Auto za pocetak!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

DEVIANTTT

#1 Auto za pocetak!

Post by DEVIANTTT »

Pozdrav svima!
Zelio bih cuti preporuke za pocetnicki auto-do 4500 km najvise
Gledao sam Fiat Stilo, Opel Astra G, Peugeot 206, Seat Ibiza ili Romeo 147
Hvala unaprijed :)
dinooh

#2 Re: Auto za pocetak!

Post by dinooh »

DEVIANTTT wrote:Pozdrav svima!
Zelio bih cuti preporuke za pocetnicki auto-do 4500 km najvise
Gledao sam Fiat Stilo, Opel Astra G, Peugeot 206, Seat Ibiza ili Romeo 147
Hvala unaprijed :)
Opel kadett, bar neces zaliti ako gdje zaparas ili udaris :-D .
Izgledom bi Alfu, nekako mi najljepsa i sa 2 i sa 4 vrata. A i najjaca je sto se motora tice, ako ces dizel.
Ali budzet je mal za Alfe dizel, mozda benzinca da nades za te pare. Isto vazi i za Peugeot
shheff

#3 Re: Auto za pocetak!

Post by shheff »

Moje misljenje, Polo SDI, relativno mlad, ekonomican i lagan za voziti.

Naravno trebas se potruditi i naci auto da valja, koje god da kupis dobro gledaj sta kupujes i ne zalijeci se.
DEVIANTTT

#4 Re: Auto za pocetak!

Post by DEVIANTTT »

I meni je Alfa najljepsa, ali mi rekose kako prilicno dosta trosi a i dijelovi nisu bas jeftini kao sto su za druga auta.
Trazio sam Polo SDI, istina samo preko pika, ali nisam nasao nista 2000+ godiste za moj budzet
Pokusavam se ne zalijetati :D
dinooh

#5 Re: Auto za pocetak!

Post by dinooh »

DEVIANTTT wrote:I meni je Alfa najljepsa, ali mi rekose kako prilicno dosta trosi a i dijelovi nisu bas jeftini kao sto su za druga auta.
Trazio sam Polo SDI, istina samo preko pika, ali nisam nasao nista 2000+ godiste za moj budzet
Pokusavam se ne zalijetati :D
Uzmi u obzir i Renault Clio. Jeste da nije najljepse auto, ali opet ako je pouzdano, moze posluzit kao prvo auto.
http://www.klix.ba/forum/peugeot-206-1- ... 4167.html-
citroen xm

#6 Re: Auto za pocetak!

Post by citroen xm »

Manite se predlaganja dizelaša za taj budžet. Uzmi neki malolitražni benzinac i vozi se srećno.

Mani se Alfe 147 za 4500 KM koliko god da je lijepa. Znam kako je kupovati auto za taj pa čak i manji novac.
Gledaj dobar P306, gledaj Clio 2 ph2 1.2 16v benzinac ili 1.4 benzinac. Gledaj Xsaru 2 1.6 benzin, nije ljepotan, ali je prilično pouzdana. Astra G 1.6 benzinac, ima ih za taj novac, samo provjeravaj i nađi dobru.

Dačija Logan može biti solidan izbor.....

Sva ova auta su prilično pouzdana i jednostavna/povoljna za održavanje.

Srećno.
DEVIANTTT

#7 Re: Auto za pocetak!

Post by DEVIANTTT »

Nisam do sada razmisljao o Cliu mada sam ga sada ubacio u razmatranje :)
Xsaru mi ima prijatelj, vozio sam je, ne cini mi se losa, mada mi je na izgled potpuno antipaticna (ne uzimam toliko u obzir izgled, ali u ovom slucaju..)
Astra G mi izgleda primamljivo, samo ako uspijem naci za te pare
mefistofilis

#8 Re: Auto za pocetak!

Post by mefistofilis »

gledaj da uzmes nesto sa sto manje konja za prve dvije godine. ne zelim ja sad reci da ces divljati ali ako uzmes jace auto prije ces se odvaziti na mnoge stvari a neces uvijek moci najbolje procijeniti situaciju sto, naravno, nije dobro...
citroen xm

#9 Re: Auto za pocetak!

Post by citroen xm »

DEVIANTTT wrote:Nisam do sada razmisljao o Cliu mada sam ga sada ubacio u razmatranje :)
Xsaru mi ima prijatelj, vozio sam je, ne cini mi se losa, mada mi je na izgled potpuno antipaticna (ne uzimam toliko u obzir izgled, ali u ovom slucaju..)
Astra G mi izgleda primamljivo, samo ako uspijem naci za te pare
Kažem, nije lijepa samo te može sasvim fino poslužiti.
Realno, ni sa jednim od ovih auta koje sam predložio nećeš se oduševiti niti će se okolina oduševiti izgledom, ali zato možeš da uživaš u putovanjima uz male troškove.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#10 Re: Auto za pocetak!

Post by mk ultra »

Optimist

#11 Re: Auto za pocetak!

Post by Optimist »

Ovaj mercedes je bas za pocetak, nema sta. Odgovara mu i cijena, samo sto je duplo skuplji.
almir90

#12 Re: Auto za pocetak!

Post by almir90 »

Početnik kao i svaki voli se puno vozati, gledaj kakvog atmosferskog dizela. Opet, ako su ti primanja solidna možeš i kakvog turbodizela gledati. Imam ja Punta 1.2 benzinca, pa opet po gradu uzima 7-8 litara, dok sam prije 4 godine vozio Saxa 1.5 dizela, nekom normalnom vožnjom je uzimao oko 4-5 litara, ali sam imao udes sa njim i tako je otišao.
relax11

#13 Re: Auto za pocetak!

Post by relax11 »

Sta je sa fabiom, mogao bi se naci lijep primjerak za 5k, da je benzin mozda naletis i na sdi meni je on najljepsi za te pare, udobnost na nivou...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#14 Re: Auto za pocetak!

Post by mk ultra »

mefistofilis

#15 Re: Auto za pocetak!

Post by mefistofilis »

:lol: pa ovaj auto ja, koji inace volim mercedes, ne bi vozao po sarajevu :D
wolfie

#16 Re: Auto za pocetak!

Post by wolfie »

Punto ili Clio.
basicm

#17 Re: Auto za pocetak!

Post by basicm »

Kakav si ti momak ako ne gledas auto od bar 150 konja?

Sent from my iPhone using Tapatalk
madner

#18 Re: Auto za pocetak!

Post by madner »

323i iz 1992.

Zene to vole. :D
DEVIANTTT

#19 Re: Auto za pocetak!

Post by DEVIANTTT »

Volim Mercedese, ali bas da kupujem auto iz 1991. pored auta iz 2000+.. :)
Hahah gledao bih da sam opasan "tatin sin" :D ili da mi zivot ne znaci nista :)
Razgledao sam fabie po piku, ima i njih za 4500 km, ali su uglavnom neregistrovane ili treba nesto popravljati..

Ako neko ima iskustva sa Fiatom Stilom, zelio bih i to cuti, izgleda mi solidno auto za male pare
almir90

#20 Re: Auto za pocetak!

Post by almir90 »

DEVIANTTT wrote:Volim Mercedese, ali bas da kupujem auto iz 1991. pored auta iz 2000+.. :)
Razgledao sam fabie po piku, ima i njih za 4500 km, ali su uglavnom neregistrovane ili treba nesto popravljati..

Ako neko ima iskustva sa Fiatom Stilom, zelio bih i to cuti, izgleda mi solidno auto za male pare

Vozio ga ja godinu i po, 1.9 JTD 115 konja. Što se auta tiče, solidan auto, unutrašnjost je puna jeftine plastike, i prva serija stvarno jeftino djeluje unutra, jedino što mu je dobro je što ništa ne cvrči i tako to, barem nije kod mene. Izolacija solidna, unutra ne ulazi previše buke od motora. Što se motora tiče, odličan, ne troši puno, meni je trošio oko 6.5-7 litara po gradu, obavezno samo Selenia ulje i nema problema. Što se motora tiče jedino sam zamijenio crijevo IC-a, al' to odmah na početku, jer sam ga i kupio sa probijenim crijevom. Ono što se po neki senzor nekada upali, ništa značajno, navikne se, najviše mi je pokazivao grešku na zračnom jastuku, to je onaj kontakt ispod sjedala, koji zna zezati. Prodao ga, i dan danas čovjek zadovoljan sa autom, meni se jedino nije sviđao što je bio sa 4 vrata. Sada ganjam Punta, abd ako se poprave prilike ide slijedeća Alfa.
jefferson

#21 Re: Auto za pocetak!

Post by jefferson »

citroen xm wrote:Manite se predlaganja dizelaša za taj budžet. Uzmi neki malolitražni benzinac i vozi se srećno.

Mani se Alfe 147 za 4500 KM koliko god da je lijepa. Znam kako je kupovati auto za taj pa čak i manji novac.
Gledaj dobar P306, gledaj Clio 2 ph2 1.2 16v benzinac ili 1.4 benzinac. Gledaj Xsaru 2 1.6 benzin, nije ljepotan, ali je prilično pouzdana. Astra G 1.6 benzinac, ima ih za taj novac, samo provjeravaj i nađi dobru.

Dačija Logan može biti solidan izbor.....

Sva ova auta su prilično pouzdana i jednostavna/povoljna za održavanje.

Srećno.
E ovo sto je Citroen napisao!
ado-šampion

#22 Re: Auto za pocetak!

Post by ado-šampion »

DEVIANTTT wrote:Volim Mercedese, ali bas da kupujem auto iz 1991. pored auta iz 2000+.. :)

Bio je jedan Stilo na piku, 4000-4500, prodavao moj bivsi kolega, zbog odlaska vani. Benzin 1.6. Mislim da jos nije prodao. Auto je kupljeno u Njemackoj (polovno) vozano ovdje, i pravo je dobro ocuvano, mislim da je presao oko 120, 2002. godiste. Prodavao ga jer je otisao vani.

Edit: Ne mogu da ga nadjem na piku, tako da je vjerovatno prodat. Pregledaj malo, ima ih dosta na piku, a po meni je bolji izbor i od P306 i od Xsare, jer je generaciju novije auto. Astra G je pouzdana i jeftina za odrzavanje, ali sumnjam da ces naci ocuvanu...
corsa

#23 Re: Auto za pocetak!

Post by corsa »

Ti da volis mercedes kupio bi ga bez obzira na starost. Onaj ko voli određenu marku vozi je bez obzira na sve, jer mu pruza uzitak koji mu nijedno drugo auto ne moze zamijeniti. Ja vozim mercedes star 17 godina, i ne bih ga dao ni za jedno od auta koje si ti nabrojao. :wink:
DEVIANTTT

#24 Re: Auto za pocetak!

Post by DEVIANTTT »

Pa vjerovatno si u pravu za Mercedese, ne mogu ja koji sam tek polozio i imam ukupno 40 sati voznje, od toga 35 u autoskoli, da kazem volim ili ne volim neko auto, Mercedesi su mi simpaticni ali iskreno nisam do sada nijednog vozio :) Samo bih radije kupio neko novije auto :)
citroen xm

#25 Re: Auto za pocetak!

Post by citroen xm »

Corsa nisi mi jasan. Nagovaraš čovjeka da kao prvo i svakodnevno auto kupi Mercedesa jedo 25 godina starog, u najboljem slučaju 20 sa zadnjom vučom, sa prilično velikom potrošnjom, kome vjerovatno treba variti limariju i spucati koju stoju na mehaniku.

Mislim da mu to u ovom trenutku nije potrebno. A ako već voli Mercedesa i ima usplove neka ga kupuje za par godina sa većim budžetom kao svakodnevno ili nešto za svoju dušu staro što mu neće počupati kilometar živaca kada ga bude održavao.
Post Reply