KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nadzornik

#1601 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

amar1994 wrote:hahaha da , znas da su ovi iz azije uvijek konzervativni :D
:thumbup:

Azijati nebi bili ono sto jesu da sve do tancine ne isplaniraju a ne ko ovi nasi Balkanci,lako ce mo... :D

Ono kontam,Hrvatska ima dobre puteva ali izgleda da ih lose gorivo zeza... :?
Haris.ba

#1602 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Haris.ba »

Ma ko bi to naservisirao da se mora svake godine u servis. :mrgreen: Lakse puknuti servis svake 2 godine. Izdrzace motor 5 do 7 godina kada je u garanciji, a i u Zapadnoj Evropi prosjecno uzima novi model. Jos ko udje u masinu lizinga, boli ga briga.

Nije to samo do Kije.

Ja da vozim 100% voznje na autoputu ne bih cekao 2 godine. Jos sa dizelom. Al svakom njegovo.
Nadzornik

#1603 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Haris.ba wrote:
Ja da vozim 100% voznje na autoputu ne bih cekao 2 godine. Jos sa dizelom. Al svakom njegovo.
Ovdje govorimo o novom autu,prvih 6 godina,svake 2 godine ili 30.000 km a zatim svake godine bez obzira na predjene kilometre.
Haris.ba

#1604 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Haris.ba »

Kakve veze sto je novo? Tada vazi jedna hemija i fizika? A kada malo auto ostari druga?

Stvarno me zanima. U cemu je fazon da ulje moze izdrzati dvije godine.
Nadzornik

#1605 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

Haris.ba wrote:Kakve veze sto je novo? Tada vazi jedna hemija i fizika? A kada malo auto ostari druga?

Nekada su automobili bili zahtjevniji za odrzavanje pa se pri svakom stajanju za dolivanje goriva obavezno provjeravao i nivo ulja u motoru.
Nivo je tada rapidno padao pa je bilo obavezno da se u gepeku nalazi i kantica sa uljem... :D
Tehnologija je u medjuvremenu napredovala pa je potrosnja ulja gotovo nepostojeca... 8)

Generalno je pravilo da se motorno ulje i filter ulja kod modernih benzinaca i dizelasa mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara.
Moderna sinteticka ulja kakva koristi vecina novijih automobila toliko su kvalitetna i trajna da za skracivanje propisanih intervala nema potrebe.

Na kvalitet motornog ulja osim prijedjenih kilometra utice i nacin voznje.

Posebno treba obratiti paznju ako:

Vozimo prikolicu.
Vozimo iskljucivo po gradu.
Vozimo ispod 50 km/h.
Vozimo puno kratkih relacija (ispod 7 km) na niskoj temperaturi.
Cesto drzimo motor na niskim obrtajima.

Sve ovo gore navedeno utice na potrosnju i kvalitet motornog ulja.

Eto,ja sam ovo izmedju ostalog nasao na internetu gdje majstori i strucnjaci objasnjavaju i mislim da je dovoljno.
Haris.ba

#1606 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Haris.ba »

Hvala na odgovoru. Ne bih širio na ovoj temi.

Ko god hoće sportaž, neka ne razmišlja o dvogodišnjem servirisanju (ako ne preteknu kilometri). Barem u BiH. To je moje mišljenje.
TheGodfather001

#1607 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by TheGodfather001 »

Nadzornik wrote:
Haris.ba wrote:Kakve veze sto je novo? Tada vazi jedna hemija i fizika? A kada malo auto ostari druga?

Nekada su automobili bili zahtjevniji za odrzavanje pa se pri svakom stajanju za dolivanje goriva obavezno provjeravao i nivo ulja u motoru.
Nivo je tada rapidno padao pa je bilo obavezno da se u gepeku nalazi i kantica sa uljem... :D
Tehnologija je u medjuvremenu napredovala pa je potrosnja ulja gotovo nepostojeca... 8)

Generalno je pravilo da se motorno ulje i filter ulja kod modernih benzinaca i dizelasa mijenjaju svakih 20.000 do 30.000 kilometara.
Moderna sinteticka ulja kakva koristi vecina novijih automobila toliko su kvalitetna i trajna da za skracivanje propisanih intervala nema potrebe.

Na kvalitet motornog ulja osim prijedjenih kilometra utice i nacin voznje.

Posebno treba obratiti paznju ako:

Vozimo prikolicu.
Vozimo iskljucivo po gradu.
Vozimo ispod 50 km/h.
Vozimo puno kratkih relacija (ispod 7 km) na niskoj temperaturi.
Cesto drzimo motor na niskim obrtajima.

Sve ovo gore navedeno utice na potrosnju i kvalitet motornog ulja.

Eto,ja sam ovo izmedju ostalog nasao na internetu gdje majstori i strucnjaci objasnjavaju i mislim da je dovoljno.
Za svaku zemlju se odredi oznaka servisnog intervala (barem je za moja prethodna 2 vozila tako) i oznaka se nalazi na kvadratnoj naljepnici na prvoj stranici uputstva za rukovanje vozilom.
Drugo, u mojoj servisnoj knjižici, u rubrici napomena, kaže:"Motor troši veoma malo ulja. Potrošnja ulja može biti do 0.5 l / 1000 km u zavisnosti od stila vožnje i uslovia eksploatacije vozila. Potrošnja ulja može biti i neznatno veća od navedene tokom prvih 5000 kilometara. Nivo ulja se mora provjeravati u redovnim intervalima. Preporučujemo provjeru nivoa ulja nakon svakog sipanja goriva (refuel) ili prije planiranog dužeg putovanja."
Također, posebno naglašavaju da se zamjena ulja vrši na svakih 7500km u zemljama u kojima gorivo sadržava velike količine sumpora.
Možda u zemljama gdje postoji efektivna, objektivna i nezavisna kontrola goriva i derivata, preporučeni interval za zamjenu ulja je 20000 ili 30000 ili 2 godine, ali u BiH (zbog divljeg tržišta) po preporuci proizvođača i ovlaštenog prodavca servisni interval je 15000km ili 1 godina. Ovo je sve za motor 2.0 TDI CR 125 kw.
golfiista

#1608 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

Za sve buduce vlasnike Kia vozila.
Servis je na 20k km ili 1 godina. Tolerancija je 1000 km ili 1 mjesec.
Garancija ne pokriva lamelu. Garancija na prohrđavanje je 7 godina.
Sportage odlican. 155 km za jedan dan.
Posebnih zamjerk.nemam, sem sto se samo prozor vozaca spusta na jedan dodir, dok se podize dok drzis prekidac, kao sto.je slucaj i za sve ostale prozore, mogli su o tome povesti racuna. Dalje, ako se auto zakljuca a prozor ostane spusten isti se ne moze podici bez da se otkljuca auto, upali kontakt i pritisne prekidac, to mi je malo.peglativno. Izolacija dobra, motor ima lijep, na momente ostar zvuk. Neravnine upija odlicno. Nista ne skripi, ne cvili i auto je jako dobro sklopljen. Mala zamjerka ide na multimediju jer prilikom viber poziva moras je javiti na telefon da bi uapostavio poziv u autu. Zamjerka i na mjesta za odlaganje, ne za kljuceve, boce, novcanik i slicno, vec za mobitel, kod mene je s8+ i moram ga drzati na mjestu predviđenom za case ili boce. Naslonjac za ruku je mogao biti malo duzi. Pretinac ispod naslonjaca dobar, velik i dubok, ali ne i hlađen. Klima radi odlicno.
Prekidaci kvalitetni, upareni sa touch screenom i to mi je extra jer nisi osuđen da tipkas po ekranu dok vozis. Pozadi mjesta za putnike ko u prici, ja sam skoro 190 cm i iza mene moze jos jedan ja sjesti i da ne dodiruje koljenima sjediste ispred. Osjecaj za volanom je ok, nije direktan i mocan kao u BMW-.a, ali je bolji od recimo od passata iz prosle generacije. Sa vecom brzinom dobije i na tezini. Sportage je atraktivan i lijep auto kada se gleda sa bilo koje strane sto je, po meni nedostajalo Hyundaiju sve do par godina unazad, jer ako je lijep naprijed, sa boka.je odron i obratno. Kod Kije je to prevaziđeno i fkt sam gledao dosta modela u salonu i svaki je pravo vizuelno privlacan. Sve u svemu sigurno ne bih razmisljao o T rocu ili Skodi Karoq kako li se vec zove, jer tajj kutijast dizajn gledam vec 20 godina i fakat mi se vec zgadio.

Malo sam nabacao, ali eto to su neki prvi utisci. Svakako bih ljubiteljima automobila preporucio da odu na test voznju, besplatna je insiguran sam da bi na neki nacin stekli potpuniju sliku o onome sto je Kia napravila posljednjih godina.
vauvau

#1609 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by vauvau »

Samo 7 godina garancija na prohrđavanje? Malo. Gdje je proizveden?
golfiista

#1610 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

vauvau wrote:Samo 7 godina garancija na prohrđavanje? Malo. Gdje je proizveden?
Proizveden je u Slovackoj. Karoserija je pocincana i garancija na lim je 7 godina ( siguran sam da mislis na to ), zasto je malo?

Da bi shvatio politiku Kia, trebao bi znati da je sedmogodisnja garancija brend koji je worldwide, dakle na svim trzistima gdje su prisutni. Raspitaj se pa.nam.napisi koliko vauvau daje garanciju na lim u zemljama koje imaju dosta obalnih urbanih podrucja i gdje su uslovi malo losiji nego u Evropi. A mozda ovi iz Seula ne znaju ofarbat lim, moRe bit i to.
vauvau

#1611 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by vauvau »

E ne znam, ja sam bio ubijeđen da svi daju 12 godina garanciju na prohrđavanje. Znam da vw daje 12, opel daje 12, ford 12, itd. A kija samo 7? To mi je malo. To će hrđati.
amar1994

#1612 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

pa i kia daje 12 , 7 na sve ostalo , na svim testovima tako pise , to je sad ko standard neki .
golfiista

#1613 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

vauvau wrote:E ne znam, ja sam bio ubijeđen da svi daju 12 godina garanciju na prohrđavanje. Znam da vw daje 12, opel daje 12, ford 12, itd. A kija samo 7? To mi je malo. To će hrđati.
Ja.mislim da ce se u osmoj godini raspasti.
amar1994

#1614 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

golfiista wrote:
Ja.mislim da ce se u osmoj godini raspasti.
ma bice to dobro , kad je mogla mazda 7god soli, kamencica i kise izdrzat :D , moze i kia koja nije poznata po koroziji :thumbup:

da promijenis na bolju kiu :-D

8-)
Throttle

#1615 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Throttle »

Probaj prozore dignut tako sto ubacis kljuc u bravu na vratima i okrenes kao da ces zakljucat i drzis u tom polozaju. Ako auto nije zakljucano onda jednom okrenes na zakljucavanje i pustis i onda opet na zakljucavanje i zadrzis. Ako vec nece na daljinski
amar1994

#1616 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

To moze na opelu :D , znam da je moglo , na mazdi kad izvadim kljuc samo za vozacev imam 10sec da zatvorim , inace se mora kontakt dat :lol: :lol:

@golfista

pomiri se sa tim na azijskim autima :roll:
golfiista

#1617 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

Throttle wrote:Probaj prozore dignut tako sto ubacis kljuc u bravu na vratima i okrenes kao da ces zakljucat i drzis u tom polozaju. Ako auto nije zakljucano onda jednom okrenes na zakljucavanje i pustis i onda opet na zakljucavanje i zadrzis. Ako vec nece na daljinski
Probam pa javim :thumbup:
golfiista

#1618 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

amar1994 wrote:To moze na opelu :D , znam da je moglo , na mazdi kad izvadim kljuc samo za vozacev imam 10sec da zatvorim , inace se mora kontakt dat :lol: :lol:

@golfista

pomiri se sa tim na azijskim autima :roll:
Oprostio sam im vec.
Sad gledam proces farbanja u Slovavkoj, sva auta su pocincana, tako da sto se tice korozije zdravo. ;)
golfiista

#1619 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

Na officijelnoj stranici kazu da je za sve aktuelne modele garancija na prohrđavanje 144 mjeseca ili 12 godina :?
Zasto je ubservisnoj navedeno 7 ne znam.

http://www.kia.com/uk/innovation/7-year ... xclusions/
530i

#1620 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by 530i »

Operi auto ponekad i nećeš imati probleme sa hrđom duži niz godina...to je zadnja stvar o kojoj trebaš brinuti.
amar1994

#1621 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by amar1994 »

upravo tako :)
Better Man

#1622 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Better Man »

golfiista wrote:
Throttle wrote:Probaj prozore dignut tako sto ubacis kljuc u bravu na vratima i okrenes kao da ces zakljucat i drzis u tom polozaju. Ako auto nije zakljucano onda jednom okrenes na zakljucavanje i pustis i onda opet na zakljucavanje i zadrzis. Ako vec nece na daljinski
Zar ne bi trebalo ako si ugasio auto i izašao iz njega, a nisi zatvorio neki od prozora da dvaput uzastopno prtisneš na daljinskom tipku za zaključavanje i da ti se zatvori prozor? Tako je kod mene na Megane-u 3.
golfiista

#1623 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

530i wrote:Operi auto ponekad i nećeš imati probleme sa hrđom duži niz godina...to je zadnja stvar o kojoj trebaš brinuti.
Ma jasno, ali bezze, u cijeloj Evropi 12 godina, kod nas i susjeda 7.
Jbt ko da smo radioaktivni.
I na akumulator duplo.manje garancije nego u Evropi...cccc
Last edited by golfiista on 19/05/2018 00:07, edited 1 time in total.
golfiista

#1624 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by golfiista »

Better Man wrote:
golfiista wrote:
Zar ne bi trebalo ako si ugasio auto i izašao iz njega, a nisi zatvorio neki od prozora da dvaput uzastopno prtisneš na daljinskom tipku za zaključavanje i da ti se zatvori prozor? Tako je kod mene na Megane-u 3.
Probat cu sve opcije naravno, ali bojim se da je Amar u pravu, na neke gluposti se moras navici.
Nadzornik

#1625 Re: KIA SPORTAGE- Da li kupiti ili ne?

Post by Nadzornik »

golfiista wrote:Za sve buduce vlasnike Kia vozila.
Servis je na 20k km ili 1 godina. Tolerancija je 1000 km ili 1 mjesec.
Garancija ne pokriva lamelu. Garancija na prohrđavanje je 7 godina.
Sportage odlican. 155 km za jedan dan.
Posebnih zamjerk.nemam, sem sto se samo prozor vozaca spusta na jedan dodir, dok se podize dok drzis prekidac, kao sto.je slucaj i za sve ostale prozore, mogli su o tome povesti racuna. Dalje, ako se auto zakljuca a prozor ostane spusten isti se ne moze podici bez da se otkljuca auto, upali kontakt i pritisne prekidac, to mi je malo.peglativno. Izolacija dobra, motor ima lijep, na momente ostar zvuk. Neravnine upija odlicno. Nista ne skripi, ne cvili i auto je jako dobro sklopljen. Mala zamjerka ide na multimediju jer prilikom viber poziva moras je javiti na telefon da bi uapostavio poziv u autu. Zamjerka i na mjesta za odlaganje, ne za kljuceve, boce, novcanik i slicno, vec za mobitel, kod mene je s8+ i moram ga drzati na mjestu predviđenom za case ili boce. Naslonjac za ruku je mogao biti malo duzi. Pretinac ispod naslonjaca dobar, velik i dubok, ali ne i hlađen. Klima radi odlicno.
Prekidaci kvalitetni, upareni sa touch screenom i to mi je extra jer nisi osuđen da tipkas po ekranu dok vozis. Pozadi mjesta za putnike ko u prici, ja sam skoro 190 cm i iza mene moze jos jedan ja sjesti i da ne dodiruje koljenima sjediste ispred. Osjecaj za volanom je ok, nije direktan i mocan kao u BMW-.a, ali je bolji od recimo od passata iz prosle generacije. Sa vecom brzinom dobije i na tezini. Sportage je atraktivan i lijep auto kada se gleda sa bilo koje strane sto je, po meni nedostajalo Hyundaiju sve do par godina unazad, jer ako je lijep naprijed, sa boka.je odron i obratno. Kod Kije je to prevaziđeno i fkt sam gledao dosta modela u salonu i svaki je pravo vizuelno privlacan. Sve u svemu sigurno ne bih razmisljao o T rocu ili Skodi Karoq kako li se vec zove, jer tajj kutijast dizajn gledam vec 20 godina i fakat mi se vec zgadio.

Malo sam nabacao, ali eto to su neki prvi utisci. Svakako bih ljubiteljima automobila preporucio da odu na test voznju, besplatna je insiguran sam da bi na neki nacin stekli potpuniju sliku o onome sto je Kia napravila posljednjih godina.
Naslonjac za ruke se moze produziti... :thumbup:

Samo stisnes onu rucku kao da ces otvoriti
Pretinac i samo povuces naprijed i dobices jos 10 cm duzi naslonjac.
Post Reply