Auta sa americkim tablama
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
dr. sci
#1 Auta sa americkim tablama
Ako naprimjer kupim auto uvezeno iz SAD-a, znaci koje je 2003-2004 godiste, ali sa americkim tablama, sta to znaci (je li carina placena, porez itd), i ako aj eventualno to auto uzmem koliko cu jos troskova imati otprilike dok sredim papire i bh table? Je li neko upucen u to mozda?
- karanana
#2 Re: Auta sa americkim tablama
ako kupis sa americkim tablama, carina i pdv najvjerovatnije, 99%, nisu placeni. pitaj prodavca, jedinu verziju koju mogu da zamislim je da je frajer platio carinu i pdv ali da nije registrovo auto pa i dalje voza na americkim tablama, ali sansa za to ti je 1%, jer obicno kad se odluci cariniti i platiti odv, ide se i na registraciju i prebacivanje na nase table.
dakle, na katalosku vrijednost auta nadodaj otprilike 35-36%. nakon ovoga trebas auto registrovati a to ti je u zavisnosti od kubikaze od 450 km pa na vise, mada mislim da kubikaze americkih auta prije idu od nekih 550 pa na vise.
dakle, na katalosku vrijednost auta nadodaj otprilike 35-36%. nakon ovoga trebas auto registrovati a to ti je u zavisnosti od kubikaze od 450 km pa na vise, mada mislim da kubikaze americkih auta prije idu od nekih 550 pa na vise.
-
dr. sci
#3 Re: Auta sa americkim tablama
Radi se o Jeepu, Grand Cherokee oko 2700 ccm, i vidim po oglasnicima onako otprilike da je cijena na americkim tablama niza za 3-4000 KM u odnosu na one sa nasim tablama, sad po vasoj nekoj procjeni jel to znaci da cu ja za to auto trebati platiti i tu carinu i PDV, ili samo registrovati? Koliko kosta registracija ovako nekog vozila?
- karanana
#4 Re: Auta sa americkim tablama
nisam milan taroter pa da ti kazem da li treba platiti pdv i carinu. ako pise "na americkim tablama", onda to znaci da treba. ako ne pise nista a ti na slici vidis americke table, preporucujem da nazoves i pitas i rascistis. koje je godiste taj jeep? za ovo auto, ako je jedno 3-4 godine staro, racunaj na 7-8 hiljada pdv i carine. registracija...ne znam, mozda 600-650 godisnje.
-
dr. sci
#5 Re: Auta sa americkim tablama
OK, pa to i pitam, ne trazim sad strogo precizan iznos. A da, bas i pitam za to, ako prodavac naglasi da je na americkim tablama. Hvala na odgovoru druze!
- HAVANA
#6 Re: Auta sa americkim tablama
karanana wrote:nisam milan taroter pa da ti kazem da li treba platiti pdv i carinu. ako pise "na americkim tablama", onda to znaci da treba. ako ne pise nista a ti na slici vidis americke table, preporucujem da nazoves i pitas i rascistis. koje je godiste taj jeep? za ovo auto, ako je jedno 3-4 godine staro, racunaj na 7-8 hiljada pdv i carine. registracija...ne znam, mozda 600-650 godisnje.
Dobro ti milan reče.
Ako piše da je na američkim tablama onda nije ništa plačeno.
Registracija ti je oko 780km a carina je 16% na osnovicu pa 17% pdv-a na sve to skupa.
Gledaj da ga dobro jeftino uzmeš jer možeš se vjenčati sa njim.Prodačeš ga teško.
Da se ti nisi malo izradio
To bi mogao biti 3700cc benzin a onda računaj i registraciju oko milje.
-
dr. sci
#7 Re: Auta sa americkim tablama
ne, ne, 2700 ccm, CRD, tj. dizel motor, americke table... Hvala vam na informacijama...
- karanana
#8 Re: Auta sa americkim tablama
zadnjih godina kako je gorivo poskupilo u americi proizvode i manje serije jeep dizelasa, tako da je ovo vjerovatno 2,7 CRD mercedesov motor. Tacno je da je carina 16 a pdv 17, medjutim na to treba nadodati da udare carinsku prijavu (spediter mora otici do granice i dobiti ulazni pecat) par stoja, pdv na prevoz isto par stoja i usluge speditera, pa ti to sve ukupno dodje oko 35-36 posto od kataloske cijene auta.
uh skupa registracija jebote.
uh skupa registracija jebote.
-
dr. sci
#9 Re: Auta sa americkim tablama
ali ovo auto je u BiH, je li to pravi kakvu razliku?
-
shadow
#10 Re: Auta sa americkim tablama
dr. sci wrote:Radi se o Jeepu, Grand Cherokee oko 2700 ccm, i vidim po oglasnicima onako otprilike da je cijena na americkim tablama niza za 3-4000 KM u odnosu na one sa nasim tablama, sad po vasoj nekoj procjeni jel to znaci da cu ja za to auto trebati platiti i tu carinu i PDV, ili samo registrovati? Koliko kosta registracija ovako nekog vozila?
Nesto ti se tu ne slaze. Ako je 2.7 crd a uvezen iz Amerike onda samo moze biti rijec o Jeep Liberty-u. Ima u Americi i Jeep Grand Cherokee u dizel verziji ali je motor 3.0 i mislim da se taj tek poceo praviti 2006 godine.
- karanana
#11 Re: Auta sa americkim tablama
pa ja sam i pisao s pretpostavkom da je auto u bih. znaci, spediter mora uzeti njegov title i odnijet ga na granicu da mu kao ostambiljaju ulazak. a to kosta.dr. sci wrote:ali ovo auto je u BiH, je li to pravi kakvu razliku?
ne znam za ovaj 2.7. liberty dolazi u 2.8 crd. koja je godina ovaj cherokee, jeli moguce da je bio 2.7 crd model prije 3-4 godine dok su jos bili dio mercedes benza jer ovo je shvapski motor?
-
dr. sci
#12 Re: Auta sa americkim tablama
aha, ok, hvala puno druze.karanana wrote:pa ja sam i pisao s pretpostavkom da je auto u bih. znaci, spediter mora uzeti njegov title i odnijet ga na granicu da mu kao ostambiljaju ulazak. a to kosta.dr. sci wrote:ali ovo auto je u BiH, je li to pravi kakvu razliku?
postoji sa takvim motorom, evo link na stranicu sa sluzbenim tehnickim podacima o gotovo svim vozilima: http://www.autoevolution.com/engine/jee ... 7-crd.htmlshadow wrote:Nesto ti se tu ne slaze. Ako je 2.7 crd a uvezen iz Amerike onda samo moze biti rijec o Jeep Liberty-u. Ima u Americi i Jeep Grand Cherokee u dizel verziji ali je motor 3.0 i mislim da se taj tek poceo praviti 2006 godine.
Znaci Jeep Grand Cherokee (verzije od 2003 do 2005 godine) se moze naci sa motorima Diesel 2.7 CRD ; Petrol 4.0 V6 i Petrol 4.7 V8
-
shadow
#13 Re: Auta sa americkim tablama
dr. sci wrote:postoji sa takvim motorom, evo link na stranicu sa sluzbenim tehnickim podacima o gotovo svim vozilima: http://www.autoevolution.com/engine/jee ... 7-crd.htmlshadow wrote:Nesto ti se tu ne slaze. Ako je 2.7 crd a uvezen iz Amerike onda samo moze biti rijec o Jeep Liberty-u. Ima u Americi i Jeep Grand Cherokee u dizel verziji ali je motor 3.0 i mislim da se taj tek poceo praviti 2006 godine.
Znaci Jeep Grand Cherokee (verzije od 2003 do 2005 godine) se moze naci sa motorima Diesel 2.7 CRD ; Petrol 4.0 V6 i Petrol 4.7 V8
Nisam rekao da ne postoji uopste vec da ne postoji u USA. Taj sto ti o njemu pricas je napravljen u Evropi, vjerovatno u Austriji. U Americi taj model 2003-2005 dolazi u samo dvije opcije: 4.0 sestak ili 4.7 v8, 100%. Eh sad, ne znam sta si ti nasao u oglasima, jel mozda imas link da vidimo? Pada mi na pamet jos jedna mogucnost (mada cisto sumnjam) a to je da je taj jeep mozda iz Canade?! Oni voze dosta dizela i njihovo trziste se dosta razlikuje od americkog pa se mozda tu krije odgovor.
-
dr. sci
#14 Re: Auta sa americkim tablama
Nisam ovog Jeepa kojeg planiram uzeti nasao u oglasima, nego od jednog covjeka kojeg sam sasvim slucajno sreo neki dan
A pretrazivao sam i po oglasima, i vidio da ima dosta takvih sa americkim tablama...
EDIT: Ups
prevario sam se ipak... Izgleda da je to benzin V6 4.0
I bas evo gledam i po oglasnicima, zaista nema dizela sa americkim tablama
Hvala druze sto si mi skrenuo paznju...
Ovakav je otprilike ovaj kojeg planiram uzeti: http://www.market.ba/oglas/322247
Motor je isti, oprema ista, samo boja druga
EDIT: Ups
Ovakav je otprilike ovaj kojeg planiram uzeti: http://www.market.ba/oglas/322247
Motor je isti, oprema ista, samo boja druga