina sa kontra nagibom i provalija koliko ti duša želi. Ne bih se ja onde previše zajebavao, projektovali su je neki koji nemaju puno veze sa strukom.
- bitanga_sa_otesa
#10 Re: Autodrom u BIH?
ima i dobre bankine cijelom duzinom sto je jako bitno za brdsku trkuRomeo 80 wrote:
Za ovo što sam boldovao uze mi riječ iz usta!Nov je i dobar asfalt, a i sama konfiguracija ceste je dosta zanimljiva. Na žalost, nema kod nas dovoljno sluha za ovakve stvari. Da je kakva korida u pitanju to bi već bila drugačija priča.
-
neki
#11 Re: Autodrom u BIH?
bujrum, skupite pare pa pravite sebi sta god hocete.
Ne vidim ni jedan normalan razlog sto bi porezni obveznici finansirali zadovoljavanje necijih hirova..
Ne vidim ni jedan normalan razlog sto bi porezni obveznici finansirali zadovoljavanje necijih hirova..
- daxon
#12 Re: Autodrom u BIH?
Svako ima priliku da su učlani u neki od automoto klubova u BiH i da dobije licencu, pa izvoli, sredi auto i prijavi se na utrke koje se redovno održavaju i boduju za prvenstvo BiH, Srbije, Hrvatske ili CG, osim brdskih, tu su i ispiti spretnosti pa bujrum.
Btw
jedne godine, ima poodavno, na Grobniku su organizovali nekakvu moto trku, gdje su pozvali ovu papadiju, šatro poznate face, gradske "ulične trkače", elem, među njih su ubacili motoristu, profesionalnog trkača, sa dosta lošijim motorom nego kod svih ostalih. Epilog trke je bio takav, da je ovaj u svakom krugu stigao sve ostale za cijeli krug, znači dok su ovi napravili 5 krugova on je 10.
Na kraju su im, tako poniženima i osramoćenima, održali jedno predavanje o ponašanju u saobraćaju i bezbjednoj vožnji za sebe i druge učesnike u saobraćaju, koje će vjerovatno mpamtiti do kraja života, a svaki put kada daju gas, sjetiti će se koliko pojma nemaju o vožnji motora i postidijeti se sami sebe.
Btw
jedne godine, ima poodavno, na Grobniku su organizovali nekakvu moto trku, gdje su pozvali ovu papadiju, šatro poznate face, gradske "ulične trkače", elem, među njih su ubacili motoristu, profesionalnog trkača, sa dosta lošijim motorom nego kod svih ostalih. Epilog trke je bio takav, da je ovaj u svakom krugu stigao sve ostale za cijeli krug, znači dok su ovi napravili 5 krugova on je 10.
Na kraju su im, tako poniženima i osramoćenima, održali jedno predavanje o ponašanju u saobraćaju i bezbjednoj vožnji za sebe i druge učesnike u saobraćaju, koje će vjerovatno mpamtiti do kraja života, a svaki put kada daju gas, sjetiti će se koliko pojma nemaju o vožnji motora i postidijeti se sami sebe.
- bitanga_sa_otesa
#13 Re: Autodrom u BIH?
karting je osnova auto sporta.skoro svi poznati trkaci su krenuli od toga...
ja da imam para napravio bi privatnu stazu ,koju bi mogli koristiti i kartinzi i automobili za krug..
zanimljivo da se niko u ovoj drzavi nije sjetio da to uradi ,toliko su para oprali u betonu i raznim glupostima ...
to bi bio stalni izvor prihoda
iznajmljivanje staze za kruzne trke automobila,motocikala,kartinga...
iznajmljivanje kartinga .....
ja da imam para napravio bi privatnu stazu ,koju bi mogli koristiti i kartinzi i automobili za krug..
zanimljivo da se niko u ovoj drzavi nije sjetio da to uradi ,toliko su para oprali u betonu i raznim glupostima ...
to bi bio stalni izvor prihoda
iznajmljivanje staze za kruzne trke automobila,motocikala,kartinga...
iznajmljivanje kartinga .....
- drndalo
#14 Re: Autodrom u BIH?
Ma imas ti para, samo ih stekas... 
- bitanga_sa_otesa
#15 Re: Autodrom u BIH?
razmisljao sam da napravim kontra uvrnuti toranj u buljakovom ,pa da izdam firmama nekim 
- drndalo
#16 Re: Autodrom u BIH?
Ucvrscen kontra-maticom ?
- bitanga_sa_otesa
#17 Re: Autodrom u BIH?
naravno....lijevi navoj 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#18 Re: Autodrom u BIH?
Ne kontam o kakvim hirovima govoriš? Automobilizam je sport kao i svaki drugi. Je li isto važi i za gradnju fudbalskih stadiona?neki wrote:bujrum, skupite pare pa pravite sebi sta god hocete.
- klaki
#19 Re: Autodrom u BIH?
Meni jaran rece da se navodno u Mostaru otvorilo nesto gdje se moze voziti karting.
Je li to istina?
Je li to istina?
- bitanga_sa_otesa
#20 Re: Autodrom u BIH?
istina je
-
RLewis
#21 Re: Autodrom u BIH?
Zaluzani jos rade prije par dana sam vozio tamo, naravno organizovano
Sent from my L920 Tapatalk
Sent from my L920 Tapatalk
-
esso_sa
#22 Re: Autodrom u BIH?
Prije godinu, dvije je kruzila prica da i Zaluzanima hoce da dohakaju...
Lokalne vlasti su nekom velikom trgovackom gigantu, htjele da prodaju kompletno zemljiste gdje se nalazi staza...
To su bile price prije godinu, dvije... ne znam da li se od toga odustalo, nadam se da jeste
Lokalne vlasti su nekom velikom trgovackom gigantu, htjele da prodaju kompletno zemljiste gdje se nalazi staza...
To su bile price prije godinu, dvije... ne znam da li se od toga odustalo, nadam se da jeste