Auto za pocetnika do 1500 KM
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
GTR R34
#1 Auto za pocetnika do 1500 KM
Vozdra. Djevojka i ja planiramo da kupimo auto do 1000 - 1500 KM. Naime oboje smo pocetnici i treba nam prijedlog koje auto da kupimo do 1500 KM. Samo VW ne dolazi u obzir,a sve ostalo se prihvata.
Koji su vasi prijedlozi
Koji su vasi prijedlozi
-
Deadwalkz0rz
- Bakir1
#4 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
ja imam fiestu tu neku mk3 dizel kako je vec zovu, za 1500 KM nema je da valja ali benzinaca ima, ganjaj 1,3 benzin to nema smrti i prije kupovine dobro provjeri oko mosta jer tu vole truhnuti strasno.
kako je neko trece auto u kuci i sluzi samo za voznju gradom, mada je isla i malo dalje, odrzavanje je veoma povoljno, amortizeri 40 KM/ kom, disk plocice 20 KM, gume neke smijesne 13 cca 50 KM kom.
ulje i filteri koje mijenjam 2 puta godisnje radi kilometraze koju prelazi kostaju cca 50 KM sa zamjenom.
potrosnju benzinca ne znam ali dizel je smijesne potrosnje
kako je neko trece auto u kuci i sluzi samo za voznju gradom, mada je isla i malo dalje, odrzavanje je veoma povoljno, amortizeri 40 KM/ kom, disk plocice 20 KM, gume neke smijesne 13 cca 50 KM kom.
ulje i filteri koje mijenjam 2 puta godisnje radi kilometraze koju prelazi kostaju cca 50 KM sa zamjenom.
potrosnju benzinca ne znam ali dizel je smijesne potrosnje
-
nula37
#5 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
nagurajte na 2 milje i uzmi punta vjeruj da se neces pokajat imam punta mk2 solidno skroz ti uzmi mk1
Last edited by nula37 on 07/08/2012 23:14, edited 1 time in total.
-
GTR R34
#6 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
hahhahahah.Moja djevojka bi voljela taj auto da kupimo.Nazalost nemozemo nigdje da nadjemo neku do 1000 KM da je u finom stanju.sarajevomd wrote:peglica
Ima li ko iskustva sa yugom 55
-
Deadwalkz0rz
#7 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
nula37 wrote:nagurajte na 2 milje i uzmi punta vjeruj burazer da se neces pokajat imam punta mk2 solidno skroz ti uzmi mk1
gdje si ti vidio punta mk1 za 2 milje
jos su im dijelovi skupi
-
nula37
#8 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
punto mk1 govorimo o tom najbolji primjerak ne bi smio ici preko 2500 pazi najjnajjjboljiDeadwalkz0rz wrote:nula37 wrote:nagurajte na 2 milje i uzmi punta vjeruj burazer da se neces pokajat imam punta mk2 solidno skroz ti uzmi mk1
gdje si ti vidio punta mk1 za 2 milje![]()
jos su im dijelovi skupi
a mk2 je oko 5 milja
i kakav je to stereotip uopste nije skupo za odrzavanje
komsija neki dan prodo svog punta za 2000 a npr ovaj sa pika nije los
http://www.pik.ba/artikal/3823489/fiat- ... -povoljno/
a vjerujem da cijena moze ici dolje
Last edited by nula37 on 07/08/2012 23:20, edited 1 time in total.
-
technoGeek
#9 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
http://www.pik.ba/artikal/3818858/peugeot-106/
http://www.pik.ba/artikal/3689154/suzuk ... /#detaljno
Za te pare i nemas neki izbor, a mislim da ti je ova 106ica najbolji izbor jer je novije.
http://www.pik.ba/artikal/3689154/suzuk ... /#detaljno
Za te pare i nemas neki izbor, a mislim da ti je ova 106ica najbolji izbor jer je novije.
- S4mpion
#10 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
GTR R34 wrote:hahhahahah.Moja djevojka bi voljela taj auto da kupimo.Nazalost nemozemo nigdje da nadjemo neku do 1000 KM da je u finom stanju.sarajevomd wrote:peglica
Ima li ko iskustva sa yugom 55
- sparky
#11 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
sampione zasto mu nisi preporucio dvicu sa tri milijarde kilometara,29 zvanicnih vlasnika,12 tezih havarija i potrosnjom od 4 litra ocam na pola gasa.
uh previdio sam,decko trazi auto za pocetnika a dvica je ipak auto za iskusne letace i statusni simbol.
btt
fiesta
uno
yugo
mozes naci fin primjerak za te pare a uz normalno i jeftino odrzavanje posluzit ce ti dobro.
uh previdio sam,decko trazi auto za pocetnika a dvica je ipak auto za iskusne letace i statusni simbol.
btt
fiesta
uno
yugo
mozes naci fin primjerak za te pare a uz normalno i jeftino odrzavanje posluzit ce ti dobro.
nije nista skuplji za odrzavanje od te zastave koju prodajesDeadwalkz0rz wrote: gdje si ti vidio punta mk1 za 2 milje![]()
jos su im dijelovi skupi
Last edited by sparky on 08/08/2012 00:31, edited 3 times in total.
-
Husqvarnate250
#12 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Druze dvica ti je zakon, nepoderivo, mozes nac solidni za te pare
-
Deadwalkz0rz
#13 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Lud i ponosan wrote:@Deadwalkz0rz
Ovo ti prodajes stojadina? Samo kes dolazi u obzir? Doduse, nije ni puno para, samo pitam...![]()
Planiram da uzmem nesto ovako, da prefarbam i uredim, te vozim samo ljeti po gradu... Samo mi je bitno da ima preduslove da postane tip-top, ili ti ga old timer (za koju godinu).
Da , prodaje moj otac.
Ako si musterija za 750
- bach
#14 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Moj savjet:
Uzmi japansko auto
Uzmi veće japansko auto
Uzmi veće japansko, veće kubikaže
Recimo ovakvo nešto :
http://www.pik.ba/artikal/2176526/mazda ... om-stanju/
Ogromna je greška početnike uvjeravati da njihpv prvi auto mora biti mali auto i nabijati im strah od "velikog auta". Imate bizarnih slučajeva gdje osoba naučiti voziti recimo Polo, a onda na poslu dobije recimo Octaviju karavan i nastane belaj u vidu "ja ne smijem voziti tako veliki auto".
Veliki auto ti kao početnike daje osjećaj sigurnosti u vožnji i ne gasi se na semaforima, dok ne naučiš kontrolirati kvačilo...
Uzmi japansko auto
Uzmi veće japansko auto
Recimo ovakvo nešto :
Ogromna je greška početnike uvjeravati da njihpv prvi auto mora biti mali auto i nabijati im strah od "velikog auta". Imate bizarnih slučajeva gdje osoba naučiti voziti recimo Polo, a onda na poslu dobije recimo Octaviju karavan i nastane belaj u vidu "ja ne smijem voziti tako veliki auto".
Veliki auto ti kao početnike daje osjećaj sigurnosti u vožnji i ne gasi se na semaforima, dok ne naučiš kontrolirati kvačilo...
-
IcedFlame
#15 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Za 1200 KM kupis registrovanog Yugu 55 u super stanju, onih 300 ostavis za redovni servis i odrzavanje, ili za ne daj boze 
- S4mpion
#16 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
sparky wrote:sampione zasto mu nisi preporucio dvicu sa tri milijarde kilometara,29 zvanicnih vlasnika,12 tezih havarija i potrosnjom od 4 litra ocam na pola gasa.
btt
fiesta
uno
yugo
nije nista skuplji za odrzavanje od te zastave koju prodajesDeadwalkz0rz wrote: gdje si ti vidio punta mk1 za 2 milje![]()
jos su im dijelovi skupi
- S4mpion
#17 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Predlazem ovu stvarcicu,vlasnik uz nju daje i rezervni motor za dijelove,a djeluje kao fino,malo auto,bas za pocetnikaGTR R34 wrote:Vozdra. Djevojka i ja planiramo da kupimo auto do 1000 - 1500 KM. Naime oboje smo pocetnici i treba nam prijedlog koje auto da kupimo do 1500 KM. Samo VW ne dolazi u obzir,a sve ostalo se prihvata.
Koji su vasi prijedlozi
http://www.pik.ba/artikal/3713071/toyota-starlet/
- Ringhio
#18 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Opel kadett suza, to je onaj s 2 vrata. Dizela nemoj ni za zivu glavu, ako mozes ganjaj 1.5i, to je kao nekakav moderniji, polu-ajnspric. Nece puno goriva uzet, a mozes ga voziti normalno, bez ikakvih problema. Moze se naci za te pare dobar primjerak/ Pogledaj limariju, posto je ona ko u konzerve od tune, pregedaj unutrasnjost blatobrana, prednjih zadnjih, podvuci se pod auto pogledaj da pod nije gdje protruhao, i pregledaj lafete, posto one cesto ispadaju usljed korozije, pa vlasnici umjesto da je zamjene, samo je zavare za pod.
Peglica je simpaticna, al za grada i do kafe, da ides gdje dalje sa njom glava bi te zabolila poslje 20-tog kilometra, nemozes rijec progovorit u njoj.
Ili mozda da odletis gdje u selo i portrazis dobrog starog ficu, moze se naci on na selima jos uvjek za 500-600 maraka, ostalo ulozis da ga ofarbas, malo nasminkas, i budes glavni smeker u gradu.
Ako ti ni to ne pase onda ganjaj ova japanska i korejska kola, nepoderiva su, neunistiva, i mogu se kotrljat jos milion godina, a mozes naci Mazdu, Hondu, Hyundai, za te pare.
Sretno.
Peglica je simpaticna, al za grada i do kafe, da ides gdje dalje sa njom glava bi te zabolila poslje 20-tog kilometra, nemozes rijec progovorit u njoj.
Ili mozda da odletis gdje u selo i portrazis dobrog starog ficu, moze se naci on na selima jos uvjek za 500-600 maraka, ostalo ulozis da ga ofarbas, malo nasminkas, i budes glavni smeker u gradu.
Ako ti ni to ne pase onda ganjaj ova japanska i korejska kola, nepoderiva su, neunistiva, i mogu se kotrljat jos milion godina, a mozes naci Mazdu, Hondu, Hyundai, za te pare.
Sretno.
-
technoGeek
#19 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
I daj ti vise para pri kupovini, manje ces doplatiti njoj kada prekinete vezu 
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#20 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Ubjedljivo najpametniji post na temi. Jarane ako želiš kao početnik da budeš rahat uzmi veće i jače pa makar i starije. Bez obzira ko je proizvođač manje auto na našim cestama jako brzo propadne. Veče auto je stabilnije, SIGURNIJE, sa motorom koji lakše prašta greške. Veće auto je udobnije i u pravilu ima više prostora za prtljag.bach wrote:Moj savjet:
Uzmi japansko auto
Uzmi veće japansko auto
Recimo ovakvo nešto :
Dežurne palamude će odmah oplesti po cijeni održavanja, potrošnji i registraciji. Sve stoji ali voziš se koliko imaš.
Prije 15 godina kad sam položio moji su slušajući sve moguće "pametne" kupili Yugu 45 kao drugo auto u kući koje je trebalo da vozimo brat i ja.
100 put nas je uvalilo u nevolju. Dodatni element su grdski lafo drajveri 80% sa audi i bmw modelima koji će te nerijetko natjerati na vrat-na nos da kočiš, a bio sam svjedok kad je balo od 20 godina natjerao dedu sa 128com da sleti sa ceste.
- bach
#21 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Velika japanska auta sa kraja 80 - ih i početka 90 -ih (Corolla, Carina, Camry, mazda 626, Nissan Bluebird, Mitsubishi Galant) pored toga što su napravljena veoma čvrsto i kvalitetno, imaju i serijku opremu koja danas prodaju pod fazonom "dodatna oprema". Ta auta iako pravljena prije možda 25 godina imaju servo volan, el retrovizore, ABS, klimu, grijanje u sjedištima, izuzetno precizne i uglađene mjenjače, el podizače stakla...
http://www.pik.ba/artikal/2419490/toyot ... 6v-110-ks/
http://www.pik.ba/artikal/3595908/mitsubishi-galant/
Ja sam prije dvije godine za svoj prvi (samostalni auto) kupio Toyotu Camry iz 1988.

Do sada sam na njemu zamijenio:
1. manžetnu na točku (20 KM)
2. Kuglu na točku, odvalio to na vječtom gradilištu autoputa u Bilješevu ( 44 KM)
3. Sajlu za ručnu ( 40 KM)
Prosjek potrošnje 6 litara dizela.
Neka sada neko kaže da je Opel Corsa 1.0 iz 1988 ili Fiesta ili Fiat Uno ili golf2
idealno auto za početnika...
http://www.pik.ba/artikal/2419490/toyot ... 6v-110-ks/
http://www.pik.ba/artikal/3595908/mitsubishi-galant/
Ja sam prije dvije godine za svoj prvi (samostalni auto) kupio Toyotu Camry iz 1988.

Do sada sam na njemu zamijenio:
1. manžetnu na točku (20 KM)
2. Kuglu na točku, odvalio to na vječtom gradilištu autoputa u Bilješevu ( 44 KM)
3. Sajlu za ručnu ( 40 KM)
Prosjek potrošnje 6 litara dizela.
Neka sada neko kaže da je Opel Corsa 1.0 iz 1988 ili Fiesta ili Fiat Uno ili golf2
-
citroen xm
#22 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Sve je to fino što vi predlažete, ali izgleda da većina vas zaboravlja sa kojom sumom čovjek raspolaže. Nešto veće, pa još dizelaš(koji je kod nas sveta životinja), pa još sa malo više opreme i sve za max 1500 KM. Vjerujem da postoji, ali odvaljeno od života sa satom koji se obrnuo više puta. A kada zaredaju dijelovi koji odlaze(iako možda nisu skupi) recite pošteno koliko ih je jednostavno naći u BiH pogotovo za starog japanca.
Ja sam uvijek zagovarao tu vašu priču da je za početnika bolje što veće auto, ali za takvo auto koliko toliko pristojno sa novom registracijom, dobrim gumama(koje su preduslov bezbjedne vožnje) i još nekim sitnicama koje moraš uraditi na svakom polovnom autu starom 20-ak godina bojim se da treba izdvojiti bar 2500 KM. A čovjek ovde spominje max 1500 KM.
Nemojte mu preporučivati nešto puno mlađe od 90-og godišta jer je za te pare sigurno krš. Moj prijedlog je P205 jer je auto ekstra kvalitetno, odlično iskorišteno, a i sa motorima manje kubikaže ide fino. samo obratiti pažnju na ispravnost zadnje torzije i za te pare se može slatko navozati.
Ja sam uvijek zagovarao tu vašu priču da je za početnika bolje što veće auto, ali za takvo auto koliko toliko pristojno sa novom registracijom, dobrim gumama(koje su preduslov bezbjedne vožnje) i još nekim sitnicama koje moraš uraditi na svakom polovnom autu starom 20-ak godina bojim se da treba izdvojiti bar 2500 KM. A čovjek ovde spominje max 1500 KM.
Nemojte mu preporučivati nešto puno mlađe od 90-og godišta jer je za te pare sigurno krš. Moj prijedlog je P205 jer je auto ekstra kvalitetno, odlično iskorišteno, a i sa motorima manje kubikaže ide fino. samo obratiti pažnju na ispravnost zadnje torzije i za te pare se može slatko navozati.
- ovajonaj
#23 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
gdje si bio ranije...ja prodao za 1200 ford fiestu 91 godiste 1.1 benzin... neunistiva...
nema ni zupcastog remena nego ima lanac pa se malo cuje kao dizel kad je u leru
al auto je stvarno neunistivo.. jedino sto je karburirana pa trosi ko zastava 101
a isto pogledaj onih malih nisan micri... ili nekog slicnog japanca, oni su jako pouzdani
nema ni zupcastog remena nego ima lanac pa se malo cuje kao dizel kad je u leru
al auto je stvarno neunistivo.. jedino sto je karburirana pa trosi ko zastava 101
a isto pogledaj onih malih nisan micri... ili nekog slicnog japanca, oni su jako pouzdani
- S4mpion
#24 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
Ako ce se nakon Pola plasiti velikog auta,onda ce taj strah od velikog auta biti sigurno duplo veci ako ga kupi na samom pocetku.bach wrote:Moj savjet:
Uzmi japansko auto
Uzmi veće japansko auto
Recimo ovakvo nešto :
-
Emir92
#25 Re: Auto za pocetnika do 1500 KM
S4mpion wrote:
Ako ce se nakon Pola plasiti velikog auta,onda ce taj strah od velikog auta biti sigurno duplo veci ako ga kupi na samom pocetku.
Ne mora znaciti, ja sam nakon polaganja sjeo u WV T4 bez imalo straha, sve zavisi od osobe do osobe. Ja mislim da kad osoba nauci voziti vece auto da bez problema sjeda u malo