Citroen c5
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citro
#76 Re: Citroen c5
Da, to je zbilja savrsen ovjes. A kome je premekan uvijek postoji tipka Sport.
-
citroen xm
#77 Re: Citroen c5
Jedan čovjek mi neki dan reče da se vozio par dana u C5 s1 na dužim putovanjima, a onda iste ture sa aktuelnim Pasatom. Valjda oba firmina. Kaže da mu je C5 uprkos razlici u godinama nastanka i tiši i bolji.
- Qler
#78 Re: Citroen c5
Ma automatik je extrs. Samo prije nego ga uzmes neka ga pregledaju u servisu, i ako ga uzmes ti mu odradi servis da si miran, ulje i filter... Moj brat samo automatike voza i nema nikakvih problema nikad. Cak manje problema nego sa manuelcima, samo odrzavanje...
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
-
condy
#79 Re: Citroen c5
Vezano za potrosnju. Netačno je da automatik troši više. Automobili sa automatskim prijenosom troše manje, jer je proizvođač isprogramirao ga da mijenja na niskom obrtaju. Nikada sa manuelcem ne možeš tako lagano i brzo ga izmjenjati niti imati toliko osjećaja.Sa manuelcem redovno praviš izmjene nakon 2.000 obrtaja. DSG je u šestom prijenosu pri 60-70 km/h. U gradskoj vožnji, pri laganim dodavanjima gasa, mijenja uvijek prije 2.000 obrtaja. Mislim da je slično i kod Citroena. Prema tome, za DSG sigurno 100% troši manje od manuelca i to je logično jer je tako programiran. Mnogima to ne odgovara, naročito onima koji vole agresivniju vožnju, pa ga stalno voze u s modu gdje je i potrošnja osjetno veća.citro wrote:golfiista wrote:hm. odmah po kilometrima. Gledao sam istogu Panteri, 2009.g. kilometri 165.000, stanje kao da je prešao bar još toliko. Ovaj kod Smajića je bukvalno nov unutra, od ručice mjenjača, preko papučica, do sjedišta, jednostavno ne odaje i ne ostavlja takav dojam da je prešao više od onog što piše, dok prodavac insistira i preporučuje da se kilometri provjere u ovlaštenom servisu. Sa vana je isto tako odličan bez vidljivih tragova pretjeranog korištenja. na motoru, mjenjaču i ovjesu nema tragova ulja. Motor radi tiho, ujednačeno i opći utisak je da se radi o dosta dobrom automoblu za razliku od sličnih koji se mogu naći u prodaji.
Ne brinu me kilometri, ali mi trebaju iskustva automatskog mjenjača i hidro ovjesa. Ostalo, motor, kvalitet, dizajn, udobnost je manje više poznata, tako da me ta iskustva ne interesuju.
Sa automatskim mjenjacima iz Citroena nemam iskustva, znam par ljudi koji voze takve aute i ne zale se, ali cisto sumnjam da su dobri kao kod Audi/VW koncerna. Oni ipak imaju klasu od automatika. To naravno ne znaci da su losi, ali ja bih ipak izbjegao polovan automatik iz vec pomentih razloga. Popravke su im papreno skupe, a i potrosnja goriva je uvijek veca kod automatika nego kod manuelca.
Sto se tice "Hydroactive III +" sistema tu nema zamjerke. Vani Citroen daje garanciju na taj sistem od 200.000 km ali u BiH naravno ne. To govori da su ipak sigurni u kvalitet tog sistema, a pravo govoreci nisam cuo nista o nekim dramaticnim kvarovima na istom ukljucujuci i prosli model C5. Nakon stotina hiljada km znaju otici neki senzori visine karoserije od ceste, ali to su relativno jeftini i brzo popravljivi kvarovi. Citroen vise od proslog modela C5 ne muci muku sa curenjem hidraulike, to je stara prica. Brze stradaju klasicni amortizeri nego Hydroactive sistem, to je sigurno.
- golfiista
#80 Re: Citroen c5
automobil je za dobrog prijatelja i mislim da smo skoro pa završili kupnju, a zapravo je i bio izbor između passata i citroena. Do ovih dana bio sam vrlo skeptičan glede citroena, ne u pogledu dizajna ( dizajn osvaja na prvu ), već u pogledu kvalitete, ali ono što se može vidjeti i opipati je odlično. Ergonomija za 10. Ali sa druge strane najviše me , iskreno, brinuo taj ovjes, jer kako sam načuo, zna biti jako skup ako se nešto da kažem, pokvari, mada smatram da bi se trebali moći zamijeniti pojedini dijelovi, gumice, dihtunzi i sl, da se ne mora baš sve u kompletu mijenjati.
Također, samo onaj momenat kada za par sec. spusti auto na željenu visinu je neprocjenjiv, šta bi dao da se moj auto može onako spustiti, po želji, uh.
Također, samo onaj momenat kada za par sec. spusti auto na željenu visinu je neprocjenjiv, šta bi dao da se moj auto može onako spustiti, po želji, uh.
-
condy
#81 Re: Citroen c5
Udobnost i ležanje na cesti kao na šinama, su sasvim dvije različite stvari. Ovjes kada je sportski uvijek je tvrđi i time gubi automatski na udobnosti. Pri većim brzinama se najbolje primjete razlike u ležanju vozila. Moja tvrdnja da taj C5 nije pretjerano uvjerljiv i stabilan na cesti pri isključivo sportskoj vožnji, su bazirana na osnovu testova tog citroenovog modela, i utisaka vozača. Ja ga lično nisam nikad vozio, i ne govorim iz ličnog iskustva.Sliver wrote:ok sve, ali kako i gdje izvuce da se C5 naginje u krivinama!? pa taj auto serijski ima Hydractive 3+, sto znaci da ima naginjanje kao u nekim vrhunskim sportskim autima. Plus odredjivanja sportskog ( citaj tvrdjeg ), odnosno obicnog moda ( citaj udobnost )condy wrote:Primjetio sam da Kramar dovlači citroene c5 i to na nešto manjoj kilometraži. Pošto vidim da to vozilo je dosta popularno kod nas, pogledao sam na netu iskustva vlasnika tih vozila. Generalno, se svodi na sledeće.
Udobnost je vrhunska, i to je najveće prednost tog vozila u odnosu na većinu drugih.
Izgled vozila je veoma dopadljiv, uglavnom daleko od toga da je klasičan i običan. To su njegovi najbolji aduti.
Motorizacija tog vozila je namjenjena poslovnim ljudima, koji puno vremena provode na otvorenoj cesti. Nisu žustri i ne odlikuju se nekim posebnim perfomansama. Mehanika je izdrživa i pouzdana. Ležanje na krivudavim cestama nije najbolja odlika tog vozila, zbog mekanog ovjesa i ne ulijeva posebnu sigurnost pri bržim ulascima, zbog naginjanja.
Lošija strana tog vozila, je to što pored redovnog i pravilnog održavanja, mogu nastati veoma skupi izdaci i popravci. Automatici su dosta losiji od dsg mjenjača, i bolji izbor je manuelni mjenjač, koji je neprecizan i dužeg hoda. Nakon pređenih 150kkm vlasnici se žale na veći broj problema, koji iziskuju dosta ulaganja. Iznenadio sam se na brojnost kvarova koji su imali s obzirom da to i nisu toliko veliki kilometri. Prema tome, popravci na tom vozilu nisu jeftini, a on nije ni blizu pouzdan kao njemačka vozila, bez obzira na onu priču " sve ovisi kako je vožen i servisiran ", jer o tome svjedoče iskustva onih koji voze ta citroenova vozila. Mogu postaviti i linkove sa drugog foruma, da i sami to pročitate.
Zbog toga nikad ne bih uzimao to vozilo na velikoj kilometraži. Ko želi kupiti C5, neka gleda primjerak bez hidro ovjesa ( jer ako nije pravilno održavana hidraulika, kvarovi i popravci na tom ovjesu mogu izaći do par hiljada eura ), bez automatskog prijenosa i do maksimalno pređenih 100 kkm, sa urednom servisnom evidencijom, i pri tome dobro ga provjeriti sa nekim ko zna ta vozila. Ne očekivati pri tome da će biti pouzdan i da će se sve svoditi na redovne servise. Ipak, nije slučajno takva limuzina, tako pristupačne i primamljive cijene.
drugo, obavezno hidraulika, zbog nikakvog posebnog odrzavanja i dosad najsavrsenijeg ogibljenja.
-
condy
#82 Re: Citroen c5
Sretno sa kupnjom.golfiista wrote:automobil je za dobrog prijatelja i mislim da smo skoro pa završili kupnju, a zapravo je i bio izbor između passata i citroena. Do ovih dana bio sam vrlo skeptičan glede citroena, ne u pogledu dizajna ( dizajn osvaja na prvu ), već u pogledu kvalitete, ali ono što se može vidjeti i opipati je odlično. Ergonomija za 10. Ali sa druge strane najviše me , iskreno, brinuo taj ovjes, jer kako sam načuo, zna biti jako skup ako se nešto da kažem, pokvari, mada smatram da bi se trebali moći zamijeniti pojedini dijelovi, gumice, dihtunzi i sl, da se ne mora baš sve u kompletu mijenjati.
Kod svakog vozila kad se kupuje najbitnije ga je dobro isprobati, provozati a da to ne bude prva i rikverc, jer tek tad vidiš kakav je, i šta nudi i k+oliko može, pogotovo kad je u pitanju rabljeni, bez obzira čiji je. Mislim, da ne treba samo gledati šta nudi i kako izgleda, već što bi naš narod reko, kako ide.
Ja kad sam kupovao, lik mi kaže nemoj puno vozit nema par litara goriva u rezervoaru. Na prvoj benzinskoj sam nasuo gorivo, i rekao sad ima. Dobro ga isprobati obavezno
-
citroen xm
#83 Re: Citroen c5
Ma bez brige sa hidraulikom. Ako se i pokvari neki djelić naravno da nećeš sve mjenjati. Što se nje tiče budi slobodno bez brige. Ljudi na žalost kod nas nisu upućeni pa im je hidraulika strana, a svega nepoznatog se plaše. Od pojave prvog DS-a 1955. ona je konstantno usavršavana, modernizovana... i evo posle 60 godina je i pouzdana i dobra. Najbolji ovjes ikada ugrađen u auto. I RR je stavlja u svoje modele po Citroenovoj licenci. I Mercedes je želio, ali nije dobio pa je pokušavao nešto na svoju ruku. Te činjenice sve govore o tom ovjesu. Srećno sa kupovinom!
-
citro
#84 Re: Citroen c5
Nazalost, zvucis kao neko ko nikada nije vozio automatika.condy wrote:Vezano za potrosnju. Netačno je da automatik troši više. Automobili sa automatskim prijenosom troše manje, jer je proizvođač isprogramirao ga da mijenja na niskom obrtaju. Nikada sa manuelcem ne možeš tako lagano i brzo ga izmjenjati niti imati toliko osjećaja.Sa manuelcem redovno praviš izmjene nakon 2.000 obrtaja. DSG je u šestom prijenosu pri 60-70 km/h. U gradskoj vožnji, pri laganim dodavanjima gasa, mijenja uvijek prije 2.000 obrtaja. Mislim da je slično i kod Citroena. Prema tome, za DSG sigurno 100% troši manje od manuelca i to je logično jer je tako programiran. Mnogima to ne odgovara, naročito onima koji vole agresivniju vožnju, pa ga stalno voze u s modu gdje je i potrošnja osjetno veća.citro wrote:golfiista wrote:hm. odmah po kilometrima. Gledao sam istogu Panteri, 2009.g. kilometri 165.000, stanje kao da je prešao bar još toliko. Ovaj kod Smajića je bukvalno nov unutra, od ručice mjenjača, preko papučica, do sjedišta, jednostavno ne odaje i ne ostavlja takav dojam da je prešao više od onog što piše, dok prodavac insistira i preporučuje da se kilometri provjere u ovlaštenom servisu. Sa vana je isto tako odličan bez vidljivih tragova pretjeranog korištenja. na motoru, mjenjaču i ovjesu nema tragova ulja. Motor radi tiho, ujednačeno i opći utisak je da se radi o dosta dobrom automoblu za razliku od sličnih koji se mogu naći u prodaji.
Ne brinu me kilometri, ali mi trebaju iskustva automatskog mjenjača i hidro ovjesa. Ostalo, motor, kvalitet, dizajn, udobnost je manje više poznata, tako da me ta iskustva ne interesuju.
Sa automatskim mjenjacima iz Citroena nemam iskustva, znam par ljudi koji voze takve aute i ne zale se, ali cisto sumnjam da su dobri kao kod Audi/VW koncerna. Oni ipak imaju klasu od automatika. To naravno ne znaci da su losi, ali ja bih ipak izbjegao polovan automatik iz vec pomentih razloga. Popravke su im papreno skupe, a i potrosnja goriva je uvijek veca kod automatika nego kod manuelca.
Sto se tice "Hydroactive III +" sistema tu nema zamjerke. Vani Citroen daje garanciju na taj sistem od 200.000 km ali u BiH naravno ne. To govori da su ipak sigurni u kvalitet tog sistema, a pravo govoreci nisam cuo nista o nekim dramaticnim kvarovima na istom ukljucujuci i prosli model C5. Nakon stotina hiljada km znaju otici neki senzori visine karoserije od ceste, ali to su relativno jeftini i brzo popravljivi kvarovi. Citroen vise od proslog modela C5 ne muci muku sa curenjem hidraulike, to je stara prica. Brze stradaju klasicni amortizeri nego Hydroactive sistem, to je sigurno.
Prvo, na zvanicnoj stranici konkretno Citroena, u tehnickim karakteristikama modela C5 javno je deklarisana prilicno veca potrosnja sa automatskim mjenjacem..
Drugo, Citroen nema DSG ali to kao sto sam vec rekao ne znaci da je los.
Trece, savremeni automatski mjenjaci prebacuju brzine u zavisnosti od nacina voznje a ne na uvijek na malom broju obrtaja. Npr, ako agresivnije i vise pritisnes papucu gasa motor ce se vise zavrtjeti prije nego presalta i obratno. S mode kod DSG mjenjaca je samo za sportsku voznju i onda se motor zavrti do limita, mada i to zavisi od agresivnosti voznje.
Eto malo pred spavanje ...
-
citro
#85 Re: Citroen c5
Udobnost i lezanje na cesti su stvar kompromisa mekoce/tvrdoce ogibljenja i vrste podloge po kojoj se vozi. Na ravnoj asfaltnoj podlozi bolje lezi tvrd ovjes, ali na neravnoj meksi. Upravo je tu snaga Hydroactive ogibljenja koje samo podesava tvrdocu u zavisnosti od kvaliteta podloge - naime postoji senzor vertikalnog pomjeranja karoserije te se na taj nacin dobijaju informacije o kvaliteti podloge. U kriticnijim situacijama sam sistem munjevito reaguje i ukrucuje ovjes. Ovo zadnje je iz mog iskustva, npr.condy wrote:Udobnost i ležanje na cesti kao na šinama, su sasvim dvije različite stvari. Ovjes kada je sportski uvijek je tvrđi i time gubi automatski na udobnosti. Pri većim brzinama se najbolje primjete razlike u ležanju vozila. Moja tvrdnja da taj C5 nije pretjerano uvjerljiv i stabilan na cesti pri isključivo sportskoj vožnji, su bazirana na osnovu testova tog citroenovog modela, i utisaka vozača. Ja ga lično nisam nikad vozio, i ne govorim iz ličnog iskustva.Sliver wrote:ok sve, ali kako i gdje izvuce da se C5 naginje u krivinama!? pa taj auto serijski ima Hydractive 3+, sto znaci da ima naginjanje kao u nekim vrhunskim sportskim autima. Plus odredjivanja sportskog ( citaj tvrdjeg ), odnosno obicnog moda ( citaj udobnost )condy wrote:Primjetio sam da Kramar dovlači citroene c5 i to na nešto manjoj kilometraži. Pošto vidim da to vozilo je dosta popularno kod nas, pogledao sam na netu iskustva vlasnika tih vozila. Generalno, se svodi na sledeće.
Udobnost je vrhunska, i to je najveće prednost tog vozila u odnosu na većinu drugih.
Izgled vozila je veoma dopadljiv, uglavnom daleko od toga da je klasičan i običan. To su njegovi najbolji aduti.
Motorizacija tog vozila je namjenjena poslovnim ljudima, koji puno vremena provode na otvorenoj cesti. Nisu žustri i ne odlikuju se nekim posebnim perfomansama. Mehanika je izdrživa i pouzdana. Ležanje na krivudavim cestama nije najbolja odlika tog vozila, zbog mekanog ovjesa i ne ulijeva posebnu sigurnost pri bržim ulascima, zbog naginjanja.
Lošija strana tog vozila, je to što pored redovnog i pravilnog održavanja, mogu nastati veoma skupi izdaci i popravci. Automatici su dosta losiji od dsg mjenjača, i bolji izbor je manuelni mjenjač, koji je neprecizan i dužeg hoda. Nakon pređenih 150kkm vlasnici se žale na veći broj problema, koji iziskuju dosta ulaganja. Iznenadio sam se na brojnost kvarova koji su imali s obzirom da to i nisu toliko veliki kilometri. Prema tome, popravci na tom vozilu nisu jeftini, a on nije ni blizu pouzdan kao njemačka vozila, bez obzira na onu priču " sve ovisi kako je vožen i servisiran ", jer o tome svjedoče iskustva onih koji voze ta citroenova vozila. Mogu postaviti i linkove sa drugog foruma, da i sami to pročitate.
Zbog toga nikad ne bih uzimao to vozilo na velikoj kilometraži. Ko želi kupiti C5, neka gleda primjerak bez hidro ovjesa ( jer ako nije pravilno održavana hidraulika, kvarovi i popravci na tom ovjesu mogu izaći do par hiljada eura ), bez automatskog prijenosa i do maksimalno pređenih 100 kkm, sa urednom servisnom evidencijom, i pri tome dobro ga provjeriti sa nekim ko zna ta vozila. Ne očekivati pri tome da će biti pouzdan i da će se sve svoditi na redovne servise. Ipak, nije slučajno takva limuzina, tako pristupačne i primamljive cijene.
drugo, obavezno hidraulika, zbog nikakvog posebnog odrzavanja i dosad najsavrsenijeg ogibljenja.
Uostalom, kupovina limuzine kakva je C5 nema puno neke logike sa ekstremno brzom voznjom, a da se C5 moze jako brzo voziti u krivinama to ti ja garantujem, posebno onim brzim. U vrlo ostrim krivinama naravno da su u prednosti kraci auti.
- Optimist
#86 Re: Citroen c5
Samo kratko vezano za potrosnju, rodjak ima C5 2012 god, 2.0 HDI 160 KS, exclusive oprema, automatik mjenjac. Unazad nekoliko hiljada km prosjecna potrosnja je 7,0 litara. Dugo prije toga je stajalo 6,8.
-
citro
#87 Re: Citroen c5
Vrlo dobra vrijednost prosjecne potrosnje, ali nam u tom slucaju nedostaje objektivnosti jer nam je nepoznato koliki omjer gradske voznje ima u toj prici i da li je rodjo agresivan vozac ili ne.
Sve u svemu C5 hdi ne trosi mnogo ni u jednoj varijanti, sa ili bez automatskog mjenjaca, ali cak sama tvornica deklarise vecu potrosnju sa automatikom pa onda nemojmo mi biti heroji i izmisljati suprotno.
Sve u svemu C5 hdi ne trosi mnogo ni u jednoj varijanti, sa ili bez automatskog mjenjaca, ali cak sama tvornica deklarise vecu potrosnju sa automatikom pa onda nemojmo mi biti heroji i izmisljati suprotno.
- em11r
#88 Re: Citroen c5
Ja imam onako narodno receno naj***eniji primjerak ako se gleda na narodne price C5-ce 1.6 HDi koji je za 2.0 HDi smece
Ali eto kod mene je od zime 2011 godine i pored redovnih servisa sam imao samo 1 intervenciju, crknut prekidac kocnice (ispod papucice kocnice).
Ako je toliko nepouzdan ne znam sto mi se ne kvari cesce.
Ako niste jos kupili, ganjajte 2.0 motor ... dobar je 1.6 HDi po ravnom
Ali eto kod mene je od zime 2011 godine i pored redovnih servisa sam imao samo 1 intervenciju, crknut prekidac kocnice (ispod papucice kocnice).
Ako je toliko nepouzdan ne znam sto mi se ne kvari cesce.
Ako niste jos kupili, ganjajte 2.0 motor ... dobar je 1.6 HDi po ravnom
-
citro
#89 Re: Citroen c5
Ja ne mislim da je C5 sa 1.6 HDI motorom smece. Ima 112 KS i podosta obrtnog momenta. Nije za sportsku voznju ali C5 svakako nije koncipiran za to. Radi se o autu koji pristojno ide i ekonomican je, takodjer je vrlo udoban iako nema hidro ovjes. Dosta je jeftiniji od 2.0 sa hidro ovjesom, manje trosi a i registracija mu je jeftinija. Dakle ko hoce ekonomicnu limuzinu za relativno malo novca to je taj izbor.
Takav model, nov, kosta otprilike kao nov C4 sa jednakim motorom i Exclusive paketom opreme, pa sada, kome sta vise treba ...
Takav model, nov, kosta otprilike kao nov C4 sa jednakim motorom i Exclusive paketom opreme, pa sada, kome sta vise treba ...
-
condy
#90 Re: Citroen c5
Tako je očigledno samo kod citroena. Savremeni automatici troše manje od manuelca. To što ti to prvi put čuješ je tvoj problem.citro wrote:
Nazalost, zvucis kao neko ko nikada nije vozio automatika.
Prvo, na zvanicnoj stranici konkretno Citroena, u tehnickim karakteristikama modela C5 javno je deklarisana prilicno veca potrosnja sa automatskim mjenjacem..
Trece, savremeni automatski mjenjaci prebacuju brzine u zavisnosti od nacina voznje a ne na uvijek na malom broju obrtaja. Npr, ako agresivnije i vise pritisnes papucu gasa motor ce se vise zavrtjeti prije nego presalta i obratno. S mode kod DSG mjenjaca je samo za sportsku voznju i onda se motor zavrti do limita, mada i to zavisi od agresivnosti voznje.
Kod dsg je druga priča.
1.4 tsi manuelni kod octavije
Max. brzina 215
Zapremina rezervoara za gorivo 50 l
Potrošnja - gradska 6,7 l/100km
Potrošnja - van gradska 4,9 l/100km
Potrošnja - kombinovana 5,5 l/100km
1.4 tsi dsg kod octavije
Max. brzina 215
Potrošnja - gradska 6,4 l/100km
Potrošnja - van gradska 4,7 l/100km
Potrošnja - kombinovana 5,3 l/100km
Link http://www.skoda.ba/
Ovo stoji...Udobnost i lezanje na cesti su stvar kompromisa mekoce/tvrdoce ogibljenja i vrste podloge po kojoj se vozi. Na ravnoj asfaltnoj podlozi bolje lezi tvrd ovjes, ali na neravnoj meksi. Upravo je tu snaga Hydroactive ogibljenja koje samo podesava tvrdocu u zavisnosti od kvaliteta podloge - naime postoji senzor vertikalnog pomjeranja karoserije te se na taj nacin dobijaju informacije o kvaliteti podloge. U kriticnijim situacijama sam sistem munjevito reaguje i ukrucuje ovjes. Ovo zadnje je iz mog iskustva, npr.
Uostalom, kupovina limuzine kakva je C5 nema puno neke logike sa ekstremno brzom voznjom, a da se C5 moze jako brzo voziti u krivinama to ti ja garantujem, posebno onim brzim. U vrlo ostrim krivinama naravno da su u prednosti kraci auti.
Last edited by condy on 03/02/2014 13:24, edited 1 time in total.
- golfiista
#91 Re: Citroen c5
Kod mene je multitronic i, zaista, deklarisana potrosnja je manja u odnosu na ekvivalentni manuelni mjenjac. Ali to je mozda najmanje vazno, vazna je pouzdanost istog.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#92 Re: Citroen c5
DSG nije klasicni automatski mjenjac. Vec rucni sa dva kvacila koji ima robotizirano upravljanje.condy wrote:Tako je očigledno samo kod citroena. Savremeni automatici troše manje od manuelca. To što ti to prvi put čuješ je tvoj problem.citro wrote:
Nazalost, zvucis kao neko ko nikada nije vozio automatika.
Kod dsg je druga priča.
1.4 tsi manuelni kod octavije
Max. brzina 215
Potrošnja - gradska 6,7 l/100km
Potrošnja - van gradska 4,9 l/100km
Potrošnja - kombinovana 5,5 l/100km
1.4 tsi dsg kod octavije
Max. brzina 215
Potrošnja - gradska 6,4 l/100km
Potrošnja - van gradska 4,7 l/100km
Potrošnja - kombinovana 5,3 l/100km
Link http://www.skoda.ba/
Ovo stoji...Udobnost i lezanje na cesti su stvar kompromisa mekoce/tvrdoce ogibljenja i vrste podloge po kojoj se vozi. Na ravnoj asfaltnoj podlozi bolje lezi tvrd ovjes, ali na neravnoj meksi. Upravo je tu snaga Hydroactive ogibljenja koje samo podesava tvrdocu u zavisnosti od kvaliteta podloge - naime postoji senzor vertikalnog pomjeranja karoserije te se na taj nacin dobijaju informacije o kvaliteti podloge. U kriticnijim situacijama sam sistem munjevito reaguje i ukrucuje ovjes. Ovo zadnje je iz mog iskustva, npr.
Kod Citroena je klasicni automatski.
-
citro
#93 Re: Citroen c5
Kao sto DSG nije klasicni automatski mjenjac tako to nije ni Multitronic.
Ja rekoh samo za automatike da trose vise, ako se ne varam.
Ja rekoh samo za automatike da trose vise, ako se ne varam.
- basicm
#94 Re: Citroen c5
I kako covjek da vam vjeruje!
Jednom nick citroen xm, drugom citro, treci tvrdi da automatic trosi manje.
Sve objektivnost i kredibilnost. Ja da ga kupujem, sad bih odustao.
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
citroen xm
#95 Re: Citroen c5
Ja ti mogu reći samo da ne lažem, a ti možeš da mi povjeruješ ili ne povjeruješ. Nisam valjda kreten da bilo kome savjetujem da teško zarađene pare baci na krš ili ti niz vjetar.
-
citro
#96 Re: Citroen c5
Stojim iza svega sto sam napisao. I ne lupam ovdje napamet samo da bih se s nekim prepucavao ili favorizirao marku Citroen koja je na kraju krajeva samo jedna od desetak koje sam posjedovao u svom zivotu.basicm wrote:I kako covjek da vam vjeruje!
Rezime - preskocio bih automatika, kod Citroena nije tako savrsen kao sto je DSG (jesam li sada objektivan ili subjektivan ?),
kao polovnog jer me strah kvarova a kao novog jer je skuplji. U oba slucaja konkretan model trosi vise goriva.
DSG je super i zaista trosi manje goriva, ali koliko kosta ta prica ?
-
dugi
-
dugi
#98 Re: Citroen c5
Cinjenica je da je DSG( Direct Shift Gearbox ) u osnovi manuelni mjenjac sa dva kvacila koja su pneumatski vodjena i nema potrebe za papucicom kvacila.
Brzine mijenja automatski i trosi manje nego auta sa manuelnim i dosta manje od auta sa klasicnim automatskim mijenjacima.
Zato su ovdje svi u pravu.
Cinjenica je takodjer da se pojedini DSG-ovi kvari cesce pri gradskoj voznji jer dolazi do pregrijavanja i u nekim zemljama VW ne zeli da prodaje Volkswagen Passat EcoFuel sa DSG7 taxistima, jer zamijene po dva-tri mjenjaca u garanciji.
U kini je cak vlada "preporucila" VW-u da se pozabavi tim problemom, nakon sto je VW opozvao 400.000 auta zbog kvara na mjenjacu.
Ali da je dobar dok radi dobar je, sto jest jest.
Brzine mijenja automatski i trosi manje nego auta sa manuelnim i dosta manje od auta sa klasicnim automatskim mijenjacima.
Zato su ovdje svi u pravu.
Cinjenica je takodjer da se pojedini DSG-ovi kvari cesce pri gradskoj voznji jer dolazi do pregrijavanja i u nekim zemljama VW ne zeli da prodaje Volkswagen Passat EcoFuel sa DSG7 taxistima, jer zamijene po dva-tri mjenjaca u garanciji.
U kini je cak vlada "preporucila" VW-u da se pozabavi tim problemom, nakon sto je VW opozvao 400.000 auta zbog kvara na mjenjacu.
Ali da je dobar dok radi dobar je, sto jest jest.
-
zastavnik22
#99 Re: Citroen c5
Pozdrav i tebi , drago mi je da cemo imati jos jednog clana vlasnika c5.Ja imam isti model koji sam uzeo prije nepunih 6 mjeseci.Tada je imao nesto vise od 100000km i bio je 22300KM.Otisao u servis i uradio mali servis ulji i svi filteri 280KM.
Sto se tice potrosnje autoput bez opterecenja do 130km/h oko 4.8l na 100km.Voznja po BiH oko 4.5l a gradska u zimskom periodu oko7.5-7.8 l.
Sa krovnim koferom i punom opremom za skijanje na autoputu brzina oko 140km potrosnja 6.6l.
To su ti stvarni podatci bez foliranja.
uote="king73"]Pozdrav svima, želim da kupim c5 ,(kod kramara ima dobrih primjeraka) god. 2010-11 ....zanima me potrošnja između 1.6 i 2.0 hdi ....i da li je servisiranje tih vozila kao što narod priča (a što narod priča ili je bilo ili će biti
) preskupo i koliko iznosi npr. na godinu dana (odnosno redovni servis) to preskupo ? hvala unaprijed[/quote]
Sto se tice potrosnje autoput bez opterecenja do 130km/h oko 4.8l na 100km.Voznja po BiH oko 4.5l a gradska u zimskom periodu oko7.5-7.8 l.
Sa krovnim koferom i punom opremom za skijanje na autoputu brzina oko 140km potrosnja 6.6l.
uote="king73"]Pozdrav svima, želim da kupim c5 ,(kod kramara ima dobrih primjeraka) god. 2010-11 ....zanima me potrošnja između 1.6 i 2.0 hdi ....i da li je servisiranje tih vozila kao što narod priča (a što narod priča ili je bilo ili će biti
-
citro
#100 Re: Citroen c5
[/quote]zastavnik22 wrote:Pozdrav i tebi , drago mi je da cemo imati jos jednog clana vlasnika c5.Ja imam isti model koji sam uzeo prije nepunih 6 mjeseci.Tada je imao nesto vise od 100000km i bio je 22300KM.Otisao u servis i uradio mali servis ulji i svi filteri 280KM.
uote="king73"]Pozdrav svima, želim da kupim c5 ,(kod kramara ima dobrih primjeraka) god. 2010-11 ....zanima me potrošnja između 1.6 i 2.0 hdi ....i da li je servisiranje tih vozila kao što narod priča (a što narod priča ili je bilo ili će biti) preskupo i koliko iznosi npr. na godinu dana (odnosno redovni servis) to preskupo ? hvala unaprijed
Koji ti je motor ?
Ja sam imao 2.0, mogao sam trositi vani 4.5 litra ali je to pacenje bez ijednog postenijeg pritiska na gas. Obicno je bilo izmedju 5 i 6 u zavisnosti od agresivnosti voznje i broja preticanja (koji nikada nije bio mali).
Po autoputu je malo nerealno 4.8 pri 130 km/h, ali kazem, kod mene je bio 2.0 .