Siguran sam da smo svi mi, ljubitelji automobilizma iz šezdeset i neke godine, odrasli uz legendarni "AvtoMagazin". Svaki drugi utorak u mjesecu zapocinjao nam je odlaskom do kioska, gdje smo sa ushicenjem kupovali novi broj "Avto Magazina". Drzali smo ga u rukama kao nekakvu dragocjenost, dobro pazeci da se, prilikom višekratnog citanja i prelistavanja, slucajno ne oštete njegovi listovi. Fanaticno smo upijali tekstove. I dan-danas se dobro sjecam vecine tekstova, kao da sam ih jucer citao. A, kako i ne bih, kada sam svaki broj procitao barem pet puta. Nakon toga, arhivirao bih svaki primjerak "Avto Magazina" i tako, iz godine u godinu, sve do pocetka rata...
U vihoru rata u BiH, gorile su kuce, stanovi i automobili, ali usprkos
tome, ostalo je dovoljno sacuvanih primjeraka "Avto Magazina". Kako, pitace mnogi? Kao izbjeglica sa Vrbanje, u rukama, pješice, u više navrata, prenio sam, od prvog do posljednjeg broja, svoju arhivu "Avto Magazina". Iz stana sam iznio samo meni najdraze novine, a sve ostalo sam ostavio. "Ostalo" su za mene bile samo stvari, a "Avto Magazin" bio je daleko više. On je imao dušu, bio mi je najdrazi ucitelj. Kada sam kroz durbin gledao kako gore moja dva automobila i zgrada u kojoj sam roden, iskreno sam pomislio: "Sreca da sam iznio "Avto Magazin"."
Istina, bilo je trenutaka u kojima sam pomišljao da sam lud, ali izgleda, da nisam bio jedini. Rat je prošao i koristio sam svako svoje putovanje u inostranstvo kako bih kupio "Avto Magazin" na slovenackom jeziku. I, potajno sam se nadao da ce jednog dana opet doci na naše trzište.
Napokon, od januara 2005. godine, na kioscima u našoj zemlji, ponovo mozete kupiti ''Avto Magazin'', ali, od sada, kao bosansko izdanje - "AutoMagazin". Bosanska redakcija dio je Slovenacke redakcije. Buduci da Slovenacka redakcija uvijek na raspolaganju ima veliki broj atraktivnih automobila i svjetskih noviteta, naši citaoci ce imati privilegiju da prvi citaju o njima. Zajedno sa kolegama iz Slovenije, testirat cemo neke ekskluzivne automobile i raditi usporedne testove uz korištenje najsavremenije mjerne opreme.
Pored toga, Bosanska redakcija testirat ce sve modele automobila prisutnih na bh. trzištu, obradivat ce bh. teme, a posebna paznja bit ce posvecena domacim automobilistima.
Na 38 godina dugom iskustvu "Avto Magazina" vidjeli smo da jedino objektivno pisanje vodi ka uspjehu. Tako ce raditi i Bosanska redakcija. Necemo klecati ni pred kim, ma kako se jakim osjecao. Još manje cemo prihvacati necije ucjene. Istina je, ipak, najjaca. To je duzi i tezi put, ali mi smo, ipak, odlucili koracati njime. Prema svima cemo imati isti odnos, što znaci, da ce svi zastupnici, prodavaci i proizvodaci automobila imati svoj prostor u našem i vašem "AutoMagazinu''.
Našu malu Redakciju cine odabrani ljudi, koji su se vec dokazali u ovom poslu. Edis Jašarevic, poznati komentator Formule 1, najviše energije trošit ce na popunjavanje sportskih rubrika, dok ce u "slobodno" vrijeme testirati automobile. Admir Muharemovic bavit ce se tuningom i testiranjem, umjetnik Filip Andronik dizajnom i "pozurivanjem" novinara da redovno predaju tekstove, a Munever Salihovic odgovarat ce za kvalitet fotografija. Direktor Adnan Burazerovic zaduzen je za što bolji plasman "AutoMagazina" na trzištu, dok se ja, po prirodi posla, moram baviti "svim i svacim". Nakon što "AutoMagazin" na bh. trzištu zauzme mjesto koje mu pripada, sve više posla prelazit ce na mlade clanove Redakcije. Jer, na mladima svijet ostaje.
Alden Hadzagic