Obavezna oprema za auto ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- respo
#26 Re: Obavezna oprema za auto ?
i onima koji upale maglenjake prednje a nigdje magle
-
Dady
#27 Re: Obavezna oprema za auto ?
Pa to auto vozi izgleda na sijalice a ne na benzin.sparky wrote:na cliu 3 svakih 10 danainsomnia78 wrote:A inace sijalice crkavaju jednom sedmicno
s' moje sokoćalo
doduse,lako se i mjenjaju osim ako je ruka ko lopata
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
- sorcerer
#28 Re: Obavezna oprema za auto ?
to upale da im auto opasnije izgleda i da budu cool....respo wrote:i onima koji upale maglenjake prednje a nigdje magle
-
Naslovnica
#29 Re: Obavezna oprema za auto ?
Može li se umjesto rezervne gume imati set za ljepljenje gume s kompresorom?
- sparky
#30 Re: Obavezna oprema za auto ?
Može po zakonu, samo sto taj set ne pomaže u nekim situacijama na cesti.Naslovnica wrote:Može li se umjesto rezervne gume imati set za ljepljenje gume s kompresorom?
-
Naslovnica
#31 Re: Obavezna oprema za auto ?
Hvala na odgovoru!sparky wrote:Može po zakonu, samo sto taj set ne pomaže u nekim situacijama na cesti.Naslovnica wrote:Može li se umjesto rezervne gume imati set za ljepljenje gume s kompresorom?
- Kurent
#32 Re: Obavezna oprema za auto ?
Pozdrav svima,
imam jedno pitanje ili bolje reći dilemu za rezervni točak. Imam noviji auto u kojem je skroz ukinuto mjesto za rezervni točak. Mislim da ni jedno novije auto ne posjeduje više rezervni točak. Auto je registrovan u Njemačkoj i pravila o tome šta treba a šta ne treba se u mnogome razilaze. Bio sam već x puta sa tim autom u BiH ali me još nikada nije zaustavila policija. Sada razmisljam u slučaju da me zaustavi, šta raditi? Inače sam ADAC član tako da je u slučaju bilo čega na putu odgovoran BIHAMK. Ista stvar je i sa sijalicama (imam xenone) i sa sajlom (ovo danas prvi put čujem). Ovdje su tri stvari obavezne: prsluk, trokut i prva pomoć.
Ima li neko iskustva po ovom pitanju?
imam jedno pitanje ili bolje reći dilemu za rezervni točak. Imam noviji auto u kojem je skroz ukinuto mjesto za rezervni točak. Mislim da ni jedno novije auto ne posjeduje više rezervni točak. Auto je registrovan u Njemačkoj i pravila o tome šta treba a šta ne treba se u mnogome razilaze. Bio sam već x puta sa tim autom u BiH ali me još nikada nije zaustavila policija. Sada razmisljam u slučaju da me zaustavi, šta raditi? Inače sam ADAC član tako da je u slučaju bilo čega na putu odgovoran BIHAMK. Ista stvar je i sa sijalicama (imam xenone) i sa sajlom (ovo danas prvi put čujem). Ovdje su tri stvari obavezne: prsluk, trokut i prva pomoć.
-
Throttle
#33 Re: Obavezna oprema za auto ?
Moras se pridrzavati zakona drzave u kojoj vozis..da izbjegnes neugodnosti, kupis najjeftiniji set sijalica i sajlu, to je sve 10-15KM i ne peglas se sa policijom bezveze.. dok nasem ovnu objasnis da imas xenone ili led sijalice i da ih ne mozes sam zamijenit, lakse pokazat i svi sretni..za rezervnu gumu imas set za reparaciju pa se mozes na to izvadit
- kabal1337
#34 Re: Obavezna oprema za auto ?
Moras imati. Ja znam jednog covjeka kojem je policajac pisao kaznu za opemu. Jer nije imao dovoljam broj sijalica... Tako kao sto ti rece momak. Kupi najjeftinije stavi, da se ne peglasKurent wrote:Pozdrav svima,
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#35 Re: Obavezna oprema za auto ?
Majstor ne moze zamijeniti sijalicu na meganu psuje sve bi zapalio izreze se 
- amar1994
#36 Re: Obavezna oprema za auto ?
Black swan wrote:Majstor ne moze zamijeniti sijalicu na meganu psuje sve bi zapalio izreze se
- Ned071
#37 Re: Obavezna oprema za auto ?
I polisu osiguranja... 30 km kaznaThrottle wrote:Moras se pridrzavati zakona drzave u kojoj vozis..da izbjegnes neugodnosti, kupis najjeftiniji set sijalica i sajlu, to je sve 10-15KM i ne peglas se sa policijom bezveze.. dok nasem ovnu objasnis da imas xenone ili led sijalice i da ih ne mozes sam zamijenit, lakse pokazat i svi sretni..za rezervnu gumu imas set za reparaciju pa se mozes na to izvadit
- Kurent
#38 Re: Obavezna oprema za auto ?
Je li ima neko neki online link za ovo što mi treba? Znači: sajla, sijalice i set za lijepljenje gume. Ili kada sledeći put dođem gdje da kupim? Inače sam iz Tuzle... Hvala!Throttle wrote:Moras se pridrzavati zakona drzave u kojoj vozis..da izbjegnes neugodnosti, kupis najjeftiniji set sijalica i sajlu, to je sve 10-15KM i ne peglas se sa policijom bezveze.. dok nasem ovnu objasnis da imas xenone ili led sijalice i da ih ne mozes sam zamijenit, lakse pokazat i svi sretni..za rezervnu gumu imas set za reparaciju pa se mozes na to izvadit
-
Throttle
#39 Re: Obavezna oprema za auto ?
Sajla za vucu, prvu pomoc, set sijalica, trokut, reflektirajuci prsluk, alat za zamjenu tocka i rezervni tocak (ti vjerovatno imas pribor za krpljenje i kompresor).. mislim da sam sve nabrojao...
mozes kupiti u bilo kojoj prodavnici autodijelova, vecim marketima koji imaju autokozmetiku i opremu, najcesce i na benzinskoj pumpi i slicno...
mozes kupiti u bilo kojoj prodavnici autodijelova, vecim marketima koji imaju autokozmetiku i opremu, najcesce i na benzinskoj pumpi i slicno...
- Kurent
#40 Re: Obavezna oprema za auto ?
Hvala!Throttle wrote:Sajla za vucu, prvu pomoc, set sijalica, trokut, reflektirajuci prsluk, alat za zamjenu tocka i rezervni tocak (ti vjerovatno imas pribor za krpljenje i kompresor).. mislim da sam sve nabrojao...
- supercali
#41 Re: Obavezna oprema za auto ?
Iako nije obavezno ja u autu imam i mali pp aparat iako nisam plinas za svaki slucaj
- amar1994
#42 Re: Obavezna oprema za auto ?
supercali wrote:Iako nije obavezno ja u autu imam i mali pp aparat iako nisam plinas za svaki slucaj
i ja ga imam u gepeku
-
530i
#43 Re: Obavezna oprema za auto ?
Konzum, Robot, Bingo...svi oni drže te setove obavezne opreme.Kurent wrote: Je li ima neko neki online link za ovo što mi treba? Znači: sajla, sijalice i set za lijepljenje gume. Ili kada sledeći put dođem gdje da kupim? Inače sam iz Tuzle... Hvala!
-
vnm
#44 Re: Obavezna oprema za auto ?
Pravilnik o dimenzijama, ukupnoj masi itd. kaze:
Član 145.
...
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni
nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo
posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili
pjena u boci pod pritiskom, itd.).
Član 150.
(1) Motorna vozila, osim mopeda, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla
i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju moraju imati, na
vidljivom mjestu, rezervne sijalice i osigurače najmanje za polovicu sijaličnih mjesta
dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu sijalicu za
jednostruka sijalična mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo sijalicu.
(2) Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne
moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.
Naravno nezahvalno je prepirati se sa policijom, pogotovo ako vozis auto stranih registarskih oznaka, ali meni da pise kaznu jer nemam rezervni xenon ili gumu, na sud bi hladno isao.
Član 145.
...
(2) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ako su gume ili naplatci opremljeni
nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju s ispuhanom gumom.
(3) Rezervni točak ne moraju imati motorna i priključna vozila ukupne mase do 3,5 t ako vozilo
posjeduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje ispuhane gume (npr. sprej ili
pjena u boci pod pritiskom, itd.).
Član 150.
(1) Motorna vozila, osim mopeda, lakog motocikla, lakog tricikla i četverocikla, motocikla, tricikla
i četverocikla, traktora, autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju moraju imati, na
vidljivom mjestu, rezervne sijalice i osigurače najmanje za polovicu sijaličnih mjesta
dvostrukih uređaja za osvjetljavanje ceste i za davanje svjetlosnih znakova i po jednu sijalicu za
jednostruka sijalična mjesta kod kojih je moguće zamijeniti samo sijalicu.
(2) Vozila koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti (ksenon, neon, LED i sl.), ne
moraju imati rezervne sijalice za ta rasvjetna tijela.
Naravno nezahvalno je prepirati se sa policijom, pogotovo ako vozis auto stranih registarskih oznaka, ali meni da pise kaznu jer nemam rezervni xenon ili gumu, na sud bi hladno isao.
- malwarebyte
#45 Re: Obavezna oprema za auto ?
---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:43, edited 1 time in total.
- Industrialyzer
#46 Re: Obavezna oprema za auto ?
Prva pomoc, prsluk, trougao, sijalice, uze za vucu, rezervni tocak ili set za krpljenje gume i to je to. PP aparat je obavezan za auta na plin.malwarebyte wrote:Da li ova lista vrijedi i za 2019 ? Nedavno sam kupio auto pa da odmah vidjeti šta mi nedostaje ?Decerto wrote: - prva pomoc
- pp aparat
- reflektirajuci prsluk
- trougao
- zimska oprema
- rezervne sijalice
- uze za vucu
- rezervni tocak
- alat za zamjenu
- malwarebyte
#47 Re: Obavezna oprema za auto ?
---
Last edited by malwarebyte on 25/10/2021 00:43, edited 1 time in total.
- Industrialyzer
#48 Re: Obavezna oprema za auto ?
Sve isto vazi i za zimu. Lanci nisu obavezni ukoliko su na autu zimske gume koje imaju dubinu sare propisanu zakonom. Ali to je zakonski, realno, nije lose imati u gepeku lance, neku malu lopatu na snijeg, deku ako dodje do kvara i moras cekati u autu par sati itd.malwarebyte wrote:Super, hvala na odgovoru. Šta spada pod obaveznu opremu tokom zimske sezone ? ovo gore plus lanci ili još neštoIndustrialyzer wrote:
Prva pomoc, prsluk, trougao, sijalice, uze za vucu, rezervni tocak ili set za krpljenje gume i to je to. PP aparat je obavezan za auta na plin.
Lanci su obavezni samo u posebno odredjenim dijelovima, najcesce su to neki planinski prevoji.
- O'zone
- Globalni moderator
#49 Re: Obavezna oprema za auto ?
Imal gdje uzeti unaprijed spakovane vreće pijeska za malo teretno vozilo?
- Bakir1
#50 Re: Obavezna oprema za auto ?
to je obavezna oprema za vozila preko 3.5 tone.
a ukoliko ti treba stovariste vreca frakcije 5 KM
a ukoliko ti treba stovariste vreca frakcije 5 KM