Kod nas je takav mentalitet, pijacarski, kospicarski, ne znam vise kako bih to nazvao, da su od toga ljudi vise slijepi na oci ne vide ocigledno.
A ocigledno u ovom slucaju je da se Kramaru ne isplati da budu neposteni! Kao sto neko rece, nije to pijacar iz Kiseljaka koji proda 2 auta mjesecno pa da skida kilometrazu ili vadi lampice.
Ljudi prodaju auta i auta, bazirali su to na dobrom marketingu i apsolutno im se ne isplati rizikovati biznis zbog 2-3 stoje po autu. Jel vracanje kilometraze rasireno kod nas? Itekako jeste. Bukvalno svaki auto koji je uvezen s vana je sumnjiv. Ali, ljudi kod nas kao da zele da ih prevare, ili zive u nekom proslom vremenu. Jbt danas osnovna Corsa kosta 10700 eura. To je preko 20 milja maraka. Osnovna Corsa! A prvo sto ce nas covjek reci za Kramar je: "Preskup je". Onda traze jeftinije varijante, i u tim varijantama nerijetko "popuse" da moze auto iz Njemacke s cijenom manjom nego sto je u Njemackoj. Kramar uzima flotno i ima cijene kao u Njemackoj. Kad se obracuna njihova zarada, to je to. Ko god imalo razmisli oni imaju dobro uhodan biznis, zaradjuju velike pare, tolike da im se ne isplati baviti stvarima kao sto su vracanje kilometraze, tim prije sto kod njih nema auta da nije nabralo 20-25 hiljada km za godinu dana i to minimalno.
Druga stvar, auta su s lizinga, prva ruka i vozana su uglavnom po autoputevima. Servisirana cijelo vrijeme u ovlastenom servisu. Po meni je ova stavka kod polovnog auta najbitnija, cak bitnija od toga kakav je bio vozac. Osim kod Kramara i slicnih salona kojih ruku na srce nema puno, druga opcija je da se uzme auto koje je kupljeno i odrzavano ovdje, ali tu dolazimo do toga kakve su nase ceste, kakvo nam je gorivo, zrak, kakva je infrastruktura (mahom voznja u naseljenim mjestima, guzve), sve sto auto za 60-70 hiljada razvali kao sto ga razvali vani za 120-130. I treca opcija je odlazak vani po auto, recimo u Njemacku, a tu covjek moze biti dobar samo utoliko da uzme auto iz Njemacke umjesto iz Belgije, finansijski nikako. Osim neke lude srece da se naleti na auto koje se daje ispod cijene, jer se nekom zuri i slicno, toga tamo ima puno, ali za sve koji tamo ne zive to je cista lutrija.
Ja znam nekoliko auta koja su kupljena kod Krarama, jedan kod brata, drugi kod bliskih prijatelja, ostali kod kolega, poznanika itd. Ne znam nikog da je nezadovoljan. A znam ih cak da su auto kupili tako sto su odabrali, krenuli na more, ostavili kaparu usput, i s mora pokupili auto bez provjere bez ista.

Jes da bih ja tako svoje pare dao u Limburgu ali sta je tu je.