Australian Open 2019
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- necko_hz
#501 Re: Australian Open 2019
Mogao je igrati agresivnije, sa većim intenzitetom. Nije ovo bilo ni blizu njegovog prepoznatljivog, najboljeg izdanja. To se dešava, najbolji primjer je i sam Novak Đoković u Londonu prošle godine. Odigrao spektakularno polufinale, a onda u finalu protiv igrača kojeg je prethodno uništio u grupnoj fazi nije mogao prebaciti lopticu preko servis polja.
Ne znam je li Rafa potegao 4-5 kvalitetnih forhend paralela u meču, a i većinu koje bi odlučio potegnuti, promašio bi. Možda je to posljedica nedostatka samopouzdanja, a možda i onoga što je sam rekao nakon meča - nije osjećao da ima taj 'extra boost' usljed dugog neigranja prije turnira, a koji mu je protiv ovakvog Novaka bio potreban da stvari učini malo komplikovanijim.
Svejedno, vjerujem da je Novak imao malo veće padove u igri, da bi Rafa uspio to iskoristiti, ali ovdje to nije bilo moguće. Frajer ga je ubacio u centrifugu od prvog poena i nije mu dao da diše. To pogubno djeluje na samopouzdanje svakog igrača, pa čak i na šampiona kakav je Rafa. Također, da je Španac igrao i bolji meč ili ono što se naziva njegovim najboljim tenisom, mislim da bi mu protiv ovakvog, peak Novaka, to bilo dovoljno samo za set, nešto slično kao što je uradio u finalu USO-u 2011 ili što je Federer uradio u polufinalu AO-a 2016. kad je na suhu klasu uspio spasiti obraz i otkinuti set. Više se protiv onoga ne može.
Ne znam je li Rafa potegao 4-5 kvalitetnih forhend paralela u meču, a i većinu koje bi odlučio potegnuti, promašio bi. Možda je to posljedica nedostatka samopouzdanja, a možda i onoga što je sam rekao nakon meča - nije osjećao da ima taj 'extra boost' usljed dugog neigranja prije turnira, a koji mu je protiv ovakvog Novaka bio potreban da stvari učini malo komplikovanijim.
Svejedno, vjerujem da je Novak imao malo veće padove u igri, da bi Rafa uspio to iskoristiti, ali ovdje to nije bilo moguće. Frajer ga je ubacio u centrifugu od prvog poena i nije mu dao da diše. To pogubno djeluje na samopouzdanje svakog igrača, pa čak i na šampiona kakav je Rafa. Također, da je Španac igrao i bolji meč ili ono što se naziva njegovim najboljim tenisom, mislim da bi mu protiv ovakvog, peak Novaka, to bilo dovoljno samo za set, nešto slično kao što je uradio u finalu USO-u 2011 ili što je Federer uradio u polufinalu AO-a 2016. kad je na suhu klasu uspio spasiti obraz i otkinuti set. Više se protiv onoga ne može.
- necko_hz
#503 Re: Australian Open 2019

Reklo bi se da je jedan od najzanimljivijih detalja finala fotografija ove ljepotice i komentar Banjca:
"Šta mislite za koga navija ova gospođica?'
- Blek Stena
#504 Re: Australian Open 2019
Kreten se tako proderao na zadnjem poenu u mecu zamalo me srce opalilo 
- zarko.filip
#505 Re: Australian Open 2019
Dobro mislis.ultima_palabra wrote:Mislim da je prvi put Rafa izgubio GS finale bez osvojenog seta.
Na ovakvoj podlozi Rafa je dobio Novaka 2013 u finalu US Open-a.Od tada 8 meceva dobija Novak bez izgubljenog seta.
-
Nadzorna_ploca
#506 Re: Australian Open 2019
Dobra tepsija kod Rafe.
-
Otto24
#507 Re: Australian Open 2019
Tebe su trebali baciti u Miljacku, a rodu zadrzati.Banksy wrote:Blek Stena wrote:
![]()
Kako je tužno gledati te stalne napore da se uvuče publici, da ga zavole, to isforsirano kreveljenje, mislim, najbolji si, super, svaka čast, uživaj, čemu uvijek ti patetični pokušaji...
- Charuga
- Globalni moderator
#508 Re: Australian Open 2019
Banned user for reason "Kršenje pravila foruma, vrijeđanje"Otto24 wrote:Tebe su trebali baciti u Miljacku, a rodu zadrzati.
» Otto24
7 dana
- necko_hz
#509 Re: Australian Open 2019
Toni Nadal:
"Nema prigovora igri Novaka Đokovića u finalu. Pre mu treba čestitati na nivou tenisa na kom je igrao. Kvalitet koji pokazuje posebno na ovoj podlozi, daje malo mesta za napredak. Od početka smo videli protivnika koji je spreman da napadne i igra vrlo brzo. Tačno da su Rafini udarci bili neprecizniji nego prethodnih dana, ali je tačno i to da je na svaki udarac odgovoreno još boljim udarcem. U mnogo situacija je dobar udarac mog bratanca poslužio kao hrana za viner Srbina. Ne znam da li postoji taktika protiv tako raspoloženog rivala.Rafa je tokom turnira pravio više štete servisom, dobro je napadao, igrao je odlučno i brzo. Potrošio je manje vremena na putu do finala, nego u nekim drugim situacijama, što je za njega vrlo važno. Mislim da je rezultat finala dao lažnu sliku o razlici između njega i Đokovića od onoga kolika je ta razlika u stvarnosti. Đoković je dotakao savršenstvo, a Nadal je bio lošiji nego u ostatku turnira".
"Nema prigovora igri Novaka Đokovića u finalu. Pre mu treba čestitati na nivou tenisa na kom je igrao. Kvalitet koji pokazuje posebno na ovoj podlozi, daje malo mesta za napredak. Od početka smo videli protivnika koji je spreman da napadne i igra vrlo brzo. Tačno da su Rafini udarci bili neprecizniji nego prethodnih dana, ali je tačno i to da je na svaki udarac odgovoreno još boljim udarcem. U mnogo situacija je dobar udarac mog bratanca poslužio kao hrana za viner Srbina. Ne znam da li postoji taktika protiv tako raspoloženog rivala.Rafa je tokom turnira pravio više štete servisom, dobro je napadao, igrao je odlučno i brzo. Potrošio je manje vremena na putu do finala, nego u nekim drugim situacijama, što je za njega vrlo važno. Mislim da je rezultat finala dao lažnu sliku o razlici između njega i Đokovića od onoga kolika je ta razlika u stvarnosti. Đoković je dotakao savršenstvo, a Nadal je bio lošiji nego u ostatku turnira".
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#510 Re: Australian Open 2019
Totalno realno i vjerujem iskreno mišljenje.necko_hz wrote:Toni Nadal:
- lethalthreat
#511 Re: Australian Open 2019
Sve rečeno. Sjećam se krajem 2011. godine nakon onakve sezone kako se govorilo da nema šanse da u kontinuitetu igra tako dobro i melje sve pred sobom. I bili su ljudi u pravu djelimično, '12,'13, '14 su za njegove standardne bile relativno "prosječne", uzimali su ga i Rafa i Roger i Andy na najvećim turnirima. A onda se desi još brutalnija 2015. godina. Nakon toga opet silazna putanja sve do sredine prošle godine. Ako se taj pattern ponovi i po treći put, mislim da je ova sezona za ostatak field-a već unaprijed izgubljena.