Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#1351 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:
eluna wrote:@ateista

hajd ti fino napiši koji si zakon prekršio jutros, pa da te napadnem :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
S obzirom na to da je bila guzva, imao sam samo par manjih prekoracenja brzine i mozda jedno ili dva preticanja na punoj, ali sve sigurno i bezbjedno kao i inace. :D :D

E, haj' sad, cekam da me napadnes pa da se opet svadjamo. :lol: :lol:
za preticanje na punoj ide vozačka - čini mi se .......
Ako te uhvate. :D

Moze, a i ne mora. Jednom su me zaustavili zbog preticanja na punoj, i poslali mi kuci cestitku, pise fino da je zbog preticanja tamo gdje preticanje nije dozvoljeno ali samo 40KM i bez oduzimanja vozacke.
Ateista

#1352 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:a da nisi preticao dobio bi od elune poljubac :D
Ne bih, prekoracio sam brzinu. :lol: :lol:
eluna

#1353 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

ih .................. za pusu u obraz bi morao da poštuje sve zakone, a za više bogami i više od toga :D:D:D:D
respo

#1354 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

Ateista wrote:
e za to bi dobio vise :D
chuchumbamayumbe

#1355 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chuchumbamayumbe »

Ateista, koliko imaš vozačkog staža i imaš li evidenciju o kaznama?
Isto važi i za ostale.
Ja položio tamo nekad 1997-8, ne sjećam se ni sam, znači otprilike 13-14 godina.
Platio 3 kazne.
Jednom prekoračenje brzine tamo negdje prije Mostara (dozvoljeno 40, ja vozio 72). Kazna 40km, kriv. To je bilo na samom početku.
Jednom "oduzeo" prednost pješaku u Neđarićima, 150km kazne. Zaista nisam bio kriv.
Zadnja prije nekoliko godina. Deduka neočekivano zabremz'o, iako sam držao razmak dobio skije i malo ga lupio odozada. Policija izvršila uviđaj i naplatila mi 50km nekakve bezze kazne jer je deduka bio bezobrazan i nije htio da se dogovorimo da mu platim štetu na njegovoj staroj Corsi.
To je otprilike to.
quasar

#1356 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Ih, polozio u decembru 87. Svaki dan 20-30 kilometara u prosjeku, izuzimajuci april 92 - februar 96.
Platio 3 puta od 03.07..2010.- 11.07.2010.,ove kamere sto su ih tad nacalili, na 63 i 64 km/h. 120 KM, ukupno.
jednom napuhao 0,33 :x alkohola i platio 70 KM, a pustili me da vozim dalje (dva velika piva 3-4 sata prije voznje). Jednom preticao dva auta koja su peeeeglala 40-50 na M-18, na dozvoljenom mjestu i zaustavise me, kazu kolonu preticao :x , ali napisu mi samo pojas, kojeg sam imao svezanog, jbg. Jednom pogresno prestrojavanje (jesam jeo g*vna, kasnio na posao, i odmah priznao grijehe samo da me pusti sto prije, a drot mi da me pohvali jos i pojas napisa), tako da je bilo 70 zajedno.
Eto to je to od mene. Sve kazne platio u roku 8 dana, i sve su se desile unazad 5-6 godina.
Ne racunam one cvaje sto ti hajduci - privatnici otimaju na cesti. To svako ljeto bar jednom platim, racunam to kao putarinu.
Jeff Bingham

#1357 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Jeff Bingham »

vozim skoro 10 godina...bilo je i kazni, mozda 7-8 puta ova "cvaja" zbog brzine, nisam se nikad svadjao s njima jer i jesam prekoracivao dozvoljenu, ali uvijek za 10-20kmh vise od ogranicenja. jednom sam se, na pocetku vozackog staza, pogresno prestrojio i zaustavili me, i jos jednom uletih vikendom u vilsonovo, zaboravio i koji je dan :-)

sjetih se i da sam zbog mobitela jednom zaplatio :)
Ateista

#1358 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Vozim oko 6 godina, ali imao sam srece da odmah imam priliku voziti i uciti od nekog iskusnijeg, a pogotovo zadnjih godina prelazim poprilicno kilometara dnevno.

Nemam tacnu evidenciju kazni, ali se mogu otprilike pokusati sjetiti:

Koliko se sjecam, imam samo dvije napisane kazne za brzinu, jednom me uhvatila kamera u binjezevu na 91 zbog cega sam ostao bez vozacke mjesec dana i 100KM, a jednom radar na oko 65 gdje je ogranicenje 50, cini mi se 30 ili 40KM kazne. :D

Osim toga, mislim da su me jos nekih 4-5 puta uhvatili sa radarom ali su bili fer i pisali mi manje kazne za pojas, svjetla ili mobitel po 30 ili 40KM, a par puta sam ih "castio". :D

Imam jednu za preticanje na punoj, ali i tu su bili fer jer iako je puna bio je skroz pregledan pravac i kamion koji pegla, dobio samo 40KM bez oduzimanja vozacke.

Jedna zato sto nisam stao na stop, pregledna raskrsnica i nisam nikom oduzeo prvenstvo, montirali se bas da hvataju raju, ali i tu su bili ok pa mi pisali pojas ili svjetla. :D

Imam samo jednu zasluzenu kaznu, gdje sam nekog stvarno mogao ugroziti. Tad jos nisam imao dovoljno iskustva i vozio sam golfa, vracao se sa planine po snijegu, u jednoj krivini dobio skije i lupio u trotoar, srecom nikog nije bilo. Tocak se pomjerio i nisam mogao voziti pa sam zvao Bihamk, a oni mi rekli da moram zvati policiju, sto su me ja mislim zeznuli ali nema veze. Dobio sam 100KM kazne zbog neprilagodjene brzine uslovima na putu, ali taj udes me naucio sta znaci voziti po snijegu i sad mi je drago sto sam i to prosao.

Najteze mi je prezaliti tri bezvezne kazne - za parkiranje, pojas i za svjetla po danu, iako ih inace palim zaboravio sam a trebao preci manje od kilometra, ali dzaba. Nije to puno para, ali mi je te kazne najteze prezaliti.

Djeluje puno kad se ovako napise, ali ja mislim da me prati neka sreca sa policijom i da ovo uopste nije puno s obzirom na to koliko kilometara prelazim i da volim stisnuti gas. :D
Ovom prilikom zelim zahvaliti svim vozacima koji blicaju drugima da upozore na policiju jer su mi vise puta pomogli da izbjegnem kaznu. :D
Ateista

#1359 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Sjecam se jedne situacije kada su me policajci samo ispratili pogledom kad sam proletio pored njih, valjda nisu stigli da me zaustave, kao i kad mi je policajac mahao rukom da malo usporim a nije me zaustavio.

Jednom su mi i blicali da upalim svjetla, a jednom sam i ja policiji blicao da ih upozorim na policijsku kontrolu, bio mrak pa tek kad su mi prisli skontam da sam blicao policiji. :lol: :lol:
Ateista

#1360 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

respo wrote:
Ateista wrote:
e za to bi dobio vise :D
Sta, batine? :D :lol:
quasar

#1361 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by quasar »

Ateista wrote:Vozim oko 6 godina, ali imao sam srece da odmah imam priliku voziti i uciti od nekog iskusnijeg, a pogotovo zadnjih godina prelazim poprilicno kilometara dnevno.

Koliko se sjecam, imam samo dvije napisane kazne za brzinu, jednom me uhvatila kamera u binjezevu na 91 zbog cega sam ostao bez vozacke mjesec dana i 100KM, a jednom radar na oko 65 gdje je ogranicenje 50, cini mi se 30 ili 40KM kazne. :D

Osim toga, mislim da su me jos nekih 4-5 puta uhvatili sa radarom ali su bili fer i pisali mi manje kazne za pojas, svjetla ili mobitel po 30 ili 40KM, a par puta sam ih "castio". :D

Imam jednu za preticanje na punoj, ali i tu su bili fer jer iako je puna bio je skroz pregledan pravac i kamion koji pegla, dobio samo 40KM bez oduzimanja vozacke.

Jedna zato sto nisam stao na stop, pregledna raskrsnica i nisam nikom oduzeo prvenstvo, montirali se bas da hvataju raju, ali i tu su bili ok pa mi pisali pojas ili svjetla. :D

Imam samo jednu zasluzenu kaznu, gdje sam nekog stvarno mogao ugroziti. Tad jos nisam imao dovoljno iskustva i vozio sam golfa, vracao se sa planine po snijegu, u jednoj krivini dobio skije i lupio u trotoar, srecom nikog nije bilo. Tocak se pomjerio i nisam mogao voziti pa sam zvao Bihamk, a oni mi rekli da moram zvati policiju, sto su me ja mislim zeznuli ali nema veze. Dobio sam 100KM kazne zbog neprilagodjene brzine uslovima na putu, ali taj udes me naucio sta znaci voziti po snijegu i sad mi je drago sto sam i to prosao.

Najteze mi je prezaliti tri bezvezne kazne - za parkiranje, pojas i za svjetla po danu, iako ih inace palim zaboravio sam a trebao preci manje od kilometra, ali dzaba. Nije to puno para, ali mi je te kazne najteze prezaliti.

Djeluje puno kad se ovako napise, ali ja mislim da me prati neka sreca sa policijom i da ovo uopste nije puno s obzirom na to koliko kilometara prelazim i da volim stisnuti gas. :D
Ovom prilikom zelim zahvaliti svim vozacima koji blicaju drugima da upozore na policiju jer su mi vise puta pomogli da izbjegnem kaznu. :D
Joooj brate uspori malo, zelen si jos.
Ovako stvarno izgledas kao opsta opsanost. Ja nisam ni kaznice dobio u prvih 15-tak godina staza, doduse i lohotna auta sam vozio pa nisam ni smio drugacije nego oprezno.
Ateista

#1362 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Ma nije sve u godinama, kazem ti imam vec puno kilometara iza sebe, a to je najvaznije.

Ima onih koji voze i po 20-30 godina, ali ne predju puno kilometara ili ne voze redovno, dzaba im te godine.

Ja kontinuirano vozim, samo sam jednom imao pauzu od nekoliko mjeseci, a od kad sam prvi put kupio svoj auto, skoro da nije prosao dan da ga ne upalim.
eluna

#1363 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by eluna »

Ateista wrote:Sjecam se jedne situacije kada su me policajci samo ispratili pogledom kad sam proletio pored njih, valjda nisu stigli da me zaustave, kao i kad mi je policajac mahao rukom da malo usporim a nije me zaustavio.

Jednom su mi i blicali da upalim svjetla, a jednom sam i ja policiji blicao da ih upozorim na policijsku kontrolu, bio mrak pa tek kad su mi prisli skontam da sam blicao policiji. :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kad je ovo bilo - ako je bilo skoro očekuj kaznu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

i usput - nisu te zeznuli iz bihamka - VIDIŠ KAKO NEMAŠ POJMA O MASI STVARI :P :P :P

bihamk ne smije micati auto dok policija ne obavi svoje, inače oni plaćaju enormne kazne ..... a ova je ZAKONSKA mjera uvedena baš zato da se umišljene face ne mogu izvuć :thumbup: :thumbup: :thumbup:
goran16v

#1364 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Ateista wrote:Vozim oko 6 godina, ali imao sam srece da odmah imam priliku voziti i uciti od nekog iskusnijeg, a pogotovo zadnjih godina prelazim poprilicno kilometara dnevno.

Ne da djeluje puno nego i jeste puno, bez obzira koliko si presao km. Sad si me natjerao da se prisjetim, u 15 god vozackog staza, od cega nekoliko godina kao vozac, a ostalo po opisu posla intenzivno za volanom i predjenih km u 7 cifara sam platio jedno 6 - 7 kazni i nikad nisam platio kaznu za tezi prekrsaj zbog koje leti vozacka ili bodovi npr puna, crveno, veliko prekoracenje, alkohol, uglavnom sitna prekoracenja brzine i jedno cesanje na parkingu. Nebrojeno puta zaustavljen zbog rutinske kontrole, a istina je da su me dosta puta zaustavili jer sam bio u malom prekrsaju ali su me pustali nakon izvinjenja i priznanja krivice uz upozorenje
Ateista

#1365 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

eluna wrote:
Ateista wrote:Sjecam se jedne situacije kada su me policajci samo ispratili pogledom kad sam proletio pored njih, valjda nisu stigli da me zaustave, kao i kad mi je policajac mahao rukom da malo usporim a nije me zaustavio.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: kad je ovo bilo - ako je bilo skoro očekuj kaznu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

i usput - nisu te zeznuli iz bihamka - VIDIŠ KAKO NEMAŠ POJMA O MASI STVARI :P :P :P

bihamk ne smije micati auto dok policija ne obavi svoje, inače oni plaćaju enormne kazne ..... a ova je ZAKONSKA mjera uvedena baš zato da se umišljene face ne mogu izvuć :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ma nije skoro, ima vise od godine, i nisu imali radar cini mi se. :D

Ne znam, to sa Bihamkom mi je pravo suhveli, policiji nije bilo jasno sto sam ih zvao, rekli da sto se njih tice nece mi pisati kaznu, ali sam ja pretpostavio da mi moraju napisati neku kaznu zbog bihamka, njima bilo cudno i haj' napisali mi kad vec hocu kaznu. :lol: Bili su tu sa mnom dok nije dosao Bihamk, ali se ne sjecam da su trazili bilo kakvu potvrdu da sam dobio kaznu, mogla je policija samo ostati dok oni ne dodju i bez kazne, nisam nikog udario, ni pjesaka ni bilo koje drugo auto... Ne znam, pravo mi je to cudno al' nema veze, bilo pa proslo, vise me je dosao popravak nego kazna, sreca pa je bio golf u pitanju. :D
goran16v

#1366 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Fol je u tome sto BIHAMK ne zna i ne zeli ti vjerovati da si imao udes i da nisi prouzrokovao mat. stetu 3. licu i da bi bio 100% siguran da ti nece dici auto bez uvidjaja (citaj: bjeg sa lica mjesta) ti kazu da zoves policiju. U vrlo malo slucajeva slijetanje s ceste prodje bez. materijalne stete bez obzira sto je u pitanju samo jedan auto jer se pod mat. stetom smatra i ostecenje svega ostalog (bankine, znakovi, stubici, rasvjeta, infrastruktura, zgrade, razni objketi itd)... Da bi vlasnik ostecene imovine namirio stetu neophodno je uraditi pol. uvidjaj.
Ateista

#1367 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

goran16v wrote:

Ne da djeluje puno nego i jeste puno, bez obzira koliko si presao km. Sad si me natjerao da se prisjetim, u 15 god vozackog staza, od cega nekoliko godina kao vozac, a ostalo po opisu posla intenzivno za volanom i predjenih km u 7 cifara sam platio jedno 6 - 7 kazni i nikad nisam platio kaznu za tezi prekrsaj zbog koje leti vozacka ili bodovi npr puna, crveno, veliko prekoracenje, alkohol, uglavnom sitna prekoracenja brzine i jedno cesanje na parkingu. Nebrojeno puta zaustavljen zbog rutinske kontrole, a istina je da su me dosta puta zaustavili jer sam bio u malom prekrsaju ali su me pustali nakon izvinjenja i priznanja krivice uz upozorenje
Pa dobro, zavisi kako vozis. Ako vecinom vozis po propisima onda je ok da nemas puno kazni, ja priznajem da vozim brze gdje god se moze. Preticanje na punoj izbjegavam, pa je ono sto su me vidjeli bas bio peh, kao i kazna za svjetla i pojas, ali s obzirom na to da volim voziti brze, to bas i nije tako puno. :D
Ateista

#1368 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

goran16v wrote:Fol je u tome sto BIHAMK ne zna i ne zeli ti vjerovati da si imao udes i da nisi prouzrokovao mat. stetu 3. licu i da bi bio 100% siguran da ti nece dici auto bez uvidjaja (citaj: bjeg sa lica mjesta) ti kazu da zoves policiju. U vrlo malo slucajeva slijetanje s ceste prodje bez. materijalne stete bez obzira sto je u pitanju samo jedan auto jer se pod mat. stetom smatra i ostecenje svega ostalog (bankine, znakovi, stubici, rasvjeta, infrastruktura, zgrade, razni objketi itd)... Da bi vlasnik ostecene imovine namirio stetu neophodno je uraditi pol. uvidjaj.
Jasna je meni poenta toga, ali mi se cini da sam mogao proci i bez pisanja kazne, samo da je policija bila tu.
goran16v

#1369 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:

Pa dobro, zavisi kako vozis. Ako vecinom vozis po propisima onda je ok da nemas puno kazni, ja priznajem da vozim brze gdje god se moze. Preticanje na punoj izbjegavam, pa je ono sto su me vidjeli bas bio peh, kao i kazna za svjetla i pojas, ali s obzirom na to da volim voziti brze, to bas i nije tako puno. :D
Sa 6 god staza i bez obzira na kilometre (predpostavljam kao vozac-amater) jos uvijek si prilicno zelen vozac da bi bio tako samouvjeren u svoje procjene da li se treba pridrzavati zakona ili ne i da bi vozio brze gdje se god moze. Takvim ponasanjem na cesti ti se moze desiti da te neko malo "iskusniji na volanu" tako navuce da ne budes znao gdje si supalj- a da u svemu tome budes 100% kriv!
Ateista

#1370 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Sa 6 god staza i bez obzira na kilometre (predpostavljam kao vozac-amater) jos uvijek si prilicno zelen vozac da bi bio tako samouvjeren u svoje procjene da li se treba pridrzavati zakona ili ne i da bi vozio brze gdje se god moze. Takvim ponasanjem na cesti ti se moze desiti da te neko malo "iskusniji na volanu" tako navuce da ne budes znao gdje si supalj- a da u svemu tome budes 100% kriv!
Tvoje misljenje, ali se ne slazem. :D

Nekom je dovoljno, nekom ne, nekom nije dovoljno ni 30 godina iskustva...

Ne mogu reci da znam sve, recimo svjestan sam da nemam dovoljno iskustva po snijegu, s obzirom na globalno zagrijavanje i cinjenicu da je snijega zadnjih godina sve manje pa nemam toliko prilike, tako da sam u takvim uslovima znatno oprezniji.

Za normalne uslove, suhu cestu i slicno, smatram da imam, a imao sam od koga nauciti u pocetku razne stvari koje su mi i dan danas korisne, zbog cega sam period ucenja znatno brze savladao od onih vozaca koji pocnu sami da voze cim poloze misleci da znaju voziti ako su polozili i dobili vozacku.
goran16v

#1371 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Ateista wrote:
goran16v wrote:

Ne mogu reci da znam sve, recimo svjestan sam da nemam dovoljno iskustva po snijegu, s obzirom na globalno zagrijavanje i cinjenicu da je snijega zadnjih godina sve manje pa nemam toliko prilike, tako da sam u takvim uslovima znatno oprezniji.

Za normalne uslove, suhu cestu i slicno, smatram da imam, a imao sam od koga nauciti u pocetku razne stvari koje su mi i dan danas korisne, zbog cega sam period ucenja znatno brze savladao od onih vozaca koji pocnu sami da voze cim poloze misleci da znaju voziti ako su polozili i dobili vozacku.
Ovim si dokazao ono sto sam predpostavio, a to je mijesas praksu i iskustvo sa ucenjem, naucio mozda jesi ali prakse dovoljno stekao definitivno nisi i izgleda jedino sigurno sto si savladao je da znas sam sebe pohvaliti! Ne znam kako da razumijem ovo za suhu cestu, snijeg i globalno zagrijavanje, tzv sto si sam sebe proglasio za "ljetnog vozaca" istovremeno biti samouvjereno iskusan na suhom, a ne bidi na snijegu u drzavi u kojoj je 5 mj godisnje led na cestama (ne treba snijeg da bi cesta bila zaledjena) i 60% cesta ide preko planina???
Ateista

#1372 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

goran16v wrote:
Ateista wrote:
goran16v wrote:

Ovim si dokazao ono sto sam predpostavio, a to je mijesas praksu i iskustvo sa ucenjem, naucio mozda jesi ali prakse dovoljno stekao definitivno nisi i izgleda jedino sigurno sto si savladao je da znas sam sebe pohvaliti! Ne znam kako da razumijem ovo za suhu cestu, snijeg i globalno zagrijavanje, tzv sto si sam sebe proglasio za "ljetnog vozaca" istovremeno biti samouvjereno iskusan na suhom, a ne bidi na snijegu u drzavi u kojoj je 5 mj godisnje led na cestama (ne treba snijeg da bi cesta bila zaledjena) i 60% cesta ide preko planina???
Ne mijesam, bitno je i jedno i drugo. Neko ima priliku da nauci nesto od iskusnijeg, dok oni koji nemaju uce na svojim greskama sto je skuplje, opasnije, i trazi vise vremena. Ja sam nakon polozenog vozackog, da bih dobio auto od starog morao prvo poloziti kod njega, sto je bilo puno teze nego sam vozacki. Naravno da to nije znacilo da znam voziti, jos uvijek nisam imao dovoljno iskustva, ali sam imao bolju polaznu osnovu za ucenje nego vecina vozaca.
Onda tu dolazi iskustvo, kojeg mozda nemam kao neki koji voze 30 godina, ali ne treba zaboraviti ni to da oni koji voze po 30 godina sad imaju bar oko 50, vjerovatno im je slabiji vid i refleksi.

Ne kazem ni dasm ja sad na vrhuncu, vjerovatno imam jos toga da naucim, ali smatram da imam dovoljno da mogu reci da vladam autom. Ne vozim trke niti imam auto koje moze ici nekim extremnim brzinama, ali imam dovoljno znanja i iskustva, dovoljno sam skoncentrisan kad vozim i dovoljno pratim saobracaj oko sebe da mogu procijeniti sigurnu brzinu, ne onu maksimalnu kojom je moguce ici, vec neku optimalnu po mom misljenju, i osim par gresaka koje sam imao kad sam tek polozio, moje dosadasnje iskustvo je potvrdilo da sam u pravu, imao sam situacija koje nisu do mene a u kojima sam dobro reagovao i izbjegao da dodje do udesa.

Sto se tice snijega, nisam rekao da ne znam voziti po snijegu, samo da bih volio imati prilike malo vise testirati ponasanje auta po tim uslovima, realan sam i znam sa cim imam vise a sa cim manje iskustva. Ne znam odakle taj podatak od 5 mjeseci, mozda je tako bilo nekad, zadnjih par zima je bilo jako malo poledice i snijega na cestama, cak moram priznati da nase zimske sluzbe po tom pitanju dosta dobro rade svoj posao i da jako rijetko budu tako losi uslovi na cesti, mozda kad tek padne snijeg, ali ga jako brzo ociste.
respo

#1373 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by respo »

nikad nemoj reci da vladas autom u voznji i da imas iskustva za to posebno ne dovoljno
goran16v

#1374 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by goran16v »

Pozitivna stvar kod tebe je sto si razuman i sto uvazavas necije misljenje, bez obzira da li se slazes ili ne. Sa 6 god iskustva sam siguran da vladas autom, ali vjerujem da ti ipak fali iskustva da sa takom sigurnoscu tvrdis da su tvoje misljenje i procjene uvijek 100% ispravni. I tebi je jasno da je znati voziti puno vise od stici od A do be, ne platiti puno kazni i ne napraviti udes. Predlazem da ovu konverzaciju negdje spasis i procitas za jedno 5-6 god. Ne zelim da pametujem ali krecem od osnovne cinjenice da sam svjestan koliko sam znao poslije 6 god vozackog staza sad kad imam 15+ god staza.

Za 5 mj leda godisnje mi ne treba nikakav podatak vec licno iskustvo tokom kojeg me je na ovim nasim cestama nebrojeno puta uhvatio snijeg kako i oktobru i novembru tako i u martu. Mislim da je to bila 2003 ili 2004 kad je 2. novembra u Sa pao snijeg da sam jedva do Vogoscanske petlje dobacio.
Ateista

#1375 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

goran16v wrote:Pozitivna stvar kod tebe je sto si razuman i sto uvazavas necije misljenje, bez obzira da li se slazes ili ne. Sa 6 god iskustva sam siguran da vladas autom, ali vjerujem da ti ipak fali iskustva da sa takom sigurnoscu tvrdis da su tvoje misljenje i procjene uvijek 100% ispravni. I tebi je jasno da je znati voziti puno vise od stici od A do be, ne platiti puno kazni i ne napraviti udes. Predlazem da ovu konverzaciju negdje spasis i procitas za jedno 5-6 god. Ne zelim da pametujem ali krecem od osnovne cinjenice da sam svjestan koliko sam znao poslije 6 god vozackog staza sad kad imam 15+ god staza.

Za 5 mj leda godisnje mi ne treba nikakav podatak vec licno iskustvo tokom kojeg me je na ovim nasim cestama nebrojeno puta uhvatio snijeg kako i oktobru i novembru tako i u martu. Mislim da je to bila 2003 ili 2004 kad je 2. novembra u Sa pao snijeg da sam jedva do Vogoscanske petlje dobacio.
Nikad nisam ni rekao da su moje procjene uvijek 100% ispravne, zato i ne vozim na granicama do kojih smatram da bih mogao ici, nego uvijek ostavljam malo rezerve. Slazem se da cu za 5-6 godina vjerovatno imati jos vise iskustva i da cu drugacije gledati na neke stvari, to je normalno, ali sva ova rasprava je krenula, ne znam ni ja tacno odakle i od koga, ali znam da mnogi izdjednacavaju sve one koji ne postuju 100% propise sa trkacima i nekulturnim papcima za volanom. Ja samo hocu da dam do znanja da ne mora biti tako, da ima vozaca koji voze brze ali pametno i kontrolisano, tamo gdje se moze i koliko se moze, da nije svaka voznja preko ogranicenja opasna, kao i da nije svaka voznja u sklopu ogranicenja opasna.

Nervira me generalizacija i plitko gledanje na neke stvari, kao ono - ako brzo vozis to znaci da si nekulturna budala za volanom koja ce sutra nekog ubiti i kojeg nije briga za ostale ucesnike u saobracaju. Moze se voziti preko ogranicenja, a pri tome ne ometati druge ucesnike, od pjesaka do vozaca, ako se postuje osnovna kultura u saobracaju.

E sad, jesam li ja stvarno sposoban za brzu voznju, imam li dovoljno iskustva i slicno, to je manje bitno. Uostalom, mogu ja napisati da vozim 20 godina, ko moze znati lazem li ili ne? Mozda sam nafurana budala koja misli da zna voziti, a mozda stvarno sigurno vozim, to niko ne moze znati samo na osnovu mojih postova. Ja samo stojim iza svojih postupaka za razliku od velikog broja ljudi koji voze preko ogranicenja ali se boji da to prizna zbog osude od strane drugih.
Post Reply