Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000 km

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
em11r

#151 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

citroen xm wrote:Ja ne znam o kakvom ti aditivu pričaš i kakvoj velikoj potrošnji. :roll: Sve koje znam i koji imaju HDI voze ga bez problema i bez ikakvih aditiva za gorivo.
mozda misli na aditiv za fap filter

a o potrosnji evo moj komentar

Image
citroen xm

#152 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Aditiv za fap filter je druga stvar i on se mijenja tačno po propisanim intervalima koji nisu kratki i nije neka velika suma za zamjenu u pitanju.
em11r

#153 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

FAP filtere po bosni ubija ciganluk i to ne samo na francuzima nego svakom autu koje ga ima i kojem FAP filter nije onaj sa premazom od plemenitog metala. Prilikom svakog punjenja goriva se u gorivo dodaje doza aditiva a to sto kod nas ljudi sipaju za cenera dva svaki drugi dan pa potrose sav aditiv za godinu pa poslije jaucu to je drugo ... ali de ti objasni condyu .... kad na VAG-u vrisne dizna/zamajac/turbina/senzor/pukne glava/bregaste to je potrosni sklop motora a kad kod francuza nestane aditiva to je smece :))
goran16v

#154 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

em11r wrote:FAP filtere po bosni ubija ciganluk i to ne samo na francuzima nego svakom autu koje ga ima i kojem FAP filter nije onaj sa premazom od plemenitog metala. Prilikom svakog punjenja goriva se u gorivo dodaje doza aditiva a to sto kod nas ljudi sipaju za cenera dva svaki drugi dan pa potrose sav aditiv za godinu pa poslije jaucu to je drugo ... ali de ti objasni condyu .... kad na VAG-u vrisne dizna/zamajac/turbina/senzor/pukne glava/bregaste to je potrosni sklop motora a kad kod francuza nestane aditiva to je smece :))
Ko da Wartburga vozis... :-D
em11r

#155 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

:) ne bas
fap se moze eliminisat a u wartburga probaj pa ne naspi dvotaktola :)
citroen xm

#156 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Pa ne sipa se aditiv za FAP u rezervoar sa gorivom svaki put kada točiš gorivo.
condy

#157 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

citroen xm wrote:Ja ne znam o kakvom ti aditivu pričaš i kakvoj velikoj potrošnji. :roll: Sve koje znam i koji imaju HDI voze ga bez problema i bez ikakvih aditiva za gorivo.
Treba biti realan, to nije istina što pričaš odnosno nije ti poznato...U bloku su mi kazali da gradska potrošnja tog motora ( 2.0 hdi, 66kw ) je do 9l.

U bloku su mi preporučili aditiv ili jeftiniju i bolju verziju za taj motor ( jer nije imao fap filter ) dosipanje u rezervoar ulja za servo uređaje tj. atf ulje, što sam radio na svako drugo sipanje goriva ( Pola litra na cijeli rezervoar ). Godinu dana sam vozio auto bez aditivai ovog ulja i počeo mi je motor trzati, neravnomjerno raditi. Poslije redovnog dosipanja atf ulja sve je bilo ok odnosno spasio sam dizne, koje su preskupe. Čovjek koji radi samo citroene i koji je zaljubljen u njih, kao i ti, rekao mi je da naše gorivo je previše " suho i prljavo" i zbog toga zaguše dizne koje aditiv ili atf ulje podmazuje i onemogućava da se začepe. Poznanik mi je mislio da mu je kod novog citroena nakon godinu dana riknuo motor. Nakon dosipanja litar aditiva na pun rezervoar i nakon što ga je pročepio autoputem sve se umirilo odnosno motor je počeo raditi ravnomjerno bez podrhtavanja.

Svakom common rail motoru je dobro dosuti ponekad tačno određeni aditiv koji preporuči proizvođač jer je naše gorivo loše. To je spas za dizne motora... :)
citroen xm

#158 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Isti motor evo već par godina u p307 iz 2004-e i nema nikakvih problema. Aditiv nije dosipan nikada i auto radi kao sat. Neću da kažem da nije tačno, ali to prvi put čujem a na forumu sam specijalizovanom za francuska auta i ne trabam ti spominjati koliko tu članova ima sa HDI motorima. Nikada nisam čuo da neko dosipa aditiv.

A što se gradske potrošnje tiče, o kom gradu govoriš. Kakvo je čudo što popije do 9 litara u Sarajevu. Jel misliš da 1.9 66 kw TDI potroši manje? Nema šanse.
condy

#159 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

em11r wrote:FAP filtere po bosni ubija ciganluk i to ne samo na francuzima nego svakom autu koje ga ima i kojem FAP filter nije onaj sa premazom od plemenitog metala. Prilikom svakog punjenja goriva se u gorivo dodaje doza aditiva a to sto kod nas ljudi sipaju za cenera dva svaki drugi dan pa potrose sav aditiv za godinu pa poslije jaucu to je drugo ... ali de ti objasni condyu .... kad na VAG-u vrisne dizna/zamajac/turbina/senzor/pukne glava/bregaste to je potrosni sklop motora a kad kod francuza nestane aditiva to je smece :))
Aditiv za fap filtere je jedno a aditiv koji se dosipa u gorivo je nešto sasvim drugo. Ja govorim o aditivu koji se dosipa u gorivo, radi pročišćavanja dizni u motoru. Aditiv se dosipa na pun rezervoar ili na minimalno pola rezervoara. Na 10 litara ili manje se ne smije dosipati jer je tad preagresivan.

Oćeš da ti pojasnim kako se pije whey protein poslije treninga :D

Dobro je znati da i u starije vw tdi mašine je dobro ponekad dosuti pola litra mineralnog motornog ulja na pun rezervoar. To spašava i dizne i turbo .
goran16v

#160 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Isti motor evo već par godina u p307 iz 2004-e i nema nikakvih problema. Aditiv nije dosipan nikada i auto radi kao sat. Neću da kažem da nije tačno, ali to prvi put čujem a na forumu sam specijalizovanom za francuska auta i ne trabam ti spominjati koliko tu članova ima sa HDI motorima. Nikada nisam čuo da neko dosipa aditiv.

A što se gradske potrošnje tiče, o kom gradu govoriš. Kakvo je čudo što popije do 9 litara u Sarajevu. Jel misliš da 1.9 66 kw TDI potroši manje? Nema šanse.
Ja ti iz 1. ruke, kao bivsni vlasnik auta sa 1,9 TDI 66 kW motorom (kupio nov i vozio 5 god), a e na osnovu prica kumova i rodbine, tvrdim da taj auto po Sarajevu ne trosi 9 lit/100 km ni u ludilu
condy

#161 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by condy »

citroen xm wrote:Isti motor evo već par godina u p307 iz 2004-e i nema nikakvih problema. Aditiv nije dosipan nikada i auto radi kao sat. Neću da kažem da nije tačno, ali to prvi put čujem a na forumu sam specijalizovanom za francuska auta i ne trabam ti spominjati koliko tu članova ima sa HDI motorima. Nikada nisam čuo da neko dosipa aditiv.

Kad budeš radio redovni servis kod svog vozila pitaj servisera koriste li se aditive u hdi motorima za gorivo i zbog čega.
Garantujem ti da će ti reći što i ja.
Troši TDI mašina manje 1.9 77kw oko 7,5l po gradskoj, stani kreni; 6,5 litara je kombinovana koja mi je zabilježena nakon 10.000 pređenih km; a otvorena oko max. 5,5 litara... :)
Razlika je jedino u gradskoj potoršnji... :)
em11r

#162 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

citroen xm wrote:Pa ne sipa se aditiv za FAP u rezervoar sa gorivom svaki put kada točiš gorivo.
razocarao si me u sekundi ...

ja sam mislio da o francima znas malo vise. FAP aditiv ima poseban rezervar u kojem se nalazi i svaki puta kad ti naspes gorivo ... da li u onom otvoru rezervoara ima neki senzor ili sta ...ali on ubrizga dozu aditiva u gorivo.
em11r

#163 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

condy wrote:
Oćeš da ti pojasnim kako se pije whey protein poslije treninga :D
kod nas na selu ima sirutke ... ne pijemo te praskove :)
Mr.Fundamental

#164 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Mr.Fundamental »

goran16v wrote:

Ja ti iz 1. ruke, kao bivsni vlasnik auta sa 1,9 TDI 66 kW motorom (kupio nov i vozio 5 god), a e na osnovu prica kumova i rodbine, tvrdim da taj auto po Sarajevu ne trosi 9 lit/100 km ni u ludilu
Istina. Golf IV 1.9 TDI 66kw, u kojem se često vozim, obično po gradu troši od 6.1-6.5l, a najviše što sam vidio da je putni kompjuter pokazivao je 7.1l .
citroen xm

#165 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

em11r wrote:
citroen xm wrote:Pa ne sipa se aditiv za FAP u rezervoar sa gorivom svaki put kada točiš gorivo.
razocarao si me u sekundi ...

ja sam mislio da o francima znas malo vise. FAP aditiv ima poseban rezervar u kojem se nalazi i svaki puta kad ti naspes gorivo ... da li u onom otvoru rezervoara ima neki senzor ili sta ...ali on ubrizga dozu aditiva u gorivo.
Pa šta sam ja rekao? To je bio moj odgovor na ono poređenje HDI motora sa Varburgog u čiji rezervoar sipaš smješu i koji bez toga ne može raditi. Naravno da znam za rezervoar za FAP aditiv, ali to je smiješna količina i glupo je navoditi kao nešto što se stalno sipa.

A čovjek je i razjasnio da se radi o drugom aditivu.
goran16v wrote:
A koliko je trošio po Sarajevu kreni stani? Hoćeš reći da troši manje od HDI motora?
condy wrote:
Kad budeš radio redovni servis kod svog vozila pitaj servisera koriste li se aditive u hdi motorima za gorivo i zbog čega.
Garantujem ti da će ti reći što i ja.
Troši TDI mašina manje 1.9 77kw oko 7,5l po gradskoj, stani kreni; 6,5 litara je kombinovana koja mi je zabilježena nakon 10.000 pređenih km; a otvorena oko max. 5,5 litara... :)
Razlika je jedino u gradskoj potoršnji... :)
Aditiv možeš staviti, a i ne moraš. I to nije aditiv samo za HDI motore. Ako ćeš da sačuvaš dizne stavljaćeš ga i u TDI, JTD, DCI.... To je smiješno navoditi kao manu HDI motora.
Mr.Fundamental wrote: Istina. Golf IV 1.9 TDI 66kw, u kojem se često vozim, obično po gradu troši od 6.1-6.5l, a najviše što sam vidio da je putni kompjuter pokazivao je 7.1l .
Zaboravio sam napomenuti da TDI motori proizvode gorivo.
goran16v

#166 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
A koliko je trošio po Sarajevu kreni stani? Hoćeš reći da troši manje od HDI motora?
Ja nigdje nisam tvrdio da trosi manje od HDI-a nego da je tvoja tvrdnja da TDI 66 kW trosi 9 po gradu nevidjeno smijesna, taj auto ni u ludilo niti ne znam ti po kakvoj guzi u Sarajevu, iako to o tome nista ne znas da bi o tome raspravljao, nece potrositi 9.
citroen xm

#167 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Neće 9, ali hoće 8. Pa meni je uzimao 8. A neće ni HDI 9, bar ne onaj 2.0 HDI 90 KS.

Sve je to tu negdje, samo zavisi od vozača i veličine grada.
Reneee

#168 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by Reneee »

@XM, ispravno su ti naveli podatke, to što ti od svoje zatucanosti i mržnje ne vidiš dalje od nosa, nije ničiji problem. Moj bivši GIV je po MinKenu trošio 6-6.5l, a da HDI troši više nije nikakva novost. Već sam ti naveo i da C6 2.7 HDI u prosjeku 3l troši više od 2.7 TDI-ja.
em11r

#169 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

Moj citroen trosi 4 litra po gradu. :thumbup:
citroen xm

#170 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

Ma kakve čovječe zatucanosti i mržnje. Ja ne znam o čemu vi pričate. Eto 2.0 HDI troši 3 litra više od 1.9 TDI-ja iste snage. Jest, ali malo morgen. Prije bi rekao da vi na silu hvalite njemce, nego što ih ja mrzim. I sam vozim TDI, samo nije 1.9 i znam sve prednosti i mane tih motora.
em11r

#171 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

Reneee wrote:@XM, ispravno su ti naveli podatke, to što ti od svoje zatucanosti i mržnje ne vidiš dalje od nosa, nije ničiji problem. Moj bivši GIV je po MinKenu trošio 6-6.5l, a da HDI troši više nije nikakva novost. Već sam ti naveo i da C6 2.7 HDI u prosjeku 3l troši više od 2.7 TDI-ja.
C6 je i 3 puta vise auta od tog audija 2.7
goran16v

#172 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Neće 9, ali hoće 8. Pa meni je uzimao 8. A neće ni HDI 9, bar ne onaj 2.0 HDI 90 KS.

Sve je to tu negdje, samo zavisi od vozača i veličine grada.
Sve i da trosi, 8, a ne trosi ni toliko, ja sam vise puta mjerio radi kojekakvih obracuna (G-IV, Octavia) i svaki put se vrtilo 7,3 - 7,5 lit/100 km ciste gradske voznje, litar razlike u potrosnji, sto je u ovom slucaju preko 10% ne moze biti du negdje ni pod tackom razno.
citroen xm

#173 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

em11r wrote:
C6 je i 3 puta vise auta od tog audija 2.7

Neka, nemoj ih dirati. Još ako ja stanem na tvoju stranu(a moram) najebasmo obojica od razjarenih tigrova. :lol:
citroen xm

#174 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Sve i da trosi, 8, a ne trosi ni toliko, ja sam vise puta mjerio radi kojekakvih obracuna (G-IV, Octavia) i svaki put se vrtilo 7,3 - 7,5 lit/100 km ciste gradske voznje, litar razlike u potrosnji, sto je u ovom slucaju preko 10% ne moze biti du negdje ni pod tackom razno.

E onda nam se stil vožnje razlikuje mnogo. Meni je ladno uzimao 8 doduše ne i 9. Ali ni HDI mi ne uzima 9. Ali nije nemoguće postići i 9 ako ga ne kilaviš.
em11r

#175 Re: Auto Bild - Hard testovi modela srednje klase na 100.000

Post by em11r »

:) ma nema se tu sta diskutovat ... to je isto kao da poredis stradivariusovu violinu i sargiju u Lasvi kraj ceste pokraj zemljanih lonaca :)
Post Reply