Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Planiram uzeti neki od uredjaja za navigaciju za licnu upotrebu ali sam zbunjen kolicinom i raznovrsnoscu uredjaja te utiscima korisnika ( ok, ovo i neuzimam nesto za ozbiljno, mahom sam gledao na Amazonu gje americki retardi traze dlaku u jajetu) te samom podrskom odnosno mogucnoscu "odkljucavanja" i instaliranja mapa.
Molio bih cjenjene forumase koji imaju iskustva sa TomTom ili Garmin navigacionim uredjajima da mi preporuce i kazu svoje utiske, kako do mapa, kako ih "razvaliti", koji se uredjaj pokazao dobar u BiH i regionu i koliko precizan !?
Hvala
Evo kako sam ja kupio. Odeš i pogledaš neki uređaj srednje cijene, GARMIN, TOMTOM, MIO.... Pogledaj tačan naziv uređaja, odeš onda na internet i pogledaš teh karakteristike istog. Kad si pronašao karakteristike, onda surfaj i traži uređaje sa najpribližnijim karakteristikama. Razlika u cijeni može biti u EUR i više od 50 za uređaj istih karakteristika ali drugog naziva.
Ja recimo kupio neki BLUETECH 4.3", cijena smijesna 32 EUR. GARMIN tih karakteristika je bio 115EUR. Jedina razlika je u tome što u moj uređaj nemože micro SD veći (jači) od 2GB. To znači da nemogu nabacit neke karte i zajebancije koje su u suštini i nepotrebne.
Sve je to u 5 deka po kvalitetu, a po cijeni velike razlike.
helpdesk wrote:Evo kako sam ja kupio. Odeš i pogledaš neki uređaj srednje cijene, GARMIN, TOMTOM, MIO.... Pogledaj tačan naziv uređaja, odeš onda na internet i pogledaš teh karakteristike istog. Kad si pronašao karakteristike, onda surfaj i traži uređaje sa najpribližnijim karakteristikama. Razlika u cijeni može biti u EUR i više od 50 za uređaj istih karakteristika ali drugog naziva.
Ja recimo kupio neki BLUETECH 4.3", cijena smijesna 32 EUR. GARMIN tih karakteristika je bio 115EUR. Jedina razlika je u tome što u moj uređaj nemože micro SD veći (jači) od 2GB. To znači da nemogu nabacit neke karte i zajebancije koje su u suštini i nepotrebne.
Sve je to u 5 deka po kvalitetu, a po cijeni velike razlike.
Hvala na odgovoru, jos bih te zamolio da mi pokusas objasniti jeli problem " odkljucati" GPS odnosno ubaciti neke karte, koje recimo nisam kupio i da li to radi ?
Da to se može uraditi. Ja ti nisam baš toliki stručnjak, to mi je jaran uradio, ali i on je našao na internetu kako se to radi za konkretan uređaj. Na mom GPS su bile karte Beneluxa i Njemačke, a on mi je snimio na SD karte ostalih evropskih zemalja sa još nekim sitnicama koje su meni bile interesantne (npr. junction view, upozorenja na radare, benzinske pumpe, hoteli, bolnice..). To što mi je on snimio na SD karticu je Igo navigacija, dakle nije GARMIN. Ja prezadovoljan. KAd ne želim Igo, samo izvadim SD karticu i imam onu izvornu što je instalirana na uređaju.
Sve je moguće osim drvene peći , pa tako i da se uradi ono što ti želiš. Samo to dadni nekome ko se razumije u te stvari da nebi ostao bez ičega na uređaju. Sretno
Pozdrav. Ja imam fabričku VW navigaciju sa navigacijskim CD-om Njemačke. Interesuje me kako se može jeftino naći za taj tip navigacije CD sa kartom BIH i regiona, koji navigacijski CD uopšte odgovara? Pa eto ako neko zna, svaki savjet dobrodošao.
andi wrote:Ja imam fabričku VW navigaciju sa navigacijskim CD-om Njemačke. Interesuje me kako se može jeftino naći za taj tip navigacije CD sa kartom BIH i regiona, koji navigacijski CD uopšte odgovara?
Nikako... Tj. nikako jeftino...
Jedini nacin na koji mozda mozes "nafatati" karte regiona, a u njemu mozda i BiH je ASA Auto, jer to cita samo originale, a originali ovog preostora su ili losi, ili nepostojeci... Bar koliko ja znam...
cikavelja wrote:Planiram uzeti neki od uredjaja za navigaciju za licnu upotrebu ali sam zbunjen kolicinom i raznovrsnoscu uredjaja te utiscima korisnika ( ok, ovo i neuzimam nesto za ozbiljno, mahom sam gledao na Amazonu gje americki retardi traze dlaku u jajetu) te samom podrskom odnosno mogucnoscu "odkljucavanja" i instaliranja mapa.
Molio bih cjenjene forumase koji imaju iskustva sa TomTom ili Garmin navigacionim uredjajima da mi preporuce i kazu svoje utiske, kako do mapa, kako ih "razvaliti", koji se uredjaj pokazao dobar u BiH i regionu i koliko precizan !?
Hvala
Najjeftinije ti je (ako imas) mobitel sa ugrađenim agps-om i za cenera instaliras GARMIN. Za licnu uptrebu i predobar.
Ja imam Harman/Kardon navigaciju sa instaliranim IGO i super je.
cikavelja wrote:Planiram uzeti neki od uredjaja za navigaciju za licnu upotrebu ali sam zbunjen kolicinom i raznovrsnoscu uredjaja te utiscima korisnika ( ok, ovo i neuzimam nesto za ozbiljno, mahom sam gledao na Amazonu gje americki retardi traze dlaku u jajetu) te samom podrskom odnosno mogucnoscu "odkljucavanja" i instaliranja mapa.
Hvala
Najjeftinije ti je (ako imas) mobitel sa ugrađenim agps-om i za cenera instaliras GARMIN. Za licnu uptrebu i predobar.
Ja imam Harman/Kardon navigaciju sa instaliranim IGO i super je.
Moze li na Garmina ili TomTom-a IGO karta ili bas mora biti od samog proizvodjaca uredjaja, cuo sam da su te IGO karte odprilike najbolje za nase prostore pa bi me i taj detalj vjerovatno uputio sta kupiti ?