AUTO GUME...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nadir

#1 AUTO GUME...

Post by Nadir »

U Savi na Stupu su mi za ljeto ponudili Goodyear Eagle F1 gume, zna li iko kakve su to gume? Cijena je skroz O.K.
JD

Post by JD »

Koje su dimenzije i koliko para?
Nadir

Post by Nadir »

Dimenzija je 195/50R15 a cijena nesta ispod 180KM
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Eagle F1 je vrh ponude Goodyeara i jedna od najboljih guma uopšte! Samo ta dimenzija nije primjerena našim cestama, iako je cijena ok. Koje su ti serijske dimenzije guma?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ako ćeš ljetne gume, ja bih ti preporučio Nokian NHRi! I ja ću ih uzeti! Izvrsne su, u rangu Goodyearovog HydraGripa (samo su dosta jeftinije), a iznad Continental EcoContact i Pirelli P6 guma! U dimenziji 175/65 R14, sa brzinskim indeksom H, stoje 108 maraka po komadu.
nineac

Post by nineac »

Ako kupiš GOOD YEAR,CONTINENTAL ili PIrelli (posebno Pirelli) nećeš se zeznuti ni sekunde!
S time, što ćeš kod Good Year-a dobiti više udobnosti, dok ćeš kod Pirellija imati bolje sportske performanse!
Ja sam isto htio uzeti Nokian, međutim, ne sporim njihove performanse, ali šta ako se ta guma "baci" za 10.000 km, ili guta iskoči!
Hoću reći, ta guma nije dugo na našim "cestama" pa da je provjerena, a ja nebi na svom novčaniku to provjeravo!
Stoga, sad kupiš neku provjerenu gumu (mislim provjerena na našim cestama) a onda kad njih izlaufaš kupiš NOKIAN ako se pokažu da nisu sklone oštećenjima!
Jedno su testovi, tu gume prelaze po 1.500-2.000 km, a drugo je kada imaš namjeru voziti 60.000 km sa njima na našoj kaldrmi!
Ja sam imao od tih jeftinijih HANKOOK i extra su, samo mana im je što se brže troše, ali zato lijepe se za asfalt!
Ako se za njih odlučiš, uzmi Hankook K406 Optimo, guma je provjerena, i za visoke performanse je! Takođe, malo je tvrđa!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Znam da je Nokian neprovjeren, ali, to je jedini izbor u dimenziji 175/65 R14, jer se od navedenih (conti, goodyear, pirelli) samo conti proizvodi u toj dimenziji (konkretno: širina 175), a nisam primjetio da ima negdje kupiti u Sarajevu. I kad bi bilo bio bi barem 20 % skuplji od navedenog Nokiana, koji po performansama nije nimalo lošiji, dapače, čak je i bolji. Jebiga, eto imaš i Michelin provjeren, traje najviše, ali performanse nula...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ja sam na Savi Eskimo S2 (istina cjelogodišnoj) prešao 10 000 km i već je zrela za zamjenu! Jeste da se gume tog tipa dvostruko više troše ljeti, ali opet... Još nisam dva-tri puta svega naglo zakočio, a nisam imao ni previše "divljih" startova. Frajer koji mi je prodao auto vozio na Bridgestoneu (predpostavljam B330) 50 000 km. I jebiga, kad zamjeniš Savu pet puta dok jednom zamjeniš Bridgestone, to sve govori. A performanse i da ne spominjem...A sve to što je Sava jeftina! To samo ima u Bosni!
nineac

Post by nineac »

Ja ima iskustvo sa S2 ali zimi! I ništa više se ne troše od ostalih zimskih guma! Ljeti? Bogami nije mi palo na pamet da je vozim ljeti,ne zbog trošenja, nego sigurnosti!
B330, je striktno ljetna guma, tako da to nemožeš porediti!
Ja sam imao iskustva i sa Michellinom, i ko prelazi puno km (ja godišnje mjenjam gume) one su dobre, jer ne troše se puno, a performansama zadovoljavaju, takođe su vrlo udobne!
NOKIAN je super guma, ali kažem, jedno je vozati u njemačkoj a jedno u Bosni!
JD

Post by JD »

ado-šampion wrote:Eagle F1 je vrh ponude Goodyeara i jedna od najboljih guma uopšte! Samo ta dimenzija nije primjerena našim cestama, iako je cijena ok. Koje su ti serijske dimenzije guma?
Sto nije primjerena dimenzija?

Ipak su felge samo 15"...
vier_ringe

Post by vier_ringe »

Vjerovatno je mislio zbog visine bokova..nema puno mesa..kod mene su serijske 195/65/15, znaci 65% sirine gume je visina boka, ovdje je 50%, to je nesto malo ispod 10cm..niski provil, logicno jer je f1 njihova najsportskija guma..mene je cudilo da imaju tu sirinu!Cijena ti je super(moguce da je to onaj prosli model, ali i on je jedna od najboljih guma)..Ja sam u splitu sebi,ima mjesec, uzeo dunlopove sp sport maxx 205/55/16 i nove felge borbet zvijezda, zadovoljan sam pravo, lezanje je perfektno a nije udobnost puno losija!Za to sve mi je kartica kraca oko 2300km!!Za zimu imam stare felge i 4 sp winter sport dunlopove isto..
eto..vozdra...
ado-šampion

Post by ado-šampion »

JD,
vier-ringe ti je odgovorio na pitanje koje si meni postavio. Dakle, gumanije dovoljno "mesnata" za naše ceste.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

nineac wrote:Ja ima iskustvo sa S2 ali zimi! I ništa više se ne troše od ostalih zimskih guma! Ljeti? Bogami nije mi palo na pamet da je vozim ljeti,ne zbog trošenja, nego sigurnosti!
Ni meni nije padalo na pamet, ali tako me zapalo! Iako su te gume ljeti katastrofa, ja nisam imao većih problema (doduše, ne vozim "na nož"). Zato na ljeto, ako Bog da, kupujem ljetne gume, a ove mogu još ovu zimu (valjda, jebiga imaju dovoljno profila)
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ne znam kave su hankook gume sada, ali prije su bolje držale po mokrom nego po suhom :lol: ! Ludnica! I svi se i sada žale da su pretvrde. Hankook K406 Optimo sam zapazio u samo jednom testu u Auto Bildu i nije se proslavio, zavšio je kao predzadnji od 15 konkurenata, iza njega je jedino bila Goodyear Eagle Ventura. Te dvije gume su jedine u navedenom testu dobile ocjenu: "Nije za preporuku". Nisam ni na Adacovim testovima primjetio da je nešto posebno dobra, iako je bila u dosta testova. K702 je bila pri vrhu u jednom Adacovom testu.
JD

Post by JD »

Ma meni je to bezveze skroz, ne bih nikad uzeo npr felge 14"... :-D
nineac

Post by nineac »

Bogami ja imam primjerak novina gdje su HANKOOK K406 u dimeziji 195/65 R15 V na trećem mjestu ispred Dunlopa, Vredestain-a, Good Year, Michellin itd!
Samo su ispred bile 1. Toyo R610 i 2.Continental Premium Contact!
Na ADAC web stranici imaju 2 zvjezde, i mana im je malo veća buka, udobnost i malo jače trošenje, ali zato lijepe za cestu!
Michellin ima majmanje trošenje, ali zato najslabije drži cestu, tako da morate se nečega odreć!
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Imam i ja taj primjerak novina! Ispred Hankooka je pored navedenih bio i Bridgestone ER 20. Ali taj test je proveden jako davno (maj 2000.). U jednom novijem testu, prošle godine, završile su na pretposljednjem mjestu (isto Auto Bild). Naslov testa je bio "Ljetne gume za Golfa", a veličina 195/65 R15 H, dakle nije isti indeks brzine. Mnogi ne znaju da iste gume različitog indeksa brzine ne daju isti učinak, čemu su dokaz baš ova dva testa.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ti Adacovi testovi i nisu baš mjerodavni, jer im način ocjenjivanja nije baš najbolji (nemaju disciplinu "kočenje na suhom", npr.). Auto Bildovi testovi su mnogo mjerodavniji.
Post Reply