Auti na aukcijama
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mehopuzic
#1 Auti na aukcijama
Vidim u zadnje vrijeme raja često kupi pojeftino auta od stranih organizacija koje svoje stare aute daju na aukciju i tako prodaju. Znate li išta o tome? Koja je procedura pri kupovini?
recimo clio 1.5dci 2003 godina, prešao 75.000 koštao je oko 8.500 na kraju aukcije
recimo clio 1.5dci 2003 godina, prešao 75.000 koštao je oko 8.500 na kraju aukcije
-
funaki
#2 Re: Auti na aukcijama
Prati stampu, ima tamo takvih oglasa! U Avaz-u to obicno bude utorkom i petkom! Da, moze se kupiti dobro vozilo za ''malo'' novaca!mehopuzic wrote:Vidim u zadnje vrijeme raja često kupi pojeftino auta od stranih organizacija koje svoje stare aute daju na aukciju i tako prodaju. Znate li išta o tome? Koja je procedura pri kupovini?
-
mehopuzic
#3 Re: Auti na aukcijama
A kako ide ta kupovina?funaki wrote:Prati stampu, ima tamo takvih oglasa! U Avaz-u to obicno bude utorkom i petkom! Da, moze se kupiti dobro vozilo za ''malo'' novaca!mehopuzic wrote:Vidim u zadnje vrijeme raja često kupi pojeftino auta od stranih organizacija koje svoje stare aute daju na aukciju i tako prodaju. Znate li išta o tome? Koja je procedura pri kupovini?
- karanana
uglavnom posaljes ponudu u zapecacenoj koverti. cesto u oglasu pise koja je minimalna cijena koju oni traze, a nekad nema ni minimalne cijene tako da mozes ponuditi i 1 km. ja se u ovim slucajevima bojim dojava i stela. Obicno se prije aukcija dadnu 2-3 dana da ljudi dodju i pogledaju stanje auta. dobro je dovesti nekoga ko nesto zna o autima i ko moze brzinski i s nogu pogledati neke vaze stvari. ako tvoja cijena bude najbolja onda preuzimas auto s tim da moras svu lovu odmah uplatiti na racun te organizacije. kad preuzmes auto onda ono 100% postaje tvoja briga. cak i ako ne upali kad ga budes preuzimo ili ako se raspadne na izlazu iz kapije prodavca pofafo si ga.
- Sir Charles
Moj prijatelj je prije 3 godine kupio 2 passata karavana, oba '97. godiste, jedan presao 125000, drugi 135000, oba je platio 12500 KM, jos je samo platio prevod registraciju, malo ih utegao i izisla ga oba 14000 KM. Jednog i danas vozi dok je drugog odmah prodao za 11000 KM.
- karanana
a ja, zaboravio sam....ove strane organiyacije kad kupuju auto ne placaju ni carinu ni pdv. znaci to su dodatni troskovi na kupca. sir charles, nemoguce je da je za dva auta platio samo 1,500 ovih troskova a jos i plus i utegao.Sir Charles wrote:Moj prijatelj je prije 3 godine kupio 2 passata karavana, oba '97. godiste, jedan presao 125000, drugi 135000, oba je platio 12500 KM, jos je samo platio prevod registraciju, malo ih utegao i izisla ga oba 14000 KM. Jednog i danas vozi dok je drugog odmah prodao za 11000 KM.
- Sir Charles
Nemam pojma majke mi. Tako mi je on rekao. E sad ako on laze, lazem i ja i unaprijed se izvinjavam ako je to neistina, ali sam prilicno siguran da me prijatelj ne laze.
-
LeKo
Za svaku aukciju mora biti objavljena početna cijena onoga što je predmet aukcije kako bi se mogla uplatiti kotizacija za učešće na aukciji, kotizacija je obično 10% od najniže (objavljene) cijene i uplaćuje se uglavnom na blagajni organizatora aukcije. Da bi aukcija započela mora biti barem jedna ponuda sa kojom će se početi, a ukoliko ih ima više ona najpovoljnija sezima za početak, npr: početna cijena je 100 KM najbolja prva ponuda je 115 KM i onda tako krece javno nadmetanje, onaj kaze 120, onaj 130 pa se usute pa aukcionar ponavlja dva puta zadnju najbolju i ako se poslije dva ponavljanjia niko ne javi kupac je onaj koji je ponudio najviše. Oni koji nisu uspješno učestvovali na aukciji (oni koji nisu pazarili) dobijaju kotizaciju nazad, a onaj koji je uspješno okončao aukciju (onaj koji je pazario) dobija odbitak visine kotizacije od ukupne vrijednosti kupljene stvari te je obavezan ostatatak uplatiti u roku od 24 sata, ukoliko to ne uradi aukcija se ponavlja, a onih njegovih 10% mu se ne vraća. Na kupljenu stvar nema mogućnosti reklamacije, kupuje se i preuzima u vidjenom stanju.
Izvinjavam se na dugom postu.
P.S. Ja konkretno nikada ne bih učestvovao u našim aukcijama jer sve što valja se unapijed prodalo "raji", a ono što je ostalo da se ne svidja nikom od "raje" završi na aukciji.
Pozdrav i sretno onima koji imaju namjeru ići na javno nadmetanje .
P.S. Ja konkretno nikada ne bih učestvovao u našim aukcijama jer sve što valja se unapijed prodalo "raji", a ono što je ostalo da se ne svidja nikom od "raje" završi na aukciji.
- karanana
Bio sam na aukciji americke ambasade gdje prodaju namjestaj i tehniku. I to je tako kao sto si ti napisao Leko izuzev da nisam platio nikakvu kotizaciju od 10%. Ali tu nije bilo auta. Ucestvovao sam i u aukciji prodaje OHR-ovih auta i ni tu nije bilo kotizacije. Bio je sistem zatvorene koverte. Posaljes ponudu i onda se skupi komisija i otvara ponude u odredjeno vrijeme i izabere najvecu cijenu.LeKo wrote:Za svaku aukciju mora biti objavljena početna cijena onoga što je predmet aukcije kako bi se mogla uplatiti kotizacija za učešće na aukciji, kotizacija je obično 10% od najniže (objavljene) cijene i uplaćuje se uglavnom na blagajni organizatora aukcije. Da bi aukcija započela mora biti barem jedna ponuda sa kojom će se početi, a ukoliko ih ima više ona najpovoljnija sezima za početak, npr: početna cijena je 100 KM najbolja prva ponuda je 115 KM i onda tako krece javno nadmetanje, onaj kaze 120, onaj 130 pa se usute pa aukcionar ponavlja dva puta zadnju najbolju i ako se poslije dva ponavljanjia niko ne javi kupac je onaj koji je ponudio najviše. Oni koji nisu uspješno učestvovali na aukciji (oni koji nisu pazarili) dobijaju kotizaciju nazad, a onaj koji je uspješno okončao aukciju (onaj koji je pazario) dobija odbitak visine kotizacije od ukupne vrijednosti kupljene stvari te je obavezan ostatatak uplatiti u roku od 24 sata, ukoliko to ne uradi aukcija se ponavlja, a onih njegovih 10% mu se ne vraća. Na kupljenu stvar nema mogućnosti reklamacije, kupuje se i preuzima u vidjenom stanju.
-
ninja-san
Eh,
Bitno je znati da auti koje voze organizacije ili sluzbe (policija , vojska) su najcesce polomljeni auti , i od toga, prijatelji dragi , nema nista. Evo zbog cega. Prvo , auta vozi svako ziv, niko ih ne stedi i to su najcesce vec nakon 3-4 godine polomljena auta.
-postoji i faktor stele tako da sve ono sto ista vrijedi, unaprijed se zna kupac.
-kada se gledaju aukcije npr MUP-a moze se vidjeti da auto koja su npr '98. ili 99. godiste imaju cijenu od 3-4 hiljade KM, sto dovoljno pokazuje u kakvom su stanju.
Uglavnom , prijatelji dragi, od tih "kolektivnih " auta nema nista i to ce vam reci i svaki diler koji hoda po inostranstvu gdje ljudi nenormalno bjeze od kupnje sluzbenih auta .
Bitno je znati da auti koje voze organizacije ili sluzbe (policija , vojska) su najcesce polomljeni auti , i od toga, prijatelji dragi , nema nista. Evo zbog cega. Prvo , auta vozi svako ziv, niko ih ne stedi i to su najcesce vec nakon 3-4 godine polomljena auta.
-postoji i faktor stele tako da sve ono sto ista vrijedi, unaprijed se zna kupac.
-kada se gledaju aukcije npr MUP-a moze se vidjeti da auto koja su npr '98. ili 99. godiste imaju cijenu od 3-4 hiljade KM, sto dovoljno pokazuje u kakvom su stanju.
Uglavnom , prijatelji dragi, od tih "kolektivnih " auta nema nista i to ce vam reci i svaki diler koji hoda po inostranstvu gdje ljudi nenormalno bjeze od kupnje sluzbenih auta .
-
mehopuzic
pa ja takvo auto i ne mislim za sebe zadržati, nego kupi pa prodaj nakon 6 mjeseci i probaj nešto zaraditininja-san wrote:Eh,
-
ninja-san
E moj dobir Meho, ako ti nesto kupis, ne mora znaciti da ce naletiti "pusionicar" koji ce platiti tebi 20% vise.
Ali ne mora znaciti , mozda ima i dileja koje ce se zaletiti.
Uglavnom , kada kupis auto, platis carinu i porez, registriras na sebe, ono ce te doci toliko da ni ludom Milojku neces moci izbiti te pare.
P.S Ima moj drug dobru poslovicu, kaze" Nema nigdje meda na k**cu.Da ima ja bih ga svaki dan pusio".
Uglavnom , kada kupis auto, platis carinu i porez, registriras na sebe, ono ce te doci toliko da ni ludom Milojku neces moci izbiti te pare.
P.S Ima moj drug dobru poslovicu, kaze" Nema nigdje meda na k**cu.Da ima ja bih ga svaki dan pusio".
-
whow
Interesantna poslovicaninja-san wrote:E moj dobir Meho, ako ti nesto kupis, ne mora znaciti da ce naletiti "pusionicar" koji ce platiti tebi 20% vise.
-
AenemA
#14 Re: Auti na aukcijama
E na ovo nisam jos naletiofunaki wrote:
Prati stampu, ima tamo takvih oglasa! U Avaz-u to obicno bude utorkom i petkom! Da, moze se kupiti dobro vozilo za ''malo'' novaca!
-
LeKo
Whow, pricamo o aukcijama u BiH - Kanada i ostatak urbanog svijeta je nesto sasvim drugo.whow wrote:Interesantna poslovicaninja-san wrote:E moj dobir Meho, ako ti nesto kupis, ne mora znaciti da ce naletiti "pusionicar" koji ce platiti tebi 20% vise.
P.S Ima moj drug dobru poslovicu, kaze" Nema nigdje meda na k**cu.Da ima ja bih ga svaki dan pusio".Pusio ili ne aukcije su bile i ostale "macak u torbi" u sto sam se i sam uvjerio nekoliko puta . Po pitanju sluzbenih vozila situacija je biti bolja nego kod privanih vozila koja se licitiraju iz prostog razloga jer tkz sluzbena vozila MORAJU da produ mnogo rigoroznije inspekcije nego privatna vozila. Razlog je jednostavan: svaka kompanija ce radije potrositi novce na odrzavanje voznog parka radije nego isplatiti "debele" kazne zbog neispravnih vozila ili ne daj boze sudsko obestecenje nekome ko je nastradao zbog neispravnog vozila. Kada se radi o vozilima u sluzbi agencija kao sto su policija tu je ponovo bezbjednost Paramount i to ne izzostavlja vozni park. Dakle ako mene pitas sluzbena vozila su bolji izbor nego privatna kupovina od nekoga poput ovog naseg Mehe .
Pozz.
-
LeKo
Onda ste vi bili da kazem na tenderu, a ne na aukciji, tender je sistem zatvorene koverte i onda komisijsko otvaranje te izbor najpovoljnije ponude.karanana wrote:Bio sam na aukciji americke ambasade gdje prodaju namjestaj i tehniku. I to je tako kao sto si ti napisao Leko izuzev da nisam platio nikakvu kotizaciju od 10%. Ali tu nije bilo auta. Ucestvovao sam i u aukciji prodaje OHR-ovih auta i ni tu nije bilo kotizacije. Bio je sistem zatvorene koverte. Posaljes ponudu i onda se skupi komisija i otvara ponude u odredjeno vrijeme i izabere najvecu cijenu.LeKo wrote:Za svaku aukciju mora biti objavljena početna cijena onoga što je predmet aukcije kako bi se mogla uplatiti kotizacija za učešće na aukciji, kotizacija je obično 10% od najniže (objavljene) cijene i uplaćuje se uglavnom na blagajni organizatora aukcije. Da bi aukcija započela mora biti barem jedna ponuda sa kojom će se početi, a ukoliko ih ima više ona najpovoljnija sezima za početak, npr: početna cijena je 100 KM najbolja prva ponuda je 115 KM i onda tako krece javno nadmetanje, onaj kaze 120, onaj 130 pa se usute pa aukcionar ponavlja dva puta zadnju najbolju i ako se poslije dva ponavljanjia niko ne javi kupac je onaj koji je ponudio najviše. Oni koji nisu uspješno učestvovali na aukciji (oni koji nisu pazarili) dobijaju kotizaciju nazad, a onaj koji je uspješno okončao aukciju (onaj koji je pazario) dobija odbitak visine kotizacije od ukupne vrijednosti kupljene stvari te je obavezan ostatatak uplatiti u roku od 24 sata, ukoliko to ne uradi aukcija se ponavlja, a onih njegovih 10% mu se ne vraća. Na kupljenu stvar nema mogućnosti reklamacije, kupuje se i preuzima u vidjenom stanju.
U svakom slucaju - razumijemo se
Pozz.
-
mehopuzic
A znaci ti na auto koje kupis moras platiti i carinu i porez?ninja-san wrote:E moj dobir Meho, ako ti nesto kupis, ne mora znaciti da ce naletiti "pusionicar" koji ce platiti tebi 20% vise.
-
LeKo
Ukoliko se radi o vozilima stranih institucija DA jer oni pri kupovini nisu plaćali dadžbine.mehopuzic wrote:A znaci ti na auto koje kupis moras platiti i carinu i porez?ninja-san wrote:E moj dobir Meho, ako ti nesto kupis, ne mora znaciti da ce naletiti "pusionicar" koji ce platiti tebi 20% vise.