trenutno kako crtam je u Model i imam toga dosta spremljenog kroz godine rada , pa najvise gubim vremena na sitnim stimanjima prostora i razmaka, zato bi mi ovo automatski valjalo ali bas ono
AutoCad
Moderator: Benq
-
made_in_sarajevo
#1 AutoCad
eh ovako, treba mi pomoc sa AutoCadom,a problem je sljedeci. imam ja vec dosta toga spremljeno dok crtam oko elektro opreme, sad sto mene zanima, cuo sam ali mi covjek ne zna objasniti jer je gledao samo to kako drugi radi, dakle kad poslozim elektro opremu (osigurace, prekidace) ili ko ne zna to poslozim kocke kako meni odgovora sa razmacima izmedju kocki ili opreme kako meni odgovora, kako onda da mi autocad automatski odredi mjere kucista koje je potrebno da ta oprema stane?
trenutno kako crtam je u Model i imam toga dosta spremljenog kroz godine rada , pa najvise gubim vremena na sitnim stimanjima prostora i razmaka, zato bi mi ovo automatski valjalo ali bas ono
- coyotdevil
#2 Re: AutoCad
Radim u cad-u ali sam pola pitanja shvatio,pola nisam.Moze li neki screen shot problema?Koji je cad?
-
made_in_sarajevo
#3 Re: AutoCad
Obicni autocad je, crtam u modelu, nije layer. Sad pored elektro opremu kako ja hocu i treba mi da ga negdje kliknem i da mo autocad sam izracuna dimenzije kucista da bi ta oprema mogla stati? Pretpostavljam da bi ipak trebao autocad electrical skinuti, ali da pokusam sa obicnim jer mi se mrsko nakaniti naci electrical
- coyotdevil
#4 Re: AutoCad
Iz moje perspektive izgleda ovako:
poredas neke kvadrate i krugove (koje imaju predefinisane dimenzije) i sad ti treba informacija koliko kuciste je potrebno da stane oprema koju si poredao (onako kako stoji u kucistu)?
Trebas nacrtati kvadrat oko svega toga,uzeti dimenziju a i dimenziju b - jednostavno.
Zato sam napisao da postavis screenshot,mozda ti treba neka jednostavna komanda ili makro...
Ne mogu da provalim sta zelis da automatizujes...
poredas neke kvadrate i krugove (koje imaju predefinisane dimenzije) i sad ti treba informacija koliko kuciste je potrebno da stane oprema koju si poredao (onako kako stoji u kucistu)?
Trebas nacrtati kvadrat oko svega toga,uzeti dimenziju a i dimenziju b - jednostavno.
Zato sam napisao da postavis screenshot,mozda ti treba neka jednostavna komanda ili makro...
-
r_faruk
#5 Re: AutoCad
Ni ja te nisam bas najbolje skontao. Da li ti trebaju povrsine, zapremine itd. Ako da, probaj sa opcijom Inquiry. Ili ipak trazis samo dimenzije kucista ili trazis linear pattern, pogledaj link za linear patternmade_in_sarajevo wrote:eh ovako, treba mi pomoc sa AutoCadom,a problem je sljedeci. imam ja vec dosta toga spremljeno dok crtam oko elektro opreme, sad sto mene zanima, cuo sam ali mi covjek ne zna objasniti jer je gledao samo to kako drugi radi, dakle kad poslozim elektro opremu (osigurace, prekidace) ili ko ne zna to poslozim kocke kako meni odgovora sa razmacima izmedju kocki ili opreme kako meni odgovora, kako onda da mi autocad automatski odredi mjere kucista koje je potrebno da ta oprema stane?
(https://youtu.be/WVtthi3d6ls)
- Nastasia
#7 Re: AutoCad
I ja sam tako shvatila. Onda je to najlakši put, jednostavno nacrtaš kvadrat, koji će obuhvatit sve što si prije toga nacrtao, pogledaš koje su mu dimenzije i eto. Ako ti treba kućište imati neke veličine koje moraju odgovarati standardu, onda pogledaš kolika ti je mjera kvadrata i prilagodiš je najbližoj standardnoj veličini.coyotdevil wrote:Iz moje perspektive izgleda ovako:
-
irconbih
#8 Re: AutoCad
Ima li neko kakvu instalaciju AutoCAD-a? Ne mogu skinut onu studentsku, a po torentima slabo ima da su stabilne.
-
corei3
-
irconbih