Autobus od aerodroma

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bleka

#1 Autobus od aerodroma

Post by bleka »

Evo citam u nazavisnim da nasi divni taksisti naplacuju svaku voznju od aerodroma (bez obzira na destinaciju) 10 ojra.
NE znam kome i gdje da postavim pitanje pa cu ovdje :D
KAd ce te uvesti autobusku liniju do aerodroma ?

Jebote 11 godina od rata i niko nista :x :x :x
Prenj

#2 Re: Autobus od aerodroma

Post by Prenj »

Raspravismo ovo vec jednom, i to uzaludno.
bleka

Post by bleka »

Jebiga pokusavam biti aktivan da nekome skrenem paznju :D .
Ne mogu da vjerujem da recimo Zeba, centrotrans, pa cak i GRAS :D , ne vidi, halo ne vidi koju lovu ne ubire.
Halo GRAS ne obnavljaj trolu do Vogosce samo produzi do Aerodroma :D
Prenj

Post by Prenj »

bleka wrote:Jebiga pokusavam biti aktivan da nekome skrenem paznju :D .
Ne mogu da vjerujem da recimo Zeba, centrotrans, pa cak i GRAS :D , ne vidi, halo ne vidi koju lovu ne ubire.
Halo GRAS ne obnavljaj trolu do Vogosce samo produzi do Aerodroma :D
A da se obratis na pravu adresu, tj. odgovornima u postojecoj vlasti?
Ili je i ovo jedan od onih slucajeva, kada je opet kriva RS ... :D
bleka

Post by bleka »

nije kriva RS i ja sam ranije govorio da ima masa problema za koje oni nisu krivi.
Sve u svemu pozivam sve prevoznike iz RS da organizuju (ako nista) liniju.
Aerodrom- Vraca :D
Last_one

Post by Last_one »

E jest vala...oni taxsisti odraše.....
Istina je da uzimaju po 20 KM.Mislim da to nije reklama samom gradu,jer kad ljudi dodju u ovdje na startu ih oderemo!!!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Puno vam 20 KM...:D...pa satnica neka minimalna na zapadu je 10 € a vama skupo za taxi dati 20 KM...:D...idete mi na onu stvar...:D.
Last_one

Post by Last_one »

[quote="Bobi"]Puno vam 20 KM...:D...pa satnica neka minimalna na zapadu je 10 € a vama skupo za taxi dati 20 KM...:D...idete mi na onu stvar...:D.[/quot
A znaš li možda kolika je satnica u BiH?
Edin H.

Post by Edin H. »

Nazoves Zuti ili Crveni Taxi.

Oni naplacuju po taksimetru i odmah dodju :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Last_one wrote:
Bobi wrote:Puno vam 20 KM...:D...pa satnica neka minimalna na zapadu je 10 € a vama skupo za taxi dati 20 KM...:D...idete mi na onu stvar...:D.[/quot
Pa gle...ako imash za avionsku kartu onda imash i za taxi a sirotinja koja radi u BiH za 2 KM po satu sigurno ne leta aviJonima :) .
Jara

Post by Jara »

Neki dan vozaca taksija sa aerodromskog standa umalo nije šlag strefio kad rekoh dokle cu...Nije ukljucio taksimetar i non-stop je gunđao: bio je prvi a sad ce biti zadnji, upravo treba da sleti avion pa ce izgubiti musterije, nije njegov skupi auto za kratke voznje - on vozi samo elitne strane goste do luksuznih hotela.
Nije ni ukljucio taksimetar ( srecom znam tarifu). Kad me dovezao, toliko je bio nervozan, rece da se zadrzava zbog samo 5 KM, a avion samo sto nije sletio... Gore taksiste vidjeh samo u Moskvi, prije rata...
Sto se tiče "Centrotransa", pa zna se kakve je relacije voznji predlagao, i to za 1KM , ( bez ikakvih dotacija, za razliku od Grasa)...ali mu ne dadose ; navodno je taj slucaj na sudu.
Mozda bi trebalo imati dvije grupe taksista na aerodromu: jedne sa natpisima: ne ukljucujemo taksimetar, vozimo samo elitne goste do luksuznih hotela...i druge sa natpisima : vozimo vas kuda zelite, ukljucujemo taksimetar. Pa da znamo, da se elitni dzaba ne nerviraju...
Jara

Post by Jara »

Bobi wrote:
Last_one wrote:
Bobi wrote:Puno vam 20 KM...:D...pa satnica neka minimalna na zapadu je 10 € a vama skupo za taxi dati 20 KM...:D...idete mi na onu stvar...:D.[/quot
Pa gle...ako imash za avionsku kartu onda imash i za taxi a sirotinja koja radi u BiH za 2 KM po satu sigurno ne leta aviJonima :) .
20 KM nije puno ako je po taksimetru...ako nije po taksimetru, onda ne da je puno, nego je to krađa, cisti lopovluk!
bleka

Post by bleka »

ma ovo je tipican primjer . Boli me briga jel jeftino ili skupo ( taj taxi).
JA HOCU DA IMAM PRAVO IZBORA !
To je sustinski problem Bosne.
mickyK

Post by mickyK »

Pa ljudi, moj jaran je u New Yorku (ZNAM DA SARAJEVO NIJE NEW YORK), od aerodroma do obliznjeg hotela (koji je mozda nekih desetak kilometara udaljen) platio nevjerovatnih $170. I vama puno 10 ojra :D
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

bleka wrote:ma ovo je tipican primjer . Boli me briga jel jeftino ili skupo ( taj taxi).
JA HOCU DA IMAM PRAVO IZBORA !
To je sustinski problem Bosne.
Imas pravo izbora...izaberes pjesice :-)
vesela

Post by vesela »

Bobi wrote:Puno vam 20 KM...:D...pa satnica neka minimalna na zapadu je 10 € a vama skupo za taxi dati 20 KM...:D...idete mi na onu stvar...:D.
ovo je, vala, bas dobro receno! :D

iako ne koristim taxi sa aerodroma, jer me uvijek neko ceka, mora biti taxi-stand na Butmiru!...(ne)poslovnost i (ne)ljubaznost taxista je druga tema, ali ti ljudi rade i zaradjuju...

nevjerovatno je da nema autobusa!? :? ...Butmir je, valjda prvenstveno, za BiH gradjane...kako neko ne vidi mogucnost dobrog poslovanja "uvezivanjem" letova i autobusa...da svaki putnik moze doci tamo gdje hoce!?

kad putujem autom za SA dobijem "povezanu povratnu kartu" za brodove iz SWE u Dansku, iz Danske u Njemacku i obratno...sto je to problem napraviti autobusom iz Butmira za SA, Zenicu, Tuzlu, Banja Luku itd?...nista mi nije jasno!
nineac

Post by nineac »

Ja ali MickyK kao sto neko rece sustinski problem bosne je sto nemas pravo izbora! Jel ti moze uzeti metro na JFK? Mozes! Ja kad god dodjem u Atlantu uzmem metro, i vozdra, gdje god hocu picim. Isto tako i u Chicagu. Ako Sarajevo nemoze uvesti autobus od aerodroma do centra i autobuske, onda jebo takvu "metropolu"
Takodje, npr. kada letim negdje ja ostavim auto u Atlanti na aerodromu i to me kosta 5$ dnevno, u sarajevu me to kosta 2 km po stau!!! Gdje tu logika?
vesela

Post by vesela »

mojne mi, nineac, dirati rajvosa!!!!...pobicemo se! :D
nineac

Post by nineac »

Samo kriticki se osvrcem :D
vedderedi

Post by vedderedi »

nineac wrote:Ja ali MickyK kao sto neko rece sustinski problem bosne je sto nemas pravo izbora! Jel ti moze uzeti metro na JFK? Mozes! Ja kad god dodjem u Atlantu uzmem metro, i vozdra, gdje god hocu picim. Isto tako i u Chicagu. Ako Sarajevo nemoze uvesti autobus od aerodroma do centra i autobuske, onda jebo takvu "metropolu"
Takodje, npr. kada letim negdje ja ostavim auto u Atlanti na aerodromu i to me kosta 5$ dnevno, u sarajevu me to kosta 2 km po stau!!! Gdje tu logika?
U pravu si u potpunosti, zasto bi neka seljacina gulila putnike i ostavljala tako los utisak na nekoga ko prvi put dodje ovdje?!?

I zar oni nisu obavezni upaliti taksimetar bez obzira na destinaciju na koju voze?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

kriticarka_nikova wrote:Imas pravo izbora...izaberes pjesice :-)
Upravo sam to i uradio... Pjehe do divljeg štanda ispred ulaza....Žuti 5 KM do Ilidže...."Ćuuj", 15KM do Ilidže, preko Kasindolske! Malo morgen! :x
LAV_SA

Post by LAV_SA »

Fakat su preskupi.. sto jest, jest
Eshek

Post by Eshek »

Edin H. wrote:Nazoves Zuti ili Crveni Taxi.

Oni naplacuju po taksimetru i odmah dodju :D
Pravo me nasmija.... Da si kada prisustvovao tabananju taksista koje spominješ od onih ispred aerodroma, ne bi to predlagao...

Prevoz od aerodroma do grada je inače unosna stvar i u normalnim zemljama gradovi imaju svoja preduzeća sa manjim autobusima koji to obavljaju. Cijene su u prihvatljivim okvirima, ali ipak samom gradu profitabilne.

Ovo što rade taksisti na aerodromu u Sarajevu je čisti lopovluk. Strendžeri nisu glupi i znaju dobro kada ih se guli, što odmah stvara ružnu atmosferu i odbija potencijalne turiste. Turizam u Sarajevu još nije zaživio kako treba, a već ih gulimo. Treba ih prvo navući, pa kad ih bude u dovoljnom broju, onda oderati :D
H

Post by H »

Tražite lijepo račun nakon vožnje. Na računu mora biti upisana lokacija sa koje i do koje se išlo. Zna se da je početna cijena 1KM, svaki pređeni kilometar 1KM, i po 2KM za svaku eventualnu torbu koju smjestite u gepek. Plaćate onoliko koliko račun iznosi. Ako vam naplati ili napiše na račun veći iznos, onda ga fino prijavite. :oops:
the the

Post by the the »

Nije problem sto su skupi, 20 maraka je nista...neko vece u Zg sam platio oko 30+ maraka istu ili manju distancu Trg BJ- Remiza.
London da vam ne pricam, ne smijes sjest, Istanubl koji je tu negdje sa cijenama - 20 eura. Taksi u Sarajevu je smijesno jeftin, pa onda ova relacija djeluje kao deranje.

Medjutim, kada te kretene pitas da te voze na kratku relaciju npr Dobrinja oni to odbjaju jer ne mogu uzeti tih 20KM. A pored toga masa njih ceka relaciju van Sa, do Mostara, Zenice itd a to je puno primamljivije nego Dobrinja. Pa sta ce oda uraditi neko ko ide na Dobrinju? Nista, moras izaci na cesu i nazvati drugu firmu. Ja sam znao da ima ta opcija, ali sta bi uradio neko drugi ko ne zna za tu opciju, ko nije iz Sa, ili neki stranac.

Zato tu praksu postojanja taxista kao jedine opcije (u svojim najnovijim autima i najudobnijim mogucim mercedesima golfovima i pasatima iz '95) treba ukinuti sto prije. To je glupost i sramota je za grad.

Barem taj ulaz u grad kad vec one cestovne nemogu napraviti, onda barem taj mali prostor mogu urediti tako da ljudi koji dodju u grad nakon dugog puta imaju vise opcija za komforan i pristojan prevoz do destinacije koje hoce. Ali - dzaba...tako jednu normalnu stvar kao sto je kombi ako ne autobus zarad taxista-reketasa ovaj grad nema na svom jedinom aerodromu.

Ali, u gradu u kojem nista ne funkcionise kako treba, gdje se najfrekventnije ulice i trotoari popravljaju u najgore doba, na najgori nacin, sa najlosiijim materijalima, gdje tramvaji izgledaju kao da se s njima prevozi otpad, itd itd itd itd itd itd itd itd gdje dakle ministarstvo saobracaja vode kretencine prve klase, nije realno ocekivati da aerodrom ima prevoz koji bi podsjecao na druge evropske gradove.
Cuo sam neki dan prilog o tome da li ili ne uvesti gradsku liniju aerodrom-centar grada. E, tu rekose da je to pitanje opravdanosti investicije, pa onda taksisti sa tog standa se napravili kao ugrozena su kategorija kuku kuku ovo ono....Dakle to je pitanje neko vec postavljao nekad , ali za 11 godina od kako se rat zavrsio nisu se, jebiga, stekli preduslovi za zaokruzenje ovog izazovnog i komplikovanog projekta.
Post Reply