auto kuca koja vrsi zamjena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dingosp0
#1 auto kuca koja vrsi zamjena
mozete mi preporuciti auto kucu u SA, koja vrsi zamjenu vozila..
trenutno imam amerikanca jettu.. kontam da zamjenim za nesto drugo, nekog golfa... uz doplatu ili kljuc za kljuc
trenutno imam amerikanca jettu.. kontam da zamjenim za nesto drugo, nekog golfa... uz doplatu ili kljuc za kljuc
- mayab
#2 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
U principu,to ce ti uraditi svaka auto kuca ako vide da mogu da te dobro "zavrnu" i dooobro zarade; drugim rijecima zaboravi na takve varijante
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
-
goran16v
#3 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Nece bas to talko lako ici kao kod zamjene staro za novo jer se novi auti prodaju sa jako velikom marzom i cilje je prodati nov auto, a otkupna cijena se lako definise prema godinama starosti i u pravilu je niza od trzisne, tako da je to za prodavaca novih auta win - win situacija cak i ako pogrijesi kod otkupa polovnog i izgubi novac jer je taj gubitak mali u odnosu na profit od prodaje novog i zato saloni uzimaju ponovne bez puno natezanja. Trgovac polovnih, koji prije svega uvozi s vana, zaradjuje na ustedama i razradjenim semama pilikom uvoza tako da mu se otkup auta sa domaceg trzista ne isplati jer mu je manja zarada, a veci rizik. Eventualno ako se radi io prodaji nekog auta na kojem ce dobro zaraditi ili tebi ponuditi jako nisku cijenu. U svakom slucaju bolja je varijanta prodaj auto, pare u dzep i trazi drugi.
-
citroen xm
#4 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Marža na novim autima je minimalna kod domaćih dilera. Kajmak se uzima na servisima i održavanju.
-
goran16v
#5 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Ne znam da li je minimalna ili je maksimalna, ne znam odakle ti taj podatak ali znam sa vise strana da ide i do 30% maloprodajne vrijednosti auta pa racunaj.citroen xm wrote:Marža na novim autima je minimalna kod domaćih dilera. Kajmak se uzima na servisima i održavanju.
- drndalo
#6 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Mozda je minimalna na malim autima, ali sto vece auto, veci prostor za cijenu, a proizvodnja je malo skuplja nego malog...
Zavisi i sta smatras pod minimalna... Mozda je minimalna na sta su bili navikli prije krize, ali nije im lose ni sada...
Zavisi i sta smatras pod minimalna... Mozda je minimalna na sta su bili navikli prije krize, ali nije im lose ni sada...
-
citroen xm
#7 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Podatak iz prve ruke od čovjeka koji me ne bi sigurno lagao. Doduše radi se o Hrvatskoj, ali vjerujem da je i u BiH ista priča jer su i cijene slične. Naime kada rekoh minimalna, mislim na minimalna u novcu. Nema govora o tih 30%, to je tek nerealno. Čovjek kaže da je marža po autu za 90% auta koja se prodaju otprilike 500 eura/komad. Ali zato se kajmak kupi na dijelovima, redovnim servisima, održavanju..........
- drndalo
#8 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Marza od 500 EUR/komad moze mozda biti kod Sandera, Sparka, i slicnih... Nije to bas tako neisplativo...
A na post-prodaji se zaradjuje vise, to je tacno... Dobre auto firme ( dakle ne lokalni dileri ) koje proizvode aute, zaradjuju nekih 60-70% od post prodaje, a ostalo od prodaje novih vozila...
A na post-prodaji se zaradjuje vise, to je tacno... Dobre auto firme ( dakle ne lokalni dileri ) koje proizvode aute, zaradjuju nekih 60-70% od post prodaje, a ostalo od prodaje novih vozila...
-
goran16v
#9 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Nema teorije da je marza samo 500 EUR, neko tebe tu dobro farba, mozda da dodas jednu nulu pa da razgovaramo. Ne treba biti veliki matematicar pa sracunati troskove servisa i prodaje, i kakav je rizik sve to financirati iz servisa pri cemu BTW servisiranje vozila po isteku garancije nije obavezno i vecina ljudi to ne praktikuje.citroen xm wrote:Podatak iz prve ruke od čovjeka koji me ne bi sigurno lagao. Doduše radi se o Hrvatskoj, ali vjerujem da je i u BiH ista priča jer su i cijene slične. Naime kada rekoh minimalna, mislim na minimalna u novcu. Nema govora o tih 30%, to je tek nerealno. Čovjek kaže da je marža po autu za 90% auta koja se prodaju otprilike 500 eura/komad. Ali zato se kajmak kupi na dijelovima, redovnim servisima, održavanju..........
U BiH je u 2011 prodato 8750 novih putnickih vozila, a ukupno sa teretnim 12 000 i sad sam izracunaj koliko komicno djeluje tvoja konstatacija da je marza 500 EUR tj da su svi uvoznici automobila u BiH od prodaje novih vozila zaradili 85 000, odnosno 110 000 KM!?!?! A sad iz prve ruke u BiH, Skoda Octavia 1,6 TDI Elegance DSG, sa nesto dodatne opreme cija je cijena 39k KM je nabavljena za "sestrinsku"leasing firmu bez marze po od cijeni 30k KM. Znaci kod prodaje u salonu prodavac na 30 zaradjuje jos 9 milja sto je otprilike upravo tih 30%.
- mayab
#10 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Ma kakvih 500 eura po novom autu? Pa auto kuca ti nece prodati ni polovnjaka (kojeg je otkupila-uzela u racun) ako nije dobra barem 1000 KM, ne budite naivci ljudi!
-
ja1977
#11 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Evo primjera marze na mok autu:
Kada sam dobio sve paprie, proivodnas cijana auta je bila nekih 12500 Eura.
Meni je auto naplaceno 30500 KM van Sarajeva, dok su mi za isto auto u Sarajevu trazili 32300 KM.
Meni je auto naplaceno 30500 KM van Sarajeva, dok su mi za isto auto u Sarajevu trazili 32300 KM.
-
citroen xm
#12 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Ja kažem šta mi je rakao čovjek od koga nisam imao namjeru kupovati auto. Dakle nema potrebe ni ja njega ni on mene da laže. Logično je da je za luksuzna auta marža mnogo veća, ali ja sam rekao za 90% auta koja se prodaju u BiH. Dakle do jedno 25000 KM. Ajd možda je malo i više od onih 500 eura, ali ne budite smiješni. Kakvih 5000 eura. Ispade da je proizvođačka cijena oko 5000 eura za auto iz kompakt klase jer kada dodaš tu vašu veliku maržu, pa prevoz pa carinu i porez taman dođe 12-13000 eura kod nas.
-
goran16v
#13 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Upravo tako, 24KM izadje uvoznika, a tih 8 hiljada i nesto do 32300 KM je upravo onih "do 30%" koje sam pominjao, a sa znacajnim popustom od skoro 2000 pordavac je opet zaradio nekih 5-6000 KM odnosno 20% marze na tom autu.ja1977 wrote:Evo primjera marze na mok autu:
- drndalo
#14 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Ne mora tebe covjek lagati svjesno, ima vise rangova doziranja istine... U strukturu cijena u HR necu ulaziti jer oni imaju i trosarine, posebne poreze na vrijednost auta, pa i to utice na konacni razlom cijene...citroen xm wrote:Ja kažem šta mi je rakao čovjek od koga nisam imao namjeru kupovati auto. Dakle nema potrebe ni ja njega ni on mene da laže. Logično je da je za luksuzna auta marža mnogo veća, ali ja sam rekao za 90% auta koja se prodaju u BiH. Dakle do jedno 25000 KM. Ajd možda je malo i više od onih 500 eura, ali ne budite smiješni. Kakvih 5000 eura. Ispade da je proizvođačka cijena oko 5000 eura za auto iz kompakt klase jer kada dodaš tu vašu veliku maržu, pa prevoz pa carinu i porez taman dođe 12-13000 eura kod nas.
Neces vjerovati, ali proizvodjacku cijenu, pardon, cijenu proizvodnje kod proizvodjaca, kompakt klase si potrefio prilicno dobro, nesvjesno vejrovatno, ali nisi daleko... Dakle onoliko koliko kosta firmu da proizvede to auto... Kada oni tu jos zaracunaju svoju zaradu, po kojoj prodaju aute uvoznicima, onda je to ulazna cijena na carinarnici, uvecana za transportne troskove... Carina je kod nas za EU/CEFTA proizvode = 0%, tj. onaj 1% carinske evidencije... 17% PDV-a svakako placas ti, na cijenu koja je otprilike ovakva:
Cijena proizvodnje + zarada proizvodjaca + zarada uvoznika/dilera + transportni troskovi/osiguranje/skladistenje + Carina ( EU = 1% ) = Tvoja cijena bez PDV-a... I onda PDV tvojoj poreskoj upravi...
-
goran16v
#15 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
On tebi moze pricati sta hoce iz ko zna kojih razloga, ali u BiH nema teorije da je marza samo 1000 KM cak i na najjeftinijem autu. Na autu od 25 000 KM marza je min 4-5000 KM. Pa ni preprodavac polovnik ne bi isao na 1000 KM zarade na autu od 25 0000 KM. Vjeruj u sta hoces, ali je marza na standardnu cijenu 30% pa kako god to tebi izgledalo, a iznenadio bi se kad vi znao koliko zapravo kosta jedan automobil da se proizvede, kolika je fabricka cijena i koliko proizvodjaci i trgovci zaradjuju.citroen xm wrote:Ja kažem šta mi je rakao čovjek od koga nisam imao namjeru kupovati auto. Dakle nema potrebe ni ja njega ni on mene da laže. Logično je da je za luksuzna auta marža mnogo veća, ali ja sam rekao za 90% auta koja se prodaju u BiH. Dakle do jedno 25000 KM. Ajd možda je malo i više od onih 500 eura, ali ne budite smiješni. Kakvih 5000 eura. Ispade da je proizvođačka cijena oko 5000 eura za auto iz kompakt klase jer kada dodaš tu vašu veliku maržu, pa prevoz pa carinu i porez taman dođe 12-13000 eura kod nas.
Sto se tice formitranja cijene, otprilike si tu negdje, s tim da u osnovnu cijenu ulaze nabavna cijena + transport + carina na kompl trosak (ako zemlja porijekla nije EU ili zemlja s kojom je na snazi primjena sporazuma o slob. trgovini), pa tek onda marza i izlazni PDV.
-
530i
#16 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Na autu od cca. 15000KM, čiji sam direktni svjedok kupovine i sređivanja sve dokumentacije - od kredita, do registracije - zarada dilera je ravno 500KM. Ali, po još 500 uzmu i glavni uvoznik u BiH i centrala za BiH koja se u ovom slučaju nalazi u Zagrebu...
-
goran16v
#17 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
I kako kao kupac (pogotovo svjedok, a ne direktni kupac) mozes znati nabavnu cijenu vozila? Da li si vidio ulaznu fakturu za taj auto (jer nema nikakvog razloga da ti je prodavac pokaze) jer tebi diler moze freci sta hoce...?530i wrote:Na autu od cca. 15000KM, čiji sam direktni svjedok kupovine i sređivanja sve dokumentacije - od kredita, do registracije - zarada dilera je ravno 500KM. Ali, po još 500 uzmu i glavni uvoznik u BiH i centrala za BiH koja se u ovom slučaju nalazi u Zagrebu...
-
530i
#18 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
To možda tebi da govore šta hoće...mrsko mi sad skenirati, pa da vidiš i sam. Od Zagreba, prevoza auta, uvoza u BiH za glavnog dilera i krajnje cijene dilera koji je prodao auto...sve to piše...koliko ko je kome para naplatio...dovoljno je znati osnovnu matematiku.
-
goran16v
#19 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Eto ja ne znam osnovnu matematiku, pa mi molim te skeniraj i navedi o kojoj marki auta se radi... Ti bi bio prvi covjek kojeg znam koji bi, kao kupac, a pogotovo kao svjedok kupovine imao kopije ulaznih faktura, pratecih troskoca i ostalih dokumenata prodavaca.530i wrote:To možda tebi da govore šta hoće...mrsko mi sad skenirati, pa da vidiš i sam. Od Zagreba, prevoza auta, uvoza u BiH za glavnog dilera i krajnje cijene dilera koji je prodao auto...sve to piše...koliko ko je kome para naplatio...dovoljno je znati osnovnu matematiku.
- drndalo
#20 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
@530i
Dakle po tom tvom primjeru, auto je prodan za 15.000 KM kupcu, bice da je Dacia... To je bez PDV-a, 12.800 KM... Dakle u tih 12.800 KM njihove prodajne cijene 3 stepenice uvoza naplacuju 1500 KM (3x500 KM), iliti oko 11% cijene...
Dakle po tom tvom primjeru, auto je prodan za 15.000 KM kupcu, bice da je Dacia... To je bez PDV-a, 12.800 KM... Dakle u tih 12.800 KM njihove prodajne cijene 3 stepenice uvoza naplacuju 1500 KM (3x500 KM), iliti oko 11% cijene...
-
eeddiinn
#21 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Odakle vam ljudi informacije da su marže 4-5000KM, to može biti npr. u Asi ali kod drugih auto kuća koja auta uzimaju preko Ase nije ni blizu. Ja kada sam kupovao auto dobio sam fakturu iz fabrike, od Ase i na kraju od autokuće gdje sam ja kupovao auto. Njihova marža na auto od 33.500KM je bila tačno 1.000KM, a Asa je uzela malo više ali sve skupa ni blizu 4-5000KM.
-
goran16v
#22 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Ja prvi put cujem da prodavac kupcu dostavlja i svoje ulazne fakture. Po raznim osnovama sam kupio bar 30-ak auta uvoznik kojih je bila ASA Auto i nikad, bilo da je kupovina isla preko PSS, PVA ili nekog od trgovaca nisam dobio njihovu ulaznu fakturu, niti ulaznu fakturu ASA Auta, a kamo li fakturu iz fabrike.eeddiinn wrote:Odakle vam ljudi informacije da su marže 4-5000KM, to može biti npr. u Asi ali kod drugih auto kuća koja auta uzimaju preko Ase nije ni blizu. Ja kada sam kupovao auto dobio sam fakturu iz fabrike, od Ase i na kraju od autokuće gdje sam ja kupovao auto. Njihova marža na auto od 33.500KM je bila tačno 1.000KM, a Asa je uzela malo više ali sve skupa ni blizu 4-5000KM.
-
eeddiinn
#23 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
e nemam pojma meni je bilo prvo novo auto i sve sam to dobio.
-
goran16v
#24 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
Iskreno, prvi put to cujem... Ukoliko se radi o normalnoj kupovini tj bez povlastica i olaksica (jer to nikad nisam radio), sve sto dobijes kad kupis auto je prodajna faktura na kojoj je cijena ocarinjegog vozila sa PDV-om. Na kraju krajeva, troskovi, marze i zarade su sfera poslovnih tajni.eeddiinn wrote:e nemam pojma meni je bilo prvo novo auto i sve sam to dobio.
-
ja1977
#25 Re: auto kuca koja vrsi zamjena
+1, dobio sam i ulaznu fakturu ASA i fakturi po kojoj je ASA tusnula auto trgovcu od kojeg sam ja kupioeeddiinn wrote:e nemam pojma meni je bilo prvo novo auto i sve sam to dobio.