Ma to je kao longlife, kao fol se ne mijenja a ugrije se i ohladi milijardu puta
Nista, ako nije u garanciji odi kod Aldina i zamjeni
https://maps.app.goo.gl/LQmaWErt8qFreD728
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Ma to je kao longlife, kao fol se ne mijenja a ugrije se i ohladi milijardu puta
Naravno da će sa kvalitetnim ATF-om u sebi, mehanički mjenjač lakše šaltati, pogotovu kad je hladan.B6Redhell wrote: ↑31/07/2026 06:01 Kod mene u z4 Getrag manuelcu bilo orginal neko specijalno MTF 75W-90 GL-4 ulje. I kad je hladno nece u prvu. Pravo grub mjenjac.
Ja ubacim ulje za automatike dobre marke red line ATF D4. Nikad nista bolje nisam uradio. Kako fino uklapa i lahko šalta na bilo kojoj temp. Kod god ima grub mjenjac. Pogotovo da je 100% mehanicki. Kvalitetno ulje za automatike je vrh i znatna razlika..
Cesca zamjena.Seawolf wrote: ↑31/07/2026 06:13Naravno da će sa kvalitetnim ATF-om u sebi, mehanički mjenjač lakše šaltati, pogotovu kad je hladan.B6Redhell wrote: ↑31/07/2026 06:01 Kod mene u z4 Getrag manuelcu bilo orginal neko specijalno MTF 75W-90 GL-4 ulje. I kad je hladno nece u prvu. Pravo grub mjenjac.
Ja ubacim ulje za automatike dobre marke red line ATF D4. Nikad nista bolje nisam uradio. Kako fino uklapa i lahko šalta na bilo kojoj temp. Kod god ima grub mjenjac. Pogotovo da je 100% mehanicki. Kvalitetno ulje za automatike je vrh i znatna razlika..
Ali isto tako će sa tim uljem, dijelovi sinhrona biti izloženi bržem trošenju, nego da ih podmazuje GL-4.
Naravno, mada su aditivi u transmisijskom ulju ti koji određuju da li bolje podmazuje i ostvaruje veću trajnost materijala od kojih su napravljene frikcione ploče u automatskom mjenjaču, ili materijala od kojih su dijelovi sinhrona mehaničkih mjenjača (najčešće legure obojenih metala).B6Redhell wrote: ↑31/07/2026 06:22Cesca zamjena.Seawolf wrote: ↑31/07/2026 06:13Naravno da će sa kvalitetnim ATF-om u sebi, mehanički mjenjač lakše šaltati, pogotovu kad je hladan.B6Redhell wrote: ↑31/07/2026 06:01 Kod mene u z4 Getrag manuelcu bilo orginal neko specijalno MTF 75W-90 GL-4 ulje. I kad je hladno nece u prvu. Pravo grub mjenjac.
Ali isto tako će sa tim uljem, dijelovi sinhrona biti izloženi bržem trošenju, nego da ih podmazuje GL-4.
Ja mislim da ove GL4 idu po 100-150k servisni intervali ako ne i vise.
U pola sa atf i nema problema.
Cak i neki sinhroni bolje funkcionisu i manje habaju pod ATF
Jer i sam ATF je tzv gear Ulje sa jacim aditivima
bmw. GM ford i jos neki ostali giganti koriste atf fabricko punjenje u nekim svojim modelima sa manuelnim mjenjacem..
To je uobicajen problem jeftinih ili tvrdih plocica. OEM plocice obicno imaju gumenu povrsinu sa zadnje strane koja sprecava tu vrstu rezonanse.kvaju wrote: ↑08/07/2026 13:24 Mercedec c220, W204 FL, automatic RWD.
Prije samog mjenjanja prednjih diskova i pakni, ponekad, totalno random, pri nižim brzinama, čak i ne kočim uvijek, čuje se kako cvile kočnice.
Nakon mjenjanja prednjih diskova (ATF) i pakni, sinoć opet čujem random cviljenje kočnica nakon nekih 30-40km pređenih, pred kućom, pri niskim brzinama.
Pri normalnim brzinama, ništa se ne čuje, sve radi kako treba, ali ovaj zvuk je baš iritantan. Mogu li ga ikako spriječiti?
Gdje ti iskopa ovaj post.Zakalwe wrote: ↑01/08/2026 10:30To je uobicajen problem jeftinih ili tvrdih plocica. OEM plocice obicno imaju gumenu povrsinu sa zadnje strane koja sprecava tu vrstu rezonanse.kvaju wrote: ↑08/07/2026 13:24 Mercedec c220, W204 FL, automatic RWD.
Prije samog mjenjanja prednjih diskova i pakni, ponekad, totalno random, pri nižim brzinama, čak i ne kočim uvijek, čuje se kako cvile kočnice.
Nakon mjenjanja prednjih diskova (ATF) i pakni, sinoć opet čujem random cviljenje kočnica nakon nekih 30-40km pređenih, pred kućom, pri niskim brzinama.
Pri normalnim brzinama, ništa se ne čuje, sve radi kako treba, ali ovaj zvuk je baš iritantan. Mogu li ga ikako spriječiti?
Mozes pokusati da to sredis time sto ces sve demontirati i ocistiti, podmazati klizace i onda namazati zadnju stranu plocica (ne onu koja ide na disk, vec stranu koja ide na kocioni klip) sa bakarnom pastom.

Kociona tekucina se mijenja svake druge godine. Isto tako, kociono crijevo zna popucati u unutrasnjosti pa se ponasa kao jednosmjerni ventil. Skini sve, izbrusi vodjice plocica, podmazi klizace, promjeni crijeva i kociono ulje i nema vise sta da bude razlicito.B6Redhell wrote: ↑01/08/2026 17:19 Da sto prije otkinu da bi mogli zamjeniti![]()
I ja imam problema sa zeninom japanskom skulom crv-om i zadnjim kocnicama. Desni zadnji potrosi pakne dok na lijevom 50% tek. Sve cisto. Podmazani klizaci. Cilindar klijesta slobodno ima putanju. Nikakvih vizualnih problema. Oba zadnja tocka imaju istu temp kontroliso nakon voznje. I sta je cudno, zadnje pakne tri puta mjenjate u 160K km. Dok prednje 2X..
diskovi mjenjati jednom i prednji i zadnji.. jos mi ostalo kociona tescnost i mozda zamjenim komplet zadnja klijesta.
Mozda jos sajle od rucne.B6Redhell wrote: ↑01/08/2026 17:19 Da sto prije otkinu da bi mogli zamjeniti![]()
I ja imam problema sa zeninom japanskom skulom crv-om i zadnjim kocnicama. Desni zadnji potrosi pakne dok na lijevom 50% tek. Sve cisto. Podmazani klizaci. Cilindar klijesta slobodno ima putanju. Nikakvih vizualnih problema. Oba zadnja tocka imaju istu temp kontroliso nakon voznje. I sta je cudno, zadnje pakne tri puta mjenjate u 160K km. Dok prednje 2X..
diskovi mjenjati jednom i prednji i zadnji.. jos mi ostalo kociona tescnost i mozda zamjenim komplet zadnja klijesta.
Kod mene se ovo vuce od kupovine. Mozda je godinu dana auto bilo staro kada se prvi put desilo.
Gdje ti iskopa ovaj post.
Pumpa visokog pritiska. I tzv roller ležaj..SvjetlosnaGodina wrote: ↑03/08/2026 16:37
hajmo strucnjaci, gdje se na vozilu ugradjuje lezaj ovog tipa i velicine![]()