drug očito nisi sve pročitao na ovoj temi. niko ti ne može dati validan atest, niti može tražiti atest za nešto što još nije zakonski uređeno. nigdje ni u jednom zakonu ne stoji da ti ne možeš ugraditi plinsku instalaciju u autu. što se tiče tehničkog, nikakav problem nije, na kraju krajeva ne moraš ni spominjati plinku instalaciju. dalje, što se tiče prelaska državne granice, također nikakav problem. pa niko te ne pita imaš li plin u autu. ja lično nikad nisam imao problema niti me neko pitao šta mi auto troši. atest za instalaciju će se moći dobiti kada počne sa radom institut za homologacju i kada se usvoje potrebne zakonske odredbe. nadam se da si bio dovoljno pametan da ne ugrađuješ otvor za točenje plina na nekom vidljivom mjestu tipa bočna stana branika?big.muzzy wrote:Ugradih plin u auto razmišljajući da ako se može legalno ugraditi da je moguće za sve dobiti i odgovarajuće papire (moja greška!). E sad, imam ugrađen plin u autu, ali nigdje da uradim atest! Vozim u sivoj zoni, na ivici prekršaja, da ne spominjem šta me čeka na tehničkom pregledu ako ne uspijem završiti ništa dotad. Opet, nekako ću se dovijati u BIH, šta da radim kad treba da pređem državnu granicu (a to bi se trebalo desiti uskoro!). Postoji li bilo kakav validan papir koji se može izdati u BIH, a da je relevantan za prelazak hrvatske i srbijanske granice (da ne razmišljam hoće li mi zaplijeniti auto, pa niti preći granicu, niti se vratiti u BIH!). Ako bilo ko zna ko može izdati takav papir bilo gdje u BIH i kakva su iskustva onih koji su već prelazili granicu prema Hrvatskoj i Srbiji sa ugrađenim plinom. Svaka informacija je dobrodošla.
Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
MC_82
#76 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
-
big.muzzy
#77 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Dovoljno je da na granici rutinski otvori prtljažnik (ponekad se i to desi) i sve će im biti jasno. Nisam ugradio toroidalnu bocu jer mi treba i rezervna guma - po novom ZOBS-u u Srbiji, a i ja nešto ne vjerujem sprejevima za gume.
- drndalo
#78 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Ja imam dugo plin u autu, toroidnu bocu, rezervni tocak vozim u gepeku za svaki slucaj, plinski cep za sipanje je vidljiv, i nikada me niko nije nista na granici pitao, ni u HR, ni u SRB, ni u SLO, ni u A... Dokumenta, zeleni karton, gdje idem, jeste...
Auto ti je registrovano u drugoj drzavi i oni ne mogu svoje zakone primjenjivati na tebe,osim ako sumnjaju da ti je auto teh. neispravan, pa te mogu uputiti na vanredni teh. pregled... Ako u tvojoj zemlji ne postoji upis instalacije u saobracajnu, nisi ti kriv za to i ne prizivaj belaj...
Auto ti je registrovano u drugoj drzavi i oni ne mogu svoje zakone primjenjivati na tebe,osim ako sumnjaju da ti je auto teh. neispravan, pa te mogu uputiti na vanredni teh. pregled... Ako u tvojoj zemlji ne postoji upis instalacije u saobracajnu, nisi ti kriv za to i ne prizivaj belaj...
- AmADin_gospo
#79 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
kova, malo informacija od kolega plinaša.
u BiH ima zakon koji kaže da svako vozilo na alternativno gorivo mora biti atestirano i homologirano, u RSu postoje institucije koje rade atest plina i ako instalacija nije atestirana, kazna je 50 KM, dok u federaciji za to nema institucije i do 4. decembra vas murija može povuć za neku stvar.
od 4 decembra će se u FBiH raditi atest plina, najvjerovatnije će ga raditi u SA mašinski fakultet, a bilo je i govora o MSSSER-u ali nije još ništa detaljno poznato, poslje atesta instalacije potrebmo je uraditi homologaciju cijelog vozila koja će koštati 280 KM, dok će atest instalacije biti između 70 i 140 KM, te će se uz dodatni karton o instalaciji taj podatak upisivati i u saobračajnu dozvolu. još nije 100% sigurno, ali postoji i mogučnost da određeni tehnički pregledi vrše atest plinske instalacije, čim saznam išta više, javnem vam.
trenutno, što se zakona tiče, vozila iz BiH s LPGom bez obzira što imaju atest iz RSa, ili iz Federacije (koja nemaju atest) zakonski nemogu preči granicu nigdje, lično sam išao u HR, vidjeli su da imam plin i nikad me nisu peglali, dok je par mojih poznanika vračeno sa granice, znači isključvo zavisi od sreče i raspoloženja granične policije RH, SRB i CG. u HR nijedna pumpa neče da sipa LPG ukoliko nemate atesta, u srbiji sipaju i ne pitaju za atest. vadione na granici tipa "ne vozim na plin, pokvarena instalacija/nemam plina/isključeno" nepiju vode, jer ih ne interesuje na šta trenutno ide vozilo nego kojom je instalacijom opremljen.
stoga kolege plinaši, od 4. decembra spremite 400-450 KM ko i ja i pravac na atest i homologaciju i budite mirni, jer poslje toga će murija isključivati vozila iz saobračaja i pljeniti tablice.
u BiH ima zakon koji kaže da svako vozilo na alternativno gorivo mora biti atestirano i homologirano, u RSu postoje institucije koje rade atest plina i ako instalacija nije atestirana, kazna je 50 KM, dok u federaciji za to nema institucije i do 4. decembra vas murija može povuć za neku stvar.
od 4 decembra će se u FBiH raditi atest plina, najvjerovatnije će ga raditi u SA mašinski fakultet, a bilo je i govora o MSSSER-u ali nije još ništa detaljno poznato, poslje atesta instalacije potrebmo je uraditi homologaciju cijelog vozila koja će koštati 280 KM, dok će atest instalacije biti između 70 i 140 KM, te će se uz dodatni karton o instalaciji taj podatak upisivati i u saobračajnu dozvolu. još nije 100% sigurno, ali postoji i mogučnost da određeni tehnički pregledi vrše atest plinske instalacije, čim saznam išta više, javnem vam.
trenutno, što se zakona tiče, vozila iz BiH s LPGom bez obzira što imaju atest iz RSa, ili iz Federacije (koja nemaju atest) zakonski nemogu preči granicu nigdje, lično sam išao u HR, vidjeli su da imam plin i nikad me nisu peglali, dok je par mojih poznanika vračeno sa granice, znači isključvo zavisi od sreče i raspoloženja granične policije RH, SRB i CG. u HR nijedna pumpa neče da sipa LPG ukoliko nemate atesta, u srbiji sipaju i ne pitaju za atest. vadione na granici tipa "ne vozim na plin, pokvarena instalacija/nemam plina/isključeno" nepiju vode, jer ih ne interesuje na šta trenutno ide vozilo nego kojom je instalacijom opremljen.
stoga kolege plinaši, od 4. decembra spremite 400-450 KM ko i ja i pravac na atest i homologaciju i budite mirni, jer poslje toga će murija isključivati vozila iz saobračaja i pljeniti tablice.
- AmADin_gospo
#80 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
jarane, možeš ti biti registrovan na marsu ali voziš na teritoriji druge države i MORAŠ poštovati zakone druge države. ako te ufate, kukaj, plači, moli, zezaj se s njima, jer ti en gine isključene iz saobračaja i prevoz vozila na šlepi do najbližeg graničnog prelaza u BiH.drndalo wrote:Auto ti je registrovano u drugoj drzavi i oni ne mogu svoje zakone primjenjivati na tebe,osim ako sumnjaju da ti je auto teh. neispravan, pa te mogu uputiti na vanredni teh. pregled... Ako u tvojoj zemlji ne postoji upis instalacije u saobracajnu, nisi ti kriv za to i ne prizivaj belaj...
raspitaj se malo
- drndalo
#81 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Uz duzno postovanje koje ti meni ne pokazujes, jer kao ne znam o cemu pricam, ovo je jedna od vecih neistina napisanih na temi o autima, a nije da ih nema puno...AmADin_gospo wrote:u HR nijedna pumpa neče da sipa LPG ukoliko nemate atesta, u srbiji sipaju i ne pitaju za atest.
Koga je na pumpi briga imas li atest ili ne ??? Da nisu mozda ovlasteni da legitimisu, privode i hapse kao policija ? Ili da te upucaju snajperom kao interventna policija ?
Jarane, opet malo lupas, tvoje auto je registrovano u drugoj drzavi, po propisima te drzave, o tome svjedoci uredna saobracajna dozvola, i ako u tvojoj drzavi nije naredjeno da mora u njoj pisati ista o plinu, oni ti to ne mogu traziti... Jedino ako predstavljas opasnost u saobracaju (vanredni teh. pregled) mogu nesto poduzeti po tom pitanju...AmADin_gospo wrote:jarane, možeš ti biti registrovan na marsu ali voziš na teritoriji druge države i MORAŠ poštovati zakone druge države.
raspitaj se malo
Npr. u Srbijanskom ZOBS pise da moras imati prvu pomoc po SRB standardu, a ti dolazis sa autom npr. iz Njemacke i imas tu istu, ali nesreca, po ISO standardu... I onda te uhapse i protjeraju na 5 godina zbog tog prekrsaja... Smanji malo, ne prepadaj ljude bez veze, reci im da imas problema sa plinom, i da volis dizel... Postenije je tako...
Reci mu i da mora imati medjunarodnu vozacku dozvolu, koju moze izvaditi samo u BIHAMKu za 40 KM godisnje !? Da bi mu srbi mogli citati ime i prezime na francuskom jeziku...
Ovo za Masinski fakultet cekam vec 5 godina, i sit se navozah, da sam cekao zakone da se provedu, crko bih cekajuci... Messer ne bi nikada smio da se bavi time jer je privatna firma, to bi po pravilima morao da radi neki institut ili tako neka institucija koju drzava ovlasti da je sposobna da kontrolise... Ovako bi bilo potpuno isto da npr. Radic iz Lukavice koji ugradjuje prin, sam izdaje potvrde o kvalitetnoj ugradnji svojih setova...? Sukob interesa ? Uostalom, kome treba i ko zeli atest, nek' ode do Radica, sve covjek sredi, dobijes papir koji ti formalno potvrdjuje ovo o cemu ti pricas... Nije ni skupo... Odes, slika se ugradnja, rad i dijelovi, das pare, i nakon par dana dobijes papir...od 4 decembra će se u FBiH raditi atest plina, najvjerovatnije će ga raditi u SA mašinski fakultet, a bilo je i govora o MSSSER-u
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#82 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Na osnovu člana 205. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10) ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine donosi
NAREDBU
O HOMOLOGACIJI:
I POSEBNIH LPG (TEČNI NAFTNI GAS) SISTEMA
ZA NAKNADNU UGRADNJU KOJI SE UGRAĐUJU U MOTORNA VOZILA
ZA KORIŠĆENJE LPG U NJIHOVIM POGONSKIM SISTEMIMA;
II POSEBNIH CNG (KOMPRIMOVANI PRIRODNI GAS) SISTEMA
ZA NAKNADNU UGRADNJU KOJI SE UGRAĐUJU U MOTORNA VOZILA
ZA KORIŠĆENJE CNG U NJIHOVIM POGONSKIM SISTEMIMA
I PODRUČJE PRIMJENE
Član 1.
Posebni LPG (tečni naftni gas) i CNG (komprimovani prirodni gas) sistemi za naknadnu ugradnju u motorna vozila za korišćenje LPG, odnosno CNG, u njihovim pogonskim sistemima moraju biti homologovani u skladu sa ovom naredbom.
II ZAHTJEVI
Član 2.
Jednoobrazni uslovi za posebne LPG i CNG sisteme za naknadnu ugradnju iz člana 1. ove naredbe koji podliježu ispitivanju, metode ispitivanja, način vršenja kontrole saobraznosti serijske proizvodnje sa homologovanim tipom, postupak i način uzimanja uzoraka serijske proizvodnje, sadržaj izvještaja o ispitivanju radi izdavanja saopštenja o homologaciji, izgled homologacijske oznake i obrazac saopštenja o homologaciji dati su u Jednoobraznim propisima koji se odnose na homologaciju: I Posebnih LPG (tečni naftni gas) sistema za naknadnu ugradnju koji se ugrađuju u motorna vozila za korišćenje LPG u njihovim pogonskim sistemima; II Posebnih CNG (komprimovani prirodni gas) sistema za naknadnu ugradnju koji se ugrađuju u motorna vozila za korišćenje CNG u njihovim pogonskim sistemima (Pravilnik broj 115 Ekonomske komisije za Evropu Organizacije ujedinjenih nacija, u daljem tekstu: ECE pravilnik br. 115), sa važećim izmjenama i dopunama koje je prihvatila i primjenjuje Bosna i Hercegovina, donesenim na osnovu Sporazuma o usvajanju jednoobraznih tehničkih propisa za vozila sa točkovima, opremu i dijelove koji mogu biti ugrađeni i/ili korišćeni na vozilima sa točkovima i uslovima za uzajamno priznavanje dodijeljenih homologacija na osnovu ovih propisa.
ECE pravilnik br. 115 u izvornom obliku (na engleskom jeziku) dostupan je u Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, odnosno kod organizacije određene za obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacije.
III HOMOLOGACIJA I ISPITIVANJE
Član 3.
Homologacija posebnih LPG i CNG sistema za naknadnu ugradnju iz člana 1. ove naredbe u smislu ove naredbe vrši se na uzorcima tipa obuhvaćenim ovom naredbom.
Homologacijska ispitivanja posebnih LPG i CNG sistema za naknadnu ugradnju iz člana 1. ove naredbe u smislu ove naredbe može provoditi samo laboratorija ovlašćena od strane Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.
IV PROVJERA USKLAĐENOSTI
Član 4.
Provjera usklađenosti vozila sa zahtjevima ove naredbe provodi se prema postupku koji je propisan Pravilnikom o homologaciji vozila, dijelova, uređaja i opreme vozila („Službeni glasnik BiH”, broj 41/08).
Pri provjeri usklađenosti novoproizvedenih i korišćenih vozila prihvataće se homologacije dodijeljene u skladu sa serijom (serijama) izmjena i dopuna ECE pravilnika br. 115 prema Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korišćena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, koju će donijeti ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.
V PRIMJENA
Član 5.
Ova naredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku BiH”.
Ministar
mr. sc. Rudo Vidović
- drndalo
#83 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Ovo je vec nesto konkretnije...
Jel ovo sve sto ima objavljeno ? Znas li datum objave ? Ovu naredbu procitah, i nista konkretno ne nadjoh, ni ko, ni kada, ni kako... Dakle treba da napisu i ostatak, listu ovlastenih laboratorija, pravilnike, itd... ?
Jel ovo sve sto ima objavljeno ? Znas li datum objave ? Ovu naredbu procitah, i nista konkretno ne nadjoh, ni ko, ni kada, ni kako... Dakle treba da napisu i ostatak, listu ovlastenih laboratorija, pravilnike, itd... ?
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#84 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Datum objave će biti 28.10.2010. a stupa na snagu osam dana kasnije, znači od 6.11.2010.
- drndalo
#85 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Super, hvala na informaciji.
Mada sto vise citam, imam sve vise pod-pitanja...
Mada sto vise citam, imam sve vise pod-pitanja...
-
big.muzzy
#86 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Jel' to praktično znači da atestiranje i homologacija vozila na LPG mogu početi 6.11.2010. 
- drndalo
#87 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Znajuci nas, tesko... Evo i fiskalne kase su uvedene neki dan... 
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#88 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Govorimo o FUTURU.Pri provjeri usklađenosti novoproizvedenih i korišćenih vozila prihvataće se homologacije dodijeljene u skladu sa serijom (serijama) izmjena i dopuna ECE pravilnika br. 115 prema Odluci o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korišćena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila, koju će donijeti ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.
- AmADin_gospo
#89 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
kad si zadnji put bio u HR i zadnji put na INI sipao plin ? ja sam eto bio prije 2 dana u Dubrovniku i rečeno mi je na INA pumpi u Mokošici, da bez atesta nemogu ni upaljač da napunim, kamo li automobil. oni nisu ovlašteni da legitimišu ličnu kartu, ali imaju zabranu da pune neatestirano vozilo jer se kao tako pred zakonom smatra opasnim vozilom na cesti i potencijalnom bombom.drndalo wrote:Uz duzno postovanje koje ti meni ne pokazujes, jer kao ne znam o cemu pricam, ovo je jedna od vecih neistina napisanih na temi o autima, a nije da ih nema puno...
Koga je na pumpi briga imas li atest ili ne ??? Da nisu mozda ovlasteni da legitimisu, privode i hapse kao policija ? Ili da te upucaju snajperom kao interventna policija ?
ti ko da živiš u granici kantona SA, međunarodni zakon kaže da svaki stanovnik države, prolaznik, turisa koji se nalazi na jednoj državi mora da poštuje zakone te države kakvi god da oni bili. po tvojoj naopakoj logici ti bi u engleskoj vozio desnom stranom jer "ko su englezi da meni narede kako da vozim ako ja vozim na desnoj u BiH".Jarane, opet malo lupas, tvoje auto je registrovano u drugoj drzavi, po propisima te drzave, o tome svjedoci uredna saobracajna dozvola, i ako u tvojoj drzavi nije naredjeno da mora u njoj pisati ista o plinu, oni ti to ne mogu traziti...
nema sukoba interesa s Messerom, samo je pitanje opremljenosti i kadra, cijeli IDEEA vodi privatna firma, cijelu homologaciju (organizaciju, upravljanje i obuku) vode 2 privatne firme iz RSa.Ovo za Masinski fakultet cekam vec 5 godina, i sit se navozah, da sam cekao zakone da se provedu, crko bih cekajuci... Messer ne bi nikada smio da se bavi time jer je privatna firma, to bi po pravilima morao da radi neki institut ili tako neka institucija koju drzava ovlasti da je sposobna da kontrolise... Ovako bi bilo potpuno isto da npr. Radic iz Lukavice koji ugradjuje prin, sam izdaje potvrde o kvalitetnoj ugradnji svojih setova...? Sukob interesa ? Uostalom, kome treba i ko zeli atest, nek' ode do Radica, sve covjek sredi, dobijes papir koji ti formalno potvrdjuje ovo o cemu ti pricas... Nije ni skupo... Odes, slika se ugradnja, rad i dijelovi, das pare, i nakon par dana dobijes papir...
atesti iz RSa NE VRIJEDE u Federaciji te kao tako nemojte bacati pare jer će te opet isto morati raditi u Federaciji, a također, ni maš. fakultet u SA nije bio osposoboljen za atest.... JOŠ,.
za sve informacije najbolje nazovite BIHAMK tehnički centar i od ljudi će te dobiti informacije i datume.
- drndalo
#90 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Nisam bio prije 2 dana, ali ljetos jesam (august, septembar), u Splitu, B.Polju i Metkovicu sipah bez problema, bez pitanja... Osim, koliko da sipam ?
Za Messer rekoh, ako su registrovani i za ugradnju sistema, a jesu, ne bi smjeli biti ovlasteni da mogu biti sami sebi kontrola, ni niko drugi... Bez obzira dal' su privatna ili drzavna firma...
Ne znam na sta mislis da atesti ne vrijede, jer ne znam ko ih izdaje, ali ako ih izdaje bilo ko ovlasten od nadlezne institucije u RS, onda vrijede... Zasto ? Zato sto je potpisan protokol o medjusobnom priznavanju dokumenata izdanih bilo gdje... Pa tako i rodni list iz BL iako je pisan cirilicom, vrijedi u FBiH, te se ne mora sudski "tumaciti"... I obrnuta naravno... I svjedocanstva, i sve ostalo sto nosi titulu dokumenta...
Zasto BIHAMK ? Pa oni su Udruzenje gradjana, a ne drzavna institucija, institut, tijelo...? Zato sto imaju informativni centar ? Ili tehnicki centar...? U ovom slucaju jedino Ministarstvo koje donese/sprovede neki propis moze biti mjerodavno da "misli" o tome... Ostali imaju da citaju sta je napisano...
Za Messer rekoh, ako su registrovani i za ugradnju sistema, a jesu, ne bi smjeli biti ovlasteni da mogu biti sami sebi kontrola, ni niko drugi... Bez obzira dal' su privatna ili drzavna firma...
Ne znam na sta mislis da atesti ne vrijede, jer ne znam ko ih izdaje, ali ako ih izdaje bilo ko ovlasten od nadlezne institucije u RS, onda vrijede... Zasto ? Zato sto je potpisan protokol o medjusobnom priznavanju dokumenata izdanih bilo gdje... Pa tako i rodni list iz BL iako je pisan cirilicom, vrijedi u FBiH, te se ne mora sudski "tumaciti"... I obrnuta naravno... I svjedocanstva, i sve ostalo sto nosi titulu dokumenta...
Zasto BIHAMK ? Pa oni su Udruzenje gradjana, a ne drzavna institucija, institut, tijelo...? Zato sto imaju informativni centar ? Ili tehnicki centar...? U ovom slucaju jedino Ministarstvo koje donese/sprovede neki propis moze biti mjerodavno da "misli" o tome... Ostali imaju da citaju sta je napisano...
- AmADin_gospo
#91 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
messer nema dozvolu za ugradnju plina, a o njegovom atestiranju se samo govorka, nikakve zvanične informacije,
BTW, niko u BiH nije ovlašten od strane proizvođaća (Lovato, BRC, Tomasseto, zavoli itd itd)
BIHAMK nije udruženje građana več koju godinu je d.o.o.
što se tiče dokumenata, ništa iz RSa ne vrijedi u FBiH i obratno, ako ne vjeruješ otiđi sam i provjeri (atest, tehnički pregled) tek se sad radi na unificiranju, iako još nije sve 100% da če tehnički pregled iz bugojna vrijediti u banjaluci, niti atest plina iz lukavice u sarajevu, isto tako se još nezna za homologaciju, znat će se naknadno
BTW, niko u BiH nije ovlašten od strane proizvođaća (Lovato, BRC, Tomasseto, zavoli itd itd)
BIHAMK nije udruženje građana več koju godinu je d.o.o.
što se tiče dokumenata, ništa iz RSa ne vrijedi u FBiH i obratno, ako ne vjeruješ otiđi sam i provjeri (atest, tehnički pregled) tek se sad radi na unificiranju, iako još nije sve 100% da če tehnički pregled iz bugojna vrijediti u banjaluci, niti atest plina iz lukavice u sarajevu, isto tako se još nezna za homologaciju, znat će se naknadno
-
majstor rori
#92 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
imate u lukavici dobrog mehanicara koji vrsi ugradnju auto gasa,sto je rijedak slucaj da imate sve na jednom mjestu.servis se zove-LOVATO-I MOMAK RADI DUZE NEGO SVI RADICI i uglavnom popravlja za njima sto ovi zabrljaju.Ja sam kod istih radio i nakraju posle sto pokusaja,stelovanja i slicnog stigo sam do njega,posle par sati rada i sitnih prepravki i doradjivanja auto ne da je isao nego letio.posle tog slucaja stalno sam kod njega na odrzavanju.Poslao sam desetak prijatelja ko njega na ugradnju i svi su vise nego zadovoljni.Sto je najbitnije ako auto ima nekih problema prije ugradnje,otkloni kvarove pa tek onda radi ugradnju,i pouzdano cu vam reci da radi vise vrsta uredjaja i da se cjene krecu od 800 km pa na gore za sekventni uredjaj. Ako nekoga interesuje ima broj na netu,a ima i reklamu na teleteci.Sto se mene licno tice dizela nebi ni sluso da stekce u poredjenju sa radom benzinca,a o ustedi i obrtajima da ne pricamo,i na kraju nismo svi isti (sta ko voli nek izvoli) 
-
big.muzzy
#93 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
jel' misliš na Darkom d.o.o. ?majstor rori wrote:imate u lukavici dobrog mehanicara koji vrsi ugradnju auto gasa,sto je rijedak slucaj da imate sve na jednom mjestu.servis se zove-LOVATO-I MOMAK RADI DUZE NEGO SVI RADICI i uglavnom popravlja za njima sto ovi zabrljaju.Ja sam kod istih radio i nakraju posle sto pokusaja,stelovanja i slicnog stigo sam do njega,posle par sati rada i sitnih prepravki i doradjivanja auto ne da je isao nego letio.posle tog slucaja stalno sam kod njega na odrzavanju.Poslao sam desetak prijatelja ko njega na ugradnju i svi su vise nego zadovoljni.Sto je najbitnije ako auto ima nekih problema prije ugradnje,otkloni kvarove pa tek onda radi ugradnju,i pouzdano cu vam reci da radi vise vrsta uredjaja i da se cjene krecu od 800 km pa na gore za sekventni uredjaj. Ako nekoga interesuje ima broj na netu,a ima i reklamu na teleteci.Sto se mene licno tice dizela nebi ni sluso da stekce u poredjenju sa radom benzinca,a o ustedi i obrtajima da ne pricamo,i na kraju nismo svi isti (sta ko voli nek izvoli)
- AmADin_gospo
#94 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
jok, iza darkoma jedno 200 metara s desne strane ima mala radnja, na šupu liči, lik duže vrijeme ugrađuje samo Lovato sistem.
-
majstor rori
#95 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Nije Darkom d.o.o,servis je LOVATO SZTR,i provereno momak dobro radi..najbolje da odes i sam se uvjeriš..pozzzbig.muzzy wrote:jel' misliš na Darkom d.o.o. ?majstor rori wrote:imate u lukavici dobrog mehanicara koji vrsi ugradnju auto gasa,sto je rijedak slucaj da imate sve na jednom mjestu.servis se zove-LOVATO-I MOMAK RADI DUZE NEGO SVI RADICI i uglavnom popravlja za njima sto ovi zabrljaju.Ja sam kod istih radio i nakraju posle sto pokusaja,stelovanja i slicnog stigo sam do njega,posle par sati rada i sitnih prepravki i doradjivanja auto ne da je isao nego letio.posle tog slucaja stalno sam kod njega na odrzavanju.Poslao sam desetak prijatelja ko njega na ugradnju i svi su vise nego zadovoljni.Sto je najbitnije ako auto ima nekih problema prije ugradnje,otkloni kvarove pa tek onda radi ugradnju,i pouzdano cu vam reci da radi vise vrsta uredjaja i da se cjene krecu od 800 km pa na gore za sekventni uredjaj. Ako nekoga interesuje ima broj na netu,a ima i reklamu na teleteci.Sto se mene licno tice dizela nebi ni sluso da stekce u poredjenju sa radom benzinca,a o ustedi i obrtajima da ne pricamo,i na kraju nismo svi isti (sta ko voli nek izvoli)
-
majstor rori
#96 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
[quote="AmADin_gospo"]jok, iza darkoma jedno 200 metara s desne strane ima mala radnja, na šupu liči, lik duže vrijeme ugrađuje samo Lovato sistem.[/quote
a sta gospodin vozi?dizel?a ako ti ona radnja na šupu lici ti vjerovatno auto odrzavas u nekom ovlaštenom servisu???Nije tacno da ugradjuje samo LOVATO,meni je ugradio TOMASETO a cini mi se da je ubacio i neke jevtinije varijante.A sto se zakona tice,ja sam stalno na putu ,prosao sam veci dio zemalja u okruzenju i nikakvih problema nemam,po najmanje sa HR.Ne prosipaj dezinformacije..
a sta gospodin vozi?dizel?a ako ti ona radnja na šupu lici ti vjerovatno auto odrzavas u nekom ovlaštenom servisu???Nije tacno da ugradjuje samo LOVATO,meni je ugradio TOMASETO a cini mi se da je ubacio i neke jevtinije varijante.A sto se zakona tice,ja sam stalno na putu ,prosao sam veci dio zemalja u okruzenju i nikakvih problema nemam,po najmanje sa HR.Ne prosipaj dezinformacije..
- AmADin_gospo
#97 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Numero uno:. NE SERI!majstor rori wrote: a sta gospodin vozi?dizel?a ako ti ona radnja na šupu lici ti vjerovatno auto odrzavas u nekom ovlaštenom servisu???Nije tacno da ugradjuje samo LOVATO,meni je ugradio TOMASETO a cini mi se da je ubacio i neke jevtinije varijante.A sto se zakona tice,ja sam stalno na putu ,prosao sam veci dio zemalja u okruzenju i nikakvih problema nemam,po najmanje sa HR.Ne prosipaj dezinformacije..
Numero due: Gospodin vozi svoje treče auto na LPG, plinaš več 5 godina, prvo i drugo BRC, sada Tomaseto, a slijedeče će biti na CNG.
Vrati se 2 stranice unazad i pročitaj moje mišljenje i plinskim instalacijama u automobilima
-
majstor rori
#98 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
Daleko si ti od gospodina sa ovakvim rijecnikom...a ako si i u Hr bio ovako kulturan nije ni cudo sto ti nisu sipali plin...
a za tvoju informaciju CNG se u BIH nece sipati narednih par godina..A ne zanima me uopste tvoje misljenje a po najmanje o plinskim instalacijama..ali ti nastavi da pametujes mozda nekog drugog zanima..
-
LeKo
#99 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
@Rori, gdje ti se zakazuju termini za ugradnju, ovdje preko foruma ili može bez najave drito u radionicu?
- AmADin_gospo
#100 Re: Gdje ugradit dobru LPG instalaciju.
što će mi pumpa kad to mogu i kuči raditimajstor rori wrote:Daleko si ti od gospodina sa ovakvim rijecnikom...a ako si i u Hr bio ovako kulturan nije ni cudo sto ti nisu sipali plin...a za tvoju informaciju CNG se u BIH nece sipati narednih par godina..A ne zanima me uopste tvoje misljenje a po najmanje o plinskim instalacijama..ali ti nastavi da pametujes mozda nekog drugog zanima..
http://www.greencarcongress.com/2004/09 ... s_fue.html