Auto Godine

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

whow

#1 Auto Godine

Post by whow »

2008 se blizi kraju a sudeci prema novo-nastaloj sitaciji u citavoj auto industriji ova ce godina ostati zabiljezena kao godina u kojoj su mnogi od svjetskih auto proizvodaca se suceljili sa najtezim nocinim morama poput , globalnoga drasticnog pada prodaje, rekordno visokih i niskih cijena goriva, godina straha i neizvjesnosti. U ovakvim okolnostima ,koje je vozilo (po vasem misljenju )obiljezilo ovu godinu te moze ponjeti epitet auta godine.
Evo moga prijedloga Opel ( Saturn) Astra 1.8 XE .
Obrazlozenje:
Cijena , Standardna Oprema , Kvaliteta ,Potrosnja : Opremljenija Astra sa paketom opreme u koji ulaze , EPS, ABS , tracking control, 6 zracnih jastuka, air-conditon, grijaci sjedala , 16" alu felge te sa solidnom 1.8 L masinom koja proizvodi 140KS u kanadi se moze kupiti za 23 000 canadskih dollara na cesti . Ukoliko placate cash-om dobivate gotovonski popust od $5000 sto ovu cijenu cini jos atraktivnijom. Ovo je oko $ 2000 jeftinije od golfa i otprilike ista cijena kao za Mazdu 3 ili Toyotu Corollu stim da Astra ima europski smek koji Mazda i Toyota ne posjeduju.Milim da je u ovim vremenima cijena i ekonomicnost kao i kvaliteta u ovim trenutcima vrlo vazna.
Eto toliko
d2

#2 Re: Auto Godine

Post by d2 »

zna se
nepotrebno obrazlagati
:lol:
Clint_Eastwood

#3 Re: Auto Godine

Post by Clint_Eastwood »

Hehe, d2 pa tako nam ga i dođe, od rata pa na ovamo kod nas bi se svake godine mogao proglasiti golf 2 za auto godine, jebga kad je svaki peti auto na cesti golf 2, nema konkurencije.
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#4 Re: Auto Godine

Post by Faruk »

treba zabraniti mogućnost kupovine bilo čega osim G2
svi da ga vozimo volimo i poštujemo :D
chuchumbamayumbe

#5 Re: Auto Godine

Post by chuchumbamayumbe »

whow wrote:2008 se blizi kraju a sudeci prema novo-nastaloj sitaciji u citavoj auto industriji ova ce godina ostati zabiljezena kao godina u kojoj su mnogi od svjetskih auto proizvodaca se suceljili sa najtezim nocinim morama poput , globalnoga drasticnog pada prodaje, rekordno visokih i niskih cijena goriva, godina straha i neizvjesnosti. U ovakvim okolnostima ,koje je vozilo (po vasem misljenju )obiljezilo ovu godinu te moze ponjeti epitet auta godine.
Obrazlozenje:
Cijena , Standardna Oprema , Kvaliteta ,Potrosnja : Opremljenija Astra sa paketom opreme u koji ulaze , EPS, ABS , tracking control, 6 zracnih jastuka, air-conditon, grijaci sjedala , 16" alu felge te sa solidnom 1.8 L masinom koja proizvodi 140KS u kanadi se moze kupiti za 23 000 canadskih dollara na cesti . Ukoliko placate cash-om dobivate gotovonski popust od $5000 sto ovu cijenu cini jos atraktivnijom. Ovo je oko $ 2000 jeftinije od golfa i otprilike ista cijena kao za Mazdu 3 ili Toyotu Corollu stim da Astra ima europski smek koji Mazda i Toyota ne posjeduju.Milim da je u ovim vremenima cijena i ekonomicnost kao i kvaliteta u ovim trenutcima vrlo vazna.
Eto toliko
Onda bi mozda bilo pametnije odabrati neki hybrid kao autombil godine, kakva Opel Astra 1.8?! Usput, po cemu se ta Astra odvaja od bilo kojeg automobila u svojoj klasi??!
Da si rekao Opel Insignia, mozda bih se i slozio, ali Astra?!
DoradO

#6 Re: Auto Godine

Post by DoradO »

Wolksvagenov novi sportski model Scirocco proglašen je automobilom godine prema izboru renomiranog britanskog časopisa Top Gear.

eto vam da se ne patite oko izbora :D :D :D
Gorštak

#7 Re: Auto Godine

Post by Gorštak »

@d2 bordo. :D Sa četverim vratima, strogo. Ako je moguće '90 godište. :D

P.S.: Još kad bih ti rekao da moj komšija ima g2 dizel SA KLIMOM - nije shuplja - svijum'. Uvezen iz Italije, tamo mu ugrađena. Divota.
d2

#8 Re: Auto Godine

Post by d2 »

Gorštak wrote:@d2 bordo. :D Sa četverim vratima, strogo. Ako je moguće '90 godište. :D

P.S.: Još kad bih ti rekao da moj komšija ima g2 dizel SA KLIMOM - nije shuplja - svijum'. Uvezen iz Italije, tamo mu ugrađena. Divota.
jes jes opisao si bas moju dvojku samo sto je kod mene bila decembar 91 :D

a znam jarane, dvojka ti je cudo smo sto je tas pravio one najsiromasnije, naletio sam na dvojku sa digitalnom istrument tablom i elektricnim podizacima stakala, te strane dvojke su imale sve sto treba a kod nas je dodatna oprema bila sat :D
whow

#9 Re: Auto Godine

Post by whow »

chuchumbamayumbe wrote:
whow wrote:2008 se blizi kraju a sudeci prema novo-nastaloj sitaciji u citavoj auto industriji ova ce godina ostati zabiljezena kao godina u kojoj su mnogi od svjetskih auto proizvodaca se suceljili sa najtezim nocinim morama poput , globalnoga drasticnog pada prodaje, rekordno visokih i niskih cijena goriva, godina straha i neizvjesnosti. U ovakvim okolnostima ,koje je vozilo (po vasem misljenju )obiljezilo ovu godinu te moze ponjeti epitet auta godine.
Obrazlozenje:
Eto toliko
Onda bi mozda bilo pametnije odabrati neki hybrid kao autombil godine, kakva Opel Astra 1.8?! Usput, po cemu se ta Astra odvaja od bilo kojeg automobila u svojoj klasi??!
Da si rekao Opel Insignia, mozda bih se i slozio, ali Astra?!
Astra je proglasena najboljim malim autom za 2008 u sjevernoj amerci. Naravno da je insignia bolja ali insignia je i dosta skuplja od astre a i potrosnja tu nije zanemarljiva . Mislim da je jedna od prednosti Astre u odnosu na konkurenciju upravo cijena . Primjera radi Astra je 2-3 hiljade jeftinija od golfa 5 a iako moze da pariraq golfu u vecini kategarija koje su relevantne kod ove klase automobila . U Sjevernoj Americi pocetna cijena astre je oko $1000 visa od pocetne cijene Honde Civic i nesto vise od Corolle s time da Civic o corolla nemaju neke tipicne europske opcije koje su standardne ne Astri. Mislim da se radi o automobili koje nudi najvise za ponudenu cijenu. Naravno velika prednost sjevernoamerickog trzista je i to da je garancijana novu Astru 160 000 KM ili 5 godina sto je slozit cemo se puno bolje os garancije koje se daje u EU. Sada naravno da je novi CC Passat bolje auto od Astre ali je i cijena puno veca.
mayab

#10 Re: Auto Godine

Post by mayab »

Jel ta razlika od 2-3 hiljade i kada se uzme u obzir oprema koja se dobije za jedan i za drugi?
whow

#11 Re: Auto Godine

Post by whow »

mayab wrote:Jel ta razlika od 2-3 hiljade i kada se uzme u obzir oprema koja se dobije za jedan i za drugi?
Mislim da i Astra i Golf imaju neke opcije koje su specificne samo tim markama te se ne mogu naci na konkurentskim autima. Radi se manje vise o detaljima kao sto su recimo on star communication sistem ili fleksibilni , potpuno gumeni , brisaci kod astre i neki slicni detalji koji su specificni za marku. Glavne opcije kao sto su ESP , tracking control , siber , premium sound, koza , grijanje sjedala su odprilike u istoj cjenovnoj grupi. I Astra i Golf imaju standardne power opcije koje ukljucuju el.podizace stakle, daljinsko zakljucavanje i slicno. Mislim da ukoliko oba vozila imaju istu opremu ova razlika u cijeni je nesto niza izmedu 1-2 hiljade zavisno od prodavaca i potraznje vozila. VW jos uvijek nije poceo sa bilo kakvim znacajnijim akcijskim prodajama na sjeverno americkom trzistu dakle trenutno rade sa vise manje standardnim niskim stopama interesa od 1.9 % procenata na odobren kredit dok se Astra zadnje dvije sedmice prodaje sa popustom od $ 5000 za gotovinu ili 0% interesa kod regularne cijene. Dakle Astra je trenutno povoljnija kupovina.
madner

#12 Re: Auto Godine

Post by madner »

Dobro kakve veze ima modus placanja na sjeverno americkom trzistu sa autom godine jednog BH foruma? :?
whow

#13 Re: Auto Godine

Post by whow »

madner wrote:Dobro kakve veze ima modus placanja na sjeverno americkom trzistu sa autom godine jednog BH foruma? :?
Mozda stoga sto se na ovaj forum javlja ogroman broj Bosanaca ljudi koji zive u dijeaspori ;-) . Nemoj da si tako ogranicen . Po toj logici na ovom forumu bi se samo trebale javaljati trece koljenoi rodene Sarajlije obzirom da je forum Sarajevo-X.
madner

#14 Re: Auto Godine

Post by madner »

whow wrote:
madner wrote:Dobro kakve veze ima modus placanja na sjeverno americkom trzistu sa autom godine jednog BH foruma? :?
Mozda stoga sto se na ovaj forum javlja ogroman broj Bosanaca ljudi koji zive u dijeaspori ;-) . Nemoj da si tako ogranicen . Po toj logici na ovom forumu bi se samo trebale javaljati trece koljenoi rodene Sarajlije obzirom da je forum Sarajevo-X.
Kakvo trece, bar cetvrto. Trece koljeno su oni sto su sljegli poslje drugog svijetskog rata. :D
Hocu reci da ti kriterij ne valja, zaboravi moduse placanja, uslove kamatiranja itd...

Ja da dobijem Octaviju preko stele u pola cijene, postaje auto godine?
slavkoimamodilera

#15 Re: Auto Godine

Post by slavkoimamodilera »

Ima li glupljeg izbora od neceg sto se zove "auto godine"?
madner

#16 Re: Auto Godine

Post by madner »

Piva mjeseca?

Mada je sam izbor tu sam sebi svrha :D
Sajo---:

#17 Re: Auto Godine

Post by Sajo---: »

Ja imam dva prijedloga za auto 2008. godine.

Prvi i "manji" :D prijedlog je KIA pro_cee'd.
Zasto?
Prvenstveno zbog izrazito niske cijene - samo 23.490 KM za osnovu verziju. Naravno, mnogi ce pomisliti KIA - Koreja - plastika - neudobnost - slabi motori - upitan kvalitet i slicno.
Medjutim, nemojte se prevariti. Pro_cee'd je dizajniran u Evropi, a na njegovom crtanju, ucestvovao je i Peter Schreyer (za one koji ne znaju, upravo on je napravio Audija TT, ili A3). Pored izvrsnog izgleda, KIA je za ovaj model ponudila i sedmogodisnju garanciju, koja svakako dokazuje kvalitet automobila, dok je osnovni 1,4-litarski motor snazan cak 109 KS. Sto se tice serijske opreme, vec prvi paket ima sest zracnih jastuka, centralno zakljucavanje, elektricne podizace stakala, klima-uredjaj i slicno. Naravno, ni ostale verzije nisu zanemarive, pa se vec za oko 2.000 KM vise dobiju i alu felge, kromirane zafrkancije u unutrasnjosti, kozni volan i slicno.
S obzirom na to mislim da je upravo pro_cee'd zasluzio da ponese titulu auta godine.

Drugi i "veci" prijedlog je Skoda Superb.
Volksvagenov kvalitet, odlican izgled druge generacije, odlicni motori, opremljenost na visokom nivou, velicina koja prevazilazi srednju klasu i naravno cijena. Osnovni Superb kosta manje od 40.000 KM dok je za najskupljeg potrebno izdvojiti nesto vise od 60.000 KM.

Oba automobila sam vozio i mogu reci samo rijeci vale za obojicu. Sto se mene tice ja bih odabrao pro_cee'da jer niko na trzistu ne nudi ono sto oni nude, a povrh svega uz veliki kvalitet.
hsnf

#18 Re: Auto Godine

Post by hsnf »

Jos jedan glas za pro_ceed! Vozim isti zadnja 4 mjeseca, i über-prezadovoljan sam... :D
madner

#19 Re: Auto Godine

Post by madner »

Jos jedan padobranac sa cijenom. :D

7 godina garancija ne govori o kvalitetu, nego o imidzu. Samo firme koje imaju los imidz prave takve akcije.
Kao znamo da mislite da smo banana marka, ali mi smo spremni da placamo popravke, ali kupite vise ovo auto, stoji nam i skuplja prasinu..
madner

#20 Re: Auto Godine

Post by madner »

hsnf wrote:Jos jedan glas za pro_ceed! Vozim isti zadnja 4 mjeseca, i über-prezadovoljan sam... :D
A sta si vozio da mozes poredit sa pro_ceedom?
Karabaja

#21 Re: Auto Godine

Post by Karabaja »

hsnf wrote:Jos jedan glas za pro_ceed! Vozim isti zadnja 4 mjeseca, i über-prezadovoljan sam... :D
Vidjećemo kad bude treća-četvrta ruka
johntra

#22 Re: Auto Godine

Post by johntra »

madner wrote:Jos jedan padobranac sa cijenom. :D

7 godina garancija ne govori o kvalitetu, nego o imidzu. Samo firme koje imaju los imidz prave takve akcije.
Kao znamo da mislite da smo banana marka, ali mi smo spremni da placamo popravke, ali kupite vise ovo auto, stoji nam i skuplja prasinu..
hahaha..što me slatko nasmija...odlično objašnjenje...ču fol padobranac, jesi li vozio isto auto, pa da možeš tako tvrditi????
kad si tako bistar, pa se razumiješ u garancije, haj mi objasni zašto su onda skoro svi proizvođači na nekim tržištima digli garanciju na pet godina, dok neki razmišljaju i o dizanju garancije na sedam, kao i KIA...
automobil zaslužuje da ponese titulu, a slažem se i za Superba, još bolja opcija prilikom kupovine...ali, kako to bude kod nas, automobil godine će biti Scirocco, koji se do sada prodao u dva komada...ali, mi inače imamo tri izbora automobila, tako da su velike šanse da budu tri različita modela :mrgreen:
hsnf

#23 Re: Auto Godine

Post by hsnf »

A sta si vozio da mozes poredit sa pro_ceedom?[/quote]

Hondu Accord 2.0i 16V ES iz 1995. Prije toga dobri, stari Audi 80 1.8. Sa Kiom sam ocekivao dobiti pristojan auto za neku normalnu cijenu, ali dobio sam puuuuno vise od ocekivanog. Odlicna izrada, super materijali, motor izvrsno vuce za svoju kubikazu (1.4 16V, 109ks), potrosnja nakon Honde prosto smijesna. Za sada sam napravio 5000km ukljucujuci i dvije brze ture do Italije i nazad, i auto je tip-top deluxe. Bio sam skeptican dok sam trazio novi auto za tu lovu (npr. Fabia, Corsa, Astra Classic, Focus...), ali probna voznja ucini cuda :-D
madner

#24 Re: Auto Godine

Post by madner »

johntra wrote:
madner wrote:Jos jedan padobranac sa cijenom. :D

hahaha..što me slatko nasmija...odlično objašnjenje...ču fol padobranac, jesi li vozio isto auto, pa da možeš tako tvrditi????
kad si tako bistar, pa se razumiješ u garancije, haj mi objasni zašto su onda skoro svi proizvođači na nekim tržištima digli garanciju na pet godina, dok neki razmišljaju i o dizanju garancije na sedam, kao i KIA...
automobil zaslužuje da ponese titulu, a slažem se i za Superba, još bolja opcija prilikom kupovine...ali, kako to bude kod nas, automobil godine će biti Scirocco, koji se do sada prodao u dva komada...ali, mi inače imamo tri izbora automobila, tako da su velike šanse da budu tri različita modela :mrgreen:
Kad ti odpadaju steke, moras biti barem pristojan pa ih ponovo ugradit u svom trosku.

Fiat, marka poznata sirom Evrope :D , po neprikoslovenoj kvaliteti i krajnjoj obradi je pocela gurat garanciju 7 godina. Kupovinu sa 0% kredita. Odgodjeno placanje.
To sve pada pod prodaju paketa. Ne prodajes auto, nego cijeli paket. Znas da ti je auto druga liga, ali uz male korekcije na cijeni postane odlican u omjeru sta ulozis i sta dobijes.
Nemam nista protiv toga, kupcima je to odlicno, ali ne bi trebalo ulazit u izbor za auto godine.

Superb je super ruzan.
madner

#25 Re: Auto Godine

Post by madner »

Her Flick wrote:koji su kriteriji da izaberem auto godine
jel to ja biram ili predlazem

smjesna mi prica da skoda superb bude auto godine u BiH
koliko nas ima para da je kupi
tako da mi je smjesno reci da je auto godine

prosle godine je zvanicno auto godine bila nova corsa a nema ih 10 u gradu

fakat nije mi jasno po kojem kriteriju biraju auto godine

a ako ja biram onda je to i dalje golf 2 dizel 1988 godiste, tasovac a blizu su i pasati (oni piljarski)
Ko ti je kriv sto si fukara pa ne mozes kupiti Pas ovaj Superba :D
Post Reply