auto do 7-7500 KM
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
amel987
#1 auto do 7-7500 KM
Poštovani,
Zanima me mišljenje iskusnih i realnih ljudi s ovog foruma koji se razumiju.
Po prilicno sam laik sto se toga tice. Realno pocetnik sam a i ne razumijem se bas najbolje (nazalost). Zanima me neko auto do 7500km.
Ja sam gledao golf IV, fiat punto - ford fiesta (malo mladji 06-07 godina), opel astra..
Sta Vi mislite koji je najbolja preporuka i najizdrzljivija i da fino sluzi do vremena kada cu se fino usteliti i uzeti nesto konkretnije. Otvoren sam i za Vaše prijedloge.
Lp,
Zanima me mišljenje iskusnih i realnih ljudi s ovog foruma koji se razumiju.
Po prilicno sam laik sto se toga tice. Realno pocetnik sam a i ne razumijem se bas najbolje (nazalost). Zanima me neko auto do 7500km.
Ja sam gledao golf IV, fiat punto - ford fiesta (malo mladji 06-07 godina), opel astra..
Sta Vi mislite koji je najbolja preporuka i najizdrzljivija i da fino sluzi do vremena kada cu se fino usteliti i uzeti nesto konkretnije. Otvoren sam i za Vaše prijedloge.
Lp,
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2 Re: auto do 7-7500 KM
Citroen C4 u kupe varijanti,idealan auto za tebe. Nisu skupi,pouzdani,jeftini za servisiranje. 
- Ned071
#3 Re: auto do 7-7500 KM
Imas dosta ovakvih tema na forumu... i svako ce ti reci drugacije
ovisi o puno razloga. koliko ce se ljudi voziti u autu, jel iskljucivo gradska voznja, ides li cesto van grada... i najvaznije, jel to para sto imas na kamari ili uzimas kredit?
ove cifre do osam hiljada su najgore... auta golf klase su na granici, a vuice te da uzmes jos samo malo mladje i samo malo bolje i samo malo skuplje...
ovisi o puno razloga. koliko ce se ljudi voziti u autu, jel iskljucivo gradska voznja, ides li cesto van grada... i najvaznije, jel to para sto imas na kamari ili uzimas kredit?
ove cifre do osam hiljada su najgore... auta golf klase su na granici, a vuice te da uzmes jos samo malo mladje i samo malo bolje i samo malo skuplje...
-
Gernsheim
#4 Re: auto do 7-7500 KM
E yebi ga, auto za 7KM, ...
- supercali
#5 Re: auto do 7-7500 KM
Ne gledaj golfa i tu klasu
I sam kazes da si pocetnik uzmi clio fiesti pola 206 i slicno samo nek je ispravno a ti ces ga ionako izgrebati i sl pa kad se ustelis onda ganjaj bolje i vece
I uzmi neki manji motor i zbog registracije i zbog snage da te ne povuce da gasas sa milion konja mada se cini da nisi taj tip
I sam kazes da si pocetnik uzmi clio fiesti pola 206 i slicno samo nek je ispravno a ti ces ga ionako izgrebati i sl pa kad se ustelis onda ganjaj bolje i vece
I uzmi neki manji motor i zbog registracije i zbog snage da te ne povuce da gasas sa milion konja mada se cini da nisi taj tip
-
amel987
#6 Re: auto do 7-7500 KM
Nije na kredit nego je kamara u pitanju
.. Pa najvise gradska voznja.. 2-3 ljudi otprilike.. nista previse. bitno mi je takodjer i sigurnost auta da se ne trazi previse.. jer zivim u problematicnom djelu grada. alipasino polje. to za vw je bas tako
.. a sta mislite o polu 2002-2003, ford, fiat?.. Nekako citroen ovaj mi je dug..
-
Puf
#7 Re: auto do 7-7500 KM
Ned071 wrote:Imas dosta ovakvih tema na forumu... i svako ce ti reci drugacije
upravu si, sve zavisi za koje potrebe se auto koristi, iz kojeg si mjesta, koliko gradske, koliko otvorene voznje, koliko ljudi ce se vozati sa tobom (otac, majka, sestra, brat, zena, djeca, komsiluk), koliko godsnje prelazis, mislis li autom na posao, kad budemo znali te odgovore onda mozemo nesto i preporuciti...
Ja licno vozim Fiestu iz 06 godine (benzin 1.2) i prezadovoljan sam, imam je vec godinu i 4 mjeseca, nikad nista se nije pokvarilo, kad sam je kupio odradio mali servis (jer je veliki bio odradjen, i da imaju racuni i servisna) i ostalo je samo sto se kaze sipaj i vozi. Ne prelazim puno na godisnjem nivou mozda nekih 10 000 kilometara
- Ned071
#8 Re: auto do 7-7500 KM
za fiestu svakako preporuka... generalno, ljudi koje znam i koji imaju forda sa njima nemaju skoro nikakvih problema...
- Ned071
#9 Re: auto do 7-7500 KM
onda auto tzv gradske klase. od golfa IV bjezi, isluzene su to rage i tesko da mozes naci nekog koji je u stanju da ne zahtijeva velika ulaganja. polo je precijenjen i ne nudi nista vise od ostatka klase a skuplji je. po mojim nekim iskustvima, Clio, Fiesta, Punto, Corsa, Fabia... Bas tim redom, jer se i Škoda krade... Getz ti je takodjer fin auto, mozda najvise prostora u klasi a izdrzljiva mrcina...amel987 wrote:Nije na kredit nego je kamara u pitanju.. Pa najvise gradska voznja.. 2-3 ljudi otprilike.. nista previse. bitno mi je takodjer i sigurnost auta da se ne trazi previse.. jer zivim u problematicnom djelu grada. alipasino polje. to za vw je bas tako
.. a sta mislite o polu 2002-2003, ford, fiat?.. Nekako citroen ovaj mi je dug..
na prvu nesto ovako http://www.olx.ba/artikal/17361935/hyun ... -1-5-crdi/
Nemoj iskljucit, ako ti naleti, ni male Japance, tipa Yarisa ili Micre... Za te pare mozes uzeti dobrog benzinca i da ostavis 5 6 stoja, da uradis servis i nesto sa strane za nedaj boze...
-
amel987
#10 Re: auto do 7-7500 KM
hvala Vam puno od srca.. Ma tako mi je nesto i najbolje. I ja kao laik vjerujem da su golfovi istrosena vozila. Narocito se u nasem drustvu jedino i vjeruje tvrdoglavo samo vw samo vw. I kao sto kazes Clio nije lose auto ni malo.. a et zanimalo me jako misljenje o fiesti jer mi djeluje i estetski i sigurnosno i sta znam mada bez cobre ili zedera ne bih mogao zaspati
.. a nije mi niko nista rekao za punta?
- Ned071
#11 Re: auto do 7-7500 KM
Puntac je dobar auto. za detalje se obrati clanu bitanga sa otesa. on ima iskustva sa odrzavanjem punta. tu bi ti negdje mogao uci u obzir i grande punto... sretno sta god izaberes i nemoj zuriti...
-
Puf
#12 Re: auto do 7-7500 KM
amel987 wrote:hvala Vam puno od srca.. Ma tako mi je nesto i najbolje. I ja kao laik vjerujem da su golfovi istrosena vozila. Narocito se u nasem drustvu jedino i vjeruje tvrdoglavo samo vw samo vw. I kao sto kazes Clio nije lose auto ni malo.. a et zanimalo me jako misljenje o fiesti jer mi djeluje i estetski i sigurnosno i sta znam mada bez cobre ili zedera ne bih mogao zaspati.. a nije mi niko nista rekao za punta?
Zasto ne bi mogao spavati, ja nemam nista od tih zastita i bas se nikako ne sikiram, jer nema iz njega sta ukrasti (pazim da ne ostavljam nista unutra), a koliko znam fieste se i ne kradu, znam ga cak nekada zabooraviti zakljucati po gradu i nikad nista nije bilo haha
-
amel987
#13 Re: auto do 7-7500 KM
hvala ti puno od srca Ned071.. svima Vama... Ne treba zuriti naravno.. bitno mi je samo da je sigurno.. da ne iziskuje veliku potrosnju finansijski da moze posluziti fino i da mi je lahko manevrisati s njim dok se ne ustelim
.. a sta znam kontam alipasino blizu granica svasta danas rade.. vise psiha
.. a i iskreno jel bolje benzin ili dizel.. dizelu koliko znam nije potrebno na ravnini gasa da bi krenuo.. i tako te sitnice. jer ipak sam pocetnik.. ono malo treme ima i straha dok se covjek ne opusti.. ovako nesto? http://www.olx.ba/artikal/17106630/ford-fiesta/
- Ned071
#14 Re: auto do 7-7500 KM
nije potreban gas pa mu ode lamela
salim se, kada je starije auto u pitanju onda je , uglavnom, sigurniji benzinac. nek trosi dva litra vise od dizela, to je 4 marke na sto kilometara... nije neka razlika
- supercali
#15 Re: auto do 7-7500 KM
Jos ako manje prelazis milina nemas milion dizni klinaca palaca sto kod dizela moze otici
Da se razumijemo nije ni benzinac bez kvarova al je jednostavniji i jeftiniji za popravke od dizela a uvijek se moze i plin ugraditi ako bude potrebno
Da se razumijemo nije ni benzinac bez kvarova al je jednostavniji i jeftiniji za popravke od dizela a uvijek se moze i plin ugraditi ako bude potrebno
-
ado-šampion
#16 Re: auto do 7-7500 KM
Bolje je dizel ali za te pare nije. Dizel mozda krece bez gasa ako je SDI (bez turba) ili neki jaki motor velike kubikaze. Turbo dizeli do 2 litre zapremine vec odavno ne krecu bez gasa.
Mana dizela je vise osjetljivih/opterecenijih stvari koje su skupe za popravak (turbina, dizne, kvacilo ...), a i prosjecna kilometraza koju prelaze.
Sto se tice blizine granice, mozda da racunas na 4-5 stoja za hudiny/zeder i nema tog auta te cijene koje nece biti sigurno s tim.
Moja preporuka neka Fabia benzinac, po mogucnosti da nije HTP (mada je vecina HTP), moze se naci kupljena kod nas. Razlozi: Pristojno auto koje za tu klasu ima prostora, pouzdana mehanika i sto je jako bitno dostupnost dijelova i majstora, sto je za pocetnika jako bitno. Ko god radi Golfa dvicu radi i Fabiju.
Mana dizela je vise osjetljivih/opterecenijih stvari koje su skupe za popravak (turbina, dizne, kvacilo ...), a i prosjecna kilometraza koju prelaze.
Sto se tice blizine granice, mozda da racunas na 4-5 stoja za hudiny/zeder i nema tog auta te cijene koje nece biti sigurno s tim.
Moja preporuka neka Fabia benzinac, po mogucnosti da nije HTP (mada je vecina HTP), moze se naci kupljena kod nas. Razlozi: Pristojno auto koje za tu klasu ima prostora, pouzdana mehanika i sto je jako bitno dostupnost dijelova i majstora, sto je za pocetnika jako bitno. Ko god radi Golfa dvicu radi i Fabiju.
-
amel987
#17 Re: auto do 7-7500 KM
Et ta fabia nije lose auto... kod Vas? Vi ste neka firma nesto?
-
ado-šampion
#18 Re: auto do 7-7500 KM
Ma ne, mislio sam kupljena u Bosni.amel987 wrote:Et ta fabia nije lose auto... kod Vas? Vi ste neka firma nesto?
-
amel987
#19 Re: auto do 7-7500 KM
heheheh nesporazum
.. uh sad covjek ne moze nikako biti pametan
nije jednostavno donijeti odluku
- konektovan
#20 Re: auto do 7-7500 KM
Pa jeste citroen duzi,klasa vise od pomenutih fiestica,pola itd. On spada u kómpaktnu klasu,a dimenzije su ok,mozes se parkirati lahko po sarajevskim parkinzima. Mozda i najbitnija stavka kod njega,ne krade se!!!!!!!!! Mirno ces spavati,100% .amel987 wrote:Nije na kredit nego je kamara u pitanju.. Pa najvise gradska voznja.. 2-3 ljudi otprilike.. nista previse. bitno mi je takodjer i sigurnost auta da se ne trazi previse.. jer zivim u problematicnom djelu grada. alipasino polje. to za vw je bas tako
-
amel987
#21 Re: auto do 7-7500 KM
A nez kakva je cijena dijelova u slucaju ne daj Boze
.. nekako sve parametre treba uzeti ali i kad se toga previse gleda onda se poludi 
- konektovan
#22 Re: auto do 7-7500 KM
Ma generalno cijene dijelova su tu negdje za sve malo vece proizvodjace,pogotovo evropljane. Nesto vece cijene su za japance i korejce,al' ono sto je najbitnije,jeste da su i oni dostupni danas,u poredjenju sa situacijom u blizoj nam proslosti.amel987 wrote:A nez kakva je cijena dijelova u slucaju ne daj Boze.. nekako sve parametre treba uzeti ali i kad se toga previse gleda onda se poludi
-
NediM17
#23 Re: auto do 7-7500 KM
Evo jedna preporuka i od mene...
http://www.olx.ba/artikal/17251852/kia- ... lometraza/
Vozio istu 4 i po godine, presao 80.000km, od vanrednih intervencija zamijenjene gumice balans stangi na 55.000km i 3 para sijalica.
Vozio istu 4 i po godine, presao 80.000km, od vanrednih intervencija zamijenjene gumice balans stangi na 55.000km i 3 para sijalica.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#24 Re: auto do 7-7500 KM
Fiat Grande Punto.
1.3 mjet.
1.3 mjet.
- Ned071
#25 Re: auto do 7-7500 KM
slazem se... dobar autoNediM17 wrote:Evo jedna preporuka i od mene...