Austrija kao i prije 300 g zaustavlja prodor Turske na Zapad

Post Reply
T

#1 Austrija kao i prije 300 g zaustavlja prodor Turske na Zapad

Post by T »

Austrija opet ne pušta Tursku na Zapad

Image

Times u ponedjeljak u opširnom članku konstatuje da je Austrija s jedne strane čvrsto riješena da kao i prije trista godina spriječi prodor Turske na Zapad. List, međutim, dodaje da činjenica da je Austrija istovremeno izdjejstvovala prijevremeno otvaranje pregovora o priključenju EU s Hrvatskom potvrđuje da će Balkan zaista biti visoko na listi prioriteta tokom njenog mandata na čelu dvadesetpetorice.

Austrijanci s Hrvatskom imaju tradicionalno prijateljske odnose, a tu su i Rumunija i Bugarska, u kojima su austrijske kompanije najveći strani investitori, podsjeća Times.

Tokom mandata na čelu EU, smatra list, Austrijanci će biti pragmatični i vući konkretne poteze. Za početak, predstavnici vlada svih balkanskih zemlja, uključujući tu i Srbiju i Crnu Goru i Makedoniju, bit će pozivani na neformalne ministarske sastanke, na kojima će se raspravljati o šarolikim temama - od vanjskih poslova, do obrazovanja i pravosudnog sistema.
FENA
02/01/2006 12:30
http://www.sarajevo-x.com/clanak/060102005
Da i 1992. neki u ex-Yu nisu vodili bitke stare nekoliko stotina godina, mozda bi me ova vijest malo i nasmijala...a ovako :-?
Austrija se izgleda ne brine o tome da Turska ispuni uslove koje je pred nju postavila EU kao uslov ulaska u Uniju, nego su "rijeseni da kao i prije 300 godina, sprijece prodor Turske na Zapad" :?
Nije vazno da Turska ispuni uslove...vazno je odlucno sprijeciti njihov ulazak u EU :?
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Turska zasluzuje EU...
scott

Post by scott »

ako su cesi,poljaci,madari,rumuni i drugi zasluzili ulazak u eu onda su svakako i turci.

u svakom slucaju eu je propala zamisao :sad:
Panasonic

Post by Panasonic »

Ma pustite, sve je to politika. Turaka je 70 miliona. Ulaskom u EU oni bi bili drugi (pored Njemacke) po broju stanovnika, prvi po povrsini, i kad sve dodas i oduzmes predstavljala bi veliki faktor u EU vlasti.
danas

Post by danas »

scott wrote:ako su cesi,poljaci,madari,rumuni i drugi zasluzili ulazak u eu onda su svakako i turci.

zaboravi ove -- ako je jedna karikatura od drzave kao grcka usla u EU, onda to turska svakako zasluzuje. ali moje je licno misljenje da se turci ne trebaju ulizivati evropi, vec trebaju traziti svoj sopstveni, nezavisni put. turska ce svakako ponovo osvanuti kao svjetska velesila, sa EU ili bez nje (a cini mi se i prije bez nje). sve vise turaka shvata da EU nije "obecana zemlja" i sve vise se uzdaju u se i u svoje kljuse.
Panasonic

Post by Panasonic »

danas wrote:
scott wrote:ako su cesi,poljaci,madari,rumuni i drugi zasluzili ulazak u eu onda su svakako i turci.

zaboravi ove -- ako je jedna karikatura od drzave kao grcka usla u EU, onda to turska svakako zasluzuje. ali moje je licno misljenje da se turci ne trebaju ulizivati evropi, vec trebaju traziti svoj sopstveni, nezavisni put. turska ce svakako ponovo osvanuti kao svjetska velesila, sa EU ili bez nje (a cini mi se i prije bez nje). sve vise turaka shvata da EU nije "obecana zemlja" i sve vise se uzdaju u se i u svoje kljuse.
Grcka je usla zbog turizma. Tamo gdje EU trojka (Njemacka, Francuska, Velika Britanija) vide korist, to i primaju...
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

danas wrote:

vala sto jes jes slomi se uceci na faksu, i ope nejma nikakvih rezultata, turci uce ko ludi, sve stoje iz ispita, a ja daleko ispod prosjeka, takmice se ko ce bit bolji, i fakat kazu starije generacije da se vako prije nije ucilo kod njih....
a ako je posrana Bugarska zasluzila da udje u EU zasto ne bi i Turska!
Post Reply