auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sparky
#76 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Clan 213.
(1) Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima na teritoriji Bosne i Hercegovine, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini.
(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „iznajmljenim“ vozilima.“
Ovaj stav dva me interesuje. Jel ovo znaci da bi neko iz uze porodice mogao voziti auto na stranim tablama?
Eso sto ne kupi neko za tebe motor, a onda ga ti kupis od njega(formalno) i obavis uvoz polovnjaka. Moze li to tako?
(1) Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima na teritoriji Bosne i Hercegovine, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini.
(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Bosni i Hercegovini, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do 6 mjeseci, kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „iznajmljenim“ vozilima.“
Ovaj stav dva me interesuje. Jel ovo znaci da bi neko iz uze porodice mogao voziti auto na stranim tablama?
Eso sto ne kupi neko za tebe motor, a onda ga ti kupis od njega(formalno) i obavis uvoz polovnjaka. Moze li to tako?
- spreca
#77 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Gorane.....ovo mi nije jasno......objasni molim te, a sta ako imam stalni boravak vani(BiH pasos,nasa vozacka i inostrana saobracajna na moje ime)goran16v wrote:
Znaci kad se ovo usvoji i kod nas ce biti precizno definisano, nece biti moguce voziti auto sa str. tablama ako imas BiH LK, osim ako u BiH pasosu nemas provremeni boravak/vizu ali kracu od 6 mjeseci, s tim da ces morati nositi pasos sa sobom ili ako vozis rent-a-car.
-
goran16v
#78 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Obrati paznju na pojam "uza porodica":
Član 2.
Pod članom uže porodice, u smislu ove Odluke, smatraju se: bračni i vanbračni drug, dijete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje) i roditelji (otac, majka, očuh, maćeha, usvojitelj i hranitelj).
Postoje uslovi koje vozilo mora ispuniti da bi se tretiralo rabljneno, min starost i kilometraza kolimetraza, odjava sa predhodne registracije...
Član 2.
Pod članom uže porodice, u smislu ove Odluke, smatraju se: bračni i vanbračni drug, dijete (bračno, vanbračno, usvojeno, pastorče i dijete bez roditelja uzeto na izdržavanje) i roditelji (otac, majka, očuh, maćeha, usvojitelj i hranitelj).
Postoje uslovi koje vozilo mora ispuniti da bi se tretiralo rabljneno, min starost i kilometraza kolimetraza, odjava sa predhodne registracije...
-
goran16v
#79 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Ova mogucnost je za studente, radnik i sl koji imaju privremeni boravak vani s tim sto po ovome nasa drzava sve preko 6 mj ne smatra privremnim i to se dokazuje obicno vizom u pasosu.spreca wrote:Gorane.....ovo mi nije jasno......objasni molim te, a sta ako imam stalni boravak vani(BiH pasos,nasa vozacka i inostrana saobracajna na moje ime)goran16v wrote:
Znaci kad se ovo usvoji i kod nas ce biti precizno definisano, nece biti moguce voziti auto sa str. tablama ako imas BiH LK, osim ako u BiH pasosu nemas provremeni boravak/vizu ali kracu od 6 mjeseci, s tim da ces morati nositi pasos sa sobom ili ako vozis rent-a-car.
Ako imas nasu VD znaci da imas i nasu LK. tj stalni boravak. Ako imas stalni boravak vani onda ne mozes voziti auto na str. tablama sa BiH VD i to je samo po ZOBS-u. Sad ne znam da li osim ZOBS-a krsis druge zakone tip Zakon o prebivalistu i boravistu buduci da prakticno imas 2 stalna prebivalista i Zakon o carinskoj politici, za koji mislim da vjerovatno krsis, jer ako imas stalni boravak u BiH mislim dana teritoriji BiH ne mozes raspolagati imovinom na koju nisu placena uvozna davanja ukoliko nisi oslobidjen istih.
Last edited by goran16v on 15/02/2015 12:05, edited 1 time in total.
- spreca
#80 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Izvini sto te mucim.......ja samo pitam dali krsim zakon ako s takvim autom dodjem kuci npr. za godisnji(ovdje krsim zakon jer vozim sa nasom vozackom,da bih zamjenio na rusku morao bih polagati testove a to mise neda jebigagoran16v wrote:Ova mogucnost je za studente, radnik i sl koji imaju privremeni boravak vani s tim sto po ovome nasa drzava sve preko 6 mj ne smatra privremnim i to se dokazuje obicno vizom u pasosu.spreca wrote:Gorane.....ovo mi nije jasno......objasni molim te, a sta ako imam stalni boravak vani(BiH pasos,nasa vozacka i inostrana saobracajna na moje ime)goran16v wrote:
Ako imas stalni boravak vani onda ne mozes voziti auto na str. tablama sa BiH VD. To je po ZOBS-u, sad ne znam da li osim ZOBS-a krsis Zakon o prebivalistu i boravistu buduci da sa BiH VD prakticno imas 2 stalna prebivalista (za VD ti treba i BH LK) i da li krsis Zakon o carinskoj politici, mada mislim da ovaj krsis, jer ako imas stalni boravak u BiH mislim da ne mozes raspolagati imovinom na koju nisu placena uvozna davanja.
-
goran16v
#81 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Ne peglas, ali ja nisam nikakav pravnik, tek sam silom prilina cesto zbog posla u dodiru sa ovim stvarima, ali ako se usvoji ova izmjena krsices zakon jer ako imas BiH VD podrazumjeva se da imas BH LK (bez njem ne mozes imaci vazecu VD), odnosno prebivaliste u BiH.spreca wrote: Izvini sto te mucim.......ja samo pitam dali krsim zakon ako s takvim autom dodjem kuci npr. za godisnji(ovdje krsim zakon jer vozim sa nasom vozackom,da bih zamjenio na rusku morao bih polagati testove a to mise neda jebiga![]()
![]()
odnosno imaju toliko komplikovane testove da bih vjerovatno tesko polozio
odnosno kad recimo gledas sliku i citas pitanje pocinjes shvatati da se to pitanje ne odnosi na tu sliku
![]()
)
-
530i
#82 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
I ovaj član 213a je pomalo nepotpun. Mislim da ima i neki rok, nisam siguran da li je 90 dana ili 6 mjeseci, koliko auto na stranim tablicama može biti unutar države, poslije toga ili mora da se uveze ili da napusti državu. Znam ljude koji rade vani, dovezu ovdje auto, starije, svojoj familiji, ženi i djeci, i onda je to auto non-stop ovdje, jer gore pronalaze načina da ga registruju bez prisustva auta...kod turčina, arapa, rusa i sličnih. Na sprječavanju takvih stvari treba raditi...
- spreca
#83 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Ok Hvala i za ovogoran16v wrote:Ne peglas, ali ja nisam nikakav pravnik, tek sam silom prilina cesto zbog posla u dodiru sa ovim stvarima, ali ako se usvoji ova izmjena krsices zakon jer ako imas BiH VD podrazumjeva se da imas BH LK (bez njem ne mozes imaci vazecu VD), odnosno prebivaliste u BiH.spreca wrote: Izvini sto te mucim.......ja samo pitam dali krsim zakon ako s takvim autom dodjem kuci npr. za godisnji(ovdje krsim zakon jer vozim sa nasom vozackom,da bih zamjenio na rusku morao bih polagati testove a to mise neda jebiga![]()
![]()
odnosno imaju toliko komplikovane testove da bih vjerovatno tesko polozio
odnosno kad recimo gledas sliku i citas pitanje pocinjes shvatati da se to pitanje ne odnosi na tu sliku
![]()
)
-
goran16v
#84 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Povratnici imaju rok u kojem moraju zapoceti proceduru carinjenja svog vozila ne znam tacno koji, ali samo potvratnici, tj oni koji su odjavili prebivaliste vani, ne oni koji i dalje imaju boravak vani.530i wrote:I ovaj član 213a je pomalo nepotpun. Mislim da ima i neki rok, nisam siguran da li je 90 dana ili 6 mjeseci, koliko auto na stranim tablicama može biti unutar države, poslije toga ili mora da se uveze ili da napusti državu. Znam ljude koji rade vani, dovezu ovdje auto, starije, svojoj familiji, ženi i djeci, i onda je to auto non-stop ovdje, jer gore pronalaze načina da ga registruju bez prisustva auta...kod turčina, arapa, rusa i sličnih. Na sprječavanju takvih stvari treba raditi...
Taj rok od 90 dana koji pominjes je vezan za maksimalan boravak stranaca u bezviznom rezimu u drzavi, a ne BH drzavljana sa prebivalistem vani, poslije cega stranac, a samim time i vozilo u njihovom vlasnistvu moraju napustiti drzavu.
Moj otac ima strano drzavljanstvo, ali mu je u svim dokumentima (pasos, LK, VD, saobracajna) adresa u BiH i on sa svojim vozilom u toj drzavi moze da boravi koliko hoce.
-
530i
#85 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Nisam ni mislio na takve slučajeve, nego za slučajeve kada je adresa van BiH, bez obzira na državljanstvo.
Evo, ima sve napisano ovdje
http://www.uino.gov.ba/download/2012/Do ... 0uvozu.pdf
Rok je šest mjeseci.
Samo što se kod nas izigrava zakon i pravilnici i niko ne prijavljuje ništa na granici...
Evo, ima sve napisano ovdje
http://www.uino.gov.ba/download/2012/Do ... 0uvozu.pdf
Rok je šest mjeseci.
Samo što se kod nas izigrava zakon i pravilnici i niko ne prijavljuje ništa na granici...
-
goran16v
#86 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Sto se tice roba za licu upotrebu privremeni uvoz je predvidjen za strane drzavljane koji imaju privremeni boravak u BiH na duze od 6 mj, a ne na BiH drzavljane sa boravkom vani.
Nisam siguran da BH gradjani, bez obzira na boraviste, mogu u BiH privremeno uvesti motorna vozila za licnu upotrebu.
Nisam siguran da BH gradjani, bez obzira na boraviste, mogu u BiH privremeno uvesti motorna vozila za licnu upotrebu.
- mayab
#87 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Znam za slican slucaj, samo malo obrnuto-naime, prijatelj zivi i radi u Njemackoj, ima defakto trajnu boravisnu i radnu vizu za NJ, i vozao on po Nj auto registriran u BiH, na oca, safatali ga Njemci i opalili kaznu, kazu nema veze sto je od oca, kazna za utaju poreza, nemam pojma tacno koliko ali je bilo par stotina eura
-
goran16v
#88 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Pa normalno nijedna drzava ti nece dozvoliti da imas u njoj trajni boravak, da si porezni obveznik, a da koristis imovinu na koju nisu placena davanja.mayab wrote:Znam za slican slucaj, samo malo obrnuto-naime, prijatelj zivi i radi u Njemackoj, ima defakto trajnu boravisnu i radnu vizu za NJ, i vozao on po Nj auto registriran u BiH, na oca, safatali ga Njemci i opalili kaznu, kazu nema veze sto je od oca, kazna za utaju poreza, nemam pojma tacno koliko ali je bilo par stotina eura
- hellhammer
#89 Re: auto sa stranim tablicama u BiH,punomoć
Sa bosanskom ne mozes voziti strane table osim ako imas odobren privremeni ili stalni boravak vani, izuzetak je da je auto na ocu ili sinu, koje mozes voziti uz punomoc, sve strane table moraju napustiti teritoriju svake drzave posle tri mjeseca inace se smatra pod carinski prekrsaj, jedan komso skoro dobio kaznu od 1600 eura jer je vozio na slovenskim tablama a ima prijavljen boravak u austriji, inace ima i skovensku vozacku, koju takodje mora mijenjati uskoro jer puni 6 mjeseci, ovo sve napisano je iz iskustva neznmam tacno sta zakon kaze oko toga