Da li je iko od forumasa imao iskustva sa reno 5 ili pezo 205, da podjeli misljenje o njima, jer sam u nedoumici izmedju golfa 2 i jednog od ta 2 automobila. Jos me zanima generalno za potrosnju i nase uslove, da li je bolje imati benzin manje kubikaze ili veci dizel motor, pogotovo za ova 3 automobila (nisam zainteresovan za plin ali vjerovatno je to i najisplatnija opcija). Naravno, ako ima jos neko auto u cjenovnom rangu od 2000-3000KM a vrijedno je preporuke, neka navede.
autic
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
entuzijasta
#26 Re: autic
Jos samo jednom da provjerim...
Da li je iko od forumasa imao iskustva sa reno 5 ili pezo 205, da podjeli misljenje o njima, jer sam u nedoumici izmedju golfa 2 i jednog od ta 2 automobila. Jos me zanima generalno za potrosnju i nase uslove, da li je bolje imati benzin manje kubikaze ili veci dizel motor, pogotovo za ova 3 automobila (nisam zainteresovan za plin ali vjerovatno je to i najisplatnija opcija). Naravno, ako ima jos neko auto u cjenovnom rangu od 2000-3000KM a vrijedno je preporuke, neka navede.
-
lavic
#27 Re: autic
Imao sam i reno 5 i golfa II, mislim da ces prije naci dvicu u solidnom stanju nego reno 5. Meni reno bio super, samo me nerviralo uzasno loze grijanje zimi, treba mu godina da se ugrije. Reno bio 1.0 ili 1.1 benzin nisam sigura, golf jedan bio bio 1.6 TD, drugi 1.8 GTI 112 KS. GTI je po gradu pio pa mislim i 12 l, ali je letio, po otvorenoj cesti mislim cak i ispod 8 litara. Ja bi opet uzeo GTI za zajebacije.entuzijasta wrote:Jos samo jednom da provjerim...
-
entuzijasta
#28 Re: autic
Hvala na odgovoru. Puno mi je 10-11 litara, ipak planiram uzeti auto manje potrosnje, brzina mi nije neki presudni faktor. Koliko je reno trosio otprilike?lavic wrote:Imao sam i reno 5 i golfa II, mislim da ces prije naci dvicu u solidnom stanju nego reno 5. Meni reno bio super, samo me nerviralo uzasno loze grijanje zimi, treba mu godina da se ugrije. Reno bio 1.0 ili 1.1 benzin nisam sigura, golf jedan bio bio 1.6 TD, drugi 1.8 GTI 112 KS. GTI je po gradu pio pa mislim i 12 l, ali je letio, po otvorenoj cesti mislim cak i ispod 8 litara. Ja bi opet uzeo GTI za zajebacije.entuzijasta wrote:Jos samo jednom da provjerim...
Nadam se da ce jos neko svoje iskustvo podjeliti.
- Bakir1
#29 Re: autic
ja mogu samo reci ford fiesta mk3 od 89 do 96
moja nije mjerodavna jer je bila mejt ali je mjerodavna sto se tice odrzavanja i voznje.
motor 1,8 d registracija 420 KM potrosnja mizerna oko 6-7 litara po gradu sa stani kreni u zimskom rezimu voznje otvoreno oko 5.5 litara na ovim minusima.
najvece zamjerke ili ti ga opasnosti kod ovog modela su:
motori koji se ne odrzavaju pa zimi tesko ili nikako ne pale,a sad je idealan test na ovim minusima svakog motora.
korozija zadnjih obrva i propadanje oko mosta
mehanizam kvacila samostelujuci koji je apsolutno najveci minus ovog auta i mene redovno handri
ulja stane sa filterom oko 4,5 kg pa te tako zamjena ulja i svih filtera kosta oko 50 KM.
znas kako kazu cigani dobar je mercedes samo da mu je fordov motor
evo mog okolo kucnog potrckala za sve od a do z

svaki cigo svog forda fali pa tako i ja
moja nije mjerodavna jer je bila mejt ali je mjerodavna sto se tice odrzavanja i voznje.
motor 1,8 d registracija 420 KM potrosnja mizerna oko 6-7 litara po gradu sa stani kreni u zimskom rezimu voznje otvoreno oko 5.5 litara na ovim minusima.
motori koji se ne odrzavaju pa zimi tesko ili nikako ne pale,a sad je idealan test na ovim minusima svakog motora.
mehanizam kvacila samostelujuci koji je apsolutno najveci minus ovog auta i mene redovno handri
ulja stane sa filterom oko 4,5 kg pa te tako zamjena ulja i svih filtera kosta oko 50 KM.
znas kako kazu cigani dobar je mercedes samo da mu je fordov motor
evo mog okolo kucnog potrckala za sve od a do z

- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#30 Re: autic
Ja vozim Renault 5 1.4 benzin i prezadovoljan sam s obzirom da je star 22 god!entuzijasta wrote:Jos samo jednom da provjerim...
Održavanje uopšte nije skupo kako ljudi ovdje često znaju pričati za francuze. U moj 1.4 motor staje samo 2.5 litara motornog ulja
Slažem se sa forumašem Lavic da mu je grijanje zimi mana. Potrošnja bi (barem za 1.4 motor) mogla biti i niža, ali šta je, tu je!
-
entuzijasta
#31 Re: autic
Jedno vrijeme sam razmisljao i o fiesti, s obzirom da je otprilike u istoj cjenovnoj klasi, ali sam cuo da je kvacilo to problematicno, sad su mi sumnje potvrdjeneBakir1 wrote:ja mogu samo reci ford fiesta mk3 od 89 do 96
mehanizam kvacila samostelujuci koji je apsolutno najveci minus ovog auta i mene redovno handri![]()
znas kako kazu cigani dobar je mercedes samo da mu je fordov motor![]()
evo mog okolo kucnog potrckala za sve od a do z![]()
-
entuzijasta
#32 Re: autic
Znaci 2 godine nista nisi mjenjao na autu (osim ulja i filtera)? Kakva im je limarija, hrdja li i kolika je gradska potrosnja benzina za 1.4 (posto bi uglavnom sipao za ''cvaju''Romeo 80 wrote:
Ja vozim Renault 5 1.4 benzin i prezadovoljan sam s obzirom da je star 22 god!Doduše, moj je stvarno izuzetno očuvan a i sam se trudim da ga max. dobro održavam. Do sada me nije ostavio na putu a vozim ga već 2 god.
Održavanje uopšte nije skupo kako ljudi ovdje često znaju pričati za francuze. U moj 1.4 motor staje samo 2.5 litara motornog ulja![]()
Slažem se sa forumašem Lavic da mu je grijanje zimi mana. Potrošnja bi (barem za 1.4 motor) mogla biti i niža, ali šta je, tu je!
-
lavic
#33 Re: autic
Campus je oznaka opreme i imaju je uglavno modeli zadnje/zadnjih godina proizvodnje i imaju pocetni najmanji benzinski motor, kod mene je bio taj.entuzijasta wrote:Znaci 2 godine nista nisi mjenjao na autu (osim ulja i filtera)? Kakva im je limarija, hrdja li i kolika je gradska potrosnja benzina za 1.4 (posto bi uglavnom sipao za ''cvaju''Romeo 80 wrote:
Ja vozim Renault 5 1.4 benzin i prezadovoljan sam s obzirom da je star 22 god!Doduše, moj je stvarno izuzetno očuvan a i sam se trudim da ga max. dobro održavam. Do sada me nije ostavio na putu a vozim ga već 2 god.
Održavanje uopšte nije skupo kako ljudi ovdje često znaju pričati za francuze. U moj 1.4 motor staje samo 2.5 litara motornog ulja![]()
Slažem se sa forumašem Lavic da mu je grijanje zimi mana. Potrošnja bi (barem za 1.4 motor) mogla biti i niža, ali šta je, tu je!)? Gledam po piku i neki imaju oznaku Campus a neki ne, znas li mozda koja je razlika izmedju Renault 5 Campus i ovih ''obicnih''? Izvini ako sam dosadan
-
entuzijasta
#34 Re: autic
Hvalalavic wrote: Campus je oznaka opreme i imaju je uglavno modeli zadnje/zadnjih godina proizvodnje i imaju pocetni najmanji benzinski motor, kod mene je bio taj.
-
lavic
#35 Re: autic
Ma to je patnja za taj auto i motor, a i 4/5 osoba u njemu izgledalo bi ko iz Kremenko crtanog.entuzijasta wrote:Hvalalavic wrote: Campus je oznaka opreme i imaju je uglavno modeli zadnje/zadnjih godina proizvodnje i imaju pocetni najmanji benzinski motor, kod mene je bio taj.Je li dovoljno 1.0 za recimo neki izlet, znaci natrpan gepek, 4-5 osoba i na planinu? Nekako imam osjecaj da nije dovoljno jak?
Mislim najmladji koji bi mogao naci je bar 20 godina star, 5 osoba prosjecno teskih 80 Kg je 400 kg plus 50 kg prtljage uz brdo,... prava putesestvija.
Ja sam svog uglavnom vozio sam ili sa jos jednom, u par navrata dvije osobe tako da nisam ti neki reper.
Zavisi sta trazis i ocekujes od tog malog renoa.
- Bakir1
#36 Re: autic
nastavi razmisljati i dalje jer za veoma male pare mozes naci dosta solidan autoentuzijasta wrote: Jedno vrijeme sam razmisljao i o fiesti, s obzirom da je otprilike u istoj cjenovnoj klasi, ali sam cuo da je kvacilo to problematicno, sad su mi sumnje potvrdjeneMeni je samo bitno da malo trosi i da je zahvalno, da ga ne moram na svakom koraku popravljati
Ako je tvoj ford sa slike, sve pohvale, super ocuvano, takvih tesko da ima na pik-u
ljudi hvale 1,1 i 1,3 motor da su kao da im nema smrti,ja ne znam,jutros je bilo -16 moja je upalila iz drugog pokusaja.
kvacilo i nije problem,mehanizam koji steluje sajlu je problem ali posto je moja bila zapustena i slabo odrzavana,ja sam sada kupio orginal sajlu i mehanizam za nekih 40 KM na otpadu i frcera kvacilo kao puter.
uvijek sam bio protivnik malih automobila,a kada se ukazala potreba za autom koji nece ici iz grada razmisljao sam slicno kao ti,prvo sam kupio nekog kadeta koji je kod mene bio 3 dana,a onda sam kupio ovu fiestu od prvog vlasnika za iznos od 500 KM,ali stanje u kojem je bila je odgovaralo i nesto nizoj cijeni od te

do ovoga

meni je samo zao sto moja nema servo volan ostalo je sve taman.
za te pare ja sam prezadovoljan sa njom
-
entuzijasta
#37 Re: autic
Hahaha, dobar, cuj reperlavic wrote:Ma to je patnja za taj auto i motor, a i 4/5 osoba u njemu izgledalo bi ko iz Kremenko crtanog.entuzijasta wrote:Hvalalavic wrote: Campus je oznaka opreme i imaju je uglavno modeli zadnje/zadnjih godina proizvodnje i imaju pocetni najmanji benzinski motor, kod mene je bio taj.Je li dovoljno 1.0 za recimo neki izlet, znaci natrpan gepek, 4-5 osoba i na planinu? Nekako imam osjecaj da nije dovoljno jak?
Mislim najmladji koji bi mogao naci je bar 20 godina star, 5 osoba prosjecno teskih 80 Kg je 400 kg plus 50 kg prtljage uz brdo,... prava putesestvija.
Ja sam svog uglavnom vozio sam ili sa jos jednom, u par navrata dvije osobe tako da nisam ti neki reper.
Zavisi sta trazis i ocekujes od tog malog renoa.
-
entuzijasta
#38 Re: autic
Koliko te je restauracija izasla (vremenski i novcano)? Zanima me isto i zbog dijelova, da li je problem naci djelove za ovako stara auta? To me stalno kopka nesto, strah me da mi ne ode nesto sto ne mogu promjeniti jer toga vise nemaBakir1 wrote: nastavi razmisljati i dalje jer za veoma male pare mozes naci dosta solidan auto![]()
ljudi hvale 1,1 i 1,3 motor da su kao da im nema smrti,ja ne znam,jutros je bilo -16 moja je upalila iz drugog pokusaja.
kvacilo i nije problem,mehanizam koji steluje sajlu je problem ali posto je moja bila zapustena i slabo odrzavana,ja sam sada kupio orginal sajlu i mehanizam za nekih 40 KM na otpadu i frcera kvacilo kao puter.
uvijek sam bio protivnik malih automobila,a kada se ukazala potreba za autom koji nece ici iz grada razmisljao sam slicno kao ti,prvo sam kupio nekog kadeta koji je kod mene bio 3 dana,a onda sam kupio ovu fiestu od prvog vlasnika za iznos od 500 KM,ali stanje u kojem je bila je odgovaralo i nesto nizoj cijeni od te![]()
do ovoga
- Bakir1
#39 Re: autic
slovenija majka dovlace cijele aute pa dijelove daju u bescjenje.
u 3 godine koliko je vozimo,a svi je vozimo cak se i cuke u njoj vozaju,od odrzavanja imao sam 8 x zamjenu ulja i svih filtera po 50 KM,jedan kineticnki 80 KM,3 x lezaj tocka 1 x skf 90 KM i 2 x kina po 25 KM sto sam na kraju rijesio tako sto sam kupio cijelu nabu polovnu za 20 KM,veliki servis remenje + vodena oko 400 KM sa rukama ostalo je peri deri.
auto sam kupio za 500 KM sa losim motorom,4 propala amortizera,pokidanim crijevima od kocnica,razbijenom sofersajbom,trulim obrvama,pragovima i veznim limovima,4 razlicite gume i slicno.
sa tom prvom registracijom,generalno sredjenim motorom,4 zimske gume,sofersajbom,4 amortizera,novim kocnicama izasla me je oko 3000 KM prije 3 godine.
vremenski je sve trajalo (motor+limarija+mehanika ostala) 1,5 mjesec
u 3 godine koliko je vozimo,a svi je vozimo cak se i cuke u njoj vozaju,od odrzavanja imao sam 8 x zamjenu ulja i svih filtera po 50 KM,jedan kineticnki 80 KM,3 x lezaj tocka 1 x skf 90 KM i 2 x kina po 25 KM sto sam na kraju rijesio tako sto sam kupio cijelu nabu polovnu za 20 KM,veliki servis remenje + vodena oko 400 KM sa rukama ostalo je peri deri.
auto sam kupio za 500 KM sa losim motorom,4 propala amortizera,pokidanim crijevima od kocnica,razbijenom sofersajbom,trulim obrvama,pragovima i veznim limovima,4 razlicite gume i slicno.
sa tom prvom registracijom,generalno sredjenim motorom,4 zimske gume,sofersajbom,4 amortizera,novim kocnicama izasla me je oko 3000 KM prije 3 godine.
-
entuzijasta
#40 Re: autic
Pa i nije puno vremena trebalo, ja sam mislio dok se svi djelovi nadju, pa cekati, pa ugraditi, jedno 3 mjeseca... Meni bi osjecaj da sam sam uradio auto po svojoj mjeri bio nezamjenjiv, ipak je to puno truda i poslije ne bi dao auto nizastaBakir1 wrote:slovenija majka dovlace cijele aute pa dijelove daju u bescjenje.
Da nisam pocetnik, sigurno bi se upustio u restauraciju, nekako mi je pomisao da pocetnik nesto radi oko auta smjesna, bar dok se malo ne izvozam i nekog iskustva ne dobijem
- drndalo
#41 Re: autic
Na dizele zaboravi, em nisu bili narocito dobri, em su kao sto ti rekose >20 god. stari, em nisu odrzavani... 1.4 je slicna prica, svi su uvezeni, obicno puno vise presli, lose odrzavani... Inace R5 ima malo u pristojnom stanju, a Campus ti je po meni najbolja solucija, to je zadnja generacija tog auta, iz Slovenije, 1.1 motor, 48 KS mislim da je najuobicajeniji... Karburator, bregasta je mislim sa strane, sa klackalicama, stara konstrukcija, malo se sta ima za pokvariti... Ako i nadjes jedan pristojan, a da nesto zeza, mislim da za npr. 300-400 KM mozes promijeniti/popraviti pola motora, pa si miran par godina... Dijelova za to ima...entuzijasta wrote:Hahaha, dobar, cuj reper![]()
Ma to sam i mislio, uglavnom bi sam vozio, eventualno ponekad rostilj i izlet, ali mozda bolje da pogledam ili 1.4 ili diesela
Auto je lagan, pa ako mu je paljenje dobro nastimano, nije veliki potrosac, s velikim je staklima, pregledan, ako nadjes ocuvan primjerak, moze biti pristojna kupovina u ovoj finansijski nezahvalnoj klasi... Iznutra ima dosta mjesta, mada bi sjedenje 3 osobe nazad bilo malo knap, ali 2 mogu bez vecih problema, posebno imaju prosora za koljena, nesto sto na novim autima te klase vise ne postoji...
Sa 205 ti je slicna situacija, osim ovoga "Campus iz Slovenije", ako nadjes ocuvan primjerak, moze biti finansijski ugodna solucija...
I mislim da se oni mogu naci 1500-2000 KM, pa da im pola stvari pomjenjas, i ne stignes do one 3000 koje si spominjao kao vrh ponude...
- Bakir1
#42 Re: autic
nisam ni ja radio konkretno,nego sam sam kordinirao i placaoentuzijasta wrote: Pa i nije puno vremena trebalo, ja sam mislio dok se svi djelovi nadju, pa cekati, pa ugraditi, jedno 3 mjeseca... Meni bi osjecaj da sam sam uradio auto po svojoj mjeri bio nezamjenjiv, ipak je to puno truda i poslije ne bi dao auto nizasta![]()
Da nisam pocetnik, sigurno bi se upustio u restauraciju, nekako mi je pomisao da pocetnik nesto radi oko auta smjesna, bar dok se malo ne izvozam i nekog iskustva ne dobijem
mogao sam ja tada kupiti puno bolji auto za 3000 KM ali sve je u principu macak u vreci,ovako znam sta imam i to je po mome misljenju puno bolje nego kupiti gotov proizvod cakum pakum.
meni nije prvi put da sam to radio i nece mi biti ni zadnji.

ili od ovog

imam u planu da slicno ponovim isto sa jednim R18 2,1 d sinpar 4x4
-
entuzijasta
#43 Re: autic
Znaci nista od diesela? Gledao sam 1.1 Peugeot 205 (valjda je ista konstrukcija) ima ih i preko 90-tog godista , po povoljnoj cijeni, reno malo teze preko 90-tog (cijenu gledam do 2000-2200KM). Bitno mi je da djelovi i odrzavanje nisu skupi puno, sad mi je pitanje koji od ta 2?drndalo wrote:Na dizele zaboravi, em nisu bili narocito dobri, em su kao sto ti rekose >20 god. stari, em nisu odrzavani... 1.4 je slicna prica, svi su uvezeni, obicno puno vise presli, lose odrzavani... Inace R5 ima malo u pristojnom stanju, a Campus ti je po meni najbolja solucija, to je zadnja generacija tog auta, iz Slovenije, 1.1 motor, 48 KS mislim da je najuobicajeniji... Karburator, bregasta je mislim sa strane, sa klackalicama, stara konstrukcija, malo se sta ima za pokvariti... Ako i nadjes jedan pristojan, a da nesto zeza, mislim da za npr. 300-400 KM mozes promijeniti/popraviti pola motora, pa si miran par godina... Dijelova za to ima...entuzijasta wrote:Hahaha, dobar, cuj reper![]()
Ma to sam i mislio, uglavnom bi sam vozio, eventualno ponekad rostilj i izlet, ali mozda bolje da pogledam ili 1.4 ili diesela
Auto je lagan, pa ako mu je paljenje dobro nastimano, nije veliki potrosac, s velikim je staklima, pregledan, ako nadjes ocuvan primjerak, moze biti pristojna kupovina u ovoj finansijski nezahvalnoj klasi... Iznutra ima dosta mjesta, mada bi sjedenje 3 osobe nazad bilo malo knap, ali 2 mogu bez vecih problema, posebno imaju prosora za koljena, nesto sto na novim autima te klase vise ne postoji...
Sa 205 ti je slicna situacija, osim ovoga "Campus iz Slovenije", ako nadjes ocuvan primjerak, moze biti finansijski ugodna solucija...
I mislim da se oni mogu naci 1500-2000 KM, pa da im pola stvari pomjenjas, i ne stignes do one 3000 koje si spominjao kao vrh ponude...
-
entuzijasta
#44 Re: autic
Drugo auto koje budem kupovao vjerovatno ce biti restauracija, jer najsigurniji si na onome sto sam uradisBakir1 wrote:nisam ni ja radio konkretno,nego sam sam kordinirao i placaoentuzijasta wrote: Pa i nije puno vremena trebalo, ja sam mislio dok se svi djelovi nadju, pa cekati, pa ugraditi, jedno 3 mjeseca... Meni bi osjecaj da sam sam uradio auto po svojoj mjeri bio nezamjenjiv, ipak je to puno truda i poslije ne bi dao auto nizasta![]()
Da nisam pocetnik, sigurno bi se upustio u restauraciju, nekako mi je pomisao da pocetnik nesto radi oko auta smjesna, bar dok se malo ne izvozam i nekog iskustva ne dobijem![]()
mogao sam ja tada kupiti puno bolji auto za 3000 KM ali sve je u principu macak u vreci,ovako znam sta imam i to je po mome misljenju puno bolje nego kupiti gotov proizvod cakum pakum.
meni nije prvi put da sam to radio i nece mi biti ni zadnji.
ili od ovog
imam u planu da slicno ponovim isto sa jednim R18 2,1 d sinpar 4x4
Opet odlicne slike
- O'zone
- Globalni moderator
#45 Re: autic
Restaracija je super stvar ako imaš gdje (ako živiš u stanu a nemaš garažu to je s..nje) i ako imaš vremena.
- Bakir1
#46 Re: autic
nema pravila,to je veoma tezak i bolan proces u kojem se samo krajnji rezultat vidi na kraju i opravdava ono zbog cega se to radi.
moras voljeti auto kao zivo bice ne kao stvar da bi izdurao u svemu tome,stpljenje i novac isto tako nisu od malog znacaja u svemu tome.
isplativost investicije ne postoji i mjesta razumu apsolutno nema.
smijesno je reci da je proces restauracije jednog pajera kostao 10.000 KM a drugog 6.000 KM,ali sa novim motorima,obnovljenim podvozijem,unutrasnjoscu i slicno.
kada sam se ja upustao u slucaj zvani pajero 1 i 2 2005 godine,za njega se nije bilo kupiti zracnog filtera kamo li sta vise,pa je to podrazumjevalo nabavku jos 3 auta za dijelova.
to opet na kraju nisu auti za svaki dan i postanu ukras na kraju a ne auto.
nije ti ni zanemariv prostor u kojem ces drzati tj cuvati te aute.
ja sam potrosio sve joker garaze kod rodbine,prijatelja i vidim svoje vlastite aute par puta u godini
moras voljeti auto kao zivo bice ne kao stvar da bi izdurao u svemu tome,stpljenje i novac isto tako nisu od malog znacaja u svemu tome.
smijesno je reci da je proces restauracije jednog pajera kostao 10.000 KM a drugog 6.000 KM,ali sa novim motorima,obnovljenim podvozijem,unutrasnjoscu i slicno.
kada sam se ja upustao u slucaj zvani pajero 1 i 2 2005 godine,za njega se nije bilo kupiti zracnog filtera kamo li sta vise,pa je to podrazumjevalo nabavku jos 3 auta za dijelova.
ja sam potrosio sve joker garaze kod rodbine,prijatelja i vidim svoje vlastite aute par puta u godini
-
entuzijasta
#47 Re: autic
Imam vikednicu, i slobodno ljetoO'zone wrote:Restaracija je super stvar ako imaš gdje (ako živiš u stanu a nemaš garažu to je s..nje) i ako imaš vremena.
Isplativost se ogleda u tome da vozis auto koje te nece izdatiBakir1 wrote:nema pravila,to je veoma tezak i bolan proces u kojem se samo krajnji rezultat vidi na kraju i opravdava ono zbog cega se to radi.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#48 Re: autic
Nije da nisam ništa mijenjao na autu, ali su za te 2 god. ulaganja bila minimalna. Koliko me sjećanje služi, čim sam ga kupio trebalo je zamijeniti zadnje ležajeve (60 KM 2 kom.), razvodnu kapu, dihtung poklopca ventila (8 KM ) i to je bilo to!entuzijasta wrote:Znaci 2 godine nista nisi mjenjao na autu (osim ulja i filtera)? Kakva im je limarija, hrdja li i kolika je gradska potrosnja benzina za 1.4 (posto bi uglavnom sipao za ''cvaju''Romeo 80 wrote:
Slažem se sa forumašem Lavic da mu je grijanje zimi mana. Potrošnja bi (barem za 1.4 motor) mogla biti i niža, ali šta je, tu je!)? Gledam po piku i neki imaju oznaku Campus a neki ne, znas li mozda koja je razlika izmedju Renault 5 Campus i ovih ''obicnih''? Izvini ako sam dosadan
Nije me nikad ostavio na cesti, no trebaš imati na umu da kad je o tako starim autima riječ pravila nema i moje ti iskustvo u suštini ne mora ništa značiti.
Po gradu će dobro uštiman motor 1.4 i 60 ks uzeti oko 9l lagane vožnje, a slabiji motori pretpostavljam manje. Limarija, šta da ti kažem?! Opet zavisi od konkretnog primjerka, ali obrati pažnju na obrve i pragove.
Campusi su bazni modeli proizvedeni u Sloveniji sa praktički nikakvom opremom i jednostavnijom unutrašnjošću. Kod mene je original francuz pa ima više opreme, bogatije tapacirunge i nema puno golog metala na vratima, jer je sve prekriveno plastičnim oblogama pa djeluje malo "skuplje".
-
entuzijasta
#49 Re: autic
Hvala na podjeljenom iskustvuRomeo 80 wrote: Nije da nisam ništa mijenjao na autu, ali su za te 2 god. ulaganja bila minimalna. Koliko me sjećanje služi, čim sam ga kupio trebalo je zamijeniti zadnje ležajeve (60 KM 2 kom.), razvodnu kapu, dihtung poklopca ventila (8 KM ) i to je bilo to!![]()
Nije me nikad ostavio na cesti, no trebaš imati na umu da kad je o tako starim autima riječ pravila nema i moje ti iskustvo u suštini ne mora ništa značiti.
Po gradu će dobro uštiman motor 1.4 i 60 ks uzeti oko 9l lagane vožnje, a slabiji motori pretpostavljam manje. Limarija, šta da ti kažem?! Opet zavisi od konkretnog primjerka, ali obrati pažnju na obrve i pragove.
Campusi su bazni modeli proizvedeni u Sloveniji sa praktički nikakvom opremom i jednostavnijom unutrašnjošću. Kod mene je original francuz pa ima više opreme, bogatije tapacirunge i nema puno golog metala na vratima, jer je sve prekriveno plastičnim oblogama pa djeluje malo "skuplje".
Bilo bi dobro da ako je neko imao iskustva sa Peugeot 205 da podjeli (pogotovo neki noviji benzinac), cisto zbog usporedbe, mada mislim da su poprilicno slicni i reno 5 i pezo 205.
- sparky
#50 Re: autic
i ja sam bio prezadovoljan sa tefericem! nakon pocetne sumnje bio sam zadivljen.Bakir1 wrote:
ne sjecam se tacno koliko ali jedno 350km u jednom pravcu sa mozda dvije pis pauze. cca 340kg+pun gepek svega,negdje prije splita ravno 150 km/h uz smijesnu potrosnju...povratak isti samo sa praznim gepekom
deranje nekog strit rejsera u Travniku+uzimanje duse uz komar. sve to za manje od 24h...
za pare koje imas,mozes uzeti solidnu fiJestu ili nekog malo manje urednog punta mk1(uz minimalna ulaganja i normalno odrzavanje,bices zadovoljan).
Teferic