AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

pirmin

#1 AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by pirmin »

Ja sam veliki ljubitelj ove marke automobila. :D
Dugo, nekih 15 godina, sam bio prisiljen voziti svasta nesto(Opel, Renault, ovo-ono...) da bih se eto konacno eto pronasao u pravoj limuzini. :)
Svaka cast svima od Alfe do VW ali auto je auto 8-) ...sto bi ono rekli "sve su pite pitice al` rekbu je pitac"-tako je kod mene sa ovom markom.

E sad bi me interesovalo, posto sam cesto na saxu a rijetko skrecem u ovaj cosak ima li jedna sveobuhvatna tema o Audiju pa da se ova obrise.
Ako nema volio bih da se u diskusiju ukljuce svi oni koji imaju iskustva sa istima.
Na sta obracati posebnu paznju pri odrzavanju, koje su slabe tacke Audija i kako ih drzati pod kontrolom.
Eventualno, ako je nekom pri ruci, bila bi mi od pomoci neka web-stranica specijalizirana za ova auta.
Kod mene se radi o dizelasu 1,9 TDI iz 2002 sa 101KS.

Image
jefferson

#2 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

pirmin wrote:Ja sam veliki ljubitelj ove marke automobila. :D
Dugo, nekih 15 godina, sam bio prisiljen voziti svasta nesto(Opel, Renault, ovo-ono...) da bih se eto konacno eto pronasao u pravoj limuzini. :)
Svaka cast svima od Alfe do VW ali auto je auto 8-) ...sto bi ono rekli "sve su pite pitice al` rekbu je pitac"-tako je kod mene sa ovom markom.

E sad bi me interesovalo, posto sam cesto na saxu a rijetko skrecem u ovaj cosak ima li jedna sveobuhvatna tema o Audiju pa da se ova obrise.
Ako nema volio bih da se u diskusiju ukljuce svi oni koji imaju iskustva sa istima.
Na sta obracati posebnu paznju pri odrzavanju, koje su slabe tacke Audija i kako ih drzati pod kontrolom.
Eventualno, ako je nekom pri ruci, bila bi mi od pomoci neka web-stranica specijalizirana za ova auta.

Image
I ja vozam Audija, zove se VW passat :D
Neki dan gledam neke kocnice da malo unaprjedim sistem, i pazi ovo, isti disk moze na A8 i na VW Passat (312mm). O istim motorima i sl necu ni da komentarisem, iako s emora reci da Audi ima finu unutrasnjost.
Stoga, taj piutac ce morati jos kvasca da koristi dok ne bude blizu BMW/Mercedes/Jaguar i sl.
pirmin

#3 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by pirmin »

Necemo sad o ukusima, svakako svaka tema krene u tom pravcu pa se nista ne zakljuci, samo supljira.
Ove tri marke sto si ti nabrojao jesu klase ali bi ih ja prodao i opet kupio Audija. :wink:

Nego iskustva me zanimaju, tips&tricks. :D
jefferson

#4 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

pirmin wrote:Necemo sad o ukusima, svakako svaka tema krene u tom pravcu pa se nista ne zakljuci, samo supljira.
Ove tri marke sto si ti nabrojao jesu klase ali bi ih ja prodao i opet kupio Audija. :wink:

Pa ne znam pitaj nekog vlasnika Passata ako te interesuje mehanika, a za motor, vala prvi vlasni Skode fabije ce ti dati odgovor :lol:
Cholina_Lokica

#5 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by Cholina_Lokica »

znaci, sva auta na jednu stranu, audi na drugu :D

kod mene je 1,8turbo quattro 150ks, nema mana :mrgreen:
pirmin

#6 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by pirmin »

Dzafere, dosadan si :D -trolas dzabe.

Dile :thumbup: , gdje fotka?
Kako ide masina, ima li problemcica? :D
Cholina_Lokica

#7 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by Cholina_Lokica »

ima slika negdje ne aforumu... bar je bila :D

motor slusa predobro, auto staro 9 godina, bez ikad i jednog jedinog problema... ide k'o zuca sho bi se reklo :D
uzivancija cista ga je voziti :D
Last edited by Cholina_Lokica on 21/11/2009 19:02, edited 1 time in total.
respo

#8 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by respo »

ne mogu da nadjem sliku audi Q7 testni onaj pise sa strane onaj njihov slogan automatische ...
na slep sluzbi :D
whow

#9 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by whow »

pirmin wrote:Necemo sad o ukusima, svakako svaka tema krene u tom pravcu pa se nista ne zakljuci, samo supljira.

Pa covjek je dao svoje misljenje i mislim da nije daleko od istine. Ono po cemu se Audi izdvaja od svojih rodzaka iz VW grupacije su detalji.

Pocnimo redom A3 ima istu masinu kao i Golf GTI. Dalje oba vozila imaju istu platformu , podvozje , transmisiju , podvozje , elektroniku , pa cak su im i sjedala iste konfiguracije , treba li dalje da nabrajam. Jedina razlika je u tome sto GTI ima ljepsi exterior dok je A3 ima nesto bagatiji interior . GTI je ,uzgred receno, dosta jeftiniji. Izbor dodatne opreme je gotovo indentican.

A4 ponovo djeli mator , transmisiju , elektroniku , podvozje i jos masu nekih djelova sa Passatom . Razlika je u tome sto je Passat veci , jeftiniji i sa nesto manje imbecilnih opcija tipa sjedala sa hladenjem ili paket za masiranje ( jaja) ili pak paket za navigaciju za koju, uzgred receno ,prosjecanom vozacu treba fakultet dok skonta kako radi, ne racunajuci cinjenicu da treba da se upises na kurs stanih jezika jer su upute date na nekom od jezika kojih vecina BiH gradana ne razumiju ( akoji nisu ni Srpski ni Hrvatski :-) ) te da saobracajna mreza drzave Bosne ( i Hercegovine) nije ni registrovana na tim mapama i sistemima . Vecini normalnog svjeta koji jos nisu toliko "smekshali u glavu" ovakve opcije ne predstavljaju nikakvu prednost .

Audi postaje marka za sebe tek kada udemo u luxury segment koji pocinje se A6 preko A7 do R8 , te audija TT ( isti motor kao GTI)/TTS koji donose 3.0 , 3.2, 4.2 , 5.2 agregate u rasponu od 265 do 525 ks te transmisije tipe 6 -brzina duplo automatsko kvacilo. No ovdje vec govorimo o cjenama koje dosezu preko 100.000 Eura granice koliko treba da se izdvoji za jedan Audi R8 sa boljom opremom. Dakle ukoliko razmisljate o nekom Audiju iz nizih razreda i cjenovnih grupa onda je logican izbor Golf , Jetta ili Passat :lol: , sto uostalom prodajni rezultati i potvrduju. Ukoliko ipak hocete da se izdvojite iz mase onda ze to treba izdvojiti najmanje 50 000 eura jer A3 i A4 su ipak kao sto neko rece samo VW clone sa skupom znackom.
fatality

#10 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by fatality »

whow wrote:

Pa covjek je dao svoje misljenje i mislim da nije daleko od istine. Ono po cemu se Audi izdvaja od svojih rodzaka iz VW grupacije su detalji.

Pocnimo redom A3 ima istu masinu kao i Golf GTI. Dalje oba vozila imaju istu platformu , podvozje , transmisiju , podvozje , elektroniku , pa cak su im i sjedala iste konfiguracije , treba li dalje da nabrajam. Jedina razlika je u tome sto GTI ima ljepsi exterior dok je A3 ima nesto bagatiji interior . GTI je ,uzgred receno, dosta jeftiniji. Izbor dodatne opreme je gotovo indentican.

A4 ponovo djeli mator , transmisiju , elektroniku , podvozje i jos masu nekih djelova sa Passatom . Razlika je u tome sto je Passat veci , jeftiniji i sa nesto manje imbecilnih opcija tipa sjedala sa hladenjem ili paket za masiranje ( jaja) ili pak paket za navigaciju za koju, uzgred receno ,prosjecanom vozacu treba fakultet dok skonta kako radi, ne racunajuci cinjenicu da treba da se upises na kurs stanih jezika jer su upute date na nekom od jezika kojih vecina BiH gradana ne razumiju ( akoji nisu ni Srpski ni Hrvatski :-) ) te da saobracajna mreza drzave Bosne ( i Hercegovine) nije ni registrovana na tim mapama i sistemima . Vecini normalnog svjeta koji jos nisu toliko "smekshali u glavu" ovakve opcije ne predstavljaju nikakvu prednost .

Audi postaje marka za sebe tek kada udemo u luxury segment koji pocinje se A6 preko A7 do R8 , te audija TT ( isti motor kao GTI)/TTS koji donose 3.0 , 3.2, 4.2 , 5.2 agregate u rasponu od 265 do 525 ks te transmisije tipe 6 -brzina duplo automatsko kvacilo. No ovdje vec govorimo o cjenama koje dosezu preko 100.000 Eura granice koliko treba da se izdvoji za jedan Audi R8 sa boljom opremom. Dakle ukoliko razmisljate o nekom Audiju iz nizih razreda i cjenovnih grupa onda je logican izbor Golf , Jetta ili Passat :lol: , sto uostalom prodajni rezultati i potvrduju. Ukoliko ipak hocete da se izdvojite iz mase onda ze to treba izdvojiti najmanje 50 000 eura jer A3 i A4 su ipak kao sto neko rece samo VW clone sa skupom znackom.

eeee druze , moram nastaviti niz :-)
audi haman isto sto i VW
VW haman isto sto i skoda
= audi haman isto sto i skoda
znaci svejedno je sta uzmete jal audija jal skodu :D
sLLayer

#11 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by sLLayer »

eeee druze , moram nastaviti niz :-)
audi haman isto sto i VW
znaci svejedno je sta uzmete jal audija jal skodu :D[/quote]

skoda fabia=audi a3 :-)
jefferson

#12 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

pirmin wrote:Dzafere, dosadan si :D -trolas dzabe.

Dile :thumbup: , gdje fotka?
Kako ide masina, ima li problemcica? :D
a ne trolam, nego si ti postavio post kao da je neoboriva cinjenica da je Audi najbolje auto!
izvini jarane, ali Audi ima jos punooooooooooo toga da predje i uradi da bi bio na istoj razini kao neke legendarne luksuzne kompanije (sto je jos vise slucaj sa Lexusom).
Da li ej VW omca oko Audija? Da i ne. Za razliku od BMW- Audi ima vrlo jak koncern iza sebe, i u uslovima krize moze sebi prisutiti par glupih poteza. BMW a i Mercedes to ne smiju. Drugo, pare koje BMW i Merceedes ulazu u tehniku Audi stedi tako sto djeli tehniku sa VW, Skodom, Seatom itd. To ostavlja visak para da se unaprijedi unutrasnjost.
Ali, ako pricamo o premium segmentu, meni je iskreno smijesno da Audi A4 ima isti motor kao Skoda, uopste ne podcjenjujuci motor, jer na kraju krajeva vozim VW a i Skodu, ali ne znam, dati tolike pare i imati isti motor kao u Skodi Octaviji, izvini, ali vrhunska glupost.
Kad sam kupovao sada auto, isao sam prema evropskom autu. Zbog cijene BMW i Mercedes su bili izvan domasaja, pa sam odmah isao prema VW. Dati 4-5000 dolara vise za Audi s isitim: motorm, trapom, mjenjacem, kocnicama itd, je glupost i bacanje para niz vjetar.
Ti si trebao reci da je tvoj ukus da je Audi najbolje auto, i to je OK.
Ipak, brojke i slova govore drugacije, posebno u u segmentu gdje vladaju Mercedes S klasa i BMW 7.
black

#13 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by black »

Image
ma ovo je dzidza, guzhva asfalt :mrgreen:

amortizer

#14 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by amortizer »

jefferson wrote:

Image
I ja vozam Audija, zove se VW passat :D
Neki dan gledam neke kocnice da malo unaprjedim sistem, i pazi ovo, isti disk moze na A8 i na VW Passat (312mm). O istim motorima i sl necu ni da komentarisem, iako s emora reci da Audi ima finu unutrasnjost.
Stoga, taj piutac ce morati jos kvasca da koristi dok ne bude blizu BMW/Mercedes/Jaguar i sl.
Covjek prica o AUTU za sva cetiri godisnja doba, a ne o tamo nekim sezonskim auticima koji pri kisi u garazu idu, a o snijegu da i ne pricam.
jefferson

#15 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

Covjek prica o AUTU za sva cetiri godisnja doba, a ne o tamo nekim sezonskim auticima koji pri kisi u garazu idu, a o snijegu da i ne pricam.
Al si se ti navozao auta.
Jaro moj ja sam sa E30 318i uz brdo po snijegu ostavljo audije sa pogonom na sva cetiri tocka jer su vozaci istih mislili kako Quattro znaci da ne moras imati zimske gume!
Ja nikad sa zadnjom vucom nisam imao problema, i od kada skijam, a to je davno bilo, vise sam vidio slupanih auta s pogonom na sve cetiri tocka nego onih sa zadnjom vucom, jer oni sa zadnjom su svjesni da moraju paziti, oni sa pogonom na sva cetiri misle da mogu sve.
Sto se tice kise, haman ti jos nisi vozao po kisi!
amortizer

#16 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by amortizer »

jefferson wrote:

Al si se ti navozao auta.
Jaro moj ja sam sa E30 318i uz brdo po snijegu ostavljo audije sa pogonom na sva cetiri tocka jer su vozaci istih mislili kako Quattro znaci da ne moras imati zimske gume!
Ja nikad sa zadnjom vucom nisam imao problema, i od kada skijam, a to je davno bilo, vise sam vidio slupanih auta s pogonom na sve cetiri tocka nego onih sa zadnjom vucom, jer oni sa zadnjom su svjesni da moraju paziti, oni sa pogonom na sva cetiri misle da mogu sve.
Sto se tice kise, haman ti jos nisi vozao po kisi!
Halo vozac!
Svaki komentar je suvisan. :lol: :lol: :lol: Lopovi lazu za quattro, uvale na rely bmw pa fol naljepe da je pogon na sva 4. Neka si ih provalio.
Tema nije ko sta misli o gumama, nego pricamo o jednom od najboljih auta u snijegu, a to su cinjenice. Ako ne znas sta je zadnja vuca na snijegu i kisi, onda ti od wv bube nisi daleko otisao u tvojim "testovima"
Sine moj, ti kada si piskio u gace ja sam skijao i auto vozio (bez vrece pijeska u gepeku).
Diskusija zavrsena, neozbiljan si totalno.
Chemist

#17 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by Chemist »

Bez uvrede za vlasnike, ptencijalne vlansike i simpatizere (naravno izbjegavam bilo koju mogucu pomisao generalizacije u ovom postu), ali ja nekako AUDI najvise dozivljavam kao skorojevicku marku, marku koja hoce na silu da se utrpa u premium segment, a za cije je clanstvo potrebno napraviti i prodati jako mnogo dobrih i kvalitetnih auta, tehnologija, motora itd...AUDI ustvari prodaje sirokoprisutnu mehaniku po jako visokim cijenama...i jos mi je jedna stvar jako zanimljiva, naime, danas u nasem drustvu postoji odredjen broj ljudi koji su na ko zna kakav nacin dosli do novaca i oni se sada prodaju pod neku kvazi elitu, kremu drustva, dakle kao premium, i valjda prema onoj slicno se u slicnom rastvara, takvi ljudi najcesce vozaju bas AUDI :)...ne kazem da je to lose auto ali ne dozivljavam ga kao premium...dalje, npr. slusao sam price ljudi koji su u 50 tim i 60tim godinama radili kao vozaci i tada su najbolje i najuspjesnije firme kupovale Volvo kao sluzbeno auto, a danas ga ovi smatraju bezveznim, malo manje uspjesne su vozale Mercedese, a ispod njih Francuze...historija ne laze, a ona kaze da Audi nikada nije bio, i nece jos zadugo biti premium!!!
jefferson

#18 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

@Amortizer.
Audi jeste jedno od najboljih auta po snijegu zahvaljujuci Torsenu, ali ja sam ti htio reci da tu pricu o tome kako zadnju vucu moras parkirati u garazu po snijegu mozes nekom drugom pricati a ne nama ovdje.
jah_

#19 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jah_ »

sLLayer wrote:eeee druze , moram nastaviti niz :-)
audi haman isto sto i VW
znaci svejedno je sta uzmete jal audija jal skodu :D
skoda fabia=audi a3 :-)[/quote]

jarane prvo provozaj pa onda pricaj :-)
jah_

#20 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jah_ »

Chemist wrote:Bez uvrede za vlasnike, ptencijalne vlansike i simpatizere (naravno izbjegavam bilo koju mogucu pomisao generalizacije u ovom postu), ali ja nekako AUDI najvise dozivljavam kao skorojevicku marku, marku koja hoce na silu da se utrpa u premium segment, a za cije je clanstvo potrebno napraviti i prodati jako mnogo dobrih i kvalitetnih auta, tehnologija, motora itd...AUDI ustvari prodaje sirokoprisutnu mehaniku po jako visokim cijenama...i jos mi je jedna stvar jako zanimljiva, naime, danas u nasem drustvu postoji odredjen broj ljudi koji su na ko zna kakav nacin dosli do novaca i oni se sada prodaju pod neku kvazi elitu, kremu drustva, dakle kao premium, i valjda prema onoj slicno se u slicnom rastvara, takvi ljudi najcesce vozaju bas AUDI :)...ne kazem da je to lose auto ali ne dozivljavam ga kao premium...dalje, npr. slusao sam price ljudi koji su u 50 tim i 60tim godinama radili kao vozaci i tada su najbolje i najuspjesnije firme kupovale Volvo kao sluzbeno auto, a danas ga ovi smatraju bezveznim, malo manje uspjesne su vozale Mercedese, a ispod njih Francuze...historija ne laze, a ona kaze da Audi nikada nije bio, i nece jos zadugo biti premium!!!

a ti jarane ako ti je do premiuma otidji na dernek tamo ih ima :mrgreen: :run:
Chemist

#21 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by Chemist »

jah_ wrote:
Chemist wrote:Bez uvrede za vlasnike, ptencijalne vlansike i simpatizere (naravno izbjegavam bilo koju mogucu pomisao generalizacije u ovom postu), ali ja nekako AUDI najvise dozivljavam kao skorojevicku marku, marku koja hoce na silu da se utrpa u premium segment, a za cije je clanstvo potrebno napraviti i prodati jako mnogo dobrih i kvalitetnih auta, tehnologija, motora itd...AUDI ustvari prodaje sirokoprisutnu mehaniku po jako visokim cijenama...i jos mi je jedna stvar jako zanimljiva, naime, danas u nasem drustvu postoji odredjen broj ljudi koji su na ko zna kakav nacin dosli do novaca i oni se sada prodaju pod neku kvazi elitu, kremu drustva, dakle kao premium, i valjda prema onoj slicno se u slicnom rastvara, takvi ljudi najcesce vozaju bas AUDI :)...ne kazem da je to lose auto ali ne dozivljavam ga kao premium...dalje, npr. slusao sam price ljudi koji su u 50 tim i 60tim godinama radili kao vozaci i tada su najbolje i najuspjesnije firme kupovale Volvo kao sluzbeno auto, a danas ga ovi smatraju bezveznim, malo manje uspjesne su vozale Mercedese, a ispod njih Francuze...historija ne laze, a ona kaze da Audi nikada nije bio, i nece jos zadugo biti premium!!!

a ti jarane ako ti je do premiuma otidji na dernek tamo ih ima :mrgreen: :run:
:? :? :? :-) :-) :-)
metar_drva

#22 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by metar_drva »

vozio sam audi 80 1,8 benzinac (godiste '88) skoro 10 godina, bez ikakvog ozbiljnog kvara na autu. najveci kvar je bio kad je crkla pumpa za gorivo sto stoji kod desnog zadnjeg tocka, i kojoj je (koliko sam ja upratio) funkcija pumpanja goriva iz rezervora do masine. sutra bih opet uzeo audi, bez puno razmisljanja. svidja mi se ovaj sto ga voza dile (mogli bi se malo provozat, a? :D)
pirmin

#23 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by pirmin »

jefferson wrote: a ne trolam, nego si ti postavio post kao da je neoboriva cinjenica da je Audi najbolje auto!
.
Za mene jeste, taman da je sve od Wartburga u njemu, od anlasera pa do brisaca. :D

Salu na stranu ali mene, kao pokretaca teme ne zanimaju Mercedesi, BMW-i, Jaguari i statijaznamkakvesvenelimuzincine.
Ima mali milion tema gdje se poredi "ciji tata ima veceg" pa se tamo moze ocrniti svaka karakteristika ovog auta a ti nasao bas ovdje gdje ja naglasih da bih volio da se ukljuce ljudi koji imaju pozitivna i negativna iskustva sa ovom markom, cisto da naucim nesto.
Sto se mene tice nastavi sa trolanjem, sta je-tu je ali barem probaj da ubacis kakvo iskustvo iz prve ruke, na fazon...vozio sam A6, njesra je veliko jer..., problemi su ti i ti...ne preporucujem ga nikom i to je to. ;-)
jefferson

#24 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by jefferson »

pirmin wrote:
jefferson wrote: a ne trolam, nego si ti postavio post kao da je neoboriva cinjenica da je Audi najbolje auto!
.
Za mene jeste, taman da je sve od Wartburga u njemu, od anlasera pa do brisaca. :D

Salu na stranu ali mene, kao pokretaca teme ne zanimaju Mercedesi, BMW-i, Jaguari i statijaznamkakvesvenelimuzincine.
Ima mali milion tema gdje se poredi "ciji tata ima veceg" pa se tamo moze ocrniti svaka karakteristika ovog auta a ti nasao bas ovdje gdje ja naglasih da bih volio da se ukljuce ljudi koji imaju pozitivna i negativna iskustva sa ovom markom, cisto da naucim nesto.
Sto se mene tice nastavi sa trolanjem, sta je-tu je ali barem probaj da ubacis kakvo iskustvo iz prve ruke, na fazon...vozio sam A6, njesra je veliko jer..., problemi su ti i ti...ne preporucujem ga nikom i to je to. ;-)
Pa OK. tako reci. Meni je to auto najbolje, meni se svidja, znaci to je tvoj ukus, a ne odmah samo je jedan pitac.
Vidis kako smo svi "nabrijani" moras paziti kakve teme postavljas :lol:
Salu na stranu.
Taj motor je OK, ali je po meni preslab za to auto koje ti vozis. 101ks i 240nm je po meni skroz mrsavo za jednog Passata a kamoli A4 koji se hoce okititi epitetom premium klase. Performanse su ispodrprosjecne bez obzira na dobru potrosnju, ali ipak A4 nije bas lagano auto, sto ce ostaviti traga na masini. Kocnice, trap itd su daleko kapacitetniji od tog motora.
Bullet Tooth Tony

#25 Re: AUDI - sve o Gospodaru Prstenova

Post by Bullet Tooth Tony »

Smijem li ja postaviti jedno pitanje ? Hvala

Jeste li Vi gospodine postavili ovu temu :

a) Da ocrnite sve druge marke : Bmw,Mercedes ?

b) Da nam dokazete kako je audi najbolji ?

c) Da cujete i drugo misljenje ?
Post Reply