Auto plin

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ŽGULJI

#1 Auto plin

Post by ŽGULJI »

Pozdrav svim forumašima, moj problem je auto plin. Imam Renault Megane 1.6 16v, 2001.g. sa fabrički ugrađenim plinom. Sistem ne znam, EUROGAS piše na kompjuteru auta. Problem se javio prije par dana kada nije htio da prebaci sa benzina na plin (palim ga na benzin a kad postigne 2000 o/min prebaci na plin).

Ako je neko imao sličnih iskustava (problema), molio bih za pomoć.

Pozdrav
ja1977

#2 Re: Auto plin

Post by ja1977 »

Imas li plina u autu ?? :D

Sala na strano, moze tu svasta biti. Pretpostavljam da je sekvencijalni sistem. Kod me ne se to desavala na BRC sistemu kada mi je otisao senzor pritiska plina, pa kompjuter nije znao da ima plina.
bordo_boy

#3 Re: Auto plin

Post by bordo_boy »

Ako imaš computer, imaš i dijagnostiku. Odvezi auto u servis za plin, neka ti spoje na dijagnostiku i vide koja je greška. Moguće da ti se otkačio kabal sa nekog senzora pritiska plina ili nešto slično (meni se ovo desilo).

Radiš li redovno servise plina (na 15 000 km).
nedo_a

#4 Auto plin

Post by nedo_a »

Da ne otvaram novu temu.
Imam namjeru da kupim audi c4 2.8 benzin i ima ugradjen plin pa me zanima koliko je sigurno voziti na plin jer sam do sada vozio samo dizela i nisam upucen? Na sta bih trebao obratiti paznju prilikom gledanja auta i kod kojeg majstora ga odvuci da ga pregleda? I jesu li servisni intervali cesci zbog plina i koliko motor trpi zbog plina
ŽGULJI

#5 Re: Auto plin

Post by ŽGULJI »

nedo_a wrote:Da ne otvaram novu temu.
Imam namjeru da kupim audi c4 2.8 benzin i ima ugradjen plin pa me zanima koliko je sigurno voziti na plin jer sam do sada vozio samo dizela i nisam upucen? Na sta bih trebao obratiti paznju prilikom gledanja auta i kod kojeg majstora ga odvuci da ga pregleda? I jesu li servisni intervali cesci zbog plina i koliko motor trpi zbog plina
Moja iskustva sa plinom su odlična. Reno mi je drugui auto na plin. Prvi je bio golf III, 1.8, ja mu ugrađivao plin, Lovato sistem i nikada nisam imao problema (3 god.). Majstorima je taj sistem poznat tako da ni servis nije problem. Pored redovnih kontrola (na 15 000 km), treba obratiti pažnju na filter plina, jer ako je zaprljan neće da upali ili da prebaci na plin. Postoji još jedna caka za plin a to su mi rekli rijetki majstori, a to je ulje za motor koje se koristi kod plina. Postoji specijalno ulje za plinske motore, pošto plin isušuje motor. Ja ga koristim, tačno ne znam koje je ali u prodavnici auto dijelova znaju. Problem se može javiti kod novijih tipova vozila sa ugrađenim plinom u inostranstvu a nepoznatim sistemom (što je sad kod mene slučaj), jer majstori nemaju program za dijagnostiku takvog sistema.
Što se sigurnosti tiče, ako je sistem pravilno urađen a to potvrdila komisija za ateste (ljudi sa mašinskog i saobraćajnog fakulteta), sigurniji je od benzina (to su mi rekli isti ljudi kad sam išao na atest). Moraš imati bocu za plin ( par kazni sam platio zbog neposjedovanja) ali nemoj kupovati boce po tržnim centrima, ne prolazi kod policije, nego je moraš kupit u vatrogasnom, oni ti daju i atest (vrijedi 6 mjeseci). Mislim da sam sve rekao :?
Sretno
drndalo

#6 Re: Auto plin

Post by drndalo »

Za plin vam nikakvo posebno ulje ne treba, to je marketing, plin nije suh, plin je gas, koji se sa zrakom za sagorijevanje lakse mijesa od benzina, jer je sam po sebi u gasovitom stanju (nakon sto izadje iz rezervora gdje pod pritiskom, pa je time tecan), dok je benzin tecan, pa ga je za mijesanje sa zrakom potrebno rasprsiti, a sto rade karburatori i brizgaljke "ajnsprica"...

Ono sto kod nekih motora (Fordov Zetec) moze imati veze je to sto konstrukcijski dio hladjenja ventila obavlja benzin, a kada ga nema, to se rjesava dodavanjem Fleshlube-a u instalaciju...

Elem, tamo gdje je ugradjivan plin bi bilo najpametnije pregledati i servisirati instalaciju...
Post Reply