Auto zvučnici

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Neelix

#1 Auto zvučnici

Post by Neelix »

Kolege forumasi, zna li neko neku radnju sa dobrim izborom auto zvucnika? Probili su mi ovi sto su trenutno u autu, krci jel malo pojacam, nerviraju me :)

treba mi par promjera 10cm i par 12cm, po mogucnosti koaksijalni :) laicko pitanje, jesam li upravu sto mislim da koaksijalni teze "probiju"? :-) na autoradiu mi pise 4x45w, sta mi preporucujete da stavim, bez ugradnje pojacala?

ne "odvrcem" muziku da me "trebe vide", ne interesuje me tutnjava da bubrege izbija i sl, ali ponekad volim za svoju dusu pojacat :-D i onda kad zakrci iscupo bi ga :x
Zlajs

#2 Re: Auto zvučnici

Post by Zlajs »

imas www.caraudio.ba kad krenes prema vracama s desne strane. da li se teze probiju to ne znam al uzmi neke markirane ovalne od nekih 150 W, mislim da ces biti zadovoljan :thumbup:
Neelix

#3 Re: Auto zvučnici

Post by Neelix »

hvala na stranici :thumbup: nazalost nemaju cijena, ali nazvat cu u pon pa se raspitati.

150 w :? da to nije "malo" puno :D s obzirom da je radio 4x45w...sta se uopste moze desiti ako stavim jace zvucnike nego sto radio podrzava?

EDIT: imaju cijene :)
irconbih

#4 Re: Auto zvučnici

Post by irconbih »

Nekad davno kupio kod njih Mac Audio ovalne zvučnike. Dva komada, 120 KM. Jednom su čak i pokisnuli (klepili mi zadnju sajbu), do vrha puni vode bili. Izvadio ih, osušio, evo još "udaraju" kao da imam pojačalo. Ako imaju još ovih Mac Audio, preporučio bih iste.
Zlajs

#5 Re: Auto zvučnici

Post by Zlajs »

u autu imam 4 naprijed i nazad 2 ovalna JBL od 180 W zvucnika. nemam nikakvo pojacalo i iskreno ne treba mi jer imam super cist zvuk u autu. al opet najbolje bi ti bilo da odes licno u caraudio pa njima kazes sta i kakvu muziku zelis :thumbup:
Grga07

#6 Re: Auto zvučnici

Post by Grga07 »

Neelix wrote:hvala na stranici :thumbup: nazalost nemaju cijena, ali nazvat cu u pon pa se raspitati.

150 w :? da to nije "malo" puno :D s obzirom da je radio 4x45w...sta se uopste moze desiti ako stavim jace zvucnike nego sto radio podrzava?

EDIT: imaju cijene :)
vecina tih zvucnika 150w 200w i sl. nisu te snage, nego vidi gdje pise kolika je RMS to bi trebala bit stvarna snaga i nema veze koax.sa probijanjem, doduse kakvi god da su na 45w nebi smjeli probit niti jedni.. a glasnoca zvucnika ti je izrazena u dB i to mora pisat ako nisu neki divlji zvucnici, kod nas u TZ sam vidjao Magnat zvucnike tih dimenzija i stvarno su solidni... ako stavis jace zvucnike nece se desiti nista, samo obrati paznju na otpor zvucnika, oni bas "jači" imaju veci otpor i to bi smetalo, ja mislim da 4oma odgovaraju za tvoj radio,a 8omanemoj da stvaljs..., mada nisam 100% siguran zaboravlja se :D:D
emko1234

#7 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

Neelix wrote:Kolege forumasi, zna li neko neku radnju sa dobrim izborom auto zvucnika? Probili su mi ovi sto su trenutno u autu, krci jel malo pojacam, nerviraju me :)

treba mi par promjera 10cm i par 12cm, po mogucnosti koaksijalni :) laicko pitanje, jesam li upravu sto mislim da koaksijalni teze "probiju"? :-) na autoradiu mi pise 4x45w, sta mi preporucujete da stavim, bez ugradnje pojacala?

ne "odvrcem" muziku da me "trebe vide", ne interesuje me tutnjava da bubrege izbija i sl, ali ponekad volim za svoju dusu pojacat :-D i onda kad zakrci iscupo bi ga :x
ne znam koje auto vozis al da su ti samo 10-ke i 12-ke ja mislim da je nemoguce..prije ce bit da su ti u vratima 17-ke naprijed imas visokotonce i pozadi da ti je 12-ka il 13-ka..ako zelis solidan zvuk sony,pioneer,kenwood i te slicne marke su ti cjenovno pristupacne i oni su prosjek neki..dakle nista specijalno..sad ako imas zelju da kupis malo bolji komplet zvucnika imas dynaudio,infinity,jbl,dls,harman kardon,bose..
koaksijalni zvucnik je zvucnik koji uspjesno pokriva siroko frekvencijsko ppodrucje..ima 2 il 3 membrane u sebi..tako da svira frekvencije od recimo 40-50hz sto je dobar bas iako ne predubok sto se od zvucnika i ne moze ocekivat pa do nekih 200hz sto je visoki ton ..dakle to je 3 u 1 zvucnik..mada to je dobro al bolje je imat po meni odvojeno bass odvojeno visoki..ja u svom autu imam bose..i imam 10 il 12 zvucnika..al tu su visokotonci,midle,i bas..imam fabricki subwoofer..to je prava kombinacija..ako zelis da zamjenis fabricke zvucnike bez dodatnih pojacalo ti ne treba def..
Neelix

#8 Re: Auto zvučnici

Post by Neelix »

punto 2003 vozim...naprijed u vratima su mi 10, nazad sa strana zadnje ploce 12, trenutno su mi sony xplode neki model u autu...medjutim :lol: maloprije sam se zagledao, RMS 25w nazad :D znaci nije ni cudo sto su riknuli :D

nisu fabricki, auto sam uzeo polovno bez zvucnika, pa sam ih naknadno kupovao, u faking mobilmediji :D

normalno da je bolje imat odvojene visokotonce, srednje i woofer, ali.. s obzirom da bih ja za ta 4 zvucnika dao oko 150KM...gledam npr ove

http://www.caraudio.ba/index.php?page=s ... t&Itemid=1

i ove

ukupna cijena 171 KM...valjajull cemu?
Edin H.

#9 Re: Auto zvučnici

Post by Edin H. »

Evo ti moj prijedlog :oops:

Image

Puknes ove zvucnike, nabavis novi nosac zvuka Ekrema Jevrica i udri :mrgreen:
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#10 Re: Auto zvučnici

Post by corolla02 »

Neelix wrote:punto 2003 vozim...naprijed u vratima su mi 10, nazad sa strana zadnje ploce 12, trenutno su mi sony xplode neki model u autu...medjutim :lol: maloprije sam se zagledao, RMS 25w nazad :D znaci nije ni cudo sto su riknuli :D

nisu fabricki, auto sam uzeo polovno bez zvucnika, pa sam ih naknadno kupovao, u faking mobilmediji :D

normalno da je bolje imat odvojene visokotonce, srednje i woofer, ali.. s obzirom da bih ja za ta 4 zvucnika dao oko 150KM...gledam npr ove

i ove

Sony Xplode su zaista najlosiji, licno ih imam naprijed i vec su **ebani. Ovi Alpinini bi trebali biti bolji izbor te pri kupovini gledaj i dubinu zvucnika, velicinu magneta, osim njegovog precnika tj. da ti moze fittovati u vrata
emko1234

#11 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

Neelix wrote:punto 2003 vozim...naprijed u vratima su mi 10, nazad sa strana zadnje ploce 12, trenutno su mi sony xplode neki model u autu...medjutim :lol: maloprije sam se zagledao, RMS 25w nazad :D znaci nije ni cudo sto su riknuli :D

i ove

ovi zvucnici su dobri..ja koliko vidim ovo je trosistemski zvucnik..koji ce jako dobro svirat..sad ne mozes ocekivat cuda..jer vidis specifikacije mada su i one uljepsane..jer na ovim 12-kama bas od 82hz je po meni nemoguce dobit..al mislim da ces imat vise nego zadovoljavajuci sistem u autu..recimo ja bi na tvom mjestu uzeo jos dvije elipse i stavio ih pozadi u tablu iza sjedista i onda bi bas imao pravo dobar sistem..
ado-šampion

#12 Re: Auto zvučnici

Post by ado-šampion »

Ne znam kakvo je stanje sad, ali prije 10-ak godine Alpine je bio preskup u odnosu na ono šta nudi, barem što se tiče zvučnika.

Za tebe, pogledaj u Mobilmediji imaju li još Pioneerovu Emotion seriju, žuta membrana, to je Pioneerov vrh i bolji su sigurno od svakog Xplodea. Znam da se prije 3-4 godine 13'' Emotion, dvosistemski koaksijalni koštali oko 130 KM par.

Za 170 maraka 4 zvučnika, bolje ti je uzmi Xplode umjesto Alpinea, jer Alpine za ~100 maraka par teško da može valjati.

Za manje para bolje je dvosistemski nego trosistemski.
jefferson

#13 Re: Auto zvučnici

Post by jefferson »

i ove

Nemoj zaboraviti da i tvoj Cstereo ima RMS, a sobzirom da je 4X45W, mislim da ti je RMS oko 4x14.5-16W zavisno od proizvodjaca.
Neelix

#14 Re: Auto zvučnici

Post by Neelix »

pa moze li sta radiu/car stereu biti ako se stave nesto jaci zvucnici? jel moguce da je to 4x45 rms?
pardon, 4x40
Image

ja sam i sa ovim zvucnicima imao zadovoljavajucu glasnocu, znaci ne treba mi nista glasnije, ne treba mi ni jace lupanje od postojeceg, samo da ne probija.
TM_AGENT

#15 Re: Auto zvučnici

Post by TM_AGENT »

Evo malo iz specifikacija mojih zvucnika (serijska oprema) :)

BOSE HI-FI SOUND SYSTEM

The HI-FI sound system consists of:
– two high-performance woofers
(168 mm diameter) fitted in front
door panels
– two coaxial tweeters (50 mm diameter)
built-into the front door
woofers
– two high-performance, wide-band
mid-range speakers (160 mm diameter)
fitted in the rear door panels
– one high-performance subwoofer
(230 mm diameter) fitted on the rear
window shelf (saloon versions)
– one bass box volume (14 dm3) fitted
on the right-hand side of the boot
(Station Wagon versions)
– a high power HI-FI amplifier with
6 channels each with 37W, two of
which for class D subwoofer or bass
box, with digital signal equalization.
Overall musical power 220W.
fig. 181
P4T0282
The HI-FI sound system was specifically
designed for the Lybra to offer
the best acoustic performance and the
musical realism of a live concert in
each seat in the passenger compartment.
System characteristics include crystalline
treble and full, rich basses.
Furthermore, the complete range of
tones is played in the entire passenger
compartment embracing the passengers
with the feeling of space typical
of live music.
The system components are
patented and result from state-of-theart
technology. At the same time, the
system is easy and intuitive to use and
allows even the least experts to use the
system to the best.
ado-šampion

#16 Re: Auto zvučnici

Post by ado-šampion »

Neelix wrote:pa moze li sta radiu/car stereu biti ako se stave nesto jaci zvucnici? jel moguce da je to 4x45 rms?
pardon, 4x40
Image

ja sam i sa ovim zvucnicima imao zadovoljavajucu glasnocu, znaci ne treba mi nista glasnije, ne treba mi ni jace lupanje od postojeceg, samo da ne probija.
Ne može ništa. Ti na tom stereu koji ima RMS 20-25 W možeš staviti bilo kakve zvučnike, tj. i da imaju 100 W RMS neće se ništa desiti. Zvučnici mogu biti probijeni ako je njihova snaga manja nego snaga izvora zvuka i to samo ako pretjeruješ s glasnoćom. Zapamti da je RMS realna snaga, bez razlike radi li se o izvoru zvuka ili zvučniku.

Što se tiče tvog problema, nema šanse da je taj head unit na kojem piše 4 x 45 W kriv za probijanje zvučnika od 25 W RMS, jer ni on nema više od 20-25 RMS.

S obzirom da sam prethodni post pisao na brzinu, evo ti nekoliko smjernica:

Bolje je uzeti 2 dobra zvučnika, nego 4 prosječna. Idealno bi bilo kad bi ta dva zvučnika bila u vratima a ne na tabli. Ali, kako kažeš da su na vratima 10'', što mi jako sumnjivo, to je premalo, onda je bolje 2 zvučnika na tablu.

Za pare koje ti hoćeš da daš, bolje dvosistemski nego trosistemski, iz jednostavnog razloga što u trosistemske idu tri drivera, a u dvosistemske dva, i onda obično u te trosistemske stave slabije drivere kod niže cijene.

Znači nađeš dvije dobre 13-ke na tablu i to je to. Pogledaj u Mobilmediji, praktično sve od Pioneera će ti svirati bolje od Xplodea koji si imao, osim osnovne serije, narandžasta ili ljubičasta membrana. Najbolje da tražiš H seriju, plava membrana, ima usmjeriv visokotonac, što doprinosi dosta boljem osjećaju zvuka, jer se visokotonac može okrenuti više prema ušima, ili eMotion seriju, žuta membrana, to je vrh od Pioneera, kako već rekoh. Par te ne bi trebao doći više od nekih 120-130 KM. Sve što platiš više za par, od Magnata, MacAudia i šta znam šta se sve više kod nas može naći - to bolje.
jefferson

#17 Re: Auto zvučnici

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
Neelix wrote:pa moze li sta radiu/car stereu biti ako se stave nesto jaci zvucnici? jel moguce da je to 4x45 rms?
pardon, 4x40
Image

Ne može ništa. Ti na tom stereu koji ima RMS 20-25 W možeš staviti bilo kakve zvučnike, tj. i da imaju 100 W RMS neće se ništa desiti. Zvučnici mogu biti probijeni ako je njihova snaga manja nego snaga izvora zvuka i to samo ako pretjeruješ s glasnoćom. Zapamti da je RMS realna snaga, bez razlike radi li se o izvoru zvuka ili zvučniku.

Što se tiče tvog problema, nema šanse da je taj head unit na kojem piše 4 x 45 W kriv za probijanje zvučnika od 25 W RMS, jer ni on nema više od 20-25 RMS.

S obzirom da sam prethodni post pisao na brzinu, evo ti nekoliko smjernica:

Bolje je uzeti 2 dobra zvučnika, nego 4 prosječna. Idealno bi bilo kad bi ta dva zvučnika bila u vratima a ne na tabli. Ali, kako kažeš da su na vratima 10'', što mi jako sumnjivo, to je premalo, onda je bolje 2 zvučnika na tablu.

Za pare koje ti hoćeš da daš, bolje dvosistemski nego trosistemski, iz jednostavnog razloga što u trosistemske idu tri drivera, a u dvosistemske dva, i onda obično u te trosistemske stave slabije drivere kod niže cijene.

Znači nađeš dvije dobre 13-ke na tablu i to je to. Pogledaj u Mobilmediji, praktično sve od Pioneera će ti svirati bolje od Xplodea koji si imao, osim osnovne serije, narandžasta ili ljubičasta membrana. Najbolje da tražiš H seriju, plava membrana, ima usmjeriv visokotonac, što doprinosi dosta boljem osjećaju zvuka, jer se visokotonac može okrenuti više prema ušima, ili eMotion seriju, žuta membrana, to je vrh od Pioneera, kako već rekoh. Par te ne bi trebao doći više od nekih 120-130 KM. Sve što platiš više za par, od Magnata, MacAudia i šta znam šta se sve više kod nas može naći - to bolje.
Ovo sto ti je objasnio Ado je super!
Pioneer ima super zvucnike (crna, plava ili zuta membrana) dok ako naidjes na PRS seriju to kupi, to govno zvuci nevjerovatno.
Ali nemoj ni prijeke zvucnike uzimati jel neces moci pogurati (ali s obzirom na velicinu zvucnika to nece biti problem).
Neelix

#18 Re: Auto zvučnici

Post by Neelix »

sve se kanim da sam izmjerim ove u prednjim vratima...kad sam kupovao ove sadasnje, bas u MM, zamolih lika da izmjeri i tako mi rece. zadnji zvucnici mi nisu u tabli, nego u nekom prostoru predvidjenom za zvucnike, izmedju table i lima.

volio bih 4 zvucnika. u jetti, dok sam je vozio, sam imao pioneerove (cini mi se narandzasta membrana) samo nazad, i puno mi se vise svidja kad imam izvor zvuka i naprijed, kao sad. a opet nemam para da bljujem na neki aman kvalitet. bitno mi je da ne probija kad ponekad pojacam, a to sto necu cuti perfektnu reprodukciju...jebaji ga :)

a cek, ako smo konstatovali gore da RMS carsterea nije nikako veci od 25w...na zvucnicima (eXplode) pise da je RMS 25w...sta je onda jos moglo biti odgovorno za probijanje??
jefferson

#19 Re: Auto zvučnici

Post by jefferson »

Neelix wrote:sve se kanim da sam izmjerim ove u prednjim vratima...kad sam kupovao ove sadasnje, bas u MM, zamolih lika da izmjeri i tako mi rece. zadnji zvucnici mi nisu u tabli, nego u nekom prostoru predvidjenom za zvucnike, izmedju table i lima.

volio bih 4 zvucnika. u jetti, dok sam je vozio, sam imao pioneerove (cini mi se narandzasta membrana) samo nazad, i puno mi se vise svidja kad imam izvor zvuka i naprijed, kao sad. a opet nemam para da bljujem na neki aman kvalitet. bitno mi je da ne probija kad ponekad pojacam, a to sto necu cuti perfektnu reprodukciju...jebaji ga :)

a cek, ako smo konstatovali gore da RMS carsterea nije nikako veci od 25w...na zvucnicima (eXplode) pise da je RMS 25w...sta je onda jos moglo biti odgovorno za probijanje??
Kvalitet! SONY nije neko ime u auto muzici.
Od svih tih auto marki, najbolje ti je idi sa Pioneer ili Kenwood za te pare. naravno da je BOSE bolji, ali za te pare ta dva su super. Alpine vise cijenim, ali su i cijene malo vece.

Ti trebas ovo kupiti:

Image

Pioneer TS-E serija od 10cm
frekvencijski opseg 40-20,000hz.
40hzje SUPER za tako mali zvucnik.
emko1234

#20 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

jefferson* kako ce zvucnik od 13 cm il koliki je vec ova pioneer sto si ga stavio svirat bass od 40 hz,pa to je nemoguce..bavio sam se jedno vrijeme auto muzikom pravo i znam da tako dubok bas mozes dobit samo s jakim wuferom i bas dobro napravljenom kutijom..koliko se sjecam kutija je bass-reflex tipa..i tad je tesko jer svi parametri moraju bit u bobu tacni..dakle neki koaksijalni zvucnik sa od 13 cm je nemoguce da svira ispod 100hz,ljudi lazu u tim specifikacijama..kad imas bass od 40 hz,ne mozes da dises,oci ti suze,imas osjecaj da ce ti glava eksplodirat..ko to postgne s ovim zvucnikom ja ga poljubim u guzicu.. :D :D
emko1234

#21 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

upravo sam probao neke prejebene slusalice od dr.dre-a..zovu se dr.dre beats.kostaju 300 dolara..posalji whow* il corolla* pare i nek ti sibnu to..jebo zvucnike kakvo je ovo sranje,majke mi :D
jefferson

#22 Re: Auto zvučnici

Post by jefferson »

emko1234 wrote:jefferson* kako ce zvucnik od 13 cm il koliki je vec ova pioneer sto si ga stavio svirat bass od 40 hz,pa to je nemoguce..bavio sam se jedno vrijeme auto muzikom pravo i znam da tako dubok bas mozes dobit samo s jakim wuferom i bas dobro napravljenom kutijom..koliko se sjecam kutija je bass-reflex tipa..i tad je tesko jer svi parametri moraju bit u bobu tacni..dakle neki koaksijalni zvucnik sa od 13 cm je nemoguce da svira ispod 100hz,ljudi lazu u tim specifikacijama..kad imas bass od 40 hz,ne mozes da dises,oci ti suze,imas osjecaj da ce ti glava eksplodirat..ko to postgne s ovim zvucnikom ja ga poljubim u guzicu.. :D :D
40hz je frekvencijski opseg i da bi imao bas od kojeg ne mozes disati ili sta li vec, moras imati vrlo jako pojacalo kao i dovoljno veliki zvuvnik.
Koliku ce frekvenciju dati zvucnik je vec druga stvar, i velicina ne znaci i dobar bas jer imas ovalnih zvucnika 6x9 sa frekvencijskim opsegom od 50hz, a ja znam sta pisem:

http://www.pioneer.eu/eur/products/25/1 ... specs.html
emko1234

#23 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

nije govno vec je kaka..to si upravo napisao..ima frekvenicijski opseg od 40hz do 20khz al ne moze ih svirat?ne kontam sta oces da kazes..ja ti samo pokusavam objasnit i ukazat na friziranje podataka proizvodjaca..pioneerova spl serija wufera je odlicna a zvucnici iskreno manje vise..evo recimo ono sto oni navode u podatcima za ovaj zvucnik precnika 13 cm je isto ko da kupujes gume prosjecne ajmo reci neki vredestain 14-ke i da na njima imas indeks brzine do 270km/h..to samo budala moze povjerovat jer se zna da nisu napravljene za toga..isto je i sa ovim zvucnikom..
jefferson

#24 Re: Auto zvučnici

Post by jefferson »

emko1234 wrote:nije govno vec je kaka..to si upravo napisao..ima frekvenicijski opseg od 40hz do 20khz al ne moze ih svirat?ne kontam sta oces da kazes..ja ti samo pokusavam objasnit i ukazat na friziranje podataka proizvodjaca..pioneerova spl serija wufera je odlicna a zvucnici iskreno manje vise..evo recimo ono sto oni navode u podatcima za ovaj zvucnik precnika 13 cm je isto ko da kupujes gume prosjecne ajmo reci neki vredestain 14-ke i da na njima imas indeks brzine do 270km/h..to samo budala moze povjerovat jer se zna da nisu napravljene za toga..isto je i sa ovim zvucnikom..
Zvucnici imaju frekvencijski opseg od 40hz. Ti fino izmjeris i vidis da nemaju i fino tuzis Pioneer ili ih neka druga kompanija tuzi (tj. konkurencija) zbog kako ti kazes, friziranja podataka. Posto pioneer proizvodi svoje proizvode, kao uostalom i Vredestein, u sasvim drugacijem trzisnom okruzenju, oni moraju stajati iz onoga sto napisu.
Znaci, oni su napisal 40hz, a ti dokazi da to nije tako ili ti je rekla komsinica za cetvrtog sprata da friziraju podatke?
Niko u normalnim trzisnim ekonomijama ne moze da frizira podatke bez posljedica niti se podaci friziraju na taj nacin jer prosjecan kupac nema pojma sta znaci 40hz.
Npr. prije tri godine Mobil je tuzio Castrol zato sto su na svojim uljima stavljali da je Fully Synthetic a ustvari je pravljeno iz baznih ulja Grupe III sto se smatra djelimicno sintetickim uljem u EU cak postoji zakon koji to regulise. Znaci ako Pioneer prodaje zvucnik na kojem pise 40hz, onda je bolje za njih da radi to sto tvrde da ce raditi.
emko1234

#25 Re: Auto zvučnici

Post by emko1234 »

dobro,to si upravu bez daljenjeg..najvise si zapravo upravu kad kazes da prosjecan covjek nema pojma sta znaci 40hz u stvarnom zivotu..u svakom slucaju razumjeli smo se :bih:
Post Reply