Auto ko mrtav

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Op3r4t0r

#1 Auto ko mrtav

Post by Op3r4t0r »

Pozdrav, imam pitanje :)

Prije 20 dana sam radio tehnicki na autu, Chevrolet Kalos, sve super bez ikakve greske, auto sam vozio zadnji put prije 10-15 dana, auto je do danas bio parkiran vani, nepitajte sto ga u ovih 10-15 dana na ovoj hladnoci nisam bar palio na mjestu, vjerovatno sto sam glup i sto sam zaboravio jer sam u velikim obavezama, eh sad, danas htio voziti, vec kad sam prisao autu vidim da nece da otkljuca vrata na dugme, kontam hajd nema veze, otkljucam kljucem, inace kad dam kontakt autu on prilicno glasno 5 puta u kratkim intervalima zasvira kao znak za vezanje, ovaj put je zasvirao jako muklo i nakon treceg puta prestao, lampice na tabli su svjetlile 3 puta manje, naravno auto nije apsolutno htjelo da upali, ko mrtav, prvo sto sam pomislio je da je akumulator u pitanju, jesam li upravu ili gresim???

Sta raditi u ovoj situaciji? Ako je baterija hoce li pomoci da ga spojim klijestima s drugim autom? Sta bi moglo drugo biti?

Svaki savjet je dobro dosao :)
zLatk0

#2 Re: Auto ko mrtav

Post by zLatk0 »

Veoma vjerovatno, pogotovo ako nije u super stanju bio.. Pokusaj na kleme, ali gledaj da je ista amperaza, da ti sta ne sprzi (ili zovi bihamk, imas pravo i ako nisi clan - to ti je ono 8KM uz registraciju)

SRT8 DHD :-D
nookey

#3 Re: Auto ko mrtav

Post by nookey »

Op3r4t0r wrote:Pozdrav, imam pitanje :)

Prije 20 dana sam radio tehnicki na autu, Chevrolet Kalos, sve super bez ikakve greske, auto sam vozio zadnji put prije 10-15 dana, auto je do danas bio parkiran vani, nepitajte sto ga u ovih 10-15 dana na ovoj hladnoci nisam bar palio na mjestu, vjerovatno sto sam glup i sto sam zaboravio jer sam u velikim obavezama, eh sad, danas htio voziti, vec kad sam prisao autu vidim da nece da otkljuca vrata na dugme, kontam hajd nema veze, otkljucam kljucem, inace kad dam kontakt autu on prilicno glasno 5 puta u kratkim intervalima zasvira kao znak za vezanje, ovaj put je zasvirao jako muklo i nakon treceg puta prestao, lampice na tabli su svjetlile 3 puta manje, naravno auto nije apsolutno htjelo da upali, ko mrtav, prvo sto sam pomislio je da je akumulator u pitanju, jesam li upravu ili gresim???

Sta raditi u ovoj situaciji? Ako je baterija hoce li pomoci da ga spojim klijestima s drugim autom? Sta bi moglo drugo biti?

Svaki savjet je dobro dosao :)
akumulator 1000%
kao što rekoše zovni Bihamk vidjećeš kako će ga on kresnuti sa svojim akumulatorom ;)
Op3r4t0r

#4 Re: Auto ko mrtav

Post by Op3r4t0r »

Daleko sam ja od bihamka :)
fantom slobode

#5 Re: Auto ko mrtav

Post by fantom slobode »

U svakom slucaju trebao bi da krenes od akumulatora, sasvim logicno, meni se cini da se ispraznio (mozda su svjetla ostala upaljena). Startaj ga uz pomoc drugog, pa vidi dalje.
Op3r4t0r

#6 Re: Auto ko mrtav

Post by Op3r4t0r »

Kad je neko spomenuo bihamk ja sam se sjetio da sam ja clan "bihamka" u austriji na sto sam bio j zaboravio, uglavnom ciko je dosao i upalio auto u sekundi, rekao mi da auto treba biti upaljeno 20 minuta, ja sam se vozao pola sata, ugasio auto, pokusao upaliti ponovo nakon 10 minuta i nece, pokusao par puta ali jok, auto sam mogao otkljucati na kljuc, tabla je svjetlila normalno ili skoro normalno, nije neka razlika, ali nije htio upaliti, nazovem ih opet i dodju opet, kvaj drugi put ciko spoji neku spravu sa baterijom i kaze mi da baterija puni samo do 15% i da moram mjenjati bateriju, ponovo mi ga on krehno klemama i evo sad sam dosao kuci, sjedim u autu, auto jos radi, on mi je rekao da kad auto ugasim bez obzira koliko se vozao nece htjeti ponovo upaliti dok ne zamjenim bateriju i naravno ponudio mi odmah da mi oni prodaju. Eh sad mene kopka da li je istina da ako ugasimauto necu ga vise moci upaliti i da stvarno moram mjenjati akumator ili mi je on samo htio prodati njihov. Ima li kakvog nacina a da ne moram kupiti bateriju, hoce li sta pomoci ako ostavim auto sat vremena upaljeno, ili ipak moram zaroviti u novcanik i kupiti novi akumulator?

Da li je glavni razlog kvara baterije to sto auto nisam palio 10 dana ili je mozda svakako bila u losem stanju? Nadam se da nije ovo prvo jer cu inace dobiti toliki strah od akumulatora da cu ako uzmem novi akumulator izlaziti i svako 2 sata paliti auto?
peli

#7 Re: Auto ko mrtav

Post by peli »

moras kupiti novi akumulator, taj ti je crko

i neces morati paliti auto svaka 2 sata jer ce ti biti nov akumulator

u svakom slucaju brzo zamjeni akumulator da mozes auto korisiti

lp
coek

#8 Re: Auto ko mrtav

Post by coek »

Op3r4t0r wrote:Kad je neko spomenuo bihamk ja sam se sjetio da sam ja clan "bihamka" u austriji na sto sam bio j zaboravio, uglavnom ciko je dosao i upalio auto u sekundi, rekao mi da auto treba biti upaljeno 20 minuta, ja sam se vozao pola sata, ugasio auto, pokusao upaliti ponovo nakon 10 minuta i nece, pokusao par puta ali jok, auto sam mogao otkljucati na kljuc, tabla je svjetlila normalno ili skoro normalno, nije neka razlika, ali nije htio upaliti, nazovem ih opet i dodju opet, kvaj drugi put ciko spoji neku spravu sa baterijom i kaze mi da baterija puni samo do 15% i da moram mjenjati bateriju, ponovo mi ga on krehno klemama i evo sad sam dosao kuci, sjedim u autu, auto jos radi, on mi je rekao da kad auto ugasim bez obzira koliko se vozao nece htjeti ponovo upaliti dok ne zamjenim bateriju i naravno ponudio mi odmah da mi oni prodaju. Eh sad mene kopka da li je istina da ako ugasimauto necu ga vise moci upaliti i da stvarno moram mjenjati akumator ili mi je on samo htio prodati njihov. Ima li kakvog nacina a da ne moram kupiti bateriju, hoce li sta pomoci ako ostavim auto sat vremena upaljeno, ili ipak moram zaroviti u novcanik i kupiti novi akumulator?

Da li je glavni razlog kvara baterije to sto auto nisam palio 10 dana ili je mozda svakako bila u losem stanju? Nadam se da nije ovo prvo jer cu inace dobiti toliki strah od akumulatora da cu ako uzmem novi akumulator izlaziti i svako 2 sata paliti auto?
Kupi brate akumulator - na takvim stvarima se ne stedi.

A to sto nisi palio 10 dana nije razlog da akumulator crkne. Bar ne bi trebao biti kod normalnih akumulatora.
Ja ga zimus nisam palio 20 dana, pa kresne ko po zvizdanu. Dakle ... Nije to predratni stojadin :)
Op3r4t0r

#9 Re: Auto ko mrtav

Post by Op3r4t0r »

Evo auto sam ugasio i nakon 10tak sekundi pokusao ponovo upaliti i upali bez problema, vjerovatno zato sto sam cekao tako kratko, idem opet ugasiti i probati upaliti za jedno 10 minuta
lavic

#10 Re: Auto ko mrtav

Post by lavic »

Ako ti je "ciko" iz nihovog "ams" mjerio kapacitet akumulatora i rekao samo 15% ima onda je to gotov akumulator i nema mu spasa.
Meni je prosle godine kad sam ga provjeravao i doponjavao bio oko 60% i izdrzao jos jedno mjesec dana i crko.
Novi akumulator ti se smijesi, samo probaj naci povoljiju cijenu, a najbolji su ti varta, bosch, baner,....
530i

#11 Re: Auto ko mrtav

Post by 530i »

coek wrote: A to sto nisi palio 10 dana nije razlog da akumulator crkne. Bar ne bi trebao biti kod normalnih akumulatora.
Ja ga zimus nisam palio 20 dana, pa kresne ko po zvizdanu. Dakle ... Nije to predratni stojadin :)
Jest razlog i nema veze sa stojadinom. Akumulator je već bio slab i neki konzument u autu, tih destak dana, tipa sat na tabli ili slično je dohakao akumulatoru...zato kupiš novi i voziš se i sljedećih pet godina normalno.
citroen xm

#12 Re: Auto ko mrtav

Post by citroen xm »

Kupi novi akumulator i završi priču.
Nemoj se bezveze dovoditi u situaciju da ih zoveš treći put jer će ići i tebi i njima na živce.

Ako je baterija stara i neispravna vrlo vjerovatno je dokusurilo tih 10-ak dana stajanja.
hopi

#13 Re: Auto ko mrtav

Post by hopi »

pa akumulator, kupi novi, provjeri i anlaser i punjenje. A i bolje da ga nisi tih 10 dana palio pomalo u mjestu, to bi donjelo više štete nego koristi. koliko je star aku?
pathyeshme

#14 Re: Auto ko mrtav

Post by pathyeshme »

Koji je kralj pokretač teme.. Satima sjedi u autu i ne smije ga ugasiti, žao mu para za akumulatora a potroši gorivo sjedeći u autu. Mislim, nije ovo neka provokacija, već te jednostavno zamišljam kako tipkaš iz auta i to mi je po malo smiješno :-D

Sent from my XT701 using Tapatalk 2
mist

#15 Re: Auto ko mrtav

Post by mist »

Jbt ti prijatelju kao da zivis u Somaliji pa nemas za kifle,a ne u Austriji :roll:
SaMaster

#16 Re: Auto ko mrtav

Post by SaMaster »

Op3r4t0r wrote:Kad je neko spomenuo bihamk ja sam se sjetio da sam ja clan "bihamka" u austriji na sto sam bio j zaboravio, uglavnom ciko je dosao i upalio auto u sekundi, rekao mi da auto treba biti upaljeno 20 minuta, ja sam se vozao pola sata, ugasio auto, pokusao upaliti ponovo nakon 10 minuta i nece, pokusao par puta ali jok, auto sam mogao otkljucati na kljuc, tabla je svjetlila normalno ili skoro normalno, nije neka razlika, ali nije htio upaliti, nazovem ih opet i dodju opet, kvaj drugi put ciko spoji neku spravu sa baterijom i kaze mi da baterija puni samo do 15% i da moram mjenjati bateriju, ponovo mi ga on krehno klemama i evo sad sam dosao kuci, sjedim u autu, auto jos radi, on mi je rekao da kad auto ugasim bez obzira koliko se vozao nece htjeti ponovo upaliti dok ne zamjenim bateriju i naravno ponudio mi odmah da mi oni prodaju. Eh sad mene kopka da li je istina da ako ugasimauto necu ga vise moci upaliti i da stvarno moram mjenjati akumator ili mi je on samo htio prodati njihov. Ima li kakvog nacina a da ne moram kupiti bateriju, hoce li sta pomoci ako ostavim auto sat vremena upaljeno, ili ipak moram zaroviti u novcanik i kupiti novi akumulator?

Jel ti auto jos uvijek upaljeno? :lol: :lol: :lol: :lol:
SA 071

#17 Re: Auto ko mrtav

Post by SA 071 »

Jebo ga ti, ti k'o da si u Bosni, a ne u Austriji. Sta je bilo, i tamo kriza pa se nema za akumulatora?

Znaci ne mozes se spasiti troska kupovine novog akumulatora, ali se mozes spasiti daljih blamaza i zivciranja. By the way, koliko ti je star taj stari akumulator?
neravip

#18 Re: Auto ko mrtav

Post by neravip »

očigledno baterija nije valjala ni u startu,i još ako je stajala prazna koji dan....olovne ploče u akumulatoru sulfatiziraju kada stoje prazne neko vrijeme...i koliko god se nadaš da mu ima spasa..... :sad:
zLatk0

#19 Re: Auto ko mrtav

Post by zLatk0 »

I sad kad budes kupovao - plati vise ali da valja..
Moj star 4 i 3mjeseca negdje, prosle godine mi ostane svjetlo unutra i bilo malo hladnije - nista u autu nije radilo - nijedno svjetlo na tabli se nije moglo upaliti.. Kad su ove zime, upalim ga mozda 2x sedmicno i 1-2 se provoza, ako nema nekih vecih poslova, pa radi k'o nov skoro.. Dosao mi onaj iz BIHAMKa - kaze odlican je ovo akumulator, samo ga nakon ovoga provozaj da se napuni i bit ce ok.. Pali iz prve uvijek, pogotovo na ovim minusima velikim.
Ljetos kad su im bile one akcije sa pregledom - mjerio mi i kaze da je odlicno, tako da se isplati dati malo vise..
Last edited by zLatk0 on 09/01/2013 16:14, edited 1 time in total.
johntra

#20 Re: Auto ko mrtav

Post by johntra »

skupićemo para odavde i kupimo ti akumulator, pa ti pošaljemo...valjda možeš platiti poštarinu...
jazzer

#21 Re: Auto ko mrtav

Post by jazzer »

Vec vidim 17 mart, mi piskiramao ovdje a hadzo se javlja i kaze: bili ste u pravu momci, ja ga danas
prvi put ugasio od onda i nece da upali. Stvarno moram kupiti novi akumulator a trebao bi i napokon izaci
iz ovog auta, dosadilo mi samom u njemu :)
pathyeshme

#22 Re: Auto ko mrtav

Post by pathyeshme »

De neka mi usput neko objasni to oko Bihamka.. Dakle, stane mi auto na pola ceste, pošto sam uz registraciju platio 8 KM kulturno ih nazovem, oni dođu i iz 2-3 poteza mi riješe problem (ništa svoje ne ugrađuju). Hoće li naplatiti taj dolazak ili je samo članovima besplatno?

zLatk0

#23 Re: Auto ko mrtav

Post by zLatk0 »

pathyeshme wrote:De neka mi usput neko objasni to oko Bihamka.. Dakle, stane mi auto na pola ceste, pošto sam uz registraciju platio 8 KM kulturno ih nazovem, oni dođu i iz 2-3 poteza mi riješe problem (ništa svoje ne ugrađuju). Hoće li naplatiti taj dolazak ili je samo članovima besplatno?

3 intervencije su besplatne cini mi se ( sitno, ne nesto sad veliko ). Npr ovo oko akumulatora bi trebali bez problema da ti urade, pisu ti te intervencije na tablice.. Sjecam se da je meni tako jaran zvao prosle godine: "Znaci da krizamo mehanicara" jer mu nije htio upaliti (motor bio na izdisaju)- i nije nista platio, samo potpises i cao.
Op3r4t0r

#24 Re: Auto ko mrtav

Post by Op3r4t0r »

Auto sam pokusao upaliti ponovo nakon 35 minuta i upali bez problema.

Ne znam koliko je star akumulator, auto imam od maja mjeseca i starog vlasnika nisam pitao, da li u papirima koje sam dobio uz auto pise da je nekad i kad mjenjan akumulator ne znam jer nisam gledao.

Prilicno sam laik za auta i hvala svima na pomoci koji su se javili s ciljem da pomognu. Nista, idem preko vikenda gledati akumulatore :)

A za ove dusebriznike, ne brinite nije kriza u austriji, samo neki od nas vise vole npr 100-200 eura umjesto za novi akumulator ako nije potrebno uplatiti nekom kome treba npr sa humanitarnih akcija na ovom forumu jer nase je samo ono sto damo ;)
johntra

#25 Re: Auto ko mrtav

Post by johntra »

Prodaj onda i auto, jer ti očigledno ne treba, pa nam pošalji lovu....
Nemoj se praviti Kofi Anan, nego, ako ti svi kažu da trebaš mijenjati akumulator (što forumaši, što stručna lica), a trebaš, jer opet nisi ništa postigao i opet ga sutra nećeš moći upaliti, to onda i uradi, bez obzira na cijenu istog...
Post Reply