TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#176 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by madner »

respo wrote:
madner wrote:E moj scooteru :D
pa ne moze biti ispravniji kada vozis Tigar, kocenje na mokrom ti je odmah losije. :D

Tipicno, levat klasicni bi drugima pravio propise.
e moj madneru
cuj ne moze biti ispravniji kad vozis na tigar gumama :-) al ti je argument boli glava pobio si me cestitam

tipicno mentol bi da je pametan a ustvari dokazuje suprotno

a sto se propisa tice fino su vec napravljeni nemam sta praviti pa kad bude normalna drzava sve ce doci na svoje mjesto
do tada svi mogu loviti u mutnom ;)
Sta izgubio si se kod prve mentalne krivine? :D

Nemoj da ti se sve mora crtat, mozes ti to shvatiti. Nisi toliko glup koliko svi kazu. :D
respo

#177 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

madner wrote:
Sta izgubio si se kod prve mentalne krivine? :D

Nemoj da ti se sve mora crtat, mozes ti to shvatiti. Nisi toliko glup koliko svi kazu. :D
ja sam izgubljen kad citam tvoje postove

al nema veze bolje biti malo glup nego malo pametan

toliko o mentolima
ne zelim vise off sa nekim ko je pametolog svoje vrste
luksuz

#178 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by luksuz »

Imam jedno pitanje za sve iskusne vozače i znalce o gumama !
Imam Mercedes 190 i dobio sam uz njega pri kupovini alu fabričke felge za njega koje sad gume idu na njega jedan majstor mi je rekao 185/65/15 ili 195/60/15 ja bih vas zamolio da mi pomognete sa savjetima koje su bolje i kakva je razlika i da li da uzmem ljetne ili ljeto -zima .
Unaprijed hvala svima koji mi odgovore i pomognu u odabiru guma za moje auto !
LeKo

#179 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by LeKo »

Majstor ti je dobro rekao, ja bih prije 185/65/15, malo uža i ima više "mesa" za upijanje udarnih rupa. Ljetna ili ljeto zima? Realno, veoma malo je pravih guma ljeto-zima, M+S nije ljeto zima. Najbolje je, ljeti ljetne, zimi zimske. U svakom slučaju je bolje prevesti ljeto na npr. M+S gumama, nego zimu na ljetnim. Na tebi je da odlučiš.
jefferson

#180 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

luksuz wrote:Imam jedno pitanje za sve iskusne vozače i znalce o gumama !
Imam Mercedes 190 i dobio sam uz njega pri kupovini alu fabričke felge za njega koje sad gume idu na njega jedan majstor mi je rekao 185/65/15 ili 195/60/15 ja bih vas zamolio da mi pomognete sa savjetima koje su bolje i kakva je razlika i da li da uzmem ljetne ili ljeto -zima .
Unaprijed hvala svima koji mi odgovore i pomognu u odabiru guma za moje auto !
Ljeto-zima ne postoje!!!
Postoje all-season koje se masovno koriste u SAD, ali koje se u Evropi s razlogom izbjegavaju zbog drugacijih uslova voznje (citaj: vecih brzina) dok su u krajevima kao sto je BiH gdje su zime vrlo ostre sa puno padavina, a ljeta vrlo topla prakticno neupotrebljive.
Stoga, ljti ljetna, zimi zimska!
Kao sto ti je vec receno, 185/65 R15 bi se na tom automobilu mozda bolje ponasale jer bi bile udobije, manje vibracija bi prenosile i bile bi generalno bolje za trap. Taj Mercedes svakako nije pojam lezanja na cesti tako da ne gubis puno sto ces staviti visi profil.
uzas

#181 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by uzas »

Sta god da postavis na ovaj forum to ce se iskomplikovati maksimalno.......
Jednostavno ako si kratak sa parama uzmi Tigar i laganica ....tj; nema divljanja niti ulijetanja u okuke ili makazice.....laganom voznjom bit ces zadovoljan sa gumama..........licno iskustvo moje je: dvije sezone na Tigar gumama a zivim na obroncima Sarajeva( ulica je k'o uz nos) i nisam imao problema :thumbup:
Ako mozes kupi dva para guma ( ljeto i zima) ali nemoj ljetne Tigar jer su lose na mokroj cesti...... :run:
Pozz
Neelix

#182 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

jefferson wrote: dok su u krajevima kao sto je BiH gdje su zime vrlo ostre sa puno padavina, a ljeta vrlo topla prakticno neupotrebljive.
zanimljivo, po ovome bih ja svaki dan udes pravio :-) :P
jefferson

#183 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Neelix wrote:
jefferson wrote: dok su u krajevima kao sto je BiH gdje su zime vrlo ostre sa puno padavina, a ljeta vrlo topla prakticno neupotrebljive.
zanimljivo, po ovome bih ja svaki dan udes pravio :-) :P
1: Gume ljeto-zima ne postoje! Taj izraz su skovali nasi auto-mehanicari
2: Zaustavni put All Season gume je skoro 5-6 metara duzi od ljetne gume u ljetnim uslovima voznje, dok je trosenje vece, a o lezanju je bespredmetno pricati
3. Po zimi karakteristike su daleko ispod zimskih guma.
4. i opet, kada saberes 2+2, isplatnije je imati dva seta guma jer duze traju, plus auto se bolje ponasa.

Ako ti imas M+S gume sa pahuljicom, to su zimske gume, i predstavljas opasnost na cesti ljeti kao i onaj sa ljetnim gumama zimi!
Neelix

#184 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

naravno da znam da takve gume ne postoje. ovo na cemu ja vozim zapravo predstavlja kompromis, zimi su bolje od ljetnih a gore od zimskih, i obrnuto.
ono sto zelim reci je da su, uz NORMALNU voznju po propisima, takve gume sasvim dovoljno sigurne. divljaci predstavljaju opasnost i da su zalijepljeni za cestu.
jefferson

#185 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Neelix wrote:naravno da znam da takve gume ne postoje. ovo na cemu ja vozim zapravo predstavlja kompromis, zimi su bolje od ljetnih a gore od zimskih, i obrnuto.
ono sto zelim reci je da su, uz NORMALNU voznju po propisima, takve gume sasvim dovoljno sigurne. divljaci predstavljaju opasnost i da su zalijepljeni za cestu.
Put kocenja se mjeri sa 100km/h!!! Mis vi vozimo tom brzinom, tako da ta prica o divljacima ti pada u vodu.
Neelix

#186 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

u BiH je na jako malo mjesta dozvoljena ta brzina. osim ovo malo jada od autoputa, ja znam samo da je na manjem dijelu ceste kakanj-zenica dozvoljeno voziti 100. ako grijesim, ispravi me.

tako da prica o divljacima stoji :-)
jefferson

#187 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Neelix wrote:u BiH je na jako malo mjesta dozvoljena ta brzina. osim ovo malo jada od autoputa, ja znam samo da je na manjem dijelu ceste kakanj-zenica dozvoljeno voziti 100. ako grijesim, ispravi me.

tako da prica o divljacima stoji :-)
Ne stoji, jer im je ucinak jednako slabiji i sa 40km/h u poredjenju sa ljetnim gumama, ali eto, sta oni inzinjeri silni znaju pored nas najpametnijih bosanaca!
Neelix

#188 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

a inzinjeri kazu da je ovakva guma pogibeljna, jel?

bas bih volio da cujem jednog kako to govori. i bas bih volio da mi neko objasni kako sam ja evo ziv i zdrav, za 7 punih godina svakodnevne voznje sa tim gumama.

a ja cu ti naci tonu primjera kako su divljaci okoncavali svoje jadne zivote u autima sa najsigurnijim gumama koje postoje.
jefferson

#189 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Neelix wrote:a inzinjeri kazu da je ovakva guma pogibeljna, jel?

bas bih volio da cujem jednog kako to govori. i bas bih volio da mi neko objasni kako sam ja evo ziv i zdrav, za 7 punih godina svakodnevne voznje sa tim gumama.

a ja cu ti naci tonu primjera kako su divljaci okoncavali svoje jadne zivote u autima sa najsigurnijim gumama koje postoje.
Niko ne kaze da su inzinjeri rekli da je pogibeljna. Isto tako po tvome ispade da oni koji voze najsigurnije gume su divljaci. Nema gume ili sigurnosnog sistema koji moze da spasi vozaca od njegove gluposti. Ali postoji itekava razlika kad ti "zafali" par metara da zakocis npr. prije pjesackog prelaza.
Tvoj argument je ovakav:
Bez obzira sto svi proizvodjaci u Evropi stavljaju ili striktno ljetne ili striktno zimske gume (ako ulaze u opciju) ja sam najpametniji.
Niko ne tvrdi da tvoje gume nisu sigurne, jer da nisu, ne bi bile u npr. EU ili SAD uopste u prodaji. Ali postoji debel razlog sto nisu originalna oprema na evropskom trzistu, ali eto ti znas bolje valjda...
Na kraju krajeva to je tvoj izbor i niciji drugi!
Ali s obzirom na ponudu takvih guma na trzistu Evrope, gdje samo dva renomirana proizvodjaca nude takve gume, i to samo po jedan model, govori dovoljno!
ado-šampion

#190 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:
Niko ne kaze da su inzinjeri rekli da je pogibeljna. Isto tako po tvome ispade da oni koji voze najsigurnije gume su divljaci. Nema gume ili sigurnosnog sistema koji moze da spasi vozaca od njegove gluposti. Ali postoji itekava razlika kad ti "zafali" par metara da zakocis npr. prije pjesackog prelaza.
Tvoj argument je ovakav:
Bez obzira sto svi proizvodjaci u Evropi stavljaju ili striktno ljetne ili striktno zimske gume (ako ulaze u opciju) ja sam najpametniji.
Niko ne tvrdi da tvoje gume nisu sigurne, jer da nisu, ne bi bile u npr. EU ili SAD uopste u prodaji. Ali postoji debel razlog sto nisu originalna oprema na evropskom trzistu, ali eto ti znas bolje valjda...
Ali s obzirom na ponudu takvih guma na trzistu Evrope, gdje samo dva renomirana proizvodjaca nude takve gume, i to samo po jedan model, govori dovoljno!
O ovome ja cijelo vrijeme pričam! Gume u pitanju su Sava S3 i to je ZIMSKA guma a ne allseason kako mnogi misle i kako mnogi prodavači predstavljaju!

Kad sam sebi kupovao gume u Savi (prije 2 god. otprilike) dođe čovjek i kaže "dajte mi one Sava S3, ljeto-zima". Kaže mu prodavač kao "to nisu ljeto-zima, nego zimske, ali mogu i ljeti samo što se malo brže troše"! A prethodno je mene napao jer sam nekom liku rekao uzmi Pirelli a on mu preporučivao Savu Intensu za iste pare. Sava im donosi najveći profit (tj. imaju največu maržu) pa ih prodaju po svaku cijenu. Umjesto da kao svaki pošten prodavač objasni kako zimska guma ljeti nije sigurna jer (imeđu ostalog) ima 10 m duži zaustavni put sa 100 km/h od ljetne. Ne vozi se po našim putevima 100 na sat, hajde mogu to prihvatiti nekako, ali s 50 km/h to je opet 2-3 metra, tj. čitav pješački prelaz!

Ne bih rekao da su zimske gume loše ljeti kao i ljetne zimi, jer ljetne su ubitačne po snijegu, ali loše itekako jesu. Kao što podebljah u citatu, par metara može značiti život...
Neelix

#191 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

jefferson wrote:
Tvoj argument je ovakav:
mi se u sustini slazemo, samo ti to ne mozes da vidis. ne poricem ja da je bolje i sigurnije imati dva para, pa da me tako napadas. i naravno da nisu svi divljaci koji imaju dva para.
ono sto ja zelim reci da nije uopste problem ni ako se vozi na all season gumama, pod uslovom da nisi divljak na cesti.
ti si mene nazvao "opasnoscu na cesti" samo zato sto koristim te gume :? a ja sam ti kontrirao s tim da su divljaci ti koji predstavljaju opasnost, bez obzira na kojem tipu guma vozili.
jefferson

#192 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

Joj covjece, ja sam ti rekao ovo:
Ako ti imas M+S gume sa pahuljicom, to su zimske gume, i predstavljas opasnost na cesti ljeti kao i onaj sa ljetnim gumama zimi!
To je zimska guma! M+S sa pahuljicom je cista zimska guma tipa: Sava S3, Good Year Ultra grip itd,itd. Ako imas takve gume na autu ljeti, onda DA, jesi opasnost na cesti!
citroen

#193 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by citroen »

jefferson wrote:Joj covjece, ja sam ti rekao ovo:
To je zimska guma! M+S sa pahuljicom je cista zimska guma tipa: Sava S3, Good Year Ultra grip itd,itd. Ako imas takve gume na autu ljeti, onda DA, jesi opasnost na cesti!
kako opasnost,pa to ti je ko u formuli 1,imas meksu varijantu(mislim na zimsku)koja se brze trosi i tvrdju (ljetnu) koja se sporije trosi,pa 90 % naroda vozi na M+S gumama,ev i ja se spremam da ovo ljeto vozim na takvim,al sa 20% slabijom sarom.. :D :D :D :D
Neelix

#194 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

haj dobro.
jefferson

#195 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by jefferson »

citroen wrote:
jefferson wrote:Joj covjece, ja sam ti rekao ovo:
kako opasnost,pa to ti je ko u formuli 1,imas meksu varijantu(mislim na zimsku)koja se brze trosi i tvrdju (ljetnu) koja se sporije trosi,pa 90 % naroda vozi na M+S gumama,ev i ja se spremam da ovo ljeto vozim na takvim,al sa 20% slabijom sarom.. :D :D :D :D
Nije bas tako Citroen. Daleko meksu mjesavinu imaju gume tipa Good Year Eagle F1 na koje pri radnoj temperaturi mozes zaljepiti novcanicu ako hoces.
Medjutim, fazon je u konstrukciji sare+dubina+mjesavina.
1. Zimske gume imaju hiljade malih utora koji se deformisu pri prijanjanju sto je OK dok je temperatura asfalta do +7 stepeni. Sve preko te temperature dodatno omeksava gumu, a zbog hiljada tih malih utora guma pocinje da se deformise pri vecim naporima kao sto je kocenje ili prijanjanje u krivinama.

2. Dubina gume je u zavisnosti s kojom ljetnom gumom je usporedjujes veca, sto omogucava vece deformisanje kako zimi (sto je pozeljno na snijegu i ledu) tako vise ljeti (sto nije pozeljno).

3. Mjesavina zimskih guma je dosta drugacija da bi se omogucila fleksibilnost na niskim temperaturama. Medjutim, upravo zbog toga, zimske gume ne mogu da podnesu velike brzine (i dan danas je V brzinski index efikasni maksimum za zimske gume).

4. Zbog dublje sare ali i veceg razmaka medju sarama+hiljada malih utora, zimska guma ima i do 20% manju gaznu povrsinu. To je dobro zimi, ljeti nikako.

Stoga nije bas kao u F1!

Uopste ova rasprava je tako reci glupa. Ne zovu se dzaba zimske gume ZIMSKE a ljetne LJETNE, jer postoji vrlo dobar razlog za to.
To sto 90% ( a nije toliko) vozaca vozi na toj gumi, nema toliko veze sa performansama nego finansijkom situacijom (ali o tome ne diskutujemo). Iz iskustva ti samo mogu reci da je jeftinije dugorocno voziti na dva seta guma nego na jednom, jer meni zimske trebaju zimi, sto znaci da ako vozim po ovome kako neelix ili ti vozis, ja bi te gume trebao i ljeti voziti, sto znaci da ce sljedece zime biti prakticno neupotrebljve jer ce ih ljeto jednostavno pojesti!
I onda hajde ponovo u krug kupuj nove gume.
Evo na sadasnjem autu koje prelazi prosjecno godisnje 50,000km, ljeti imam Bridgestone Turanza ER300 a zimi Good Year Ultra Grip 7+. Bridgestone cu sad mjenjati sa Good Year Opti Grip, nakon tri ljeta, a na zimu cu GY UG mjenjati nakon tri zime.
GY UG ne bi mogle izdrzati dva ljeta i dvije zime nema teoretske sanse.
shown

#196 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by shown »

kako mrzim auta i utakmice to nije normalno,volim iron maiden ,pusa
Neelix

#197 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

eto ti kupis 8 guma nakon tri godine, a ja dvije. i opet idem ko i ti.

EDIT: doduse, puno vise prelazis.
respo

#198 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by respo »

uz pitanje kakv e su druge dvije kakve su ostale na autu?

kod tebe neelix prevladavaju finansije i u tome je citava poenta
sto mogu razumjeti
naravno da bi svi mi volili auto od 100 milja gume svake godine nove itd al jbg ne moze svako i to je to

al u sustini je bolje imati 2 seta guma naravno ako mozes novcano
Neelix

#199 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by Neelix »

naravno da je bolje.
ja samo kazem da uz normalnu voznju ni ovo nije strasno.

a druge (zadnje) dvije su one koje su bile naprijed, pa nakon zamjene prednjih predju nazad, a te sto su bile nazad idu u smece.
puregold_

#200 Re: TIGAR GUME- iskustva-misljenja

Post by puregold_ »

TIGAR gume su jedno veliko SMECE.
Licno sam nasjeo na pricu kako nisu lose i kako ih aman Micheline pravi, AVAJ!
Ne znam ja ko ih pravi al znam da su smece i to samo takvo, pune su plastike, auto mi proklizava gdje stigne. Doduse i ja sam budala, na dimenziju 205/55 se bas i ne experimentise al eto sad znam da ih necu vise nikad uzeti.
Ide nova sezona i jeidna dilema je Goodyear il´ Dunlop.
Post Reply