Auto na duge staze

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dady

#201 Re: Auto na duge staze

Post by Dady »

klixo wrote:
respo wrote:i sta ovim pokusavas reci?
VW ne proizvodi exluzivna auta.
Pa čiji je Bugatti, Lamborghini, Bentley, Porsche, Audi...
Sve je to VW koncern.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
klixo

#202 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Ocekivao sam ovakve odgovore. Mjenjac nije grijanje u sjedistima ili slicno. Mjenjac je jedna od glavnih komponenti automobila. Dakle Ferarri koristi VW tehnologiju dovoljno govori o VW.

@Dady

Mislio sam Volkswagen kao marka automobila ne proizvodi eskl. auta, a ne kao grupacija. Ove ce ici nedogled dzaba se raspravljama kad na kraju necemo ni gram meda dobiti.
S4mpion

#203 Re: Auto na duge staze

Post by S4mpion »

convict wrote:Najobjektivnije što se može naći o autima su TUV izvještaji o pouzdanosti vozila koju mjere kao % prolaznosti na tehničkim pregledima. Ove izvještaje rade svake godine za različite kategorije (auta 2-3 godine starosti, 4-5 godina itd.)

Sve ostalo su lični dojmovi i ukusi o kojima se ne raspravlja.

Zato prije kupovine obavezno pogledati i ovo http://www.anusedcar.com/
:lol: :lol: Podera golf sve francuze,talijane,japance :lol: :lol:
Bakir1

#204 Re: Auto na duge staze

Post by Bakir1 »

klixo wrote:Ocekivao sam ovakve odgovore. Mjenjac nije grijanje u sjedistima ili slicno. Mjenjac je jedna od glavnih komponenti automobila. Dakle Ferarri koristi VW tehnologiju dovoljno govori o VW.

@Dady

Mislio sam Volkswagen kao marka automobila ne proizvodi eskl. auta, a ne kao grupacija. Ove ce ici nedogled dzaba se raspravljama kad na kraju necemo ni gram meda dobiti.
niko ne spori da ti volis automobile ali ne idealiziraj vise jednu marku vozila molim te.
ako ces se tako daleko vracati ko ciju tehnologiju ili sami patent koristi, onda su svi auti plagijati, jer su nastali na onome sto je konkurencija radila.
dok je vagen pod furerovom palicom nastajao da mobilizira narod mnogi su na koje ti posprdno gledas su postojali i do nekih 100 godina.
nece niko reci od vagen lovera da je fiat imao disk kocnice prije njih, ili tehnologiju modernog ubrizgavanja goriva, ali da ce izvaliti notornu glupost da ferari koristi tehnologiju vw, to itekako hoce.
cijenim vw, 3 modela sluzbeno sam promjenio, auti su dobri ali prosjecni.
itekako bih zrtvovao jeftinije odrzavanje, uslovno receno jeftinije jer su fus dijelovi i no name daleko prisutniji za vagen jer 4 brenda koriste skoro pa 80% istih mehanickih dijelova, za udobnost koju nudi citroen, prisutnost ceste koju nudi renault ili alfa ili japanski gen mazde.
da ne stoji pod patronatom njemacke drzave i da nije stajao prije 70 godina kada je kupio auto union, vw bi i danas proizvodio bubu.
ako ces vec u detalje DSG je patent porsea
The first klix dual-clutch transmissions derived from Porsche in-house development for 962 racing cars in the 1980s.
koji NIJE tada bio u vlasnistvu vw.
a moderni dsg kaze ovako
It was designed by BorgWarner, and was initially licensed to the Volkswagen Group
Don Zivconi

#205 Re: Auto na duge staze

Post by Don Zivconi »

Za emka koje to vozilo ima u klasi ds5 da ima preko 400ks fabricki :shock: i za sta to vozilo sluzi osim za relija!?

dalje ako ferrari koristi wv mjenjac :lol: onda svabe koriste alfin common rail (fiatov :) ) :lol:
respo

#206 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

klixo wrote:Ocekivao sam ovakve odgovore. Mjenjac nije grijanje u sjedistima ili slicno. Mjenjac je jedna od glavnih komponenti automobila. Dakle Ferarri koristi VW tehnologiju dovoljno govori o VW.

@Dady

pa danasnja dizel tehnolgija je od fiata
al sta ce fiat fiat je smece talijansko nema nista bez tdi-a jel tako?
tako ti isto govorim i za motor sve je poteklo od "mercedesa"
druga najstarija marka automobila na svijetu je peugeot itd
prvi europski auto sa dizel motorom pazi sad citroen
a inace prvo auto pogonjeno motorom dizel goriva je cummings motor
basicm

#207 Re: Auto na duge staze

Post by basicm »

Ljudi uz duzno postovanje DS5 je relativno ruzan i cudan auto. Meni lici na karavana i ne znam koliko ce mu pomoci to da se probije u neke vise sfere. Cijena mu je takodje visoka, i po meni bolje kupiti C5 nego njega, jer je auto za cijenu koju ima vise nego odlicno.
Jos jedan detalj koji sam neki dan vidio vozeci se iza jednog DS5: od one dvije velike rore nazad, jedan je fake, znaci samo jedna izlazna cijev dok druga zjapi prazna. E ja to za svoje pare ne bih trpio nikad.
emko1234

#208 Re: Auto na duge staze

Post by emko1234 »

posto vidim da svako vuce vode na svoje kolo, evo ovako.
prvo prijedlog za sve koji imaju repliku na moju konstataciju da je DEES sarana laza, otidjite i probajte auto.

respo, pitas ko kaze da je Ds premium? ne kaze niko brate, al citroen je uveo ds model kako bi probao odvojit ds lliniju od obicne c linije. i samim tim on cilje na kupce premium proizvodjaca. ne znam kako ti ne mozes to logikom zakljucit. ako c5 full s istim motorom ko ds5 kosta 30 000 maraka manje, a imaju istu opremu. ja ne znam sta je to nego pokusaj uvlacenja na vrata premium segmenta na hinjaka.
dao sam ti link, psa je u minusu 800 miliona eura u samo prvoj polovici ove godine. u prevodu, njihovi pokusaj i strategije ocigledno nisu dobri. previse nada polazu u ds izvedbe koje su za ono sto nude, preskupe. to je moja poenta.

zivconi.. ds5 cilja na kupce auta srednje klase, premium proizvodjaca. po onda mozes ukucat recimo c63 amg, rs4, m3, IS-f, s60 R i slicne pa ces valja nadoci o cemu pricam.

hostapler.. to o cemu ti pricas su predrasude koje su koad nas naisle na plodno tlo i pustile korijene. ne kazem da nema tih slucajeva, al boga mi nisu ni pravilo.
i sto vam ovaj momak govori za DSG mjenjac, cinjenca je da je DSG prvi dual clutch gearbox na svijetu koji je usao u serijsku proizvdonju. cinjenca je da su poslije VW-a drugi radili slicnu stvar, bmw-smg, mercedes speedshift pa onda ostali.
al glupo je spominjat jednog supersportasa i jednog passata, i pricat ko ima brzi mjenjac.
al cinjenica je da je nakon uspjesne primjene tetehnologije u svoja auta, vw bivao podjonjen od ostalih.
prica o common railu u ovom slucaju je glupa, jer ga fiat nije sam razvio.
i ako cemo vec pricat o mjenjacima, najbrzi sportski single clutch mjenjac ima aventador.
ElRe

#209 Re: Auto na duge staze

Post by ElRe »

DS serija, (DS3 i DS4) je ispunila sve planove u prodaji.

Problem PSA je prodaja u Evrpi, odnosno Francuska, Spanija, Italija, Centralna Evropa, gdje prodaja pada slobodnim padom. I zato je PSA u minusu, kao i evropske divizije Forda, GMa, Renault, Fiat...

U plusu su jedino Hyundai-Kia, VW, ipak "egzoticni" Jaguar, Jeep, Lancia i jos par proizvodjaca.
Don Zivconi

#210 Re: Auto na duge staze

Post by Don Zivconi »

emko1234 wrote:posto vidim da svako vuce vode na svoje kolo, evo ovako.
prvo prijedlog za sve koji imaju repliku na moju konstataciju da je DEES sarana laza, otidjite i probajte auto.

respo, pitas ko kaze da je Ds premium? ne kaze niko brate, al citroen je uveo ds model kako bi probao odvojit ds lliniju od obicne c linije. i samim tim on cilje na kupce premium proizvodjaca. ne znam kako ti ne mozes to logikom zakljucit. ako c5 full s istim motorom ko ds5 kosta 30 000 maraka manje, a imaju istu opremu. ja ne znam sta je to nego pokusaj uvlacenja na vrata premium segmenta na hinjaka.
dao sam ti link, psa je u minusu 800 miliona eura u samo prvoj polovici ove godine. u prevodu, njihovi pokusaj i strategije ocigledno nisu dobri. previse nada polazu u ds izvedbe koje su za ono sto nude, preskupe. to je moja poenta.

zivconi.. ds5 cilja na kupce auta srednje klase, premium proizvodjaca. po onda mozes ukucat recimo c63 amg, rs4, m3, IS-f, s60 R i slicne pa ces valja nadoci o cemu pricam.

hostapler.. to o cemu ti pricas su predrasude koje su koad nas naisle na plodno tlo i pustile korijene. ne kazem da nema tih slucajeva, al boga mi nisu ni pravilo.
i sto vam ovaj momak govori za DSG mjenjac, cinjenca je da je DSG prvi dual clutch gearbox na svijetu koji je usao u serijsku proizvdonju. cinjenca je da su poslije VW-a drugi radili slicnu stvar, bmw-smg, mercedes speedshift pa onda ostali.
al glupo je spominjat jednog supersportasa i jednog passata, i pricat ko ima brzi mjenjac.
al cinjenica je da je nakon uspjesne primjene tetehnologije u svoja auta, vw bivao podjonjen od ostalih.
i ako cemo vec pricat o mjenjacima, najbrzi sportski single clutch mjenjac ima aventador.
ti si fakat eksplodirao ;-) pa niti jedno od ovih auta koje si nabroja nemozes kupiti ispod 100.000 eura
respo

#211 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

odvajanjem linije nekim drugim sitnicama i pokusavajuci to prodati skuplje ne cini citroena premiumom shvati to
ti bi sada gurao citroen u premium kao sto guras i audi
alo ba dsg mjenjac mozda jeste vw razvio to i donekle usavrsio al i ostali to usavrsavaju i nije bas to isti mjenjac
kazem ako podjemo tako prebrajati stvari vw je kompletno auto podjonio od mercedesa pa kasnije od peugeota pa nadalje
Industrialyzer

#212 Re: Auto na duge staze

Post by Industrialyzer »

Don Zivconi wrote:

ti si fakat eksplodirao ;-) pa niti jedno od ovih auta koje si nabroja nemozes kupiti ispod 100.000 eura

Mozes Audija S4 koji ce performansama pojesti DS5
emko1234

#213 Re: Auto na duge staze

Post by emko1234 »

zivconi, ds5 dizel s 200 konja kosta 90 000. audi a4 s 245 konja kosta 90 000. dakle ako razmisljamo na ovaj nacin, i ako pravimo komparacije, citroen s 400 konja bi kosta jedno 150 000 eura. opet bi bio skuplji od prosjeka klase.
al fulas poentu, poenta je da u klasi u koju se gura ds5 vladaju auta koja imaju vise od 3 dizela, koja imaju mjenjace od od 8 brzina, raspon motora od 120 do 450ks, puno bolji imidz, vozne karateristike, auto koja su u globalu puno bolja od ds5ice po nekim normalnim parametrima.

respo, u momentu kad ti pocnes pricat da audi nije premium, dolazi vakat da se rasprava s tobom zavrsi.
nemam ja sta gurat citroena u premium, on se cijenom od 90 000 maraka za top model u toj klasi, sam tu gura, isto kosto se full c6 koji izadje preko 110 000 maraka, sam gura dje mu nije mjesto.
auto je realno karina. i ti mozes pricat ovako po slikama, otidji provozaj se pa pricaj.
po meni samo idiot moze dat za citroena 90 000 maraka, al klasicni idiot. "jebo" audi, merc i bmw. al za te pare kupujes lexusa, volva, jaguara. i sad pored takvih auta ti odes i das za citroena 90 milja? ne ide.
respo

#214 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

emko1234 wrote:zivconi, ds5 dizel s 200 konja kosta 90 000. audi a4 s 245 konja kosta 90 000. dakle ako razmisljamo na ovaj nacin, i ako pravimo komparacije, citroen s 400 konja bi kosta jedno 150 000 eura. opet bi bio skuplji od prosjeka klase.
al fulas poentu, poenta je da u klasi u koju se gura ds5 vladaju auta koja imaju vise od 3 dizela, koja imaju mjenjace od od 8 brzina, raspon motora od 120 do 450ks, puno bolji imidz, vozne karateristike, auto koja su u globalu puno bolja od ds5ice po nekim normalnim parametrima.

respo, u momentu kad ti pocnes pricat da audi nije premium, dolazi vakat da se rasprava s tobom zavrsi.
nemam ja sta gurat citroena u premium, on se cijenom od 90 000 maraka za top model u toj klasi, sam tu gura, isto kosto se full c6 koji izadje preko 110 000 maraka, sam gura dje mu nije mjesto.
auto je realno karina. i ti mozes pricat ovako po slikama, otidji provozaj se pa pricaj.
po meni samo idiot moze dat za citroena 90 000 maraka, al klasicni idiot. "jebo" audi, merc i bmw. al za te pare kupujes lexusa, volva, jaguara. i sad pored takvih auta ti odes i das za citroena 90 milja? ne ide.
ne cini cijena premium auto nego kvalitet cjelokupni i sve sto nosi ta marka a to citroen nije
to sto odustajes od rasprave znaci da nemas argumenata da vise vodis raspravu
hvala dovidjenja do drugog puta kad budes imao argumente da pricas

provozao se u svim ds-ovima i to cu ostaviti za sebe jer nismo svi istih ukusa i ocekivanja
emko1234

#215 Re: Auto na duge staze

Post by emko1234 »

respo wrote:
emko1234 wrote:zivconi, ds5 dizel s 200 konja kosta 90 000. audi a4 s 245 konja kosta 90 000. dakle ako razmisljamo na ovaj nacin, i ako pravimo komparacije, citroen s 400 konja bi kosta jedno 150 000 eura. opet bi bio skuplji od prosjeka klase.

ne cini cijena premium auto nego kvalitet cjelokupni i sve sto nosi ta marka a to citroen nije

provozao se u svim ds-ovima i to cu ostaviti za sebe jer nismo svi istih ukusa i ocekivanja
mislim da si ovim dovoljno rekao o citroenu. i ja sam to isto pokusavao reci u svojim postovima samo na suptiliniji nacin. ds5 je auto koje nema kvalitete za cijenu po kojoj se prodaje. i kraj price. za te pare bolje uzet audija koji, htio ti il ne priznat, jest premium.
i odustajem od rasprave ne zato sto nemam argumenataa nego zato sto ce prica otici u skroz pogresnom smjeru, i pocela je ici tamo svakako.
ElRe

#216 Re: Auto na duge staze

Post by ElRe »

A sto to vrijedi za VW dati 90000 KM, a ne vrijedi za DS5 koji je perverzija od auta.

C6 mi se ni malo ne svidja.
respo

#217 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

emko1234 wrote:
respo wrote: ne cini cijena premium auto nego kvalitet cjelokupni i sve sto nosi ta marka a to citroen nije

mislim da si ovim dovoljno rekao o citroenu. i ja sam to isto pokusavao reci u svojim postovima samo na suptiliniji nacin. ds5 je auto koje nema kvalitete za cijenu po kojoj se prodaje. i kraj price. za te pare bolje uzet audija koji, htio ti il ne priznat, jest premium.
i odustajem od rasprave ne zato sto nemam argumenataa nego zato sto ce prica otici u skroz pogresnom smjeru, i pocela je ici tamo svakako.
ajde fino ponovo procitaj recenicu pa analiziraj ili da ti je prevodim?

sve sto ide uz to ne cini auto premium ne znaci da nije kvalitetno
i koliko god ti vozao audi i mislio da si premium musterija nisi jer audi nije premium automobil al da se gura tu gura se i to opasno
klixo

#218 Re: Auto na duge staze

Post by klixo »

Don Zivconi wrote:

c63 amg 123.000 km , coupe verzija 137.000 ... C 350 sa 306 KS 88.000 KM sa PDVom , sa fullom 105.000km ... C250 coupe 204 KS sa fullom 90.000 km.

@Elre , passat CC sa gotovo svom opremom kosta 75.000 km i 170KS , 82.000 2.0 TFSI i 200KS , 100.000 R line 3.6 V6 300 KS.
technoGeek

#219 Re: Auto na duge staze

Post by technoGeek »

Ja vidim da najskuplji DS5 kosta 81.500 KM s PDV-om u najskupljoj varijanti, bez ikakvih doplata koje i nisu potrebne.
emko1234

#220 Re: Auto na duge staze

Post by emko1234 »

ElRe wrote:A sto to vrijedi za VW dati 90000 KM, a ne vrijedi za DS5 koji je perverzija od auta.

ma daj ba smijesna ti je prica. evo recimo ja volim brzu voznju, puno putujem i volim kad znam gdje smijem "zakucat" auto po autoputu. i kupim ds5, dam tih 81 000 s pdvom, i doplatim jos par stvari. i izletim 90 milja.

i vozim se ja po autoputu i pored mene prolaze ljudi s automa 2 puta jeftinijim ko da me bog nije ni dao.
primjer je plastican, al hocu da ti kazem, kad dam za auto toliko para, hocu bolan da prica ruski sa mnom na semaforu kad mi je dosadno. jebe mi se za tu udobnost. eto moj auto nije udoban
ovdje se na forumu cesto banalazuje. za audi a4 je smijesno dat 90 hiljada jer se zaboga moze kupit puno bolje auto, al za citroena ds 5 nije smijesno dat 90 000?

i elre, vw od 90 000 maraka nudi sigurno puno vise nego citroen od 90 milja.
respo

#221 Re: Auto na duge staze

Post by respo »

boze ako postojis baci ciglu i budi precizan

emko kompleksasu
nekoga boli neka stvar je li pored njega brze prodje auto 2 puta jeftinije nije sve u brzini
svaki sportas je brzi od rols rojsa svakog pa se vlasnik tog rr-a ne stidi
nesto se parama ne moze kupiti kao sto ti mislis
Don Zivconi

#222 Re: Auto na duge staze

Post by Don Zivconi »

Da napravimo rezime i zakljucimo temu: najbolja su auta svabska, najizdrzljivija nikako se nekvare a i kad se pokvare to je kad ti izgori sijalica, najljepsa ma sta najljepsa daleko najljepsa, najjeftinija za sve ono sto daju i pre-jeftina, te ih skuplje prodas nego kad si ih kupio nakon 5 do 10godina, tako druze nema dileme kupi sebi svabu i miran si ali pazi nemoj od ovih forumas tipa emko1234 jer je njegovo skuplje nego novo ;) (doduse i kvalitetnije je ipak je u pitanju veliki poznavalac guglanja) kupi sebi nov pa za par godina sta i zaradis :) a mozda i naucis guglati

p.s kontao sam i sam da pokrenem ovakav biznis vozas se ne sipas i na kraju zaradis jebo te pa da sam samo ranije ovo znao... odoh u asu iz istih stopa

p.s.s jah i jos :dance: dobre trebe a svi te se boje :-x
dottore

#223 Re: Auto na duge staze

Post by dottore »

emko1234 wrote:
ElRe wrote:A sto to vrijedi za VW dati 90000 KM, a ne vrijedi za DS5 koji je perverzija od auta.

ma daj ba smijesna ti je prica. evo recimo ja volim brzu voznju, puno putujem i volim kad znam gdje smijem "zakucat" auto po autoputu. i kupim ds5, dam tih 81 000 s pdvom, i doplatim jos par stvari. i izletim 90 milja.

i vozim se ja po autoputu i pored mene prolaze ljudi s automa 2 puta jeftinijim ko da me bog nije ni dao.
primjer je plastican, al hocu da ti kazem, kad dam za auto toliko para, hocu bolan da prica ruski sa mnom na semaforu kad mi je dosadno. jebe mi se za tu udobnost. eto moj auto nije udoban
ovdje se na forumu cesto banalazuje. za audi a4 je smijesno dat 90 hiljada jer se zaboga moze kupit puno bolje auto, al za citroena ds 5 nije smijesno dat 90 000?

i elre, vw od 90 000 maraka nudi sigurno puno vise nego citroen od 90 milja.
za 10 000€ imas 1.8T (bilo koji iz VAG) sa 500PS... ako cemo vec tako... i nece se razletiti za 5000 km :mrgreen:
Ili VW Phaeton (Bentley) - cijena smješna, extra auto, nece niko bas zbog imena - ali je bar jeftiniji dosta u odnosu na konkurenciju.
Ali budimo realni, BMW 328i Sportline 245PS sa doplatama izadje malo vise od 80 hiljada sa PDV.om.
F30 vs DS5... :lol:
emko1234

#224 Re: Auto na duge staze

Post by emko1234 »

ma vi ste samo takvi bukvalci s kojim se ne isplati ulazit u raspravu.
prvo teme je besmislena, tj smisljenja je namjenski da ovdje opet dodje do pokolja samo su sad svabe protiv francuza na meniju.
drugo, mozes ti sa golfom dvicom gti-ijem bit munja nebeska za ds5. nije to poenta, poenta je da kad das za auto 80-90 hiljada maraka ocekujes puno vise od toga sta ti ds5 za te pare moze ponudit.

hocu opet napisat? za 80-90 hiljada maraka ds5 nudi premalo stvari, pogotovo u odnosu na konkurente u ciju klasu ulazi s tom cijenom(audi, bmw, merc, lexus, jaguar, volvo). znaci sve auta koja su ko brandovi i kao pojedinicni proizvodjaci za klasu na vecoj cijeni od jednog citroena po svemu. a od konkurenta koji bi mu trebali bit primat koji ce stici(508, laguna, passat, insignia, mazda 6, honda acord) dobro je pobjegao cijenom

eh sad opet pitanje, jel bolje kupit mazdu full s dizelom 2.2 sa 185ks za 65 000km, bmw 328i f30 kojeg je spoemnuo dottore za 80 000km, citroena ds5 full za 85+km?
Mlad i Nevin

#225 Re: Auto na duge staze

Post by Mlad i Nevin »

Emko je na mjestu, definitivno...pa gdje ćeš izletit haman 100 milja za taj Citroen, koliko god respektovao bilo kog proizvođača.
Post Reply