Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Protiv Nadala je njegov tenis bio lošiji i zbog mentalnog razloga. Ali imajmo u vidu da je Nadal isto tako igrao 5 setova protiv A.Zvereva i 2 dana ranije blizu pet sati brutalnog tenisa protiv Dimitrova i da Nadal nema više toliko snage kao nekad i da se Nadal loše kretao u tom finalu. Na IW i Miami protiv Nadala je bila opuštenost i pogađao je bh bolje nego ikad a kraj sezone i Shanghai tu je Federer uvijek favorit protiv Nadal, prebrza je podloga za Rafu.
Kad govorim o godinama, govorim o igračima iste kvalitete kao što su Nole i Roger. Nije se Federeru problem regenerisati protiv Wawrinke jer nisu na istom levelu ali jeste protiv Novaka jer Novak zahtjeva malo drugačiju igru, strpljiviju. Da li bi Federer sa 25 pukao pod pritiskom i ostao bez snage je već domena ŠBB KBB, to ne znamo.
Taj intenzitet koji nametne Novak traži brutalnu fizičku spremu koju jedan 33. nema, ne na nivou igrača od 29 godina. Gledaš Federera protiv Stana napada konstannto a protiv Novaka krene defanzivno, gradi poen jer ne može u 3-4 udarca završiti poen već mora graditi i iz tog razloga mora snagu da dozira, razvlači 3-4-5h a dok to Novak ne mora da radi već može da ide punom snagom jer je u naponu snage.
Meni lično Novakov nivo nije najbrutalniji, najveći već je na istom nivou kao kod Rogera.
Mentalni blok je posljedica toga što nemaš rješenja za igru protivnika, a Federer ju većinom protiv Nadala nije imao. Dakle, proiziašla je isključivo iz toga što se osjećao nemoćnim u tom rivalstvu. Kada te neko šamara od ranih dana, logično je da ti uđe u glavu. Federer je ustvari i sa Nadalom imao isti problem koji je imao i sa Novakom kasnije, a to je da nije mogao pratiti njegov intenzitet. To je posljedica tehničkih stvari, jer moraš pogađati i igrati nešto više od onoga što možeš, a to Federer nije mogao, najmanje zbog fizike, a najviše zbog tehničke nemogućnosti da odgovori onome što mora.
Isto je bilo i sa Novakom, Federer tokom čitavog turnira leti po terenu, a onda dođe Novak i otrese ga, čak ni ne učini meč previše fizički zahtijevnim, jer ga ubije u četiri seta čisto tehničkim segmentima. Uštopa mu servis riternom, kontroliše razmjene sa osnovne linije i ostavi Federeru kao jedinu opciju da napada iz svake pozicije, što može raditi jedan dio meča, ali nikako cijeli, jer funkcionisanje totalno agresivnog tenisa ograničeno je na kratak period. Federer u tim mečevima nije pucao zbog nedostatka snage, nego zbog nedostatka oružja da se suprostavi onoj životinji.
Izgovori o nedostatku snage i godinama kao uzročniku tih poraza izgubili su svoju svrhu na Australian Openu 2017. godine kada smo vidjeli kako se čiko sa 35 kuka na leđima regeneriše i oporavlja od tri vezana meča u pet setova zaredom. I onda protiv Nadala smogne snage da odigra onakvih 25 minuta tenisa u drugom dijelu petog seta.
Ne možemo znati šta bi bilo da se sastanu u svojim Primeovima, ali smo mogli vidjeti kako je proteklih godina prolazila i kompletnija verzija Federerovog tenisa u duelima sa Novakom, tako da možemo izvući neki zaključak.
Znam da nije, siguran sam da nije ni za jednog Federerovog ljubimca.
Naravno da psihološki problem dođe zbog uzastopnih poraza a i to je došlo najviše na šljaci. Postavlja se jedno vrlo logično pitanje ako su Nole i Rafa bolji od Rogera nemaju titula najmanje kao Roger a treba li bi i više imati?
Uspjevao je regenerisati snagu jer nije imao protivnika koji su igrali na brutalnom nivou. Nadal je pao u finalu, nije mogao kako treba da hoda u finalu a kako je Federer to dobio ni on sam ne zna a i isto tako je bilo velikih oscilacija da je bio stari Rafa dobio bi Federera, Nadal koji je u punoj stazi.
Godine su bile jedna stavka koja je bila vrlo bitna u njihovim mečevima jer u takvim mečevima nijanse odlučuju a te nijanse su ustvari veliki razlozi pobjeda/poraza.
A mislim da se vrtimo u krug i ovako možemo do bajrama a nećemo se složiti nikad. Mi smo uživali u njihovim mečevima a za mene je Roger najbolji, imao najveći nivo tenisa, za Rafine navijače Rafa, za Novakove Novak... niko se nikad neće složiti.
Ali barem se slažemo oko Damira, da ima bolji servis bio bih siguran da ulazi u TOP 10 a ovako s ovim lošim servisom vrlo teško, ne nemoguće ali vrlo teško. Ide on u TOP 20 vrlo brzo, vrijeme je za neki dobar GS rezultat, dalje od 3. kola.
red evil wrote:Naravno da psihološki problem dođe zbog uzastopnih poraza a i to je došlo najviše na šljaci.
Treso je on njega sa 18 i na betonu i to u prvom meču, a 2006. ga je sašamarao i na ultra brzom Dubaiju, onda kada su velikani poput Roddicka skupljali gemove
red evil wrote:Postavlja se jedno vrlo logično pitanje ako su Nole i Rafa bolji od Rogera nemaju titula najmanje kao Roger a treba li bi i više imati?
Pogubio si se Ne diskutujemo o tome ko je bolji ili uspješniji historijski, već ko je igrao na većem nivou. Rafi je recimo Federer najbolji ikada sa aspekta onoga što je ostvario u karijeri, dok mu je Đoković najbolji kada je riječ o nivou igre. Dva različita pojma.
red evil wrote:Nadal je pao u finalu, nije mogao kako treba da hoda u finalu a kako je Federer to dobio ni on sam ne zna a i isto tako je bilo velikih oscilacija da je bio stari Rafa dobio bi Federera, Nadal koji je u punoj stazi.
Ovo je neozbiljno. Rafa nije stari Rafa, ali da Federer nije igrao onako brutalno onih 25 minuta, ne bi ga dobio nikada. A sama činjenica da je uspio odigrati tako brutalno dovoljno govori koliko biologija i fizika, čak i pored toga što je igrao još dva teška meča u pet setova u ranijim rundama, ne utječe na njegove performanse. Pogledaj ti opet neke od razmjena u petom setu, a posebno onu čuvenu od oko 26 udaraca koju je Federer dobio forhend paralelom. Onda dođi da pričamo o intenzitetu
red evil wrote:Godine su bile jedna stavka koja je bila vrlo bitna u njihovim mečevima jer u takvim mečevima nijanse odlučuju a te nijanse su ustvari veliki razlozi pobjeda/poraza.
Federer je star od 2008. godine.
Pročitaj izjave Federera na pitanja novinara o svojoj igri, fizičkim sposobnostima i tako dalje. Ne samo da sebe smatra kompletnijim i boljim igračem nego prije 10-11 godina, nego je i više puta isticao da fizički nema nikakvih problema niti ograničenja. S Novakovim intenzitetom bi imao jednak problem i 2006 i 2016. godine, kao što je imao i sa Rafinim u najboljoj fizičkoj formi života. Godine su tu irelevantan pojam, kada je mašina s druge strane mreže.
red evil wrote:Mi smo uživali u njihovim mečevima a za mene je Roger najbolji, imao najveći nivo tenisa, za Rafine navijače Rafa, za Novakove Novak... niko se nikad neće složiti.
Ja samo argumentujem svoj stav. Nisam ja napadao nekoga što misli drugačije od mene, nego sam ja prozvan što sam rekao da je Novak igrao na najvećem nivou. Al eto, tu su vam argumenti propraćeni izjavama mnogo mjerodavnijih ljudi od nas, pa slagali se ili ne slagali
Manje-više čitav teniski život sam proveo navijajući za Federera protiv ostatka Big Four, ali nikada nisam dozvolio da mi to utječe na objektivnost. Ne moraš me svrstavati u neku od tih 'fan baza', jer nisam dio niti jedne.
red evil wrote:Ali barem se slažemo oko Damira, da ima bolji servis bio bih siguran da ulazi u TOP 10 a ovako s ovim lošim servisom vrlo teško, ne nemoguće ali vrlo teško. Ide on u TOP 20 vrlo brzo, vrijeme je za neki dobar GS rezultat, dalje od 3. kola.
Servis je teško popraviti, ali dobra alternativa bi bila popraviti forhend u ofenzivi, prvenstveno napad na kraće loptice. Ne znam da li si gledao onaj video na njegovom instagram profilu, ali čini mi se da se poprilično fokusirao na to na pripremama, zakucava ih ko čekićem. Ako to uspije podići na viši nivo, sve je moguće.
Ovo što necko govori nema veze sa kvalitetom nečijeg tenise nego s tim koliko kome nečiji stil tenisa odgovara. Vodeći se tom logikom najveći nivo tenisa je pokazao Wawrinka, koji je napalicao Đokovića par puta dok je Đoković igrao taj najkvalitetniji tenis ikad.
Bosanski_kralj wrote:Ovo što necko govori nema veze sa kvalitetom nečijeg tenise nego s tim koliko kome nečiji stil tenisa odgovara. Vodeći se tom logikom najveći nivo tenisa je pokazao Wawrinka, koji je napalicao Đokovića par puta dok je Đoković igrao taj najkvalitetniji tenis ikad.
U posljednjih 11 mečeva, dakle od čuvenog njihovog klasika na AO 2013., koji je, nekako, bio okidač da Wawrinka postane ono što je postao, međusobni omjer Đokovića i Stana je 8:3 u korist Novaka. Dakle, Wawrinka jeste nekoliko puta dobro napljuskao Novaka, ali je ovaj to njemu radio dosta češće.
A znam da si ti Federerovac, poslije Haasa, znamo se mi vrlo dobro sa ostalih foruma.
Znam pojmove ali ako je neko bolji i imao najveći nivo ikad, tehnički najbolji igrač onda je morao imati približno isto titula kao Roger, to je po nekako po meni logičan slijed.
Nema šanse da Roger sa 34. i 24. ili 28. ima jednake fizičke predispozicije, da se na jednak način odmara, regeneriše. Zakon biologije to ne dozvoljava. Nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da Roger sa 34. godine ima jednaku fizičku spremu kao Nole sa 28. Igračima na tom nivou je velika razlika i vrlo bitan segment, gdje nijanse odlučuju a ta jedna nijansa je i broj godina.
Protiv Stana je prva dva seta rutinski i lagano riješimo bez previše trošenja, kasnije se Stan budi i malo otežava meč. Nadal sutradan igra meč protiv Dimitrova oko 4h na terenu provede i za dva dana finale a i Nadal je imao u ranijim rundama teške mečeve. A Nadal kad nema snage da stiže sve živo nije baš tako opasan.
Kad kažem biologija utjeće na nivo tenisa, ne mislim da je totalno ostao bez snage ili da je na nivou Mirze Bašića već da je u komparaciji sa Novakom jedan nivo ispod a taj nivo pravi jednu razliku i pomaže Novaku da dođe do pobjede. Pa tako isto je uspio protiv Nadala odigrati brutalno iz razloga što i Rafa nije na vrhuncu snage i da je se potrošio dovoljno da Federer može stvarati prednost.
EDIT: Zaboravio sam o Damiru napisati. Jesam pratio, čini se po ovim storyja na instagramu da je žestoko radio i da je ovo shvatio ozbiljno. Optimističan sam po pitanju ove sezone, valjda uspije barem malo servis popraviti. Barem procenat ubačenog. Gledajući na kraju meča/seta to je uvijek oko 60-65% što i nije loše ali on taj procenat nabije na početku meča/seta gdje ga ubacuje preko 90% a kako set odmiče taj procenat pada, pogotovo pred kraj seta ubacuje vrlo malo tih servisa, nekako da to uspije rasporediti kako treba. A ti fh na skraćenoj loptici uvijek idu po paraleli, kad bi mogao koji i po dijagonali bilo bi odlično.
red evil wrote:Znam pojmove ali ako je neko bolji i imao najveći nivo ikad, tehnički najbolji igrač onda je morao imati približno isto titula kao Roger, to je po nekako po meni logičan slijed.
Ne mora, jer jedno ne podrazumijeva drugo. Recimo, imaš veliki broj onih koji Nalbandianov nivo iz Pariza i Madrida 2007. smatraju najvećim teniskim nivoom ikada, bez obzira što njegova dostignuća nisu ni približna igračima koji se smatraju najuspješnijim ikada. Kao što vidiš iz izjava koje sam priložio, svi oni razdvajaju pojam najbolji/najuspješniji teniser i teniser sa najvećim nivoom igre.
red evil wrote:Nema šanse da Roger sa 34. i 24. ili 28. ima jednake fizičke predispozicije, da se na jednak način odmara, regeneriše. Zakon biologije to ne dozvoljava. Nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da Roger sa 34. godine ima jednaku fizičku spremu kao Nole sa 28. Igračima na tom nivou je velika razlika i vrlo bitan segment, gdje nijanse odlučuju a ta jedna nijansa je i broj godina.
To je nekada bilo važno, sada nije, jer je medicina ostvarila značajan napredak i omogućila igračima da produžuju karijeru i svoj teniski vijek. Pa Ferrer je u tridesetim godinama igrao najbolji tenis karijere, a govorimo o igraču koji se fizički troši mnogo više od Federera.
Novak je pravio razliku u odnosu na Federera svojim tenisom, ne godinama ili bilo čim drugim. A kao što ostali nisu mogli odgovoriti na Federerov brutalni nivo, zbog samog njegovog nivoa i teniske klase, tako ni Federer nije mogao odgovoriti na Novakov, zbog Novakovog teniskog nivoa.
red evil wrote:Protiv Stana je prva dva seta rutinski i lagano riješimo bez previše trošenja, kasnije se Stan budi i malo otežava meč. Nadal sutradan igra meč protiv Dimitrova oko 4h na terenu provede i za dva dana finale a i Nadal je imao u ranijim rundama teške mečeve. A Nadal kad nema snage da stiže sve živo nije baš tako opasan.
Ništa tu nije bilo niti lagano, a još manje rutinski. I nije Stan malo otežao meč, već je u petom setu bio bolji igrač koji je imao jednu ili dvije brejk lopte, prije nego je onako prosuo servis. O meču protiv Nishikorija, gdje je Federer u prvom setu morao stizati zaostatak od 5:1, da i ne govorim. A onda dođe finale sa Nadalom i brutalan intenzitet tenisa u gotovo svakom setu, a i pored svega toga Federer sa 35 kuka na leđima izađe ko pobjednik, okrenuvši ko kakav narkoman zaostatak u petom setu. Braniš neodbranjivo, Nadal nije igrao najbolje, al je igrao ludački, dovoljno da prelomi 19-godišnjeg Zvereva i 25-godišnjeg Dimitrova, al ne i 35-godišnjeg Federera, koji je prošao isti takav put, a opet izgledao fizički spremnije u finalu i pored toga što je par godina stariji.
red evil wrote:Kad kažem biologija utjeće na nivo tenisa, ne mislim da je totalno ostao bez snage ili da je na nivou Mirze Bašića već da je u komparaciji sa Novakom jedan nivo ispod a taj nivo pravi jednu razliku i pomaže Novaku da dođe do pobjede. Pa tako isto je uspio protiv Nadala odigrati brutalno iz razloga što i Rafa nije na vrhuncu snage i da je se potrošio dovoljno da Federer može stvarati prednost.
Ne pomaže to Novaku ništa, kao što ne pomaže ostalim, mlađim igračima od Federera. Sve se zasniva na teniskom nivou, a Novak je imao teniski nivo da ubija Federera, kao što je Federer imao teniski nivo da ubija ostale. Lanac ishrane.
Bosanski_kralj wrote:Ovo što necko govori nema veze sa kvalitetom nečijeg tenise nego s tim koliko kome nečiji stil tenisa odgovara. Vodeći se tom logikom najveći nivo tenisa je pokazao Wawrinka, koji je napalicao Đokovića par puta dok je Đoković igrao taj najkvalitetniji tenis ikad.
U posljednjih 11 mečeva, dakle od čuvenog njihovog klasika na AO 2013., koji je, nekako, bio okidač da Wawrinka postane ono što je postao, međusobni omjer Đokovića i Stana je 8:3 u korist Novaka. Dakle, Wawrinka jeste nekoliko puta dobro napljuskao Novaka, ali je ovaj to njemu radio dosta češće.
Govoriš o periodu 2013-2015. kao period kad su i Novak i Federer igrali na najvišem nivou u svojoj karijeri, i baš u tom periodu se desi to da Wawrinka nalupa. Govoriti o nivou tenisa i kvaliteti istog na osnovu međusobnih omjera, a ne gledati cijelokupnu sliku.
Laicki gledano, Federer igra dosta ofanzivnije od Novaka, samim tim i vece su sanse da pogriješi, a Novak samo vraca i vraca i vraca i vraca, cekajuci gresku Rogera.
Za oko, stvarno meni je ljepše gledati Federera. Naravno da treba respektovati i ostale tenisere, pogotovo Nadala i Novaka, jer su zaista imali svoje periode dominacije, i gdje je njihova igra bila na izuzetnom nivou.
red evil wrote:Znam pojmove ali ako je neko bolji i imao najveći nivo ikad, tehnički najbolji igrač onda je morao imati približno isto titula kao Roger, to je po nekako po meni logičan slijed.
Ne mora, jer jedno ne podrazumijeva drugo. Recimo, imaš veliki broj onih koji Nalbandianov nivo iz Pariza i Madrida 2007. smatraju najvećim teniskim nivoom ikada, bez obzira što njegova dostignuća nisu ni približna igračima koji se smatraju najuspješnijim ikada. Kao što vidiš iz izjava koje sam priložio, svi oni razdvajaju pojam najbolji/najuspješniji teniser i teniser sa najvećim nivoom igre.
red evil wrote:Nema šanse da Roger sa 34. i 24. ili 28. ima jednake fizičke predispozicije, da se na jednak način odmara, regeneriše. Zakon biologije to ne dozvoljava. Nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da Roger sa 34. godine ima jednaku fizičku spremu kao Nole sa 28. Igračima na tom nivou je velika razlika i vrlo bitan segment, gdje nijanse odlučuju a ta jedna nijansa je i broj godina.
To je nekada bilo važno, sada nije, jer je medicina ostvarila značajan napredak i omogućila igračima da produžuju karijeru i svoj teniski vijek. Pa Ferrer je u tridesetim godinama igrao najbolji tenis karijere, a govorimo o igraču koji se fizički troši mnogo više od Federera.
Novak je pravio razliku u odnosu na Federera svojim tenisom, ne godinama ili bilo čim drugim. A kao što ostali nisu mogli odgovoriti na Federerov brutalni nivo, zbog samog njegovog nivoa i teniske klase, tako ni Federer nije mogao odgovoriti na Novakov, zbog Novakovog teniskog nivoa.
red evil wrote:Protiv Stana je prva dva seta rutinski i lagano riješimo bez previše trošenja, kasnije se Stan budi i malo otežava meč. Nadal sutradan igra meč protiv Dimitrova oko 4h na terenu provede i za dva dana finale a i Nadal je imao u ranijim rundama teške mečeve. A Nadal kad nema snage da stiže sve živo nije baš tako opasan.
Ništa tu nije bilo niti lagano, a još manje rutinski. I nije Stan malo otežao meč, već je u petom setu bio bolji igrač koji je imao jednu ili dvije brejk lopte, prije nego je onako prosuo servis. O meču protiv Nishikorija, gdje je Federer u prvom setu morao stizati zaostatak od 5:1, da i ne govorim. A onda dođe finale sa Nadalom i brutalan intenzitet tenisa u gotovo svakom setu, a i pored svega toga Federer sa 35 kuka na leđima izađe ko pobjednik, okrenuvši ko kakav narkoman zaostatak u petom setu. Braniš neodbranjivo, Nadal nije igrao najbolje, al je igrao ludački, dovoljno da prelomi 19-godišnjeg Zvereva i 25-godišnjeg Dimitrova, al ne i 35-godišnjeg Federera, koji je prošao isti takav put, a opet izgledao fizički spremnije u finalu i pored toga što je par godina stariji.
red evil wrote:Kad kažem biologija utjeće na nivo tenisa, ne mislim da je totalno ostao bez snage ili da je na nivou Mirze Bašića već da je u komparaciji sa Novakom jedan nivo ispod a taj nivo pravi jednu razliku i pomaže Novaku da dođe do pobjede. Pa tako isto je uspio protiv Nadala odigrati brutalno iz razloga što i Rafa nije na vrhuncu snage i da je se potrošio dovoljno da Federer može stvarati prednost.
Ne pomaže to Novaku ništa, kao što ne pomaže ostalim, mlađim igračima od Federera. Sve se zasniva na teniskom nivou, a Novak je imao teniski nivo da ubija Federera, kao što je Federer imao teniski nivo da ubija ostale. Lanac ishrane.
Znam pojmove, meni su oni povezani bar u ovom slučaju.
Medicina koliko god da je napredovala ipak nije toliko da zakone biologije poništi. Nikakva medicina ne može da utiće na proces starenja i regenerisanja tijela. Produžila jeste ali opet nije nuliralo razliku u godinama. Ako jedan Federer sa 34 tako spreman kako je tek Nole sa 29., uz tu medicinu i plus godine koje same od sebe dozvoljavaju da se tijelo oporavlja.
Ne sporim da je Nole i tenisom dobijao Federera, mislim ko to može dobiti Federera bez brutalnog nivoa u polufinalu ili finalu nekog GSa. Ja govorim o nijansama, stvarima koje ti malo pomognu, koje čine jednu malu razliku koja u njihovim mečevima zbog nivoa kojeg mogu pružiti čini jedan bitan segment i gdje imaš malu pomoć koji taj igrač zbog svog nivoa tenisa, znanja zna da iskoristi. Tu malu razliku, koja protiv 95% tenisera protiv Federera ne čini nikakvu bitnu razliku protiv Novaka čini veliku.
Jeste bilo lagano u prva dva seta. Stan se nije pitao ništa, Federer miksanjem igre je totalno uništio Stana i onda Roger u 3., 4. i 5. setu mijenja taktiku i sve više igra sa osnovne elinij, manje izlazi na mrežu u kojoj je ubio Stana u prva dva seta. Kasnije je uspio to izvući, odličnim tenisom. I za duel protiv Nadala je imao dan više odmora i odigrao je manje zahtjevan meč u odnosu na Nadala. Federer bolje podnosi kad nema snage u odnosu na Rafu, zbog svoje ofanzive.
Naravno da se sve zasniva na nivou ali fizička sprema je jedan bitan segment u mečevima igrača istih i(li) sličnih kvaliteta.
Bosanski_kralj wrote:Govoriš o periodu 2013-2015. kao period kad su i Novak i Federer igrali na najvišem nivou u svojoj karijeri, i baš u tom periodu se desi to da Wawrinka nalupa. Govoriti o nivou tenisa i kvaliteti istog na osnovu međusobnih omjera, a ne gledati cijelokupnu sliku.
Ne znam šta je sporno, kad je Wawrinka i u tom periodu dobio više batina od Đokovića, nego Novak od njega. Dobio ga tri puta, ovaj njega osam.
konektovan wrote: Federer igra dosta ofanzivnije od Novaka, samim tim i vece su sanse da pogriješi, a Novak samo vraca i vraca i vraca i vraca, cekajuci gresku Rogera.
A i nije baš. Novak igra kontrolisano agresivno, konstantno duboko i ne daje puno prostora protivniku da napadne, a kada se igrači izbore za napad, onda dolazi do izražaja brutalna defanziva, pa te opet može vratit na početak.
Evo klasičan šablon Novakovog poena, konstantno, svaki udarac pada u zadnji dio polja i Federer praktično nema kad ni preći u ofenzivu.
Ono sto Federera cini vecim nego sto jeste, je i njegov vijek trajanja. Nije fazon biti "velik" 3-4-5 godina, Federer se najduze drzi od svih ostalih tenisera. Imao je tu epizodu od 2-3 godine, kada je Novak jeb'o sve uzduz i poprijeko, ali i taj period prodje, Djokovic iz raznoraznih razloga nije ogao pratiti taj tempo, pa se onda opet Federer vrati.
To je jednostavno njegova velicina i to godinama unazad govorim. Djokovic i Nadal mogu sanjati da sa 35-36 godina uzimaju GS-ove, radi samog nacina igre. Nadal je duze na vrhu od Novaka, koji je od voe trojice najkrace "trajao".
Sad necu ulaziti u one teorije zavjere da su raznorazne bobice omogicle Novaku da bude to sto jeste, ali sta god da je, onemogucilo mu je da bude na scenu dugo kao npr. Federer.
BHF_Manijak wrote:Ono sto Federera cini vecim nego sto jeste, je i njegov vijek trajanja. Nije fazon biti "velik" 3-4-5 godina, Federer se najduze drzi od svih ostalih tenisera. Imao je tu epizodu od 2-3 godine, kada je Novak jeb'o sve uzduz i poprijeko, ali i taj period prodje, Djokovic iz raznoraznih razloga nije ogao pratiti taj tempo, pa se onda opet Federer vrati.
To je jednostavno njegova velicina
Ovo je apsolutno tačno. To i jeste njegova veličina, što je na istom, vrhunskom nivou sve ove godine. To puno više govori o njegovoj veličini i ostavštini nego osvojenih 19 GS-ova.
@Red devil aka Unofficialpage pretpostavljam
Gledaj, fizika nikada nije došla do izražaja u Federerovim mečevima sa Đokovićem, barem u onim o kojima govorimo, jer su ih odlučivale druge stvari. To je i sam Federer govorio više puta, između ostalog i nakon onog brutalnog polufinalnog meča sa Novakom na AO-u 2016. godine. Kada te frajer raznese 6:1, 6:2 za manje od sat vremena igre, ti nemaš vremena ni da se zagriješ, a kamoli umoriš. I Federer se u konkretno tom meču znatno manje trošio nego što je u mečevima sa Wawrinkom, Nishikorijem i Nadalom na AO-u 2017, no i pored toga nije bio u stanju da meč odvede u peti set, da ne govorim o dobijanju istog. To ti je najbolji pokazatelj o čemu se tu radi.
red evil wrote:Jeste bilo lagano u prva dva seta. Stan se nije pitao ništa, Federer miksanjem igre je totalno uništio Stana i onda Roger u 3., 4. i 5. setu mijenja taktiku i sve više igra sa osnovne elinij, manje izlazi na mrežu u kojoj je ubio Stana u prva dva seta. Kasnije je uspio to izvući, odličnim tenisom. I za duel protiv Nadala je imao dan više odmora i odigrao je manje zahtjevan meč u odnosu na Nadala. Federer bolje podnosi kad nema snage u odnosu na Rafu, zbog svoje ofanzive.
Naravno da se sve zasniva na nivou ali fizička sprema je jedan bitan segment u mečevima igrača istih i(li) sličnih kvaliteta.
E jebiga, ovo je klasični navijački osvrt na datu situaciju na koji ne mogu odgovarati. Jest, Stan se ništa nije pitao, onda je dobio dva seta jer se Federer opustio, a onda je Federer dobio peti vrhunskim tenisom tako što mu je Wawrinka poklonio brejk sa tri ili četiri neiznuđene greške, od čega dvije duple.
I Federerovu fizičku spremu smo upravo vidjeli u ta tri meča, posebno protiv Nadala, koji je usput rečeno, pet? godina mlađi od njega.
Gledaj, fizika nikada nije došla do izražaja u Federerovim mečevima sa Đokovićem, barem u onim o kojima govorimo, jer su ih odlučivale druge stvari. To je i sam Federer govorio više puta, između ostalog i nakon onog brutalnog polufinalnog meča sa Novakom na AO-u 2016. godine. Kada te frajer raznese 6:1, 6:2 za manje od sat vremena igre, ti nemaš vremena ni da se zagriješ, a kamoli umoriš. I Federer se u konkretno tom meču znatno manje trošio nego što je u mečevima sa Wawrinkom, Nishikorijem i Nadalom na AO-u 2017, no i pored toga nije bio u stanju da meč odvede u peti set, da ne govorim o dobijanju istog. To ti je najbolji pokazatelj o čemu se tu radi.
red evil wrote:Jeste bilo lagano u prva dva seta. Stan se nije pitao ništa, Federer miksanjem igre je totalno uništio Stana i onda Roger u 3., 4. i 5. setu mijenja taktiku i sve više igra sa osnovne elinij, manje izlazi na mrežu u kojoj je ubio Stana u prva dva seta. Kasnije je uspio to izvući, odličnim tenisom. I za duel protiv Nadala je imao dan više odmora i odigrao je manje zahtjevan meč u odnosu na Nadala. Federer bolje podnosi kad nema snage u odnosu na Rafu, zbog svoje ofanzive.
E jebiga, ovo je klasični navijački osvrt na datu situaciju na koji ne mogu odgovarati. Jest, Stan se ništa nije pitao, onda je dobio dva seta jer se Federer opustio, a onda je Federer dobio peti vrhunskim tenisom tako što mu je Wawrinka poklonio brejk sa tri ili četiri neiznuđene greške, od čega dvije duple.
I Federerovu fizičku spremu smo upravo vidjeli u ta tri meča, posebno protiv Nadala, koji je usput rečeno, pet? godina mlađi od njega.
Gataro stara.
Ta dva seta su vjerovatno najbolja dva seta Novakova koja je odigrao u karijeri, tu je fakat bio brutalan. Ali ni taj nivo mu nije pomogao da lagano dobije Federera već se morao namučiti da ne ode u peti. Uredu, možda u tom meču i nije bila presudna i nije bila bitan faktor za pobjedu. Ali to je samo jedan meč... Mi se u suštini ne slažemo samo s jednim a to je da ja fizičku spremu uvodim kao jedan od pomagala Novaku, ne krucijalnih ali ipak pomagala koji su imali bitan segment u tim mečevima dok ti to totalno isključuješ kao bilo kakvu mogućnost.
Tomahawk11 wrote:Šta znači najveći nivo?
Je li Novak bolji od Rogera?
Evo vidim, neki kažu da je bolji i Sampras....Rafa....ko je sljedeći, Andy, Stan?!
Kaze jedan da je Djovak najbolji svih vremena na betonu a Roger s njim ima 17:15 na toj odlozi! i opet bi ovaj teniski "hordas" Necko nasao nesto da pogura svoju tezu u korist Srbijanca!
Uvijek sam govorio da je Djovaka jako tesko pobijediti i kad nije u formi i to stoji zbog sjajnog defanzivnog tenisa ali gurati ga u teniski pijemont a skupio 13 GS pored dva ziva puno bolja igraca po titulama i svemu meni grci stomak!
Nego, hordasu Necko, hajde stisni pa objavi to u Oslobodjenju!
red evil wrote:Ta dva seta su vjerovatno najbolja dva seta Novakova koja je odigrao u karijeri, tu je fakat bio brutalan. Ali ni taj nivo mu nije pomogao da lagano dobije Federera već se morao namučiti da ne ode u peti. Uredu, možda u tom meču i nije bila presudna i nije bila bitan faktor za pobjedu. Ali to je samo jedan meč... Mi se u suštini ne slažemo samo s jednim a to je da ja fizičku spremu uvodim kao jedan od pomagala Novaku, ne krucijalnih ali ipak pomagala koji su imali bitan segment u tim mečevima dok ti to totalno isključuješ kao bilo kakvu mogućnost.
Nema tu laganih pobjeda kada se radi o igračima takvog nivoa, ali znam da za svih ovih godina što pratim tenis, nisam vidio ništa brutalnije od ta dva Novakova seta.
Ja samo govorim da se godinama Federerova navodna starost koristi kao izgovor za njegove poraze, a što je fakat daleko i od istine i od razuma, jer je lik među najspremnijim igračima na Touru. Da nije tako, ne bi ni radio ovo što radi svih ovih godina.
No, u kontekstu njega i Đokovića te onoga što je odlučilo njihove mečeve, fokusiram se na bitne stvari, odnosno ono što pravi i što je pravilo ključnu razliku. A To nisu fizikalije, to je tenis. Nisu bile ni kad je Federer sa 25 gubio od Nadala, nisu bile ni kad je sa 34 gubio od Đokovića.
shake69 wrote:Nego, hordasu Necko, hajde stisni pa objavi to u Oslobodjenju!
Čekam 13. GS, pa onda
Last edited by necko_hz on 31/12/2017 17:12, edited 1 time in total.
Razumijem subjektivnost, ali gurati Federera koji od 2010. pa do ove godine koja je na izmaku NIJE POSTOJAO, a poništavati Noleta mi je zaista pogrešno, da ne upotrijebim kakvu goru riječ.
Federer je u ovoj prošloj sezoni došao do titula samo jer su dva lika koja su ga tlačila previše povrijeđena. I opet, u takvim uslovima, nije izašao na megdan Rafi na šljaci.
Na kraju krajeva, meni je dovoljno pogledati protiv koga je RF osvojio većinu Slamova da znam da on nije GOAT, sorry.
red evil wrote:Ta dva seta su vjerovatno najbolja dva seta Novakova koja je odigrao u karijeri, tu je fakat bio brutalan. Ali ni taj nivo mu nije pomogao da lagano dobije Federera već se morao namučiti da ne ode u peti. Uredu, možda u tom meču i nije bila presudna i nije bila bitan faktor za pobjedu. Ali to je samo jedan meč... Mi se u suštini ne slažemo samo s jednim a to je da ja fizičku spremu uvodim kao jedan od pomagala Novaku, ne krucijalnih ali ipak pomagala koji su imali bitan segment u tim mečevima dok ti to totalno isključuješ kao bilo kakvu mogućnost.
Nema tu laganih pobjeda kada se radi o igračima takvog nivoa, ali znam da za svih ovih godina što pratim tenis, nisam vidio ništa brutalnije od ta dva Novakova seta.
Ja samo govorim da se godinama Federerova navodna starost koristi kao izgovor za njegove poraze, a što je fakat daleko i od istine i od razuma, jer je lik među najspremnijim igračima na Touru. Da nije tako, ne bi ni radio ovo što radi svih ovih godina.
No, u kontekstu njega i Đokovića te onoga što je odlučilo njihove mečeve, fokusiram se na bitne stvari, odnosno ono što pravi i što je pravilo ključnu razliku. A To nisu fizikalije, to je tenis. Nisu bile ni kad je Federer sa 25 gubio od Nadala, nisu bile ni kad je sa 34 gubio od Đokovića.
Uslovno lagano, nema ništa lagano Strašna dva seta, ta dva i čini mi se da je bilo iste godine u Dohi protiv Rafe, ta 4. seta su bila brutalna.
Starost nije navodna, mnogi igrači njegovih godina su nse već davno oprostili ali ne i on, još uvijek on traje. To nije izgovor i ne može se reći da broj godina nije imao neki dodir sa razlozima poraza. Na tom nivou i najmanja stvar mijenja drastično stvari u pogledu koje bliži odnosno dalji u pobjedi.
red evil wrote:Starost nije navodna, mnogi igrači njegovih godina su nse već davno oprostili ali ne i on, još uvijek on traje. To nije izgovor i ne može se reći da broj godina nije imao neki dodir sa razlozima poraza. Na tom nivou i najmanja stvar mijenja drastično stvari u pogledu koje bliži odnosno dalji u pobjedi.
Starost je navodna kada se koristi kao izgovor, iako nivo igre i sve ostale činjenice govore suprotno. Kada pogledaš kako Federer igra, jasno se vidi da godine nemaju utjecaj na njega, niti su razlog zašto je od 2009. godine uzeo gotovo duplo manje velikih turnira od Đokovića i Nadala.
Velkoski wrote:Razumijem subjektivnost, ali gurati Federera koji od 2010. pa do ove godine koja je na izmaku NIJE POSTOJAO, a poništavati Noleta mi je zaista pogrešno, da ne upotrijebim kakvu goru riječ.
Federer je u ovoj prošloj sezoni došao do titula samo jer su dva lika koja su ga tlačila previše povrijeđena. I opet, u takvim uslovima, nije izašao na megdan Rafi na šljaci.
Na kraju krajeva, meni je dovoljno pogledati protiv koga je RF osvojio većinu Slamova da znam da on nije GOAT, sorry.
Nije postojao?! Evo nije ni Rafa postojao, pa evo ni Nole ne postoji....ne kontam davanje argumenata pro, kad su ti istovremeno contra
I ovo, priča o povredama mi je u rangu priče o Federerovim godinama. Izgovori, izgovori
Jah, a Rafa njega ne izbjegava
Naravno da je GOAT, lik koji najduže traje u tenisu i koji je najkonstantniji