Australija otvara vrata...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Fair Life

#1 Australija otvara vrata...

Post by Fair Life »

[img]http://www.htnet.hr/imagesT/fset_images/logo50.gif[/img][color=white]. . [/color][size=134]Utorak, 22.11.2005[/size] wrote:Australija useljava hrvatske radnike

Primio sam već oko 300 poziva zainteresiranih za odlazak. Zovu liječnici, zubari, nastavnici, medicinske sestre, razni obrtnici, električari, metalci, građevinari, nadam se da ćemo im pomoći, kaže Trevour Hains-Wesson, useljenički agent, koji diljem Hrvatske organizira seminare za zapošljavanje u Australiji.

Image
Sydney by Francis Fukuyama

Australija traži sto tisuća radnika, njezino rastuće gospodarstvo ne može dobiti dovoljno radne snage na domaćem tržištu, pa se vlasti okreću inozemstvu. Priliku za useljenje i rad u toj prekomorskoj zemlji imaju i Hrvati, koji pokazuju velik interes za odlazak na daleki kontinent.

Prvi seminar u Klubu inženjera

Među oglasima u dnevnim novinama pronašli smo i onaj ‘Australskoga migracijskog ureda’, tvrtke čiji agenti nude pomoć pri dobavljanju potrebnih dokumenata, radnih viza i posla. Štoviše, jedan od njih, Trevour Hains-Wesson, namjerava u Hrvatskoj, najvjerojatnije u Splitu, otvoriti i ured za sve zemlje s područja bivše Jugoslavije.

On se prije dva mjeseca s obitelji, suprugom i djetetom doselio u Hrvatsku i smjestio se u Komiži na Visu, pa za sebe kaže da i sam zna što je useljenički život:

'U Komiži nam je lijepo, družimo se s mještanima, pomagali smo u branju grožđa i maslina... Ne znamo jezik, nemamo nikoga svoga u vašoj zemlji, svakodnevno rješavamo brojne sitnice iz života snalazeći se s računima, telefonima, organizacijom posla u novoj sredini, poput pravih imigranata' - ispričao je Trevour Hains-Wesson.

S Visa će organizirati seminare za zapošljavanje u Australiji, širom zemlje. Prvi će biti u Splitu, u Klubu inženjera u Starčevićevoj 24, u srijedu od 19 sati do 21 sat, a drugi tjedan dana poslije. Nakon toga slijedi Zagreb.

'Mnogo ljudi mi se javlja, primio sam već oko 300 poziva zainteresiranih za odlazak u Australiju. Zovu liječnici, zubari, nastavnici, medicinske sestre, razni obrtnici, električari, metalci, građevinari, nadam se da ćemo im pomoći' - rekao nam je Hains-Wesson.

Prema njegovim riječima, useljenički ured za koji on radi jedan je od tri najveća u Australiji, imaju 35 godina iskustva u poslovima useljeništva i ovlaštenje australske vlade. Svi agenti imaju visoko obrazovanje, dodao je Australac.

Najniža godišnja plaća 225 tisuća kuna

'Ljudi apsolutno mogu pokušati i vlastitim snagama doći do vize, no to može trajati godinama zbog neupućenosti. Mi poznajemo cijeli useljenički sustav i učinkoviti smo, možemo osigurati dokumente i posao u roku od tri do šest mjeseci' — kaže Hains-Wesson.

Istaknuo je da Australija nudi vrlo dobre uvjete rada i života. Primjerice, najniža moguća godišnja plaća za najjednostavnije poslove iznosi oko 50 tisuća australskih dolara godišnje (oko 225 tisuća kuna). Građevinski radnik plaćen je dvostruko bolje, veli useljenički agent iz daleke zemlje.

'Vladine statistike kažu da prosječni useljenik za osam godina rada u Australiji može imati novu kuću s četiri sobe, potpuno uređenu, bazen, dva automobila i osigurati djeci dobro obrazovanje. O svemu tome ćemo govoriti ljudima koji dođu na naše seminare' — veli sugovornik.

Traže se medicinari, zanatlije, građevinari...

Na pitanje koje su struke najtraženije, australski useljenički agent je uzvratio da nema klasičnog popisa, ali da se traže medicinsko osoblje, razni profili radnika u rudarstvu i građevinarstvu, tehnički inženjeri, zanati, primjerice drvodjelci, frizeri...

'Imamo velike baze podataka i zainteresirane ljude pitanjima provodimo kroz cijelu proceduru koja se odnosi na dob, obrazovanje, zanimanje obiteljski te zdravstveni status i slično. Recimo, vi ste kemijski inženjer, za kojim nema potražnje, ali vaša supruga je frizerka, a one su tražene i vjerojatno neće biti problema da zajedno odete i nastanite se u Australiji' — kazao nam je Hains-Wesson.

Istaknuo je ipak da stariji od 45 godina nemaju osobitih izgleda za dobivanje useljeničkih dokumenata. Jedan od uvjeta za odlazak na posao u Australiju je i poznavanje engleskog jezika, u čijem učenju australski agenti mogu ponuditi pomoć.

Slobodna Dalmacija
ponedjeljak, 21.11.2005.
digger

#2 Re: Australija otvara vrata...

Post by digger »

Fair Life wrote:... Primjerice, najniža moguća godišnja plaća za najjednostavnije poslove iznosi oko 50 tisuća australskih dolara godišnje...
OK Fair: na vidjelo. Ako je $50K za novodosle, koliko je za tebe starosjedioca? :)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Niđe Bosanaca ....... :D da ne kažem i Hercegovaca ........ :D :D :D :D .
vryzas

Post by vryzas »

manijak1 wrote::oops: Niđe Bosanaca ....... :D da ne kažem i Hercegovaca ........ :D :D :D :D .
mi idemo u Solun a? 8)

Paok 8)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Eh ........kad bi Turska .........bila tema :D :D ..........ne bi bilo citiranja ........Slobodne Dalmacije :D :D
vryzas

Post by vryzas »

manijak1 wrote::oops: Eh ........kad bi Turska .........bila tema :D :D ..........ne bi bilo citiranja ........Slobodne Dalmacije :D :D
koji si ti king :D :D :D :D 8)
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: ma kaki jarane čuj king :D tek sam u fazi kako ostati dobar i snishodljiv paž :D kojeg sada skontah zašto :D zovu dva srodnika iz te zemlje :D da zajedno lovimo klokane i pauke :D a možda i ajkule :D .......... :D :D ja sam tek jedan u zabludi mudžahedin :D :D :D :D kojeg čisto boli pimpek što Australija otvara vrata za hrvatske useljenike :oops: :D ........kako piše u naslovu teme :D :D .
Kalithea 8) :D
vryzas

Post by vryzas »

manijak1 wrote::oops: ma kaki jarane čuj king :D tek sam u fazi kako ostati dobar i snishodljiv paž :D kojeg sada skontah zašto :D zovu dva srodnika iz te zemlje :D da zajedno lovimo klokane i pauke :D a možda i ajkule :D .......... :D :D ja sam tek jedan u zabludi mudžahedin :D :D :D :D kojeg čisto boli pimpek što Australija otvara vrata za hrvatske useljenike :oops: :D ........kako piše u naslovu teme :D :D .

:D :D :D :D :D 8)
ipak Xanthi 8)
manijak1

Post by manijak1 »

Ali ne mogu biti tako pokvaren i opak da ne kažem da je ta zemlja otvorila svoja vrata za mnoge ljude iz BiH nekim specijalnim programom Za zemlje u ratnoj opasnosti koji je počeo 92 ili 93-e a važio do neke 98-e .........bilo ti je dovoljno samo da se pojaviš ispred konzulata u Zagrebu ( ako ti neko pošalje garantno pismo koje se sastojalo od posebnog obrasca za svakog člana porodice ) i da su prednost u svemu imali ljudi koje je agresija kaznila da budu tek jedan u nizu brojki preživjelih logoraša ........njima nije trebalo takvo pismo jer ga možda i nisu mogli dobiti ........dakle .........ispuniš sve to lijepo i odeš u konzulat u Zagreb , predaš to .......i onda kroz jedno sedam do petnaest dana dobiješ odgovor velikom većinom potvrdan i imaš plaćen put , osiguran smještaj i razgovor o pravilima boravka ( ne smiješ raditi na crno :D :D ni izaći iz zemlje narednih sedam godina ali zato imaš krov , edukacije : iz informatike i jezika ) sve o trošku bivšeg i sadašnjeg dominona UK :D :D ........malo šale nije na odmet .......Australijo :D :D zemljo velika :oops: kontinentu sa zemljom oduzetom od Aboridžina :D :D
bpsang

Post by bpsang »

vryzas wrote:
manijak1 wrote::oops: Niđe Bosanaca ....... :D da ne kažem i Hercegovaca ........ :D :D :D :D .
mi idemo u Solun a? 8)

Paok 8)
Izgleda komsija da mi necemo dalje od CVILE

:x :x :x :x
Fair Life

Post by Fair Life »

manijak1 wrote::oops: ma kaki jarane čuj king :D tek sam u fazi kako ostati dobar i snishodljiv paž :D kojeg sada skontah zašto :D zovu dva srodnika iz te zemlje :D da zajedno lovimo klokane i pauke :D a možda i ajkule :D .......... :D :D ja sam tek jedan u zabludi mudžahedin :D :D :D :D kojeg čisto boli pimpek što Australija otvara vrata za hrvatske useljenike :oops: :D ........kako piše u naslovu teme :D :D .
Sta ti radis ovdje ako te boli kurac ?? Bol bolujes... !!??
Teardrop

Post by Teardrop »

najniža moguća godišnja plaća za najjednostavnije poslove iznosi oko 50 tisuća australskih dolara godišnje
Malo morgen. I bas me zanima koji to posao Mr Hains-Wesson smatra "najjednostavnijim". Programiranje?
Vladine statistike kažu da prosječni useljenik za osam godina rada u Australiji može imati novu kuću s četiri sobe, potpuno uređenu, bazen, dva automobila i osigurati djeci dobro obrazovanje.

Ahm, moze "imati" ako uzme na kredit i uvali se u dugove do guse.
Btw zna li on uopste kako se u Australiji krecu cijene nekretnina?!

Navedeni tekst u pocetnom postu je po svemu sudeci jedna obicna navlakusa. Ok, ne kazem da Australija nije jedna od rijetkih zemalja koja nudi veoma povoljne uslove za zivot, ali ne treba pretjerivati...
Mr H., you need to get your facts straight.

A da ne bude da je izneseno samo moje licno misljenje:
Promise of Australian jobs lures Croatians

DPA , ZAGREB
Sunday, Dec 04, 2005,Page 6
An old joke, told in the former Yugoslavia and still told in the countries it consisted of, asked: What is the difference between a smart and a dumb Yugoslav? The difference is that the smart one sends postcards from abroad to the dumb one.

Behind the joke is the ugly fact of decades of discontent in the former Yugoslavia, with poverty and conflict spurring millions to leave in the past century and hundreds of thousands in the past decade and a half.

In Croatia, even though it is almost on the doorstep of EU membership, the urge to leave is still strong. An Australian immigration broker, Trevour Hains-Wesson, has found himself buried under inquiries after he told a small Croatian crowd of opportunities in his country.

Looking for labor to import for a fee, Hains-Wesson told a few seminars in the Adriatic port of Split that Australia had 100,000 job slots for immigrants. Within days he received more than 6,000 calls from people lured by the tale. Hains-Wesson said that the minimum wage was A$50,000 (US$37,000) annually, while sought-after construction workers made twice as much.

"Official stats show that an average immigrant can earn a new, fully stocked four-bedroom house with a swimming pool, two cars and good education for his children after eight years of work," he said.

In the pauperized Croatia, where the average salary is five times less, the picture Hains-Wesson painted caused huge interest.

"What am I to wait for? Now I work like a dog for 2,200 kunas (US$350)," Bernardica Djudjerija, a 46-year-old resident of Split, said.

"It sounds like the country of milk and honey," welder Luka Saric, 27, said.

Marko Katalinic, who installs air-conditioners, noted that Hains-Wesson's firm arranges immigration papers "for the promised land," but does not promise jobs.

"Still, it's a huge thing, because strict Australian immigration requirements are the greatest obstacle to a well-paid job," he added.

Hains-Wesson plans to continue to neighboring countries, with an eye on prospective immigrants from other countries of the former Yugoslavia. His preaching in Split prompted the rightist leader Pero Kovacevic to demand in parliament on Thursday that the police probe "preparations for the mass exodus of Croats" and the Australian's business.

But the police have found nothing on Hains-Wesson, apart from a technicality of a missing temporary residence report -- which was anyway the responsibility of his hotel.

It is also doubtful whether the reaction of the Croat diaspora would cool many heads in a country where, according to a recent survey, 75 percent of the students want to emigrate after graduating.

"The agent offers false promises," the Croat Democratic Union party branch in Australia warned. "In his accounting, an average family would during the course of a lifetime earn five houses, 10 cars and send children to excellent schools."

But Hains-Wesson is adamant: "Australia is re-opening the door to European labor and Croats are among the most respected and sought ... I believe that will also happen with those we help get there."
http://www.taipeitimes.com/News/world/a ... 2003282946
vesela

Post by vesela »

fair

je l' bih mogla ja biti hrvatski useljenik i da dodjem :roll: ...znas da imam preduslove :D ...a ovdje, u skandinaviji, jos malo pa ce biti belaja :-? ...znas i sam :D
Post Reply