Auto gas problem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Drug iz komiteta
#1 Auto gas problem
Pozdrav,
i unaprijed izvinjenje ako postoji slicna tema ali ja je nisam uspio pronaci a treba mi Vase misljenje o problemu koji imam. Naime radi se o sljedecem:
vozim Hyundai Accent 2001.g s ugradjenim plinom i sto se tice plina sve je OK radi besprekorno, medjutim kad se prebaci na benzin onda nastaje problem, auto trza nece da vuce nesto ga gusi i jedva dodje do 50 km/h u 4. brzini. Poslije izvjesnog vremena nesto, da se tako izrazim, procepi i onda ide sve kako treba, medjutim kada ponovo predje na plin pa onda na benzin, opet ista stvar. Na osnovu toga sam zakljucio da to nesto ima veze s plinom.
Odem u servis oni zakace dijagnostiku pogledaju i kazu da je, najvjerovatnije, otisao MAF senzor, koji btw kosta kod njih oko 180e, medjutim u razgovoru s jednim prijateljem koji takodje vozi na plin on mi kaze da je to samo zbog zaprljanosti jer ne koristim dovoljno benzin ( sto je u sustini tacno jer benzina potrosim jedno 10-20 lit mjesecno).
E sad me interesuje da li je neko imao ili ima slicnih problema i kako je rijesio? Da li treba samo nasuti kvalitetniji benzin i malo to procepiti, vozajuci odredjen period na benzin, ili dati tih 180e pa sta bude. Poznavajuci nase servise i majstore mene navise brine ono njihovo najvjerovatnije, ili sto bi rekli nadrealisti: More bit bidne, more bit nebidne.
Hvala unaprijed za pomoc.
i unaprijed izvinjenje ako postoji slicna tema ali ja je nisam uspio pronaci a treba mi Vase misljenje o problemu koji imam. Naime radi se o sljedecem:
vozim Hyundai Accent 2001.g s ugradjenim plinom i sto se tice plina sve je OK radi besprekorno, medjutim kad se prebaci na benzin onda nastaje problem, auto trza nece da vuce nesto ga gusi i jedva dodje do 50 km/h u 4. brzini. Poslije izvjesnog vremena nesto, da se tako izrazim, procepi i onda ide sve kako treba, medjutim kada ponovo predje na plin pa onda na benzin, opet ista stvar. Na osnovu toga sam zakljucio da to nesto ima veze s plinom.
Odem u servis oni zakace dijagnostiku pogledaju i kazu da je, najvjerovatnije, otisao MAF senzor, koji btw kosta kod njih oko 180e, medjutim u razgovoru s jednim prijateljem koji takodje vozi na plin on mi kaze da je to samo zbog zaprljanosti jer ne koristim dovoljno benzin ( sto je u sustini tacno jer benzina potrosim jedno 10-20 lit mjesecno).
E sad me interesuje da li je neko imao ili ima slicnih problema i kako je rijesio? Da li treba samo nasuti kvalitetniji benzin i malo to procepiti, vozajuci odredjen period na benzin, ili dati tih 180e pa sta bude. Poznavajuci nase servise i majstore mene navise brine ono njihovo najvjerovatnije, ili sto bi rekli nadrealisti: More bit bidne, more bit nebidne.
Hvala unaprijed za pomoc.
-
LeKo
#2 Re: Auto gas problem
Meni nema logike da je do MAF-a, jer bi i na plinu gubio znagu zbog njega. Ja sumnjam na zaprljanost dizni, probaj sa sipanjem nekog od kvalitetnijih sredstava za čišćenje na pun rezervar benzina - potroši to bez vožnje na plin pa vidi ponašanje prije nego izvališ cifru na "najvjerovatnije". Ili im reci, OK, ugradite novi MAF, ako bude radio OK platiću vam, ako ne necu.
- Drug iz komiteta
#3 Re: Auto gas problem
LeKo wrote:Meni nema logike da je do MAF-a, jer bi i na plinu gubio znagu zbog njega. Ja sumnjam na zaprljanost dizni, probaj sa sipanjem nekog od kvalitetnijih sredstava za čišćenje na pun rezervar benzina - potroši to bez vožnje na plin pa vidi ponašanje prije nego izvališ cifru na "najvjerovatnije". Ili im reci, OK, ugradite novi MAF, ako bude radio OK platiću vam, ako ne necu.
Iskreno i meni je to nelogicno, jer MAF senzor regulise protok zraka i na plinu, ali njihovo objasnjenje je da u toku voznje plina racunar od auta nema veze s plinom i onda ne odredjuje kolicinu ubrizganog plina za idealnu smjesu i zato na plinu ide sve kako treba, a na moje pitanje kako onda poslije izvjesnog vremena auto bolje vuce, jeli moguce da MAF sad radi sad ne, nisu znali odgovor ali i dalje misle da je do njega.
- drndalo
#4 Re: Auto gas problem
Kad ti je radjen plin, jel ugradjen emulator dizni (benzinskih) ? Ukratko, to ti je nesto sto glumi kompjuteru da sve radi kako treba na benzin, a on ni ne zna da se u stvari vozi na plin... Ako to nije uradjeno, ili je lose uradjeno, benzinski kompjuter se zblesira, jer prima podatke sa senzora u voznji koji mu nemaju nikakve logike sa programiranim velicinama... Ako se to desava, on radi samo toliko da se dovuces donekle...
Da li ti pali ujutro na benzin, pa sam prebacuje na plin ? Trebalo bi da se po gasenju to resetuje, pa da benz. kompjuter krece od nule, tj. fabrickih podataka iz ROM memorije...
Jel ti od pocetka takvo ponasanje kad se vratis na benzin s plina, ili je to nesto sto se pocelo desavati u zadnje vrijeme?
Da li ti pali ujutro na benzin, pa sam prebacuje na plin ? Trebalo bi da se po gasenju to resetuje, pa da benz. kompjuter krece od nule, tj. fabrickih podataka iz ROM memorije...
Jel ti od pocetka takvo ponasanje kad se vratis na benzin s plina, ili je to nesto sto se pocelo desavati u zadnje vrijeme?
- Drug iz komiteta
#5 Re: Auto gas problem
Plin je ugradjen u Italiji i kao takvog sam ga uvezao, a ugradjivan je 2002, to sam nasao u dokumentaciji, a palim na benzin i poslije odredjenog vremena prebaci na plin. Nije bilo odmah tako nego postepeno je pocelo. Prvo neznatno pa sve vise tako da je doslo do toga da toliko zagusuje motor da ne moze preci 3000 obrtaja kada dajem gas na leru. Zaboravio sam reci da ujutro pali bez problema na benzin, kako bi mi rekli iz prve ali problem se javlja kada treba krenuti. Zaboravio sam reci da nije sekvent plin i da prebacuje s benzina na plin na broj obrtaja.drndalo wrote:Kad ti je radjen plin, jel ugradjen emulator dizni (benzinskih) ? Ukratko, to ti je nesto sto glumi kompjuteru da sve radi kako treba na benzin, a on ni ne zna da se u stvari vozi na plin... Ako to nije uradjeno, ili je lose uradjeno, benzinski kompjuter se zblesira, jer prima podatke sa senzora u voznji koji mu nemaju nikakve logike sa programiranim velicinama... Ako se to desava, on radi samo toliko da se dovuces donekle...
-
LeKo
#6 Re: Auto gas problem
Jesu li kontrolisali pumpu benzina? I ona usljed pada pritiska zna praviti problem kad se ide u veće obrtaje......
- Drug iz komiteta
#7 Re: Auto gas problem
Iskreno ne znam, poslije dijagnostike su mi rekli samo ono sto sam vec naveo.LeKo wrote:Jesu li kontrolisali pumpu benzina? I ona usljed pada pritiska zna praviti problem kad se ide u veće obrtaje......
- Macan Online
#8 Re: Auto gas problem
Da li je kod tebe "mono point injection" motor ili po naški rečeno "poluajnšpric" ?
-
vnm
#9 Re: Auto gas problem
ne vjerujem da je mono point ako je 2001. godiste.
- AlienBiH
#10 Re: Auto gas problem
Ja vozim golfa tricu na plin vec neke 3 godine, i imao sam slicnih problema. Nakon dugih pregleda, i zamjene od svega elektronskog, doslo se do zakljucka da je stradala pumpa od goriva. Naime, ta pumpa se ne gasi i kad motor radi na plinu, pa je vjerovatno usljed gotovo uvijek praznog rezervara (stalno ga vozim na crvenom) doslo do crkavanja iste.
Znaci isti simptomi, na plinu radi ko svicarski sat, a na benzinu ko tomo vinkovic na leru...
Nakon zamjene pumpe, motor je se normalizovo, i otad ga drzim na pola rezervara goriva.
PS: Ovo je trojka '93 god., sto nije ni blizu tehnologije tvog auta, al opet, nikad se ne zna. Cisto da imas info vise.
Znaci isti simptomi, na plinu radi ko svicarski sat, a na benzinu ko tomo vinkovic na leru...
Nakon zamjene pumpe, motor je se normalizovo, i otad ga drzim na pola rezervara goriva.
PS: Ovo je trojka '93 god., sto nije ni blizu tehnologije tvog auta, al opet, nikad se ne zna. Cisto da imas info vise.
- Drug iz komiteta
#11 Re: Auto gas problem
motor je 1.3 gsi sa oznakom sohcMacan Online wrote:Da li je kod tebe "mono point injection" motor ili po naški rečeno "poluajnšpric" ?
- Drug iz komiteta
#12 Re: Auto gas problem
Moguce je, ja nisam bas na rezervi ali u principu rijetko kad imam vise od 10-15 lit u rezervoaru.AlienBiH wrote:Ja vozim golfa tricu na plin vec neke 3 godine, i imao sam slicnih problema. Nakon dugih pregleda, i zamjene od svega elektronskog, doslo se do zakljucka da je stradala pumpa od goriva. Naime, ta pumpa se ne gasi i kad motor radi na plinu, pa je vjerovatno usljed gotovo uvijek praznog rezervara (stalno ga vozim na crvenom) doslo do crkavanja iste.
- Macan Online
#13 Re: Auto gas problem
Pitam jer sam imao mono point sa ugrađenim plinom.
Na plin je radio bez primjedbe, ali na benzinu nije mogao podići više od 3500 obrtaja, gušilo ga.
Nakon silnih posjeta majstorima i nadri stručnjacima od kojih niko nije znao uzrok gušenja (naglabanja ala: možda je sonda, može biti slab pritisak u benz. pumpi, provjera na kompjuteru, itd razne gluposti.) sam sam skonato razlog.
U karburator, tačnije između dizne i leptira ugrađen je adapter koji ubrizgava plin.
Zbog tog adaptera, prilikom ugradnje morao se podići gornji dio karburatora na kojem se nalazi dizna, za jedan centimetar prema gore. To podizanje je podiglo diznu iz njene fabrički predviđene pozicije za jedan centimetar.
Taj centimetar je bio dovoljan da se smješa više ne formira kako je predviđeno. Do 3500 obrtaja je i išlo nekako, ali iznad toga nema šanse.
Naravno, kada ugrađuješ plin niko ti to neće reći.
Ako kod tebe nije mono point onda zanemari ovaj tekst.
Na plin je radio bez primjedbe, ali na benzinu nije mogao podići više od 3500 obrtaja, gušilo ga.
Nakon silnih posjeta majstorima i nadri stručnjacima od kojih niko nije znao uzrok gušenja (naglabanja ala: možda je sonda, može biti slab pritisak u benz. pumpi, provjera na kompjuteru, itd razne gluposti.) sam sam skonato razlog.
U karburator, tačnije između dizne i leptira ugrađen je adapter koji ubrizgava plin.
Zbog tog adaptera, prilikom ugradnje morao se podići gornji dio karburatora na kojem se nalazi dizna, za jedan centimetar prema gore. To podizanje je podiglo diznu iz njene fabrički predviđene pozicije za jedan centimetar.
Taj centimetar je bio dovoljan da se smješa više ne formira kako je predviđeno. Do 3500 obrtaja je i išlo nekako, ali iznad toga nema šanse.
Naravno, kada ugrađuješ plin niko ti to neće reći.
Ako kod tebe nije mono point onda zanemari ovaj tekst.
Last edited by Macan Online on 11/04/2011 21:29, edited 1 time in total.
- Macan Online
#14 Re: Auto gas problem
Dešava se da "pregore" benzinske pumpe u rezervaru ako se dugo vremena vozi sa malo benzina, jer su to potopne pumpe koje predviđene da ih hladi benzin u koji su potopljene. Ako je benzina malo, onda je i malo hlađenja, griju se, pregrijavaju se i crknu.Drug iz komiteta wrote:Moguce je, ja nisam bas na rezervi ali u principu rijetko kad imam vise od 10-15 lit u rezervoaru.AlienBiH wrote:Ja vozim golfa tricu na plin vec neke 3 godine, i imao sam slicnih problema. Nakon dugih pregleda, i zamjene od svega elektronskog, doslo se do zakljucka da je stradala pumpa od goriva. Naime, ta pumpa se ne gasi i kad motor radi na plinu, pa je vjerovatno usljed gotovo uvijek praznog rezervara (stalno ga vozim na crvenom) doslo do crkavanja iste.
- Drug iz komiteta
#15 Re: Auto gas problem
OK ljudi hvala Vam na pomoci, sad bar znam sta su moguci razlozi ali bih ipak najcise volio da se radi samo o zaprljanosti dizna. 
- Drug iz komiteta
#16 Re: Auto gas problem
Rijesio sam danas problem pa rekoh da napisem sta je bio uzrok ako neko bude imao slicnih problema.
Problem je bio u zaprljanosti dizna i ko zna cega sve unutra zbog ne koristenja benzina a to sam rijesio na prost nacin (ali ipak uz pomoc majstora).
Skinuli smo prikljucni kabl sa MAF senzora i motor je poceo da radi kako treba, onda sam tako bez MAF senzora otisao i provozao auto vecom brzinom da se dizne malo "produvaju" i kada smo ponovo ukljucili MAF sve je radilo kako treba.
Objasnjenje za to je da, bez MAF senzora racunar u autu uzima neke srednje vrijednosti za kolicinu ubrizganog goriva i dozvoljava veci broj obrtaja ali zato i trosi vise nego sa MAF-om.
Problem je bio u zaprljanosti dizna i ko zna cega sve unutra zbog ne koristenja benzina a to sam rijesio na prost nacin (ali ipak uz pomoc majstora).
Skinuli smo prikljucni kabl sa MAF senzora i motor je poceo da radi kako treba, onda sam tako bez MAF senzora otisao i provozao auto vecom brzinom da se dizne malo "produvaju" i kada smo ponovo ukljucili MAF sve je radilo kako treba.
Objasnjenje za to je da, bez MAF senzora racunar u autu uzima neke srednje vrijednosti za kolicinu ubrizganog goriva i dozvoljava veci broj obrtaja ali zato i trosi vise nego sa MAF-om.