KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#476 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by drndalo »

Ma jok, ja prvo konto obratno, a kad je vec isporucen skontam da sam se zezno... Sad vozam... :lol:
amar1994

#477 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

Dobro je pa nisi na seriji 2 MPV-u zavrsio :mrgreen: , ja gluposti od BMWa :run:
basicm

#478 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by basicm »

drndalo wrote:Ma jok, ja prvo konto obratno, a kad je vec isporucen skontam da sam se zezno... Sad vozam... :lol:
Ma u zdravlju vozao, ali znas ono vece auto= manja cuna i suprotno :mrgreen:

Trebo sam ja land cruisera uzeti...
drndalo

#479 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by drndalo »

basicm wrote:
drndalo wrote:Ma jok, ja prvo konto obratno, a kad je vec isporucen skontam da sam se zezno... Sad vozam... :lol:
Ma u zdravlju vozao, ali znas ono vece auto= manja cuna i suprotno :mrgreen:

Trebo sam ja land cruisera uzeti...
Vidis da se pravim skroman...? ;-)
madner

#480 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by madner »

Profil za pisanje wrote:
madner wrote:
Tomahawk11 wrote:Kako je kompleks kad kažeš da nema smisla da te neko ubjeđuje da je bolji Mercedes sa 300 k na satu od nove KIA-e?
Pa nisi rekao koji je Mercedes. Ima nekih koji su sigurno losiji, ali vecina ja bolja.

Recimo vjerovatno je dosta novih Kia bolje od A klase iz '99. Ali nije od nove E klase koja je za godinu dana presla 300 k :D
Možda nije pravilan uporednik ali skoro sam na par dana koristio B klasu 180d sa 7G-DCT mjenjačem iz 2017. Auto prešlo 30.000 km. Prešao sa njim 800 km. Od opreme mislim da je imao skoro sve. Ukuona cijena vozila oko 38.000 €.

Nisam primjetio da je u nečemu to auto bolje od Sportage. Čak mi je Infotainment bolje riješen kod Kia.
Pa sad, ako je od opreme imao skoro sve imao je jako puno stvari koje su puno bolje.
Mjenjac pod 1.
Svijetla pod 2.
Distronic najbitniji.
Infotainment je u premium segmentu bez dodira, to je plus.

Da ne govorim koliko su bolja sjedista i materijali unutra.
madner

#481 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by madner »

Nadzornik wrote:
madner wrote:
Nadzornik wrote:
Da,i to 1.7 CRDI a zamisli samo kako ide ova zvjer GT Sportage 2.0 od 184 ks,mogu mnoge svabe samo da mu vide ledja... :D

Image
To bi bilo ok 2007, motor od prvog Tiguana. Ovaj novi, 2017 ima dva dizel motora sa malo i puno vise snage.
Mislim za koju svapsku konkurenciju bi to trebalo biti impresivno? :D
KIA Sportage ma 4 dizel motora i to 116,136,141 i 184. ks i dva benzinca 132 i 177 ks.

Ovo ti nazivas autom... :D

Image

Moze se mozda porediti sa KIA Seul EV a i lice kao da ih je isti babo pravio... :D

Image
EV ofirno kopira BMW, ne VW.
Izasao je Tiguan B, on ima dizel motore od 150, 190 i 240 ks.

Razumijem da zelis poredbu sa prvim Tiguanom, tu zaista ima gotovo sve sto je ovaj nudio 2007, ali izasla je nova verzija.
muha_sa

#482 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by muha_sa »

Nadzornik wrote:
madner wrote:Ovo se fakat hvale da mogu cak 200 nagurati? :D
Da,i to 1.7 CRDI a zamisli samo kako ide ova zvjer GT Sportage 2.0 od 184 ks,mogu mnoge svabe samo da mu vide ledja... :D

Image
sad bih ga kupio da mu izgled ne kvari onaj poklopac dje se gorivo toci :-)
Profil za pisanje

#483 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Profil za pisanje »

Profil za pisanje wrote:Možda nije pravilan uporednik ali skoro sam na par dana koristio B klasu 180d sa 7G-DCT mjenjačem iz 2017. Auto prešlo 30.000 km. Prešao sa njim 800 km. Od opreme mislim da je imao skoro sve. Ukuona cijena vozila oko 38.000 €.

Nisam primjetio da je u nečemu to auto bolje od Sportage. Čak mi je Infotainment bolje riješen kod Kia.
madner wrote:Pa sad, ako je od opreme imao skoro sve imao je jako puno stvari koje su puno bolje.
Mjenjac pod 1.
Svijetla pod 2.
Distronic najbitniji.

- mjenjač dct na b 180d nije jača strana. Konstanto je potrebno ručno prebacivanje. Ništa bolji od kkia
- svjetla na sportage su bi xenon sa osvjetljavanje u krivini. Ni u čemu ne zaostaju u snopu svjetlosti za b klasom
- sportage jedino nema adaptivni tempomat što meni i nije neki nedostatak sa obzirom na naše ceste, vremenske uslove i načain vožnje

- Infotainment nije neki plus ako sam u navigaciji i žeim prebaciti radio stanicu pa moram u toku vožnje joystickom pipati po sistemu ili ako želim telefonirati i slično. Izgleda lijepo ali nije praktično. Mislim da je Kia to bolje riješila. Jedno dugme i već mogu telefonirati ili jedno dugme i na slijedećoj sam radio stanici.

Sjedišta jesu malo bolja ali nije to sad ogronna razlika. Materijali unutra u b klasi nisu sigurno premium i nisam primjetio zbog čega bi se sportage postidio.

Sad kritikovati bez iskustva je jedno. To isto kao da počenem pričati kako Scania pravi bolje kamione od MAN a nisam vozio ni jedan.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#484 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by konektovan »

Scania je svakako bolja od Man-a, nema sumnje u to. :mrgreen:
Nadzornik

#485 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

konektovan wrote:Scania je svakako bolja od Man-a, nema sumnje u to. :mrgreen:
Sta ba,nema bez FAP-a nista,kod ovih drugih mozes glavom opaliti rucku od panorame... :D
Nadzornik

#486 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

muha_sa wrote: sad bih ga kupio da mu izgled ne kvari onaj poklopac dje se gorivo toci :-)
Sta fali poklopcu ziv bio,na krivoj je strani,nije kao kod svabe na desnoj strani,hm ovi Koreanci kao da prave samo za Engleze... :D
Nadzornik

#487 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Jos malo unutrasnjosti novog Sportage... :thumbup:

Image

Image
muha_sa

#488 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by muha_sa »

Nadzornik wrote:
muha_sa wrote: sad bih ga kupio da mu izgled ne kvari onaj poklopac dje se gorivo toci :-)
Sta fali poklopcu ziv bio,na krivoj je strani,nije kao kod svabe na desnoj strani,hm ovi Koreanci kao da prave samo za Engleze... :D
nekako mi oblik nije po ukusu :-) :D
Nadzornik wrote:Jos malo unutrasnjosti novog Sportage... :thumbup:

Image

Image
gledaj mu šantavog volana :-)

još jedan razlog da ga ne kupim
Nadzornik

#489 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

muha_sa wrote: gledaj mu šantavog volana :-)

još jedan razlog da ga ne kupim
Jos jedno auto koje neces kupiti... :D
madner

#490 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by madner »

Profil za pisanje wrote:
Profil za pisanje wrote:Možda nije pravilan uporednik ali skoro sam na par dana koristio B klasu 180d sa 7G-DCT mjenjačem iz 2017. Auto prešlo 30.000 km. Prešao sa njim 800 km. Od opreme mislim da je imao skoro sve. Ukuona cijena vozila oko 38.000 €.

madner wrote:Pa sad, ako je od opreme imao skoro sve imao je jako puno stvari koje su puno bolje.
Mjenjac pod 1.
Svijetla pod 2.
Distronic najbitniji.

- mjenjač dct na b 180d nije jača strana. Konstanto je potrebno ručno prebacivanje. Ništa bolji od kkia
- svjetla na sportage su bi xenon sa osvjetljavanje u krivini. Ni u čemu ne zaostaju u snopu svjetlosti za b klasom
- sportage jedino nema adaptivni tempomat što meni i nije neki nedostatak sa obzirom na naše ceste, vremenske uslove i načain vožnje

- Infotainment nije neki plus ako sam u navigaciji i žeim prebaciti radio stanicu pa moram u toku vožnje joystickom pipati po sistemu ili ako želim telefonirati i slično. Izgleda lijepo ali nije praktično. Mislim da je Kia to bolje riješila. Jedno dugme i već mogu telefonirati ili jedno dugme i na slijedećoj sam radio stanici.

Sjedišta jesu malo bolja ali nije to sad ogronna razlika. Materijali unutra u b klasi nisu sigurno premium i nisam primjetio zbog čega bi se sportage postidio.

Sad kritikovati bez iskustva je jedno. To isto kao da počenem pričati kako Scania pravi bolje kamione od MAN a nisam vozio ni jedan.
Nije problem kod 180d mjenjac nego motor. Nema snage za iole ostriju voznju. Za penzionersku voznju je medjutim sasvim ok, salta fino, ima dobre brzine za 60 / 80 / 130 tako da je potrosnja odlicna.

Imam trenutno bixenone sa adaptivnim svjetlima i pracenjem krivine. Led matrica je opet dosta bolja, nije razlika bas kao sto je bila izmedju halogenki i xenona, ali je puno bolja. Kia to ne nudi.
Probaj distronic po Sarajevskim guzvama. Umjesto da mrzis Aliju sto nije pomakao broj spura od vremena kada je bilo 10x manje auta, opusteno posmatras situaciju. To i autoput.

Za infotainment ne moras nista sa okruglim salterom u sredini raditi. Tj, mozes sve uraditi bez da ruka napusti volan. Plus: ne znam kakav je sa glasovnim komandama na nasem, na Njemackom radi skroz ok.

Nisu premium, ali su daleko bolja od Kia plastike.

Ljudi izadju iz golfa 2 u Sportage i kazu nisam bolje auto vozio. I to stoji, samo kazem kasni jednu generaciju za konkurencijom.
amar1994

#491 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

KOji si ti kralj :lol: , od auta koje kosta Boga oca kad je opremljen se ocekuje vise :-)

Takodje se ocekuje da se ne natakari display , nego da se fino ukomponuje u tablu :-)
Nadzornik

#492 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Cetiri generacije KIA Sportage

1994-2002

Image

2004-2010

Image

2010-2016

Image

Od 2016

Image
Nadzornik

#493 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Tuning KIA Sportage Cobra-Sor

Image

https://cobra-sor.com/KIA-SPORTAGE-2016-
amar1994

#494 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

Ma vala , tišu tamo :skoljka:

Image
salim se malo , sve je to u 10deka :D
Nadzornik

#495 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:Ma vala , tišu tamo :skoljka:

Image
salim se malo , sve je to u 10deka :D
Upravu si,zao mi je samo sto ce za nekih desetak godina sva auta ici na struju.
Ona draz,zvuk motora ce se potpuno izgubiti a ljudi ce tada na forumima raspravljati koji auto ima vecu bateriju i koji moze
vise km preci sa jednim punjenjem.
Dodjes nekome u goste i odmah auto prikljucis u garazi da se puni dok ti kaficu popijes.
Nema ono vise,haj jarane poguraj me malo da upalim... :D
promaha

#496 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by promaha »

E jbg jarane draz i ljubav prema motorima na fosilna goriva i dizel kia ne idu u istu temu :D
Profil za pisanje

#497 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Profil za pisanje »

madner wrote:
Profil za pisanje wrote:

Mjenjac pod 1.
Svijetla pod 2.
Distronic najbitniji.

Nije problem kod 180d mjenjac nego motor. Nema snage za iole ostriju voznju. Za penzionersku voznju je medjutim sasvim ok, salta fino, ima dobre brzine za 60 / 80 / 130 tako da je potrosnja odlicna.

Imam trenutno bixenone sa adaptivnim svjetlima i pracenjem krivine. Led matrica je opet dosta bolja, nije razlika bas kao sto je bila izmedju halogenki i xenona, ali je puno bolja. Kia to ne nudi.
Probaj distronic po Sarajevskim guzvama. Umjesto da mrzis Aliju sto nije pomakao broj spura od vremena kada je bilo 10x manje auta, opusteno posmatras situaciju. To i autoput.

Za infotainment ne moras nista sa okruglim salterom u sredini raditi. Tj, mozes sve uraditi bez da ruka napusti volan. Plus: ne znam kakav je sa glasovnim komandama na nasem, na Njemackom radi skroz ok.

Nisu premium, ali su daleko bolja od Kia plastike.

Ljudi izadju iz golfa 2 u Sportage i kazu nisam bolje auto vozio. I to stoji, samo kazem kasni jednu generaciju za konkurencijom.
Radi se o novcu. Uloženo dobijeno. Mislim da sa akcijama i popustom može dobro auto kupit.
Nije premium ali ne mora ni biti za te pare, a ipak se dobije više nego solidno auto.

A za one koji su zainteresovani za ovo auto mogu pročitati testove raznih priznatih portala i časopisa. Ne znam da su ga neki kudili.
Koliko ga je Auto Bild hvalio mislio bi čovjek da su plaćeni da kako bi na testu prošao bolje od ostalih. A nije Njemac.
madner

#498 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by madner »

Ne sporim da u toj jednacini ima nekog smisla, jer sa popustima i akcijama jesu u Njemackoj daleko najeftiniji.
Sto je meni opet sasvim normalno jer kaskaju citavu generaciju sa tehnologijom, da kupujem novi mobitel sa tehnologijom iz 2014 ocekivao bi da bude puno jeftiniji od zadnjeg krika.

Problem je ova lazna reklama od ovakvih subjektivnih upisa.

Ne nije auto na nivou konkurencije, ali za iste pare se dobije vise nego kod konkurencije.
Nadzornik

#499 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

KIA Sportage dizel motor.

Image
Nadzornik

#500 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

2017 New Kia Sportage Exterior and Interior

Post Reply