auto kuca koja vrsi zamjena

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

eeddiinn

#26 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by eeddiinn »

Nije bilo nikakvi povlastica, normalna kupovina i posto mi je prvo novo auto nisam ni znao sta cu dobiti odnosno ocekivao sam samo fakturu te auto kuce i cao ali su mi ljudi dali sve ove fakture. sto stvarno neznam ali ih imam. i meni je bilo cudno sa apekta poslovne tajne.
goran16v

#27 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by goran16v »

eeddiinn wrote:Nije bilo nikakvi povlastica, normalna kupovina i posto mi je prvo novo auto nisam ni znao sta cu dobiti odnosno ocekivao sam samo fakturu te auto kuce i cao ali su mi ljudi dali sve ove fakture. sto stvarno neznam ali ih imam. i meni je bilo cudno sa apekta poslovne tajne.
Vjerujem da je tako ali mi je jako cudno.
citroen xm

#28 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Ljudi nemojte bezveze baratati velikim ciframa. Eto par ljudi vam je iz iskustva potvrdilo manju maržu i to dosta.
Čuj na autu od 25000 KM marža 5000. Pa svi bi se bavili tim poslom. A čuo sam od dva čovjeka koji se bave tim poslom i koji sigurno ne lažu da su marže višestruko manje od tih koje vi navodite.

Polovnjake nemojte računati jer je logično da se na polovnjaku zarađuje po hiljadarka. Ode fino čovjek sa šlepepom tamo, pokupuje par primjeraka za smiješne pare, za još smješnije pare ih nalicka i smanji kilometražu, a onda ih ovde prodaje po masnim cijenama.
AdnanSA

#29 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by AdnanSA »

Ja kada sam kupovao nov skuter Keeway dobio sam fakturu i neke carinske papire na kojima je pisalo da je uvoznik za BiH skuter platio centrali koja je u Mađarskoj nekih 1000 USD. Mislim da su dužni da dostave fakture kupcu i kompletnu papirologiju koja ide poslje u policiju.
Znam 100% da ovi što prodaju Keeway skutere rade sa maržom od 25%. Dakle na većem skuteru koji košta u maloprodaji 3400 KM zarađuju nekih 600 KM ako ga uspiju prodati po punoj cijeni kome.
basicm

#30 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by basicm »

Uvazavam sve sto ste pisali, ali ne vjerujem da je marza 500 eura, pa oni ne mogu ni komunalije platiti na nivou godine ako je tako.
eeddiinn

#31 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by eeddiinn »

Pa stvar je u tome što te uzimaju lopatom na servisima, a posebno na dijelovima. Na djelovima su marže astronomske. Znam da dio koji recimo prodaju za 30KM, nabavljaju za 2-3 eura, pa sada skontaj koliko je to na skupljim dijelovima.
Dr.Mr.Fr.

#32 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by Dr.Mr.Fr. »

samo da potvrdim, marža na moje auto od auto kuce je bila 500 eur tj. 1000 km, a to se moglo vidjeti po carinskoj uvoznoj deklaraciji koju su mi dali za prvu registraciju (mislim da je to potrebno radi prve registracije i vlasnickog lista kao trag o porijeklu imovine za MUP),

istina bilo je precrtano korekturnim lakom ali se moglo vidjeti pod jakim svijetlom...

eh da bili su tražili 1500km razlike, ali sam se cjenkao i spustili smo na 1000 km...

auto je vrijednosti ispod 25.000 km

:mrgreen:
citroen xm

#33 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Citiram poruku od jednog čovjeka koga znam, a koji radi u auto kući. Odgovor na moje pitanje o marži: "Čovječe ne budi u zabludi, u kom ti svijetu živiš. Marža na automobil zna biti manja od 250 eura."
Last edited by citroen xm on 17/08/2012 15:27, edited 1 time in total.
gol-man

#34 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by gol-man »

Ma dajte ljudi , pa kako onda rade svi oni saloni novih automobila. Trenutno vodim prodaju u jednoj firmi čiji su proizvodi cca. 5000 KM i više po komadu, i malo veći kupci po BiH imaju maržu od 22-25 % . A oni mjesečno prodaju po minimalno 20 i više komada ( 5-6 kupaca) . Oni daju popust za gotovinu 3-5 % , što ispada da zarade po jedinici cca. 1000 KM ili kad odbiješ PDV 850 KM....

I na autu da bude marža 250 EUR, ma daaajjj :run:
citroen xm

#35 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Ne znam šta prodaješ i čime se baviš, ali po opisu bi rekao da je neka od onih kataloških prodaja suđa i kućnih aparata ili nekih usisivača čiji se prodavci ubiše od zvanja da zakažu prezentaciju ne bi li navukli nekog lakovjernog. Tu su zarade velike.

Međutim kod auta je neka sasvim druga priča. Bitno je prodati što više auta, sa bilo kolikom maržom. Ona tu uopšte nije glavna niti toliko bitna. Bitna je prodaja dijelova, servisi, održavanje u garanciji...... Tu su marže ogromne, a posla ima puno pa odatle dolazi velika većina zarade. I besplatnu zamjenu dijela u garanciji diler naplaćuje od generalnog uvoznika.
hostapler

#36 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by hostapler »

Mislim da bi ovdje trebalo odvojiti auto kuce (svercere ili malo ljepse privatnici) i predstavnike proizvođaca (ASA,F-AC,Berlijeta i sl.)
E sada smijem se kladiti da ASA i njoj slicni po autu uzimaju minimalno 5000,dok privatnici mogu biti dobri po autu i 100 eura samo.
Znam iz licnog iskustva (u pitanju je bliza familija) da kad su uzimali nov auto dobili su proizvodnu cijenu auta koji su kupili.
Tako je Elantra 1.6 2001 god placena sa svim dađbinama oko 30 000,a proizvodna cijena u J. Koreji je bila oko 10 000 cini mi se.
Drugi primjer AR 156 1.6 TS takođe kupljena 2001 god placena je oko 35 000 sa svim dađbinama,a proizvodna cijena joj je bila oko 12 000.
Koliko se ko i gdje ugradio sa svojom marzom ne znam.
drndalo

#37 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by drndalo »

citroen xm wrote:Citiram poruku od jednog čovjeka koga znam, a koji radi u auto kući. Odgovor na moje pitanje o marži: "Čovječe ne budi u zabludi, u kom ti svijetu živiš. Marža na automobil zna biti manja od 250 eura."
Da, samo ti je zaboravio reci da zna biti i 2500 EUR... U zavisnosti od jako puno stvari...

Ako marza zna biti "samo" 250 EUR, kako sam ja bas toliko popusta dobio za Sandera...? Dakle ne opreme ili usluge, nego 500 KM nize od zvanicnog cjenovnika aktuelne akcije do isteka zaliha ? Pa fino, 1/3 onih koji za taj auto dobiju po 500 KM zarade se odrekla toga...
citroen xm

#38 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Naravno da može biti i 2500 eura, ali za neki skupocjeni automobil koji se u BiH slabo prodaje. To što si dobio 250 eura popusta može da znači i da su se odrekli zarade ili zaradili 100 eura. Bitno je privući kupca da ti posle bude čest gost u servisu povodom održavanja i servisiranja.
530i

#39 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by 530i »

gol-man wrote:Ma dajte ljudi , pa kako onda rade svi oni saloni novih automobila. :

Uporedi cijene ovlaštenih servisa i recimo nekog pouzdanog servisa, a koji nije ovlašten - sve će ti se samo kazati. Radi garancije ide se u ovlašteni servis koji to lijepo naplati...auta na lizing, službena auta itd. sve to ide u ovlašteni servis..nakon udesa nekog novije auta itd. itd. Nedavno sam čuo da je ceh popravke nekog audija bio 25.000KM. E od toga se servis ugradio najmanje 5000, a kad su prodavali tog audija možda i manje su zaradili...
Mr.Fundamental

#40 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by Mr.Fundamental »

eeddiinn wrote:Nije bilo nikakvi povlastica, normalna kupovina i posto mi je prvo novo auto nisam ni znao sta cu dobiti odnosno ocekivao sam samo fakturu te auto kuce i cao ali su mi ljudi dali sve ove fakture. sto stvarno neznam ali ih imam. i meni je bilo cudno sa apekta poslovne tajne.
Ovo mogu i ja potvrdit, kupovao sam auto nedavno u ASA-I i dobio sam sve fakture, jer su mi bile potrebne da registrujem auto. Tu se vidjelo da je marža ASA-e i pored finog popusta kojeg su mi dali sasvim solidna, ali to je auto iz drugog cjenovnog segmenta nego primjeri koji se ovdje navode, pa ću i ja reći koju o autima do kompaktne klase.
Što se toga tiče, mislim da su upravu i oni koji tvrde da im je zarada oko 1000 KM i oni koji misle da je više hiljada. Jer zavisi od toga da li je auto prodato po kataloškoj cijeni ili blizu nje (rijeđe),ili po znatnom sniženju (češće). Da im je marža po kataloškoj cijeni 1000 KM, kako onda objasnit akcije? X auto npr. košta 25k, i trgovac napravi akciju gdje se to auto prodaje za 21-22k.
Konkretno za primjer ću uzeti Renault Fluence 1.5 dCi sa 110 KS, kojeg je jedan poznanik uzeo ove godine. Kataloška cijena mu je oko 30k, bio je na akciji za 25-26k, a ovom liku je prodat za 22.5k jer je dobar dio u kešu platio. Uzet kod Bunje. Da im je marža na Fluence od 30k oko hiljadu maraka, znači da bi konkretno u ovom slučaju pretrpili gubitak od 7-8 000 KM, što nema nikakve logike. Još Bunjo auto nabavlja preko nekog trgovca iz Hrvatske, koji se također ugrađuje u cijenu.
Drugi primjer: nedavno je moj otac išao na neki kongres u Neumu sa kolegom koji je kupio novi C4 1.6 HDi 112 KS, Tendence paket opreme. Kataloška cijena je 39k, on ga uzeo za 32k.
U Hrvatskoj je trenutno rasprodaja prošle generacije Ceeda. Pro Ceed košta 80 000 kuna, a isti takav je prije koštao preko 100 000 kuna.
Tako da ako prodaju po kataloškoj cijeni, ili barem blizu nje, onda im i jeste zarada od više hiljada maraka, ali zbog ekonomske situacije ovakve kakva jest,to im baš ne polazi za rukom, pa onda privlače kupce znatnim spuštanjem cijene. U Hrvatskoj je 2008. godine prodato preko 80 000 novih auta i trebali su 2009. ili 2010. godine dostiči brojku od 100 000,ali onda je 2009. došla ona velika kriza i prodaja u toj godini je spala na 20 000 :-)
Bakir1

#41 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by Bakir1 »

duster dci ucd 10.940 eur placen 29.000 KM
auto x ucd 22.000 eur, placen 62.000 KM
e sad ima tu zavisnih troskova carine homologacije prevoza ali marza na 1 jedinici prvog u lancu nije ispod 15% dok slijedeci ima oko 10%
drndalo

#42 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by drndalo »

Oni koji misle da ovlastene auto kuce zive samo od servisa, a altruisticki prodaju nova auta nama za kikiriki zarade, treba da odu odmah u 7 brace i uplate sta sadake...

Kako sam vam spomenuo gore, zarade oko 1500 KM na Dacia-i, doduse na 2-3 novoa prodaje, se krecu >10%... Na skupljim autima to moze biti samo vise... Ako kao argumen uzmemo da je npr. Bunjino u tome "samo" 500-tinjak KM iz onog razloma uvoznika i tako to, ja cu reci da grijesite i da naplacuju jos neke stvari kos isporuke auta, koje nisu u cijeni ranije. Par stoja, ali nabere se, a ne prodaju samo najjeftinije Dacia-e...

Ko misli da biznis model kalkulaciju rade na nivou 3-4%, zivi u zabludama o kapitalizmu...
automatic

#43 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by automatic »

usput, treba imati u vidu da novo auto čija je cijena kod dilera npr. 20.000 EUR, proizvođača u fabrici košta cca €8000, a kad bi se sastavio iz dijelova kupljenih u ovlaštenom servisu, izašao bi preko 110.000 eura - eto koliko je debeo kajmak, ali ovi podaci se na razne načine zataškavaju, maskiraju i kriju od raje koja uglavnom pada na reklame i kredite...
citroen xm

#44 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

automatic wrote:usput, treba imati u vidu da novo auto čija je cijena kod dilera npr. 20.000 EUR, proizvođača u fabrici košta cca €8000, a kad bi se sastavio iz dijelova kupljenih u ovlaštenom servisu, izašao bi preko 110.000 eura - eto koliko je debeo kajmak, ali ovi podaci se na razne načine zataškavaju, maskiraju i kriju od raje koja uglavnom pada na reklame i kredite...
Košta. Dakle proizvođač ga isporučuje po cijeni koštanja? Oni jadnici ništa tu ne zarađuju već isporučuju auta po cijeni koštanja materijala i dijelova da bi se sklopilo isto auto, a inače svaki mjesec dižu kredite u mikrokreditnim organizacijama da pi izmirili plate hiljadama radnika.

Dajte ljudi malo se uozbiljite. Ako se na kompaktu od 25000 KM zaradi više od 2000 Km ja ću odmah tražiti da pravim salon i servis jer se izgleda tu uzimaju ogromne pare.
automatic

#45 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by automatic »

citroen xm wrote: Košta. Dakle proizvođač ga isporučuje po cijeni koštanja?
Ne, na to ide njihova zarada, pa onda trošak ležarine i osiguranja, transporta i organizacije, skladištenja i čuvanja, dažbina i taksi, uvoznika i dilera, kao i još koja hiljadica za slučaj potrebe za "velikodušnim" popustima i akcijama.

Naravno, bilo bi idealno kad bi kupci mogli sami otići do fabrike i uzeti svoj auto za 15 umjesto 20.000, ali šipak, svi smo prisiljeni poklanjati još peticu milja eurića za finansiranje sijaset drugih stavki i "troškova"...
citroen xm

#46 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Dobro neka bude po vašem.
Ja znam(ne mislim) da vas je većina u zabludi.
Bakir1

#47 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by Bakir1 »

ne znas, sa kesom popust na autu od 62000 KM 5000 KM kod dilera ovlastenog ne generalnog.
jedna marka vozila kada sam ja radio kod ovlastenog za model kompaktne klase 11% marza, kako ide klasa gore tako ide i marza, za velikog luksuznog terenca marza 22%
citroen xm

#48 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Pa šta je 11% od recimo 25000KM. Znači oko 2500 u najboljem slučaju. o čemu ja pričam? nemoguće je onih 5000 koliko neki tvrde. Mada i za tih 11% sumnjam jer sve zavisi od kuće do kuće.
Bakir1

#49 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by Bakir1 »

mercedes je bio u pitanju, a klasa je mnogo skuplja, kada moraju ispuniti marze daju dilerski popust, a sta mislis kako idu akcije pa sa njima strasni rabati, snizili smo cijene reklamni trik, snizili smo marze :lol:
marza na dijelove kod mercedesa 17% broj vozila je mali i slicno, a plus sto se auti u ovlastenom odrzavaju samo u onim godinama koliko traje lizing tj garancija.
salon imati znaci samo aute prodavati, servis to je neminovno uz licencu da budes ovlasteni.
berlijeta ja krenula od salona u visokom, mislis da je uspio napraviti sve to sto ima od servisa?
citroen xm

#50 Re: auto kuca koja vrsi zamjena

Post by citroen xm »

Mi pričamo o autima za obične smrtnike u BiH. Kakve veze ima kolika je marža na autima kojih se proda malo na godišnjem nivou(u BiH prodaja Mercedesa može ući u statističku grešku). Ja cijelo vrijeme pričam o autima koja se ovde najviše prodaju, a to to je neka cjenovna granica od 25000 KM.
Post Reply