Auta Na Struju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Macak U Cizmama

#1 Auta Na Struju

Post by Macak U Cizmama »

Vec se voze, doduse vise lokalno , ali od iduce godine dolaze sigurno ! Vise proizvodjaca najavljuje plasiranje el-auta sirom Evrope. Obecavaju takodje isti standard kao kod benzinaca i disela. Za sad se kalkulise o radijsu kretanja od 80-150 km sa jednim punjenjem baterija, sto po nalazima pokriva 80/90% dnevnih danasnjih potreba vozaca. Po svemu sudeci kapacitet baterija su najveci problem ali obecavaju brzi napredak na tom polju.
Sta mislite o ovom novom valu koji dolazi? Kad se ocekuju prva auta u BiH?
Gost1515

#2 Re: Auta Na Struju

Post by Gost1515 »

Macak U Cizmama wrote:... Kad se ocekuju prva auta u BiH?
U BiH ne znam ... iz BiH .. već odavno ;)

http://www.saubereautos.at/transport/st ... _sarajevo/
baustelac

#3 Re: Auta Na Struju

Post by baustelac »

hibrida ima poprilicno a auta na cisto elektricni pogon, po meni su vise marketinski trik i bojazan da se ne uskoci na vrijeme ukoliko se nesto revolucionarno desi. Sa danasnjim tehnoloskim nivoom baterija, tesko da imaju buducnost a ko zna, cuda mogu da se dese.

Da bi auta na struju zamijenila danasnja na "naftu" nije toliko bitan faktor prijedjene kilometraze sa jednim punjenjem, koliko vrijeme punjenja.
Sve dok se neko ne bude mogao zaputiti na put od recimo 1000 km a ne bude morao ostaviti isto toliko vremena za "tankovanje" koliko i za voznju, elektricna auta ce biti samo egzotika.
Macak U Cizmama

#4 Re: Auta Na Struju

Gost1515 wrote:
Macak U Cizmama wrote:... Kad se ocekuju prva auta u BiH?
U BiH ne znam ... iz BiH .. već odavno ;)

http://www.saubereautos.at/transport/st ... _sarajevo/
Sjajne vijesti iz Sarajeva ! ... :thumbup:

Mada ne razumijem njemacki nije tesko naslutiti tehnicke karakteristike i cjenu. Ima li kakve najave o putnickm autima ? Srajevo, i ne samo ono prosto vapi za ekoloskim autima malih dimenzija koji su prakticni za parkiranje i ne zagadjuju oklinu.
Ja sam veliki fan te tehnologije i cekam sa mjenjanjem auta (imam 2 dizlaka). Ako cjene budu pristojne, necu se puno dvoumiti. Ne vozim vise od 50-60 km dnevno a za duze ture imam drugo vece auto.
Macak U Cizmama

#5 Re: Auta Na Struju

baustelac wrote:hibrida ima poprilicno a auta na cisto elektricni pogon, po meni su vise marketinski trik i bojazan da se ne uskoci na vrijeme ukoliko se nesto revolucionarno desi. Sa danasnjim tehnoloskim nivoom baterija, tesko da imaju buducnost a ko zna, cuda mogu da se dese.

Da bi auta na struju zamijenila danasnja na "naftu" nije toliko bitan faktor prijedjene kilometraze sa jednim punjenjem, koliko vrijeme punjenja.
Sve dok se neko ne bude mogao zaputiti na put od recimo 1000 km a ne bude morao ostaviti isto toliko vremena za "tankovanje" koliko i za voznju, elektricna auta ce biti samo egzotika.
Kazu da el-auta nisu vise utopija i da se vrijeme punjenja baterija spustilo na pauzu za rucak na stanici za punjenje, a obecavaju i jos brze. Izrael ce biti prva drzava koja ce izgraditi kompletnu infrastrukturu stanica za punjenje i zamjenu baterija. Sama zamjena nece trajati duze od 5-10 min. Novina je i to da ce se auta prodavati i BEZ baterija, koje ce se mjenjati na stanicama uz normalnu novcanu nadoknadu. Naravno, auto mozes kupiti sa baterijom i puniti ih u tokunoci.
Uglavnom u narednih par godina prisustvovacemo jednoj hostorijskoj promjeni u svijetu transporta.
Wind

#6 Re: Auta Na Struju

Post by Wind »

U Sarajevu ima ekipa stručnjaka koji već duže rade na tome...

Više informacija na:

http://www.elektroauto.ba
sLLayer

#7 Re: Auta Na Struju

Post by sLLayer »

da li ce to biti isplativo placati el struju a ne gorivo? al to niko ne zna jer ce oni sigurno poskupiti duplo struju :x
atko

#8 Re: Auta Na Struju

Post by atko »

Iskreno se nadam da cemo se jednom uzasavati tih smrdljivih benzinaca i dizelasa kao i parnih lokomotiva na cumur :D

Ljudi trebaju samo malo dapromjene svoja shvatanja da ne moraju imati 220 konja i rezervoar sa kojim mogu preci 800-900 km i da od 0 do 100 ne moraju ici za 4 sekunde i da max. brzina ne mora biti 320 km/h
Karabaja

#9 Re: Auta Na Struju

Post by Karabaja »

atko wrote:Iskreno se nadam da cemo se jednom uzasavati tih smrdljivih benzinaca i dizelasa kao i parnih lokomotiva na cumur :D

Ljudi trebaju samo malo dapromjene svoja shvatanja da ne moraju imati 220 konja i rezervoar sa kojim mogu preci 800-900 km i da od 0 do 100 ne moraju ici za 4 sekunde i da max. brzina ne mora biti 320 km/h
Eh eto ti znaš koliko brzo naša auta trebaju ići.. :D
sLLayer

#10 Re: Auta Na Struju

Post by sLLayer »

Karabaja wrote:
atko wrote:Iskreno se nadam da cemo se jednom uzasavati tih smrdljivih benzinaca i dizelasa kao i parnih lokomotiva na cumur :D

160max, za Bosnu ne treba vise! a dobro bi bilo kad nebi bili lijeni :)
atko

#11 Re: Auta Na Struju

Post by atko »

Karabaja wrote:

To ti mene lozis :D ... joj oca'm vid' ti glave :D
Macak U Cizmama

#12 Re: Auta Na Struju

Onaj americki elektricni TESLA ( potrazi na Google) se prodaje vec u Evropi. Jest da kosta ca. 100.000 euro, ali je i super sportsko auto. Vozi 200/H, prelazi preko 500km sa jednim punjenjem baterija, ubrza na 100km/h za 4 sec. Pravi dzavo.

Citao sam ( pisem iz sjecanja) da su englezi napravili tocak u kojem se nalazi i el. motor i kocnice i sve ostalo, sem baterija, tako da ga samo nakalemis na osovinu i poci. Prava stvar. Ne zauzima puno mjesta a mozes napraviti auto sa prednjom ili sa zadnjim vucom, a isto tako i kao 4wd.

Ustvari sve je na svom mjestu sem baterija koje su preskupe i vjeruje se da ce u narednih 5-10g. i to biti optimalno rijeseno.

Cjenana voznje ce vjerovatno biti za malekost manja od voznje na naftine derivate, cisto da privuce kupce, ali cisto sumnjam da cemo se voziti badava. Za sad punjenje nije toliko skupo, ali ce se pojaviti druge dazbine kao uostalom i na svim drugim produktima. Mozda navaznije od svega je da cemo znatno manje zagadjivati okolinu, pogotovo u gradovima gdje je to vec veliki roblem.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#13 Re: Auta Na Struju

Post by corolla02 »

Auta na alternativni pogon su neizbjezna u relativno bliskoj buducnosti. Svaki proizvodjac ima ili ideju ili vec i auto na elektricni pogon. Naravno sve je to jos uvjek samo u povoju ali recimo za nekih 10-15ak godina, kad se ta technologija razradi, provjeri, napredne baterije i postane pristupacnija, biti ce ih mnogo vise dok auta sa gorivom nece isceznuti ali ce biti visoki porezi na ista tad, pa ces i vidjati sve manje i manjee.. Ne treba zaboraviti ni kompresovani hydrogen ali opet i za to treba vrijeme, infrastruktura i sl.
bushido

#14 Re: Auta Na Struju

Post by bushido »

U Detroitu predstavljena Toyota IQ na elektricni pogon(autonomija,za sada 80km)na cesti se ocekuje do 2012g,

Image

Image
Macak U Cizmama

#15 Re: Auta Na Struju

Dobar link ... na nama razumljivom jeziku ... :)

http://www.renault-ze.com/hr/
za_sada_bez_dobrog_nicka

#16 Re: Auta Na Struju

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Nije u pitanju da li je moguće postići visoku autonomiju koliko je u pitanju cijena te autonomije. Tesla roadster ima autonomiju od preko 400km ali koristi LiPo baterije koje su još uvijek dobro skupe.
Macak U Cizmama

#17 Re: Auta Na Struju

Danas sam procitao vijest u vezi el-auta i malo sam se razocarao. Pomalo stidljivo i vise skriveno se najavljuje i eventualna cijena koja ce za obicni model biti u visini disel-modela. .. :?

Ne znam zbog cega jer je el-motor puno, puno jednostavniji , manje je djelova, nema mjenjaca, auspuha, i sve one silne tehnike koja prati obicne motore. Cemu tolika cjena od strane proizvodjaca kad je el-auto mehanicki jednostavnije. Bice kupaca ali ne toliko koliko se ocekuje bas zbog cijene. Nazalost. ... :sad:
Wind

#18 Re: Auta Na Struju

Post by Wind »

...pa ima barem dva jednostavna razloga....

prvo, tehnologija elektricnih auta je jos uvijek u razvoju, znaci skupa je.... sjeti se samo prvih comp. koliko su bili para, a vidi sad....

drugo, a zasto bi proizvodjaci smanjili cijenu? Niko nece gubitke....jednostavno su naucili na odrdjen prihod i hoce samo da ga uvecaju a nikako da ga smanjuju....
Haris.ba

#19 Re: Auta Na Struju

Post by Haris.ba »

Wind wrote:pa ima barem dva jednostavna razloga....
i treci...

Nije to rasirena tehnologija, koju je lahko kopirati - pa samim time nema velike konkurencije.

i cetvrti

Ne isplati se ne pokusati iskoristiti jos duze dizele i benzince. Ipak su to tehnologije u koje je ulozeno mnogo novca. Musti se to treba do iznemoglosti.
neko iz mase

#20 Re: Auta Na Struju

Post by neko iz mase »

a i peti

sama baterija kosta vise nego sva mehanika koja je izbacena iz auta
Edin H.

#21 Re: Auta Na Struju

Post by Edin H. »

Image

Ja se ozbiljno bavim mislju da ovaj uzmem :oops:
Post Reply