austrijski ljekar - posao u njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
von-re

#1 austrijski ljekar - posao u njemackoj

Post by von-re »

ja sam bh-drzavljanin sa zavrsenim studijem medicine u austriji i zelim raditi u njemackoj. imate li iskustva ili informacije sa aprobacijom austrijske diplome, dobijanja radne dozvole, niederlassunga...??? mozda poznajete nekoga u slicnim okolnostima?? zahvalan za bilo kakvu informaciju
Eshek

Post by Eshek »

zar je toliko lose u austriji? koliko znam, u njemackoj je pravi mali egzodus ljekara, uglavnom za skandinaviju, britaniju, SAD i dalje...
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Eshek wrote:zar je toliko lose u austriji? koliko znam, u njemackoj je pravi mali egzodus ljekara, uglavnom za skandinaviju, britaniju, SAD i dalje...
da ovo potvrdim.
bolnica u kojoj sam ja donedavno radila je bilo puno doktora iz Njemacke. zavrsili medicinske studije i odmah pravac prema Skandinaviji.

po njihovoj prici u Njemackoj se puno vise radi, teze doci do posla, plate nize nego ovdje i sl.
von-re

Post by von-re »

ma nije puno bolje u austriji, nego da bi radio u a. moram biti drzavljanin austrije, sto je po novim zakonima skoro nemoguce. znaci njemacka me interesuje zbog mogucnosti rada na 'radne papire'. znaci ako neko ima infos, molim...
Kralj Tvrtko XXVIII

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Izabrao si pogresan fakultet.
von-re

Post by von-re »

bravo
pjega

#7 Re: austrijski ljekar - posao u njemackoj

Post by pjega »

von-re wrote:ja sam bh-drzavljanin sa zavrsenim studijem medicine u austriji i zelim raditi u njemackoj. imate li iskustva ili informacije sa aprobacijom austrijske diplome, dobijanja radne dozvole, niederlassunga...??? mozda poznajete nekoga u slicnim okolnostima?? zahvalan za bilo kakvu informaciju
mislim da je jedini nacin da prvo negdje nadjes posao, a kroz to ces onda dobiti i radnu vizu. znaci firma 'sponzorise' radnu vizu. takav je bio moj slucaj, ali je moj posao totalno nevezan za medicinu. pojaviti se samo tek tako i traziti radnu vizu mislim da i nije najbolja ideja. mogu se dodatno raspitati ako ti bas treba, ali mozes naci dosta informacija i na netu.
von-re

Post by von-re »

to je sasvim logicno sto kazes. ali problem je sto kao eu-stranac nemozes radit u svakom bundeslandu, npr. NRW. u kijoj drzavi si ti ?
Post Reply