Opel Mokka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NoriDeNoir

#1 Opel Mokka

Post by NoriDeNoir »

Pozdrav,

Gledam ovaj SUV i svidja mi se ali na internetu nalazim razlicite recenzije od onih pozitivnih do negativnih pa nisam siguran sta je tacno. Na cesti ga ne vidjam cesto.

Na stranu treba staviti to sto neko voli ili ne voli Opel, vec da li taj autic objektivno vrijedi para (interesuje me verzija sa pokonom na sva cetri tocka vjerovatno dizel ali ni benzinac nije za odbacit).

Uglavnom sve sto imate rec na ovu temu, pucajte :kiss:
ElRe

#2 Re: Opel Mokka

Post by ElRe »

U toj klasi ne bih gledao nista drugo osim, trenutno, Jeep Renegade-a i Fiat 500X

Mokka je upravo dobila novi 1.6 CDTI motor.
Mislim da je preskupa za ono sto nudi. Imao sam priliku da sjednem u Mokku i enterijer je fino odradjen. Pozadi je prostranost na nivou Corse, meni to ne bi bio problem.
gtc

#3 Re: Opel Mokka

Post by gtc »

Kod nas je nema jer je relativno jako skupa, ali u Europi, a i u Americi i Kini (Buick Encore) se prodaje odlicno. Nekoliko puta su moralo povecavati kapacitete kako bi uspjevali da zadovolje trziste.
Za europsko trziste su se prvo proizvodile u Koreji, a sad u drugoj polovini prosle godine je proizvodnja prebacena u Spaniju.

Odnedavno je i 1.7 zamjenjen sa novim 1.6 dizelom.
4x4 imas u kombinaciji sa 1.4 TURBO benzincem sa 140ks i 1.6CDTI dizelom sa 136ks.
Ned071

#4 Re: Opel Mokka

Post by Ned071 »

ja sam kratko probao traxa, to ti je haman isto auto. meni se jako svidio. malo je bio tvrd ali nista strasno. lijepo vozi, super izgleda, ali je mali za porodicu sa cetvero djece. idealan za par a moze proci za par sa malim djeteteom. o kvarovima i ostalim kerefekama ne znam nista jer je nemoguce sa novim autom imati ta iskustva.
NoriDeNoir

#5 Re: Opel Mokka

Post by NoriDeNoir »

Hvala na ucescu u temi.
Kod mene se radi o mladom bracnom paru, trenutno bez djece.

Imam dobru kombinaciju za kupovinu navedenog auta, ali me jedino koleba to sto je kod nas dosta cudan stav ljudi o Opelu. Do sada nisam nikada imao Opel (samo VW) ali nemam predrasuda. Ali kad bliznjim svojima pokazem auto, svi kazu a pa lijep je a onda rekacija "aaa pa to je opel...".

Nisam neki poznavalac automobila, tj. prosjek muskog roda ali nisam siguran kakva je situacija sa prodajom Opela kasnije kao polovnog auta. Posto obicno svake 3-4 godine uradim "staro za novo" godio mi je do sada WV jer sam kasnije dobijao dobru cijenu rabljenog vozila. Pretpostavljam da ce sa Opelom biti to malo slabije ali ne znam o kojim ciframa govorimo . Da li se tu radi o hiljadu - dvije manje nego npr za polovnog VW-a ili je tu razlika znatno veca.

Takodjer kakvo je vase misljenje o AWD. Iako sam u prvom postu naveo da bi isao na tu varijantu, iskocila je nova prilika za CDTI motor sa 140KS i automatic mjenjacem (sto mi odgovara vise) ali samo sa FWD.
Da li je steta uzeti auto kao sto je Mokka i ne ici na AWD. Znam da ona nije pravo terensko vozilo i znam sta je SUV ali opet... Takodjer kod mene nema offrouda osim makadama kojeg je i golf prolazio bez problema, ali takodjer ima i brda i snjega kojeg sa AWD prolazim bez ikakvog zaleta ali sa golfom ili samo sa FWD moram ipak uzeti zalet.... Znaci ovo su sitnice ali opet...
ElRe

#6 Re: Opel Mokka

Post by ElRe »

Uz dobre gume (Goodyear, Pirelli...) i 2WD Mokka ce ici bez problema po opisanim terenima.
Mokka za sada odlicno drzi cijenu i kao polovan automobil, a kako ova klasa stalno raste mislim da ce i dalje drzati cijenu.
Opel se u BiH kao i VW bez vecih problema proda.
Ned071

#7 Re: Opel Mokka

Post by Ned071 »

NoriDeNoir wrote:Hvala na ucescu u temi.
Kod mene se radi o mladom bracnom paru, trenutno bez djece.

Imam dobru kombinaciju za kupovinu navedenog auta, ali me jedino koleba to sto je kod nas dosta cudan stav ljudi o Opelu. Do sada nisam nikada imao Opel (samo VW) ali nemam predrasuda. Ali kad bliznjim svojima pokazem auto, svi kazu a pa lijep je a onda rekacija "aaa pa to je opel...".

Nisam neki poznavalac automobila, tj. prosjek muskog roda ali nisam siguran kakva je situacija sa prodajom Opela kasnije kao polovnog auta. Posto obicno svake 3-4 godine uradim "staro za novo" godio mi je do sada WV jer sam kasnije dobijao dobru cijenu rabljenog vozila. Pretpostavljam da ce sa Opelom biti to malo slabije ali ne znam o kojim ciframa govorimo . Da li se tu radi o hiljadu - dvije manje nego npr za polovnog VW-a ili je tu razlika znatno veca.

Takodjer kakvo je vase misljenje o AWD. Iako sam u prvom postu naveo da bi isao na tu varijantu, iskocila je nova prilika za CDTI motor sa 140KS i automatic mjenjacem (sto mi odgovara vise) ali samo sa FWD.
Da li je steta uzeti auto kao sto je Mokka i ne ici na AWD. Znam da ona nije pravo terensko vozilo i znam sta je SUV ali opet... Takodjer kod mene nema offrouda osim makadama kojeg je i golf prolazio bez problema, ali takodjer ima i brda i snjega kojeg sa AWD prolazim bez ikakvog zaleta ali sa golfom ili samo sa FWD moram ipak uzeti zalet.... Znaci ovo su sitnice ali opet...

mogu ti reci iz prve ruke jer vozim opela. ima ga vec godinu dana, kupljen naravno polovan, do sada osim redovnih servisa i senzora bregaste nikakav problem. uzeo jer je kum vozio isti takav 2.0 dti sedam godina bez ijednog kvara. sada ima 1.7 cdti vec dvije godine nista. isto tako u familiji je astra j 1.7 cdti, kupljena dvije godine stara sa 118 hiljada na satu,. nikakvih problema.
opel je zahvalno auto, jeftinije za odrzavat, ne krade se. ima rijesen problem hrdje iz vremena kadetta i ima motore koji su odlicni, pogotovo ovi koje dijeli sa fiatom. uostalom, istrazivanja njemackog trzista su pokazala da je astra J 2.0 cdti auto sa ubjedljivo najmanje kvarova u toj klasi
ako mozes ici na novi 1.6 motor i pogon na sva cetiri tocka to je idealno. o automatiku ne znam nista.
uzmi opela slobodno, ima naravno boljih od opela ali odnos cijene, kvaliteta i opreme je mislim kod njih najposteniji. sa srecom sta god da odlucis
gtc

#8 Re: Opel Mokka

Post by gtc »

Mokka za sada jako dobro drzi cijenu jer je trazena, ja sam je pratim po mobile.de jer mi je zanimljiva isto i osim sto ih je prilicno malo polovnih uopste na prodaju, cijene se drze jako dobro.
Uopsteno problem sa prodajom takvog auta kasnije je broj ljudi koje zanima takvo vozilo, ali buduci da je sada taj segment jako atraktivan i biljezi konstantni rast mozes racunati da ces vjerovatno dobro proci sa prodajom koje god vozilo da odaberes iz te klase.

Moja preporuka, koja je cisto znaci moj stav i misljenje je da uzmes AWD, ako vec imas pare za to i ako ponekad ides na teren koji to zahtjeva, onda bi steta bila da uzmes SUV pa da zaglavis nekad u snijegu. Sramota :P hehehe
Sto se guma tice, neko je spomenuo Opel koliko ja znam na sve modele stavlja Continental gume, osim nekih rijetkih primjeraka koje sam vidio, ali to ne znam jesu li nesto po ovim nasim salonima dirali ili je stvarno tako.

I jos preporuka, ukoliko se odlucis za Opel vidim da u zadnje vrijeme razliciti saloni nude i razlicite cijene. U Sarajevu imas Betaniju na Sipu i Berlijetu na Alipasinom polju (i u Visokom).
Isto tako, ukoliko imas volje da se bavis time imas Grand auto Tuzla, Boras Mostar i Vitez i Neskovica Banja Luka i Bijeljina.
Vidio sam da razlika zna biti nekoliko hiljada km, pa nije lose provjeriti. Uopsteno, cuo sam da u Tz daju dosta vece popuste nevezano za proizvodjaca, radi trzista. Znam da su mnogi Audije kupovali u Inter autu Tuzla jer su bili i po 10.000km jeftiniji nego u ASA autu.
madner

#9 Re: Opel Mokka

Post by madner »

Realno, opel automatik i 4x4 = veca potrosnja.

Ako neces po zelengori ganjat domorodce, mozes komotno ostati na pogonu na dva tocka.
NoriDeNoir

#10 Re: Opel Mokka

Post by NoriDeNoir »

Ma stvar je u tome sto ne mogu nikako da prelomim u kome smjeru da idem, stvar je da moras birati izmedju automatik mjenjaca i AWD pogodna.

Ono sto me opredjeljuje za Automatic je veci komfor pri voznji. Nije da ne volim saltati i samostalno "odredjivati" obrtaje i slicno ali opet govorimo o SUV-u i o autu koje nije rođeni sportaš i sto ce takva voznja biti par puta godisnje kad mi nesto udari u glavu. Ostatak voznje mi sasvim godi automatic posebno ako uzmemo nase guzve i ostala cekanja gdje lijeva noga na kvacilu bukvalno utrne...

Ono sto me opredjejljuje za AWD je upravo ono sto si rekao da bi bilo smjesno da SUV zapadne u snijegu. Ali opet sa druge strane to su jos rjedje situacije.

Clan porodice ima SUV vise klase ali nisam siguran koliko je puta taj 4x4 tom SUV-u donio neku prednost u odnosu na klasicni FWD. Tako da tu nikako nisam nacisto
gtc

#11 Re: Opel Mokka

Post by gtc »

madner wrote:Realno, opel automatik i 4x4 = veca potrosnja.

Ako neces po zelengori ganjat domorodce, mozes komotno ostati na pogonu na dva tocka.
Nema te kombinacije, ili je jedno ili drugo samo.
gtc

#12 Re: Opel Mokka

Post by gtc »

NoriDeNoir wrote:Ma stvar je u tome sto ne mogu nikako da prelomim u kome smjeru da idem, stvar je da moras birati izmedju automatik mjenjaca i AWD pogodna.

Ono sto me opredjeljuje za Automatic je veci komfor pri voznji. Nije da ne volim saltati i samostalno "odredjivati" obrtaje i slicno ali opet govorimo o SUV-u i o autu koje nije rođeni sportaš i sto ce takva voznja biti par puta godisnje kad mi nesto udari u glavu. Ostatak voznje mi sasvim godi automatic posebno ako uzmemo nase guzve i ostala cekanja gdje lijeva noga na kvacilu bukvalno utrne...

Ono sto me opredjejljuje za AWD je upravo ono sto si rekao da bi bilo smjesno da SUV zapadne u snijegu. Ali opet sa druge strane to su jos rjedje situacije.

Clan porodice ima SUV vise klase ali nisam siguran koliko je puta taj 4x4 tom SUV-u donio neku prednost u odnosu na klasicni FWD. Tako da tu nikako nisam nacisto
Pa ako ti AWD ne treba onda uzmi automatik. Po gradu jeste zgodno mozda, mada u BiH gdje god da zivis nisu tolike guzve da je to nesnosno.
Ja uopsteno ne volim automatik i ne svidja mi se to, tako da nisam relevantan da o tome govorim.
530i

#13 Re: Opel Mokka

Post by 530i »

Ako nećeš uzimati AWD onda razmisli o nekom drugom autu, npr. Astri. Jer imati povišen auto a sa običnim pogonom je čisto gubljenje i na potrošnji i na performansama.
gtc

#14 Re: Opel Mokka

Post by gtc »

ma 1.6 CDTI 136ks AWD Cosmo i boli te briga :P
jedno 45-50000 dodje i to je to hehehe
Ned071

#15 Re: Opel Mokka

Post by Ned071 »

il dottore

#16 Re: Opel Mokka

Post by il dottore »

Bio sam neki dan u opelovom salonu na alipasinu i vidio ispred salona par suzuki sx4...
Po meni kupovina ovog suzukija je bolja opcija nego kupovina opel mokke
citroen xm

#17 Re: Opel Mokka

Post by citroen xm »

Oni su dosta jeftiniji.
Sodom1

#18 Re: Opel Mokka

Post by Sodom1 »

Ima li Jymni-a, kako se oni krecu!
sema911s

#19 Re: Opel Mokka

Post by sema911s »

il dottore wrote:Bio sam neki dan u opelovom salonu na alipasinu i vidio ispred salona par suzuki sx4...

Sx4 je star vec deset I vise godina, malo mu face lift uradili
Ali mehanicki,. I kod sx4gledat benzinski motor
citroen xm

#20 Re: Opel Mokka

Post by citroen xm »

Ima i ovaj novi SX4 Cross
iceman ze

#21 Re: Opel Mokka

Post by iceman ze »

Suzuki sx4 ili Jeep Renegade....ipak njihovi konstruktori znaju sta je 4x4 pogon imaju mnoge dokaze u proslosti. Drugo je sto su svi zinuli na tzv. suv segment, pa cak i stari Rols Rojsonja hoce dio kolaca na trzistu... :-D
Frutek

#22 Re: Opel Mokka

Post by Frutek »

Žestoko precijenjeno sranje ta Mokka. Al eto, u Europi im prodaja dobro ide (takodje neshvatljivo).
Vozim Insigniju, da ne bude da pričam protiv Opela, al tu Mokku koja moze da košta i +50.000 KM ne bi ni pogledao...

Wanna be SUV :run:
il dottore

#23 Re: Opel Mokka

Post by il dottore »

sema911s wrote:
il dottore wrote:Bio sam neki dan u opelovom salonu na alipasinu i vidio ispred salona par suzuki sx4...

Sx4 je star vec deset I vise godina, malo mu face lift uradili
Ali mehanicki,. I kod sx4gledat benzinski motor
Gledano iz ugla cijene
Sx4 sa 1,6 motorom, 4x4, kosta oko 24 hiljade
Mokka sa 1,6 motorom i prednjim pogonom kosta oko 32k
citroen xm

#24 Re: Opel Mokka

Post by citroen xm »

Nije li Moka ipak malo veća od SX4?
golfiista

#25 Re: Opel Mokka

Post by golfiista »

S obzirom da si u dilemi da li uz Opela odabrati prednji ili zadnji pogon, kao i u odabiru vrste prenosa, sto god da odaberes male su sanse da pogrijesis opet. :lol:
Post Reply