Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Imam jedno pitanje u vezi kupovine auta, i ne mogu se bas pohvaliti da se razumijem oko ovih "stranaca" pa ako neko moze pomoci bio bi zahvalan. Dakle ako bi ja zelio kupiti nekog stranca (polovnog naravno) da li bi mi se to isplatilo i koliko bi me kostalo sve to (da ga prevedem na nase registracije i sve ostalo sta vec treba) ako je auto 2000 KM npr...
Naravno cijene su me najvise privukle a sad je i ta carina ukinuta pa valjda nije neko veliko peglanje oko svega a nadam se da nebi ni izaslo sve to skupo.
E vidi sad, ako je auto 2000KM tesko da ima motor s kojim ga ti mozes uvesti u BiH (euro3).
Dalje, carina jeste ukinuta, ali samo za one automobile koji imaju i eur1 obrazac, s kojim dokazujes da je auto porijeklom iz EU, dalje auto treba da je odjavljeno tamo, a onda placas pdv od 17% na katalosku vrijednost ako odstupa od prodajne cijene za vise od ne znam sad koliko, recimo 20%. A ona je obicno manja. Takodjer ti ga ne mozes uvesti vec onaj cije je auto, pa vidi neka ga odjavi i prebaci na zoll table o tvom trosku uz eur1 obrazac, a onda se i isplati, naravno zavisi sta kupujes i za koje pare.
A nekad je bilo lakše voziti na stranim tablama ''na crno''...sad je već jako rizično, lako panduri provale, osim ako nemaš punomoć od državljanina EU koji je ujedno vlasnik tog ''stranca''.
Mlad i Nevin wrote:A nekad je bilo lakše voziti na stranim tablama ''na crno''...sad je već jako rizično, lako panduri provale, osim ako nemaš punomoć od državljanina EU koji je ujedno vlasnik tog ''stranca''.
ovo nece moci...
Ili imaš papire te države ili ti je auto registrovano na BiH papire, sve ostalo je carinski prekršaj
Mlad i Nevin wrote:A nekad je bilo lakše voziti na stranim tablama ''na crno''...sad je već jako rizično, lako panduri provale, osim ako nemaš punomoć od državljanina EU koji je ujedno vlasnik tog ''stranca''.
ovo nece moci...
Ili imaš papire te države ili ti je auto registrovano na BiH papire, sve ostalo je carinski prekršaj
Pa kako ce dokazati da je carinski prekrsaj? Mogu ga zadrzati, da, ali vlasnik moze regularno doci po njega i opet ti ga 'posuditi'
1korisnik wrote:E vidi sad, ako je auto 2000KM tesko da ima motor s kojim ga ti mozes uvesti u BiH (euro3).
Dalje, carina jeste ukinuta, ali samo za one automobile koji imaju i eur1 obrazac, s kojim dokazujes da je auto porijeklom iz EU, dalje auto treba da je odjavljeno tamo, a onda placas pdv od 17% na katalosku vrijednost ako odstupa od prodajne cijene za vise od ne znam sad koliko, recimo 20%. A ona je obicno manja. Takodjer ti ga ne mozes uvesti vec onaj cije je auto, pa vidi neka ga odjavi i prebaci na zoll table o tvom trosku uz eur1 obrazac, a onda se i isplati, naravno zavisi sta kupujes i za koje pare.
Hvala drug na detaljnijem odgovoru sad mi je vec jasnije ali nije isplativije a kakva je onda situacija sa autima koji se kod nas prodavaju sa stranim tablicama, jel to sve na isti fazon ili??
Ma jos gora nego da je vani, jer nema ni eur1 niti je odjavljen, pa se moras dogovarati sa prodavcem da ode gore sa autom i da ti pribavi te papire. U suprotnom, placas pdv i punu carinu, 17% i jos 15%.
dmecho wrote:[
Hvala drug na detaljnijem odgovoru sad mi je vec jasnije ali nije isplativije a kakva je onda situacija sa autima koji se kod nas prodavaju sa stranim tablicama, jel to sve na isti fazon ili??
Ako nemaju Eko3 normu i ako ne mogu biti homologizirana u BiH, a kao sto je napisano auto od 2000 KM tesko da ispunjava te uslove, situacija je nikakva, auto se moze prodati isljucivo za dijelove ili u komadu nekome ko i ima isti takav sa papirima pa hoce da ga prepakuje i prebacuje brojeve.